Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як унести новий вид діяльності до реєстраційної картки підприємця

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як унести новий вид діяльності до реєстраційної картки підприємця

 

ЗАПИТАННЯ. Я — приватний підприємець, працюю на загальній системі оподаткування, займаюся перевезеннями під замовлення. П’ять років тому я зареєструвався як суб’єкт господарювання та зазначив вид діяльності «оптова та роздрібна торгівля». Відтоді змінив багато видів діяльності, однак зміни до реєстраційної картки не вносив.

Тепер же маю проблему: потрібно отримати витяг з Єдиного державного реєстру (ЄДР) і довідку від податківців з видами діяльності, а «перевезення», як вид діяльності, в моїй реєстраційній картці не зазначено. Як мені їх до неї включити?

 

ВІДПОВІДЬ.

Якщо говорити стисло, то підприємець повинен відвідати держреєстратора та подати йому заповнену форму № 11. Але все по черзі.

Дійсно, до 01.01.2011 р. підприємці на загальній системі оподаткування не звертали увагу на те, які види діяльності зазначені в їх реєстраційних документах. Пояснювалося це тим, що дохід від будь-якої діяльності загальносистемника вважався підприємницьким доходом і обкладався ПДФО за правилами, встановленими для підприємців (15 % від різниці між виручкою та витратами).

Однак після прийняття

Податкового кодексу податківці почали наполягати на тому, що з 01.01.2011 р. доходи від діяльності, не зазначеної під час держреєстрації, обкладаються за правилами, установленими для громадян, а не для підприємців. Таким чином, якщо раніше підприємці на загальній системі оподаткування могли займатися будь-якими видами діяльності (навіть не зазначеними під час держреєстрації, аби не забороненими) і сплачували ПДФО з різниці між виручкою та витратами, то тепер — інакше:

— ПДФО з доходу, отриманого від діяльності, зазначеної під час держреєстрації (у ЄДР), розраховується за підприємницькими правилами, тобто як 15 (17) % від різниці між виручкою та витратами;

— а ось

ПДФО з доходу, отриманого від діяльності, не зазначеної в ЄДР, розраховується від загальної суми виручки, не зменшеної на величину витрат (тобто 15 (17) % від виручки).

Таким чином, підприємцям сьогодні вкрай важливо зазначити в ЄДР ті види діяльності, які вони фактично провадять. Для цього необхідно внести поточний вид діяльності до реєстраційної картки підприємця. Як це зробити?

Держкомпідприємництва радить

подати держреєстратору особисто або через уповноважену особу заповнену реєстраційну картку за формою № 11 (зразок наведено у кінці консультації) і :

паспорт (якщо форма № 11 подається особисто підприємцем);

— паспорт і довіреність (якщо форма № 11 подається представником підприємця) —

лист Держкомпідприємництва від 09.03.2011 р. № 2390.

Рекомендації щодо заповнення форми № 11 наведено в таблиці.

 

Таблиця

Заповнення форми № 11 для внесення до реєстраційної
картки нового виду діяльності

Номер рядка
в реєстраційній картці (форма № 11)

Що зазначати (друкованими літерами українською мовою)

1

2

1 — Прізвище

У цьому рядку зазначаємо прізвище з паспорта, для кожної літери використовуємо лише одну клітинку. Усі рядки заповнюємо зліва направо

2 — Ім’я

У цьому рядку зазначаємо ім’я з паспорта, для кожної літери використовуємо лише одну клітинку

3 — По батькові

У цьому рядку зазначаємо по батькові з паспорта, для кожної літери використовуємо лише одну клітинку

4 — Ідентифікаційний
номер

На сьогодні це реєстраційний номер облікової картки (раніше він мав назву «ідентифікаційний номер»). Його потрібно вписати в цей рядок з довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, отриманої в податковій. Для кожної цифри використовується одна клітинка. У цьому рядку будуть заповнені всі клітинки (оскільки ідентифікаційний номер фізичної особи — десятизначний код)

5 — Серія та номер
паспорта

Цей рядок заповнюють лише ті громадяни, які з релігійних або інших переконань відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки (колишнього ідентифікаційного номера). Тому, якщо громадянин заповнив рядок 4, він не повинен заповнювати цей рядок (рядок 5)

6 — Перелік змін, що вносяться до відомостей про фізичну особу —
підприємця

Ставимо знак «Х» у полі «Зміна видів діяльності, що здійснює фізична особа — підприємець»

7 — Громадянство,
країна

Цей рядок заповнюють громадяни інших держав, а громадяни України тут нічого не зазначають

8 — Місце проживання фізичної особи — підприємця: Область/АРК

У бланку форми № 11 вже проставлено: «УКРАЇНА». Додатково до цього тут потрібно зазначити, де проживає підприємець: у одній з областей України або в Автономній Республіці Крим. Ставиться знак «Х» в одній із клітинок.
У клітинках, що розташовані нижче, зазначається назва області. Навіть якщо підприємець проживає в місті обласного значення (наприклад, у Харкові), область усе одно зазначається (наприклад, ХАРКІВСЬКА), при цьому саме слово «область» писати не потрібно

9 — Поштовий індекс

Зазначається поштовий індекс місця проживання (реєстрації)

10 — Район області/район міста

Ставиться знак «Х» в одній із клітинок — залежно від того, де проживає підприємець: якщо в місті — напроти поля «Район міста», якщо в області — біля поля «Район області».
Нижче зазначається назва району в місті (або району в області), слово «район» писати не потрібно

11 — Місто/селище/село

Знак «Х» ставиться в одній із клітинок — у тій, яка відповідає місцю проживання підприємця (місто, селище міського типу або село)

12 — Вулиця

Уписується назва вулиці — з паспорта, зі сторінки з реєстрацією. Назва вулиці зазначається разом зі словом «вулиця», «провулок», «проспект» тощо. Для кожної літери використовується одна клітинка, між словами залишається одна клітинка

13 — Будинок

Зазначається номер будинку, корпус, а також тип приміщення (квартира, кімната, кабінет, офіс тощо) і його номер

14 — Види діяльності

Зазначаються види діяльності, які фактично провадить підприємець. Записи переносяться з довідника — КВЕД (Класифікатор видів економічної діяльності), його можна отримати у держреєстратора.
Зазначати види діяльності потрібно акуратно, точно так, як їх наведено у КВЕД. При цьому краще вписати їх за максимумом (скільки поміститься).
Ці рядки заповнюють так: спочатку зазначають код виду діяльності (5 цифр, через крапку, яка вже стоїть у формі реєстраційної картки), а поруч — його повну назву. Для кожної літери та знака використовується одна клітинка, між словами залишають одну клітинку

15 — Додаткова інформація: Зв’язок з фізичною особою — підприємцем

Зазначається телефон підприємця, за наявності — факс та адреса електронної пошти

16 — Інші відомості

Як правило, нічого не зазначається

17 — Спосіб отримання свідоцтва

Імовірно, тепер це поле використовуватиметься для того, щоб обрати спосіб отримання виписки з ЄДР (оскільки свідоцтво скасовано). Ставимо знак «Х» в одному з полів: або особисто отримати виписку, або поштою

 

Слід зазначити, що

реєстрація зміни видів діяльності здійснюється безоплатно , оскільки статтями 10 і 45 Закону про держреєстрацію не передбачено справляння плати за проведення зазначених реєстраційних дій.

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про держреєстрацію

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

 

img 1

img 2

 

img 3

img 4

img 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі