Теми статей
Обрати теми

Сміливо у власне діло. За прикладом кенгуру

Редакція ВД
Стаття

За прикладом кенгуру

 

Багато хто впевнений, що з народженням дитини в професійному житті молодої мами настає повний штиль. За пелюшками й підгузками навіть на себе часу не зостається. Але тернопільчанка Олена Пригода особистим прикладом показала, що всупереч розхожій думці поява в сім’ї новонародженого може стати потужною стимул-реакцією для старту власної справи. Адже саме народження сина Назара і наштовхнуло Олену на думку організувати родинний бізнес із виготовлення слінгів — пристосувань, що дозволяють мамі ні на хвилину не розлучатися з дитиною, але при цьому її вільному рухові це не заважає.

 

Олено, коли ви вирішили організувати власне виробництво з виготовлення слінгів, чи не лякала вас конкуренція з боку тих, що вже «застовпили» собі місце в цій ніші досить відомих вітчизняних і зарубіжних виробників?

 

Якщо конкуренція і є, то ми її не відчуваємо, тому що працюємо в зовсім іншій ціновій категорії. Річ у тім, що слінги відомих, добре розкручених торгових марок або занадто дорогі, і тому не всім по кишені, або ж молодих мам не влаштовує їх конструкція. В усякому разі, коли я сама вперше мала клопіт з вибором слінга, то зіткнулася саме з такими проблемами. Тому й виникла ідея пошити слінг самостійно. Методом проб і помилок я дійшла висновку, що чим простіша конструкція, тим зручніший і надійніший слінг. Адже цьому пристосуванню вже сотні років, і тут дуже складно заново «винайти велосипед». Тому основна складність під час пошиття полягає в тому, щоб правильно підібрати тканину. Вона має бути досить міцною, і при цьому достатньо презентабельною. Ну а коли мій перший слінг був готовий, самі по собі з’явилися ті, хто бажають обзавестися такими ж, хоча спочатку я не планувала перетворювати виготовлення слінгів на комерційний проект. Я просто носила свою дитину, і люди самі підходили і запитували, що це таке, потім розповідали своїм знайомим, ті своїм і, як-то кажуть, попит відіграв вирішальну роль у цій справі. От я й подумала — якщо те, що я роблю, таке потрібне, то чому б не зайнятися цим серйозно? Та і з назвою ми, можна сказати, відразу визначилися — тут особливо й думати не довелося, просто використали для цього своє прізвище (прізвище Олени — Пригода), а народження дитини — це і є найкраща пригода завдовжки в життя. До того ж зі слінгами так легко подорожувати. А зараз наші слінги купують мами не тільки з Тернополя, а й з усієї України. Тут свою роль відіграла реклама в Інтернеті, на форумах.

 

Яка сума знадобилася для старту і як швидко вона окупилася?

 

На початковому етапі ми вклали близько 5000 гривень, які повністю повернулися приблизно за півроку.

 

А хто займався виготовленням слінгів?

 

Спочатку шила я, але мені було складно встигати одночасно і шити, і консультувати молодих мам, і доглядати власну дитину. Тому довелося покликати на допомогу свою маму — доки я займалася організаційними питаннями, вона і шила, і бухгалтерію допомагала вести. І це при тому, що ми з нею мешкаємо в різних містах. Але оскільки мережа служби доставки у нас сьогодні розвинена досить добре, проблем ніколи не виникало. Ми вже пристосувалися до того, що в основному пік замовлень припадає на весну і літо, а взимку і восени настає відносне затишшя.

Олено, незважаючи на «просунутість» багатьох сучасних мам, більшість вважає за краще, як і раніше, возити дітей у колясках. Як пропагуєте свій товар серед потенційних купувальниць?

 

Безумовно, щоб слінги купували, людям необхідно розповідати про них, показувати, як правильно ними користуватися. У мене особисто на пропаганду переваг слінгоносіння знадобився рівно рік — для цього я створила в Тернополі слінгоклуб, читала майбутнім мамам лекції зі слінгоносіння. І хоча клуб — це не комерційний проект, він дає можливість молодим мамам спілкуватися, набувати новий досвід. Крім того, цього року я стала членом асоціації слінгоконсультантів, сертифікованим консультантом зі слінгоносіння. Це істотно допомагає просувати товар серед потенційних покупців. Помацавши і примірявши на себе, мами самі бачать переваги слінгів. Хоча мені здається, що найголовніше — це самому жити ідеєю, тоді дуже легко передати задум, бачення та позитивний досвід іншим людям.

 

Після того як ваш товар тепер уже впізнають, як вважаєте за краще просувати його на український ринок: працювати з оптовими покупцями або, як і раніше, виконувати індивідуальні замовлення?

 

Можна шити і під замовлення, але, в основному, шиється партія продукції, яка потім реалізується поштучно. Попит мають різні види слінгів — залежно від кожного конкретного випадку. Наприклад, для новонароджених найкращим буде слінг із кільцями, а для довгих прогулянок — слінг-шарф або май-слінг. Татусі полюбляють транспортувати малечу в ергономічних рюкзаках. Ну а мами дуже часто вважають за краще обзаводитися відразу декількома слінгами, оскільки ставляться до них як до елемента власного гардероба і хочуть виглядати при цьому не лише мобільними, а й стильними. Крім того, як тільки наші слінги здобули популярність, ми урізноманітнили асортимент так званими супутніми товарами — і почали виготовляти слінгобуси: для мами вони — стильний аксесуар, а для малюка, який сидить у слінгу, — розвиваюча іграшка, здатна розвивати дрібну моторику. Як показала практика, ті, хто купує слінги, радо купують і одяг для годування, і слінгокуртки, і багаторазові ткані підгузки, подушки для годування. Але так вийшло, що ми практично не займалися виробництвом цих товарів, оскільки для розвитку нових напрямів потрібні значні вкладення коштів, а практично весь заробіток тепер іде на сплату податків. На розвиток бізнесу та рекламу взагалі коштів не залишається. За таких умов підвищити обсяги продажів нереально. Але хай там як, у нас є досвід, клієнти, які нам довіряють, — тож, сподіваємося, все налагодиться. У будь-якому разі я тепер знаю, що навіть з маленькою дитиною можна запустити з нуля свій власний бізнес.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі