Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи включаються до витрат товари, придбані до переходу на загальну систему оподаткування

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи включаються до витрат товари, придбані до переходу на загальну систему оподаткування

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працював на єдиному податку до 01.04.2011 р., а з цієї дати перейшов на загальну систему оподаткування. Чи має він право після 01.04.2011 р. ураховувати у витратах вартість товарів, придбаних під час роботи на єдиному податку, а проданих уже на загальній системі оподаткування?

 

ВІДПОВІДЬ. Так, підприємець має право врахувати у витратах закупівельну вартість таких товарів, однак лише за умови, що він має документи, що підтверджують їх купівлю (точніше, оплату). З цією позицією згодні й податківці. Так, на офіційному сайті ДПАУ (http://www.sta.gov.ua) в Єдиній базі податкових знань щодо цього питання наведено таке роз’яснення:

 

«Чи має право ФОП при переході на загальну систему оподаткування враховувати документально підтверджені витрати, які було фактично понесено під час провадження діяльності на спрощеній системі оподаткування з 01.01.2011?

Стисла відповідь:

Діє з 01.01.2011 р. При переході на загальну систему оподаткування фізична особа — підприємець має право враховувати суму витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням цього доходу, незалежно від того, на якій системі оподаткування їх було фактично понесено.

Повна відповідь:

Діє з 01.01.2011 р. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців визначено ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс). Згідно з п. 177.2 ст. 177 Кодексу об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка в грошовій і негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця. Відповідно до п. 177.4 ст. 177 Кодексу до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, які включаються до витрат виробництва (обігу), згідно з розділом ІІІ ПКУ. При цьому п. 1 розділу ХІХ Кодексу передбачає, що розділ ІІІ Кодексу набуває чинності з 01.04.2011 р. Згідно з п. 138.4 ст. 138 Кодексу витрати, які формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визначаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Ураховуючи наведене вище, при переході на загальну систему оподаткування фізична особа — підприємець має право враховувати суму витрат, безпосередньо пов’язану з отриманням доходу, незалежно від того, на якій системі оподаткування їх фактично було понесено»

 

При цьому важливо правильно відобразити залишки товарів у Книзі ОДВ на 01.04.2011 р. Існує

два способи їх запису в Книгу ОДВ:

— спосіб 1:

у Книзі ОДВ вартість цих товарів краще відображати у графах 4 (зазначаємо документ, що підтверджує витрати) і 5 (зазначаємо суму за таким документом). Отже, у перший же день роботи на загальній системі (01.04.2011 р.) відображаємо у Книзі ОДВ усі документи, які підтверджують купівлю товарів, що залишилися на складі, і суму витрат щодо них;

— спосіб 2

: вартість цих товарів (за цінами придбання) можна зазначити у графі 2 Книги ОДВ (залишок товарів на початок звітного періоду). Однак тут є один недолік: оскільки всі товари в цій графі буде відображено загальною сумою та без реквізитів підтверджуючих документів, податківці можуть вважати, що кожний конкретний товар не оприбутковано (а за торгівлю неоприбуткованими товарами вони полюбляють застосовувати штраф за статтею 20 Закону про РРО)

Отже, обрати можна будь-який із запропонованих способів обліку товарів, однак перший — найнебезпечніший щодо штрафів і прискіпувань з боку податківців.

До речі,

якщо станом на 01.04.2011 р. підприємець не відобразив залишки товарів у Книзі ОДВ, він може виправитися. Для цього йому необхідно дописати вартість товарів, придбаних у період роботи на єдиному податку, до рядка, що відповідає даті 01.04.2011 р. (до графи 2 або графи 5 Книги ОДВ) і завірити виправлення своїм підписом (пункт 2 Порядку № 1025).

І нарешті, у тому місяці, в якому буде отримано дохід від продажу товарів, що залишилися, їх закупівельну вартість можна буде відобразити

у графі 6 Книги ОДВ. Тим самим підприємець зменшить дохід, що підлягає оподаткуванню, на вартість проданих товарів.

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Порядок № 1025 — Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1025.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі