Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Нюанси обліку витрат у загальносистемника: як відображати витрати на матеріали при будівництві (виробництві)

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Нюанси обліку витрат у загальносистемника: як відображати витрати на матеріали при будівництві (виробництві)

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Вид діяльності — будівництво.

8 лютого 2011 року він уклав договір на виконання робіт і отримав від замовника аванс. 11.02.2011 р. підприємець придбав матеріали, а до 25.02.2011 р. частину робіт за договором було завершено. На цю саму дату із замовником було підписано акт приймання-передачі виконаної частини робіт. Остаточний розрахунок за актом відбувся в березні. Коли можна включити до витрат матеріали, куплені та використані в лютому?

Обсяг робіт за договором значний і розрахований на декілька місяців, тому в березні — квітні буде така сама ситуація. Що треба було робити в березні?

З II кварталу 2011 року матеріали, придбані у фізичної особи — єдиноподатника, не можна відносити на витрати. А чи можна це робити, якщо розглядати її як пересічну фізичну особу? Якщо так, то які документи від неї вимагаються? І чи потрібно, крім ПДФО, нараховувати на суму закупівлі ЄСВ? Чи будуть персоніфікованими такі платежі?

 

ВІДПОВІДЬ. Вартість куплених у лютому матеріалів можна віднести до витрат відразу ж у лютому. Згідно з Порядком № 1025 у графі 5 Книги ОДВ відображається вартість придбаних матеріалів на підставі:

1) платіжного доручення про оплату вартості матеріалів;

2) товарно-транспортної накладної або податкової накладної (чи іншого документа, що підтверджує факт отримання товарів на склад). Утім, навіть якщо такого документа немає, вартість матеріалів усе одно можна відобразити у графі 5 Книги ОДВ. Головне, щоб вони вже були на складі, оскільки підпункт 139.1.3 Податкового кодексу забороняє включати до складу витрат суми передоплат.

Далі є два варіанти дій — сміливий і обережний.

Сміливий варіант

полягає в такому: як тільки матеріали передано у виробництво, їх вартість відразу можна записувати до графи 6 Книги ОДВ (якщо ж підприємець вирішив заповнювати цю графу раз на місяць, то вартість матеріалів можна зазначити в ній за підсумками лютого, тобто того місяця, в якому матеріали надійшли на будівельний майданчик).

При цьому

дата підписання акта приймання-передачі будівельних робіт не має значення, оскільки собівартість матеріалів, на відміну від собівартості товарів, потрапляє до графи 6 Книги ОДВ у момент передачі матеріалів у виробництво, а не в момент продажу виготовленої з них продукції, робіт або послуг. Це випливає з Порядку № 1025 і самої назви графи 6 Книги ОДВ: «Витрати виробництва та обігу, у тому числі, товарів, що реалізовані, товарно-матеріальних цінностей, що використані у виробництві продукції (грн.)».

Щоправда, податківці можуть мати протилежну думку та вимагати, щоб записи до графи 6 Книги ОДВ потрапляли лише після отримання доходу (оплати).

Тому

обережний варіант (для тих, хто не бажає сперечатися з перевіряючими та відстоювати свої права) такий: вартість матеріалів, витрачених у лютому, потрібно відображати у графі 6 Книги ОДВ лише після отримання оплати від замовника за частину робіт, тобто в березні.

Що стосується частини робіт, що проводяться

в березні, то стосовно них слід діяти аналогічним чином:

у момент закупівлі матеріалів (та їх отримання) — зазначити їх закупівельну вартість у графі 5 Книги ОДВ;

— у момент отримання оплати від замовника, тобто у квітні, — зазначити цю саму суму у графі 6 Книги ОДВ (якщо підприємець обере сміливий варіант дій, то вартість витрачених матеріалів можна відобразити у графі 6 Книги ОДВ у момент передачі їх на будмайданчик або за підсумками березня).

Тепер розглянемо запитання, пов’язане

з придбанням матеріалів у фізичної особи — єдиноподатника. Отже, з 01.04.2011 р. їх вартість, дійсно, не можна включати до витрат (підпункт 139.1.12 Податкового кодексу). Але якщо скласти договір (на закупівлю матеріалів) з єдиноподатником не як з підприємцем, а як з пересічною фізичною особою (громадянином), то вартість матеріалів до витрат включити можна, оскільки в Податковому кодексі немає заборони на включення до витрат вартості товарів (робіт, послуг), придбаних у громадян — фізичних осіб (непідприємців). Однак при цьому слід мати на увазі деякі нюанси:

— по-перше,

у такому договорі єдиноподатник повинен зазначити лише дані паспорта та реєстраційний номер облікової справи (ІНН), але в жодному разі не згадувати реквізити свого Свідоцтва про держреєстрацію та Свідоцтва єдиноподатника;

— по-друге, краще

виключити зі Свідоцтва єдиноподатника такий вид діяльності, як оптова торгівля (робити це необов’язково, однак в ідеалі такі дії забезпечать право на витрати у покупця-будівельника та дозволять уникнути можливих сумнівів перевіряючих у тому, що договір купівлі-продажу матеріалів укладено не з громадянином, а з фізичною особою — єдиноподатником);

— по-третє, під час купівлі матеріалів підприємцю-будівельнику бажано скласти

акт закупівлі ;

— по-четверте, оплачуючи матеріали, покупець (будівельник) повинен буде утримати ПДФО з фізичної особи — продавця (тобто з єдиноподатника) за ставкою 5 % (

пункти 167.2 і 173.1 Податкового кодексу). Простіше кажучи, продавець недоотримає на руки 5 % вартості матеріалів — ці гроші покупець зобов’язаний перерахувати до бюджету у вигляді ПДФО;

— по-п’яте, покупець зобов’язаний відобразити виплату фізичній особі (тобто єдиноподатнику)

у звіті за формою № 1ДФ з ознакою доходу «105» (доходи від операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна);

— по-шосте,

не потрібно нараховувати та утримувати ЄСВ при оплаті за матеріали, оскільки такі операції не є об’єктом для нарахування ЄСВ (нагадаємо, що ЄСВ нараховується лише при виплаті винагороди за договорами робіт або послуг — частини 1 і 3 пункту 1 статті 4 Закону про ЄСВ).

На закінчення додамо таке:

у липні 2011 року КМУ планує прийняти зміни до Податкового кодексу, зокрема, дозволити юридичним особам і підприємцям на загальній системі включати до витрат вартість товарів, робіт або послуг, придбаних у фізичних осіб — єдиноподатників. Тому ситуація ще може змінитися на краще. Сподіваємося, що так воно і станеться.

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ЄСВ

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 1025 — Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1025.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі