Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Ведення касової книги в торговельних точках аптеки

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Ведення касової книги в торговельних точках аптеки

 

ЗАПИТАННЯ. Аптека (юридична особа) має декілька окремих торговельних точок, розташованих на території міста, які не мають статусу філій. На всіх точках розрахунки з покупцями провадяться через РРО. Чи обов’язково на кожній торговельній точці заводити касову книгу, якщо вони відразу здають свою виручку до банку, минувши головну касу підприємства?

 

ВІДПОВІДЬ.

Отже, основним документом, який регулює касові операції, тобто операції, пов’язані з обігом готівки, є Положення № 637. Тому, щоб розібратися в цій ситуації, звернемося до термінології цього нормативного документа.

Річ у тім, що згідно з

пунктом 1.2 Положення № 637 торговельні точки, у тому числі ті, що входять до структури аптеки, належать до відокремлених підрозділів, причому незалежно від того, оформлені вони юридично як філії чи ні. Тому правила ведення касових операцій, адресовані відокремленим підрозділам, поширюються і на торговельні точки довідка 1.

У

пункті 4.2 Положення № 637 пояснюється, який відокремлений підрозділ повинен вести касову книгу, а який не повинен. Однак перш ніж перейти до цих пояснень, нагадаємо, що згідно з цим самим підпунктом усі надходження та видачі гривнєвої готівки відображаються в касовій книзі підприємства, яка ведеться в одному примірнику за умови відсутності в підприємства відокремлених підрозділів, що здійснюють готівкові розрахунки. Якщо ж такі на підприємстві є, то вони:

ведуть (в обов’язковому порядку) свою касову книгу (крім касової книги, яка ведеться головним підприємством), якщо мають як надходження готівки, так і витрачання, наприклад на оплату праці, госппотреби, інші операції з оформленням касових ордерів і відомостей;

не ведуть окрему касову книгу, якщо здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК і веденням КОРО, однак не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами.

Також немає необхідності наявності касової книги на торговельній точці, обладнаній РРО, яка сама інкасує виручку до банку та не здійснює інших витратних операцій

(лист НБУ від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352) . Тобто в такому разі касову книгу вести на торговельній точці не обов’язково, і відповідно не обов’язково перед інкасацією до банку її оприбутковувати в касі головного підприємства.

Що стосується повернення грошових коштів за товари в такій «безкнижковій» торговельній точці, то його також можна проводити без заповнення витратних касових ордерів (ВКО), а отже і ведення касової книги. Достатньо, щоб видача коштів проходила через РРО та фіксувалася в КОРО, що підтверджується

листом НБУ від 22.06.2009 р. № 11-113/2614-11909. Це пояснюється тим, що повернення товарів не лише підпадає під визначення готівкових розрахунків згідно з Положенням № 637, а й є розрахунковою операцією за термінологією Закону про РРО нарівні з операцією з надходження виручки від покупців. Тому якщо припустити, що в обов’язковому порядку потрібно оформляти ВКО на повернення грошей, то виходить, і будь-який продаж товарів слід відображати не лише в РРО, а й виписувати прибутковий касовий ордер, а це вже доводить ситуацію до абсурду.

Тому ще раз зробимо акценти. Вести касову книгу на торговельній точці не обов’язково, якщо там здійснюються виключно такі операції, пов’язані з готівкою, як:

— надходження виручки за товари, оформлене через РРО;

— повернення грошей покупцям за продану продукцію, оформлене через РРО;

— інкасування грошових коштів з РРО для здавання виручки до банку або до каси головного підприємства.

Утім, за наявності будь-яких інших витратних операцій, пов’язаних із готівкою (наприклад, таких, як видача заробітної плати, видача на госппотреби тощо) у підрозділі повинна вестися касова книга.

Зауважимо: якщо торговельна точка самостійно інкасує виручку до банку, то в касі головного підприємства така виручка не оприбутковується і в касовій книзі не відображається. Якщо ж виручка передається до каси головного підприємства, то на підставі

пункту 2.6 Положення № 637 вона має бути того ж дня оприбуткована з відображенням у касовій книзі.

Довідкова інформація (довідка)

1 Хоча зауважимо, що з позиції господарського та цивільного законодавства відокремленим підрозділом може бути лише філія (представництво), дані про яку занесено до Єдиного державного реєстру, а торговельна точка без ЄДРПОУ має статус лише структурного підрозділу.

 

Документи консультації

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» в редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Положення № 637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі