Теми статей
Обрати теми

Довідник підприємця. Як скласти звітність щодо хмелезбору

Редакція ВД
Довідкова інформація

Як скласти звітність щодо хмелезбору

 

Підприємці, які реалізують в оптово-роздрібній мережі алкогольні напої та пиво, повинні сплачувати хмелезбір і подавати щодо нього щомісячну звітність — Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. З початком сезону відпусток реалізація зазначених напоїв стає для підприємців ще привабливішим видом бізнесу, тому ми нагадаємо про основні правила подання і заповнення звітності щодо хмелезбору.

 

Положення

Роз’яснення

1

2

Нормативне регулювання

На сьогодні сплата збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — хмелезбір) і подання звітності щодо нього регулюються:
статтею 49 ПКУ, пунктом 4 підрозділу 10 розділу XX ПКУ;
Законом про хмелезбір;
Порядком № 671

Форма звітності

Сума хмелезбору декларується платником у Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — Розрахунок), форму якого затверджено наказом ДПАУ від 01.12.2009 р. № 671

Хто подає Розрахунок

Розрахунок подається платниками хмелезбору — підприємцями

, у тому числі на єдиному податку, які реалізують у оптово-роздрібній торгівельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво довідка 1, зокрема:
— виробники алкогольних напоїв і пива сплачують збір лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам. У разі постачання продукції власного виробництва суб’єктам оптової та роздрібної торгівлі вони не є платниками хмелезбору;
— підприємці, які здійснюють продаж зазначеної вище продукції за договорами комісії (консигнації).
У разі продажу алкогольних напоїв і пива за договором комісії платником хмелезбору є лише один суб’єкт — комісіонер або комітент, навіть якщо виручка надходить спочатку одному, а потім передається другому, оскільки між комітентом і комісіонером не відбувається продажу товарів (право власності на товар до комісіонера не переходить)

Як визначається розмір хмелезбору

Згідно зі ст. 2 Закону про хмелезбір об’єктом обкладення хмелезбором є виручка. Причому такою «виручкою» вважається товарооборот, отриманий на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торгівельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв і пива, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.
Виручка (товарооборот) визначається в цінах фактичної реалізації, тобто з урахуванням акцизного податку та ПДВ (лист ДПАУ від 23.11.2009 р. № 25847/7/23-4017).
Відповідно до статті 3 Закону про хмелезбір ставка збору становить 1 % від об’єкта оподаткування. Для розрахунку суми збору потрібно виручку (товарооборот), отриману від реалізації алкогольних напоїв і пива, помножити на 1 %.
Сплачується хмелезбір щомісяця протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання Розрахунку

Строк подання Розрахунку

Розрахунок подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця, до податкового органу за місцем перебування суб’єкта на податковому обліку (з урахуванням святково-вихідних перенесень)

Способи подання Розрахунку

Відповідно до пункту 49.3 ПКУ платники податків, що не належать до великих і середніх, можуть подати Розрахунок одним з таких способів:
а) особисто або через уповноважену на це особу. При цьому один примірник Розрахунку було подано до органу ДПС, а другий з підписом відповідальної за приймання особи та штампом органу ДПС залишається у податкового агента;
б) надсиланням поштою на адресу органу ДПС з повідомленням про вручення та з описом вкладення згідно з Порядком оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженим постановою КМУ від 28.07.97 р. № 799. Відправити Розрахунок потрібно не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку його подання (пункт 49.5 ПКУ). У цьому випадку підтвердженням подання Розрахунку буде повідомлення про вручення з підписом відповідальної особи органу ДПС;
в) за допомогою засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Підтвердженням подання в даному разі є квитанція про її отримання

Чи потрібно подавати Розрахунок, якщо в якомусь з місяців немає об’єкта обкладення?

Платники хмелезбору зобов’язані щомісяця надавати Розрахунок, навіть якщо у звітному місяці вони не мали об’єкта обкладення цим збором.
Якщо платник припиняє діяльність, пов’язану з продажем алкогольних напоїв і пива, то для того щоб «на законних підставах» не подавати Розрахунок, слід подати заяву до податкової інспекції з проханням виключити його з числа платників хмелезбору. Інакше платнику можуть загрожувати штрафні санкції за неподання податкової звітності (Роз’яснення № 483)

Способи заповнення Розрахунку

Розрахунок заповнюється чорнилом, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарської машинки, принтерів

Як зазначаються суми

Згідно з пунктом 4 Порядку № 671 суми збору в Розрахунку зазначаються у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальними правилами. Судячи з напису «грн.» перед табличною частиною Розрахунку суми виручки в ньому також слід зазначати у гривнях, без копійок

Структура Розрахунку

Розрахунок складається з таких частин: загальної частини, розділу «Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», спеціальної частини
для службових відміток (заповнюється податківцями)

Заповнення загальної частини Розрахунку

У загальній частині Розрахунку відображуються такі дані:
— вид розрахунку — звітний, новий звітний або уточнюючий (у кожному окремому випадку ставиться позначка «Х»);
— звітний період (порядковий номер місяця заповнюється арабськими цифрами (для чисел з однією цифрою в першому полі проставляється «0»);
— прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи — підприємця;
— ідентифікаційний номер (реєстраційний номер облікової картки) за наявності;
— місцезнаходження платника збору, телефон, поштовий індекс (факс, електронна адреса — за бажанням);
— повна назва органу ДПС, до якого подається Розрахунок

Заповнення граф і рядків частини «Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» Розрахунку

Виручка, отримана від продажу алкогольних напоїв і пива, відображається в окремих рядках.
Графи цієї частини Розрахунку заповнюються так.
У графі 1 «№ з/п» зазначається порядковий номер запису.
У графі 2 «Вид товару» — інформація про товар. Тобто у графі 2 Розрахунку може бути зазначено: «алкогольні напої» або «пиво». Більш глибокої деталізації таких товарів від платника не вимагається.
Графи 3 — 8 об’єднані під загальною шапкою «Сума виручки від реалізації товарів».
Дані про виручку від реалізації товарів (об’єкти оподаткування) у Розрахунку поділяються на три групи: «в оптовій торговельній мережі», «у роздрібній торговельній мережі», «у мережі громадського харчування».
Кожну з цих груп поділено на дві частини за видом договорів: «за договорами комісії» (графи 3, 5 і 7) і «за іншими договорами» (графи 4, 6 і 8). Тобто виручку, отриману від покупця за договорами комісії (консигнації), слід відображати окремо від виручки, отриманої за іншими видами договорів.
Графи 3, 5, 7 Розрахунку можуть бути заповнені як комісіонером (консигнатором), так і комітентом (консигнантом), якщо такий суб’єкт отримує виручку безпосередньо від покупця.
У графі 9 зазначається загальна сума виручки, що обкладається хмелезбором.
У графі 10 зазначається сума хмелезбору, що підлягає сплаті до бюджету. Для її визначення необхідно показник графи 9 помножити на коефіцієнт 0,01

Заповнення граф, за якими відсутні показники

У Розрахунку зазначаються всі передбачені у ньому показники. У разі незаповнення того чи іншого показника (через його відсутність) у відповідній графі розрахунку ставиться прокреслення

Порядок виправлення помилок у Розрахунку

У разі виявлення помилки, допущеної в наданому Розрахунку, платник може до закінчення граничного строку його подання подати новий звітний Розрахунок за такий період. При цьому попередній Розрахунок вважається недійсним і штрафні санкції до платника не застосовуються.
Якщо граничний строк подання Розрахунку за період, в якому було допущено помилку, закінчився, то за цей період слід подати Розрахунок за такою самою формою, але з позначкою в полі «Уточнюючий». До такого уточнюючого Розрахунку додається Довідка про суму збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, що зменшує або збільшує податкове зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки в попередніх звітних періодах, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 01.12.2009 р. № 671 (далі — Довідка)

Як заповнюється уточнюючий Розрахунок і Довідка до нього у разі виправлення помилок за минулі періоди

При виправленні помилок в уточнюючому Розрахунку слід зазначити правильні дані.
Довідка заповнюється так.
У рядку 1 зазначаються дані про суму хмелезбору, задекларовану в періоді, в якому виявлено помилку (графа 10 форми Розрахунку).
До рядка 2 переноситься показник графи 10 уточнюючого Розрахунку.
Якщо в результаті помилки було завищено суму хмелезбору, то додатна різниця показників рядків 1 і 2 зазначається в рядку 3. При цьому в рядках 4 і 5 слід поставити прокреслення.
Якщо ж у результаті допущеної помилки суму хмелезбору було занижено, то додатна різниця показників рядків 2 і 1 зазначається в рядку 4 (у рядку 3 ставиться прокреслення).
Формою Довідки передбачено нарахування 5-відсоткового самоштрафу.
Однак згідно з підпунктами «а» пункту 50.1 ПКУ при виправленні помилок в уточнюючій податковій декларації (розрахунку) до її подання слід сплатити 3-відсотковой штраф. На наш погляд, саме таку суму штрафу повинен розрахувати платник податків і зазначити в рядку 5 (рядок 4 множиться на коефіцієнт 0,03). Водночас обережні платники податків можуть підстрахуватися та звернутися до податкового органу за роз’ясненням

Підтвердження та посвідчення даних звітності

Розрахунок і Довідка підписуються фізичною особою — підприємцем (із зазначенням прізвища, ініціалів та дати заповнення) і скріплюється печаткою (за наявності).
Дані в Розрахунку (Довідці) повинні підтверджуватися первинними документами обліку і звітності

Приклад. Підприємець-комісіонер здійснює роздрібний продаж алкогольних напоїв, отриманих від виробника за договором комісії. Виручка від роздрібного продажу надходить підприємцю-комісіонеру, комісійна винагорода становить 10 %.
Протягом місяця отримано на комісію товарів на суму 600 тис. грн. Виручка від роздрібного продажу за місяць становила 320 тис. грн., яку за вирахуванням комісійної винагороди (32 тис. грн.) перераховано комітенту.
Об’єктом обкладення хмелезбором буде виручка комісіонера, отримана від роздрібного продажу алкогольних напоїв у сумі 320 тис. грн. Сума хмелезбору становитиме 3200 грн. (320000 грн. х 1 %).

 

Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

(грн.)

№ з/п

Вид
товару

Сума виручки від реалізації товарів

Усього виручки до оподаткування

Сума податкового зобов'язання, що підлягає сплаті до бюджету

в оптовій торговельній мережі

у роздрібній торговельній мережі

у мережі громадського харчування

за договорами комісії

за іншими договорами

за договорами комісії

за іншими договорами

за договорами комісії

за іншими договорами

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

Алкогольні напої

320000

320000

3200

Разом

3200


Довідкова інформація (довідка)

1 Виручка від реалізації безалкогольного пива також є об’єктом обкладення хмелезбором

(Роз’яснення № 483).

 

Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про хмелезбір

— Закон України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 09.04.99 р. № 587-XIV.

Порядок № 671

— Порядок заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2009 р. № 671.

Роз’яснення № 483 — Узагальнююче податкове роз’яснення щодо застосування норм Закону України від 9 квітня 1999 року № 587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», затверджене наказом ДПАУ від 06.07.2010 р. № 483.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі