Теми статей
Обрати теми

Щомісячна звітність з єдиного соціального внеску за працівників

Редакція ВД
Стаття

Щомісячна звітність з єдиного соціального внеску за працівників

 

Запровадження з 2011 року нового єдиного соціального внеску, звичайно, передбачає введення нових звітних форм. Його форми дуже схожі із запровадженими торік пенсійними звітами, передбаченими Порядком № 26-1. Сьогодні розповімо про нові форми звітів з єдиного соціального внеску і докладно проаналізуємо порядок заповнення роботодавцями щомісячного Додатка 4, який необхідно подавати роботодавцям уже починаючи зі звіту за січень 2011 року.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Звітність з ЄСВ для страхувальників (роботодавців та замовників)

Підприємці, в яких є

наймані працівники або які виплачують фізичним особам довідка 1винагороди за надані послуги або виконані роботи за ЦП-договорами, мають статус страхувальників таких осіб.

Відповідно до

Закону про ЄСВ до їх обов’язків входить сплата ЄСВ за працівників, підрядників та виконавців і надання щодо них звітності до Пенсійного фонду згідно з Порядком № 22-2 довідка 2, який набрав чинності з 01.01.2011 р. Так, страхувальники — роботодавці (замовники за ЦП-договорами) повинні щомісяця подавати звіт за формою Додатка 4 до Порядку № 22-2 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України» починаючи зі звіту за січень 2011 року.

Підприємці, які не використовують працю найманих працівників та не здійснюють виплати звичайним фізичним особам за ЦП-договорами

, Додаток 4 щомісяця не подають (звітують лише за себе).

 

Правила подання Додатка 4

Показник

Пояснення

1

2

Базовий звітний
період

Календарний місяць (п. 3.1 Порядку № 22-2)

Строк подання

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним місяцем (п. 3.1 Порядку № 22-2).
З метою раціонального перерозподілу навантаження протягом періоду звітності керівник органу Пенсійного фонду може ініціювати розробку та затвердження рекомендованого графіка подання звіту для страхувальників, про що їх повідомляють не пізніше ніж за 10 днів до рекомендованої дати подання звіту (п. 2.16 Порядку № 22-2)

Перенесення
строку подання

Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 2.15 Порядку № 22-2)

Способи подання (п. 2.2 Порядку № 22-2)

1) на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше 5;
2) в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком № 7-7. У такому разі звіт на паперових носіях не подається.
Електронну форму звіту страхувальники формують з використанням спеціального програмного забезпечення, актуальні версії якого безкоштовно мають надаватися в органі Пенсійного фонду за місцем узяття на облік та розміщатися на офіційному сайті Пенсійного фонду (п. 2.3 Порядку № 22-2);
3) на паперових носіях, засвідчених підписом страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації. Електронна форма звіту має відповідати звіту на паперових носіях (п. 2.10 Порядку № 22-2)

Можливість подання звіту поштою

НЕ допускається! Звіт, надісланий поштою, не вважається поданим (п. 2.11 Порядку № 22-2)

Хто подає

Звіт подається особисто страхувальником чи відповідальною особою страхувальника (п. 2.1 Порядку № 22-2)

Куди подають звіт

До органу Пенсійного фонду за місцем узяття на облік (пп. 2.1 і 2.6 Порядку № 22-2).
Якщо змінюється місцезнаходження або місце реєстрації місця проживання чи фактичного проживання (за межами територіального обслуговування органу Пенсійного фонду, в якому він перебував на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу Пенсійного фонду за новим місцем узяття на облік (п. 3.5 Порядку № 22-2)

Відповідальність

Штраф, що накладається на роботодавця, — 170 грн. (п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ; п.п. 7.2.4 Інструкції № 21-5).
Також ст. 1651 КУпАП передбачено адмінштраф на посадових осіб — від 340 до 510 грн. (за повторне протягом року порушення — від 510 до 680 грн.). Нагадаємо, що підприємці з найманими працівниками можуть бути «прирівняні» до посадових осіб

 

Додаток 4

складається з декількох таблиць. Звичайні роботодавці (замовники), у тому числі підприємці, повинні подавати лише Таблиці 1, 5, 6 і 7 з Додатка 4. Інші Таблиці призначено для формування та подання районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення або військовими частинами чи органами, що виплачують грошове забезпечення (див. таблицю).

 

Перелік таблиць Додатка 4

Таблиця

Хто подає

Таблиця 1 «Нарахування єдиного внеску»

Страхувальники-роботодавці

Таблиця 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб»

Районні (міські) управління праці та соціального захисту
населення

Таблиця 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за осіб, які проходять строкову військову службу»

Страхувальники, які нараховують і сплачують ЄСВ за осіб, котрі проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, інших створених відповідно до закону військових формуваннях, СБУ, органах МВС та службу в органах і підрозділах цивільного захисту

Таблиця 4 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми грошового забезпечення»

Страхувальники, які нараховують і сплачують ЄСВ за осіб з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової та альтернативної служби), осіб рядового і начальницького складу

Таблиця 5 «Трудові відносини застрахованих осіб»

Страхувальники-роботодавці

Таблиця 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам»

Страхувальники-роботодавці

Таблиця 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»

Страхувальники-роботодавці

Таблиця 8 «Відомості про осіб, які відповідно до Закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства та нарахування сум єдиного внеску за батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства»

Районні (міські) управління праці та соціального захисту
населення

Таблиця 9 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу»

Страхувальники, які нараховують і сплачують ЄСВ за осіб, котрі проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, інших створених відповідно до закону військових формуваннях, СБУ, органах МВСУ та службу в органах і підрозділах цивільного захисту

 

Правила заповнення загальних реквізитів Додатка 4

Порядок заповнення

Додатка 4 дуже стисло описано в Порядку № 22-2. Не виключено, що Пенсійний фонд, використовуючи практику минулого року, розробить свої методичні рекомендації, які докладно описуватимуть порядок заповнення звітності з ЄСВ.

Звіт формуємо на підставі документів, згідно з якими нараховуємо фізичним особам виплати, що є об’єктом для нарахування ЄСВ (

пункт 4.1 Порядку № 22-2).

Додаток 4

формується самим страхувальником (самим підприємцем) або відповідальною особою страхувальника (бухгалтером). Наведемо загальні правила заповнення всіх звітних таблиць Додатка 4.

 

Правила заповнення загальних показників для всіх таблиць Додатка 4

Показник

Пояснення

ПРАВИЛА ЗАПОВНЕННЯ ПАПЕРОВОГО НОСІЯ

Кількість паперових звітів

На паперових носіях звіт формуємо у 2 примірниках, один з яких з відміткою органу Пенсійного фонду зберігаємо в себе (п. 2.6 Порядку № 26-1)

Мова, формат заповнення

— українською мовою;
— друкованими літерами;
— кульковою ручкою синім або чорним чорнилом;
— підчищення та виправлення не допускаються;
— якщо рядок не заповнюється через відсутність операції, він прокреслюється;
— при заповненні полів без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля та перекривати службові написи бланка;
— грошові суми в Таблицях звіту заповнюються в гривнях з копійками

Заповнення полів з клітинками (п. 2.5 Порядку № 22-2)

— кожен з необхідних символів каліграфічно вписуємо у відповідній окремій клітинці;
— символи не повинні виходити за межі клітинок та накладатися на сусідні клітинки;
— такі символи, як крапка, апостроф, кома, дефіс тощо, проставляються в окремих клітинках

ЗАГАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ ТАБЛИЦЬ

«Вихідний № у страхувальника»

Вписуємо реєстраційний номер відповідно до журналу реєстрації вихідної документації, якщо здійснюємо реєстрацію вихідної кореспонденції (п. 2.8 Порядку № 22-2). Якщо не реєструємо кореспонденцію, то показник прокреслюємо

«Звіт за місяць» «рік»

— звітний місяць — 2 цифри;
— рік, за який формуємо та подаємо звіт, — 4 цифри.
Наприклад, при складанні звіту за січень 2011 року вказують «01» і «2011»

«Ідентифікаційний код ЄДРПОУ/ідентифікаційний номер»

1) для підприємців десятирозрядний ідентифікаційний номер згідно з довідкою ДПІ з Держреєстру фізичних осіб (для платників, зареєстрованих у Держреєстрі до набуття чинності ПКУ, — до 01.01.2011 р.) або реєстраційний номер облікової картки платника податків з картки платника податків (для платників, зареєстрованих у Держреєстрі після набуття чинності ПКУ, — з 01.01.2011 р.);
2) для підприємців, які відмовилися через релігійні переконання від ідентифікаційного номера, про що є відмітка в паспорті, — паспортні дані: серія та номер (БКNNXXXXXX, де «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними; «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр); «XXXXXX» — шість цифр номера паспорта (з провідними нулями)

«Філія за реєстрацією в органі
Пенсійного фонду
»

Для юридичних осіб — реєстраційні дані в органі Пенсійного фонду для відокремлених підрозділів, що мають окремий баланс, самостійно нараховують і сплачують ЄСВ та ведуть розрахунки щодо заробітної плати із застрахованими особами

«Найменування страхувальника»

Для підприємців — прізвище, ім’я та по батькові

«Керівник»

Для підприємців десятирозрядний ідентифікаційний номер, підпис та прізвище з ініціалами ФОП. Відбиток печатки проставляємо за її наявності

«Головний бухгалтер»

Для підприємців не заповнюємо

«Дата формування у страхувальника:» (для Таблиць)

Зазначаємо дату заповнення Таблиць у такому форматі: для дати «3 лютого 2011 року» необхідно в клітинках указати: ДД — 03; ММ — 02; РРРР — 2011

 

Заповнення титульного аркуша

У

Додатку 4 мають бути всі основні дані про страхувальника та перелік Таблиць звіту. Перелік Таблиць звіту наведено на першій сторінці Додатка 4 (титульний аркуш).

Титульний аркуш потрібно заповнити і подати, якщо подаємо хоча б одну

Таблицю звіту. При його заповненні зверніть увагу на такі моменти:

1) в окремому реквізиті вказуємо

код органу Пенсійного фонду, в якому страхувальника зареєстровано платником страхових внесків (куди подається звіт);

2) у переліку

Таблиць звіту (таблична частина) напроти назви кожної з Таблиць зазначаємо:

— у

графі «Кількість аркушів» — кількість аркушів документів однієї Таблиці;

— у

графі «Кількість рядків» — кількість заповнених рядків на аркушах документів однієї Таблиці для Таблиць 5 — 9 (переноситься з аналогічного реквізиту Таблиці);

— у

графі «Усього» — загальну кількість аркушів документів та загальний підсумок рядків у цих аркушах.

Напроти тих Таблиць, що не подаються, проставляємо прокреслення (пункт 4.3 Порядку № 22-2).

Підтвердженням подання

Додатка 4 є такі дані титульного аркуша:

1) заповнені відповідальною особою органу Пенсійного фонду із зазначенням свого прізвища з ініціалами та підписом реквізити, розташовані в нижній частині титульного аркуша: «

Реєстраційний № звіту в органі Пенсійного фонду:» і «Дата реєстрації в органі Пенсійного фонду:»;

2) наявність

відривної частини титульного аркуша «Розписка про одержання звіту до Пенсійного фонду», яку заповнює, відриває та передає страхувальнику відповідальна особа органу Пенсійного фонду. Тут, крім дати, реєстраційного номера і даних працівника Пенсійного фонду, зазначається ще й кількість аркушів отриманого звіту (це кількість аркушів документів із графи «Усього» плюс один аркуш, тобто враховується ще й титульний аркуш). На розписці проставляється відбиток печатки для довідок або штамп Пенсійного фонду.

 

Заповнення Таблиці 1

Таблицю 1

Додатка 4 «Нарахування єдиного внеску» формують і подають усі страхувальники, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за ЦП-договорами (крім ЦП-договорів, укладених з ФОП, винагорода за якими не є об’єктом для справляння ЄСВ).

За структурою

Таблиця 1 Додатка 4 до Порядку № 22-2 дуже схожа на Таблицю 1 Додатка 4 до Порядку № 26-1. Тому принцип заповнення табличної частини цього звіту, в якій відображають базу для нарахування внесків та суму нарахованих внесків, практично нічим не відрізняється від передбаченого для Додатка 4 до Порядку № 26-1**.

У

Таблиці 1 ЄСВ та базу для його справляння наведено в розрізі встановлених Законом про ЄСВ ставок. Заповнюємо Таблицю 1 в гривнях з копійками, незаповнені рядки прокреслюємо. Формули для заповнення/перевірки рядків у табличній частині подано в самих назвах рядків.

 

Правила заповнення окремих показників Таблиці 1

Показник

Правила заповнення

1

2

ПОКАЗНИКИ ЗАГОЛОВНОЇ ЧАСТИНИ ТАБЛИЦІ 1

«Код основного виду економічної діяльності»

Зазначаємо код основного виду діяльності. Для підприємців-роботодавців — код КВЕД, наданий їм при державній реєстрації, на підставі якого ФОП відносять до класу профризику

«Клас професійного ризику виробництва»

Страхувальники, узяті на облік у соцфондах до 01.01.2011 р., зазначають клас професійного ризику виробництва згідно з Повідомленням про взяття на облік (додаток 8 до п. 3.8 Інструкції № 36), отриманим від Фонду «нещасного випадку».
Страхувальники, узяті на облік в органах Пенсійного фонду після 01.01.2011 р., указують клас професійного ризику виробництва відповідно до Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску (додаток 1 до Порядку № 21-6), отриманого від Пенсійного фонду

«Бюджетна установа», «Підприємство, організація всеукраїнської громадської організації інвалідів, зокрема УТОГ, УТОС»
«Підприємство, організація громадської організації інвалідів
»

Відповідний платник проставляє відмітку «Х» у комірці

«Середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний період, осіб»*

Цей показник розраховуємо за звітний місяць згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286

«у тому числі: працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, осіб»*

Тут зазначаємо середньооблікову чисельність працівників, яким установлено інвалідність. Разом з тим нагадаємо, що роботодавці-підприємці не мають права застосовувати знижену ставку ЄСВ до зарплати працівників-інвалідів

«Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру»*

Указуємо кількість фізичних осіб, які за звітний місяць виконували роботи (надавали послуги) за ЦП-договорами та яким було нараховано винагороду за такими договорами, у тому числі які є найманими працівниками страхувальника

«Кількість застрахованих осіб у звітному періоді»*

Зазначаємо загальну кількість застрахованих осіб у звітному місяці

РЯДКИ ТАБЛИЧНОЇ ЧАСТИНИ

Рядки 1, 1.1 — 1.4, 1.4.1

Указуємо нараховані за звітний місяць виплати, з яких справляємо ЄСВ, без обмеження максимальною величиною доходу (15 ПМПО). Виплати, на які ЄСВ не нараховуємо (названі в Переліку № 1170), тут не наводимо

Рядки 2, 2.1 (2.1.1 — 2.1.6), 2.2, 2.3

Зазначаємо нараховані за звітний місяць виплати, на які нараховуємо ЄСВ
(у частині нарахування), у межах максимальної величини доходу (15 ПМПО).

Виплати окремо наведено в розрізі ставок ЄСВ, що нараховуються.
У рядку 2.3 вказуємо всю суму лікарняних — і суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, і суму допомог, що виплачуються за рахунок коштів фондів соцстраху

Рядки 3, 3.1 (3.1.1 — 3.1.6), 3.2, 3.3

Відображаємо суми нарахованого ЄСВ на суми бази, зазначеної в рядках 2, 2.1
(2.1.1 — 2.1.6), 2.2, 2.3

Рядки 4, 4.1 (4.1.1 — 4.1.3), 4.2, 4.3

Зазначаємо нараховані за звітний місяць виплати, з яких утримують ЄСВ (у частині утримання), у межах максимальної величини доходу (15 ПМПО). Виплати окремо наведено в розрізі утримуваних ставок ЄСВ.
Зверніть увагу: ряд. 4.2 = ряд. 2.2; ряд. 4.3 = ряд. 2.3

Рядки 5, 5.1 — 5.5

Відображаємо суми утриманого ЄСВ із суми бази, зазначеної в рядках 24, 4.1 (4.1.1 — 4.1.3), 4.2, 4.3

Рядки 6, 6.1, 6.2, 6.3 і 6.4

Заповнюємо у випадках, якщо самостійно виявили заниження сум нарахованого ЄСВ на суми його бази, нараховані в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, що підтверджують нарахування виплат, на які самостійно донараховуємо та доутримуємо суми ЄСВ

Рядки 7, 7.1, 7.2, 7.3 і 7.4

Заповнюємо у випадках, якщо самостійно виявили завищення сум нарахованого ЄСВ на суми його бази, нараховані в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, що підтверджують нарахування виплат, на які самостійно зменшили надміру нараховані суми ЄСВ

Рядки 8, 8.1 — 8.13

Відображаємо суму ЄСВ, що підлягає сплаті за звітний місяць, у тому числі за кожною ставкою, яка сплачується на окремі рахунки Пенсійного фонду (рядки 8.1 — 8.13)

ПОКАЗНИКИ ДОДАТКА ДО ТАБЛИЦІ 1

«Сума заборгованості з виплати заробітної плати на початок звітного періоду»

Заповнюємо у разі, коли своєчасно не розрахувалися з працівниками щодо зарплати на 1 число звітного місяця, — зазначаємо суми простроченої заборгованості з виплати зарплати, тобто суми зарплати, строк виплати якої настав до 1 числа звітного місяця. При своєчасній виплаті зарплати прокреслюємо.
Наприклад, установлено такі терміни виплати зарплати:
22 (аванс) і 7 (за другу половину) чисел. Сума зарплати за січень 2011 року на руки становить 10550 грн.
Ця сума виплачується в березні 2011 року. У звіті за лютий її не відображаємо (на 01.02.2011 р. ця сума не вважається простроченою заборгованістю, оскільки термін її виплати настає 7 лютого), а у звіті за березень уже вписуємо суму 10550 грн.

У зазначених показниках ураховуємо заборгованість з виплати за перші 5 днів тимчасової непрацездатності. А от заборгованість із виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших видів соцвиплат, депоновану заробітну плату тут не відображаємо

«Сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного періоду»

Відображаємо суму заборгованості з виплати зарплати з урахуванням невиплачених сум заробітної плати, строк сплати яких настав у звітному місяці.
У прикладі, наведеному вище, цей показник буде заповнено у звіті за лютий 2011 року, оскільки термін виплати настав ще 07.02.2011 р.

«Сальдо розрахунків рахунка 65 «Розрахунки за страхуванням» на початок звітного періоду»
«Сальдо розрахунків рахунка 65 «Розрахунки за страхуванням» на кінець звітного періоду
»

Рядки 1, 1.1, 1.2 і 1.3

Відображаємо загальну суму соцвнесків, що сплачуються у звітному місяці та припадають на отриману у звітному місяці зарплату, яку було нараховано за період до 01.01.2011 р., до:
— Фонду «нещасного випадку» — ряд. 1.1;
— Фонду «тимчасової непрацездатності» ряд. 1.2;
— Фонду «безробіття» — ряд. 1.3

Рядки 3, 3.1 — 3.6

Заповнюємо при самостійному виправленні помилок, допущених під час нарахування внесків до Пенсійного фонду за періоди до 01.01.2011 р.

Рядок 4

Зазначаємо встановлені в колективному договорі або нормативному акті роботодавця терміни виплати зарплати за першу і другу половини місяця

* Показник кількості працівників указується в цілих одиницях.

 

Відповідність рядків Таблиці 1 Додатка 4 для відображення бази ЄСВ та нарахованого на неї ЄСВ

Ставка ЄСВ*

Рядок Таблиці 1, в якій відображено:

базу для нарахування ЄСВ

суму нарахованого ЄСВ

ЄСВ у частині нарахування

36,76 — 49,7 % (залежно від класу професійного ризику виробництва)

2.1.1

3.1.1 (потрапляє до ряд.) 8.1

34,7 % (за ЦП-договорами)

2.2

3.2 8.7

33,2 % (на лікарняні)

2.3

3.3 8.8

ЄСВ у частині утримання

3,6 % (із зарплати працівників)

4.1.1

5.1 8.9

2,6 % (за ЦП-договорами)

4.2 (ряд. 4.2 = ряд. 2.2)

5.4 8.12

2 % (лікарняні)

4.3 (ряд. 4.3 = ряд. 2.3)

5.5 8.13

 

Таблиця 5

Таблицю 5

Додатка 4 «Трудові відносини застрахованих осіб» призначено для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб.

Таблицю 5

подаємо лише за місяці, протягом яких (пункт 4.8 Порядку № 22-2):

1) укладали або розривали:

— трудові договори;

— ЦП-договори (крім укладених з фізичними особами — підприємцями, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про держреєстрацію);

2) відбулися зміни в прізвищі, імені та по батькові або в номері застрахованої особи.

Якщо цих випадків не було протягом звітного місяця, то

Таблицю 5 у складі Додатка 4 не подаємо. Таким чином, якщо протягом звітного місяця роботодавець не приймав і не звільняв працівників, не укладав ЦП-договори або на січень не припадало закінчення строку раніше укладених договорів, а також не було змін у даних застрахованих осіб, то Таблицю 5 у складі Додатка 4 заповнювати і подавати не потрібно, а на титульному аркуші напроти цієї Таблиці слід поставити прокреслення.

Якщо протягом звітного місяця одна застрахована особа одночасно і приймалася на роботу, і звільнялася з неї, то на неї

заповнюємо один рядок, зазначивши в ньому і дату прийняття (графа 9), і дату звільнення (графа 10). Якщо ж протягом звітного місяця з працівником було розірвано трудовий договір, а потім знову укладено, щодо одного працівника вносимо два записи:

— перший запис — із зазначенням дати припинення трудових відносин (у

графі 9.2);

— другий запис — із зазначенням дати початку трудових відносин (у

графі 9.1).

 

Правила заповнення окремих показників Таблиці 5

Показник

Правила заповнення

1

2

«Тип:»

Проставляємо позначку «Х» в одній з клітинок:
«Початкова» — якщо Таблиця подається вперше за певний звітний період;
«Скасовуюча» — для повного вилучення відомостей про застраховану особу в поданому раніше звіті, в якому було допущено помилку при зазначенні номера облікової картки (ідентифікаційного номера) застрахованої особи з Держреєстру ДПАУ. При цьому вносимо значення всіх реквізитів для застрахованої особи, в номері якої було допущено помилку, тобто в тому вигляді, в якому їх відображали в Таблиці 5 із типом «Початкова»

«Громадянин України (1 — так; 0 — ні)»
(графа 6)*

Для громадян України проставляємо «1», якщо застрахована особа — іноземець, то «0»

«Номер облікової картки ЗО за ДРФО ДПА»
(графа 7)*

Указуємо:
— номер облікової картки застрахованої особи з Держреєстру ДПАУ;
— для застрахованих осіб, які через релігійні переконання відмовилися від ідентифікаційного номера, про що мають відповідну відмітку в паспорті, зазначаємо дані свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування: серія та номер (NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр);
— якщо немає ідентифікаційного номера (ДРФО) та свідоцтва про соцстрахування — указуємо паспортні дані у форматі БКNNXXXXXX: українські літери БК (константа), дві літери серії паспорта і шість цифр номера паспорта (з провідними нулями);
— для застрахованих осіб — іноземців, які не мають ідентифікаційного номера з Держреєстру, указується номер документа, що посвідчує особу, у такому форматі: FNNNNNNNNN, де F — латинська літера (константа), далі NNNNNNNNN — довільний набір латинських та українських літер, а також цифр

«Прізвище ім’я, по батькові ЗО»
(графа 8)

Указуємо повністю прізвище, ім’я та по батькові:
1) для громадян України — на підставі україномовної сторінки паспорта застрахованої особи;
2) для іноземців — відповідно до засвідченого в установленому законодавством України порядку перекладу українською мовою паспортного документа

«Дата початку»
(графа 9.1), «Дата припинення» (графа 9.2)

Проставляємо дату початку і дату припинення відносин з фізичною особою:
графа 9.1 — день прийняття на роботу або дату початку строку дії ЦП-договору, якщо застрахована особа почала трудову діяльність у звітному місяці;
графа 9.2 — день звільнення з роботи або дату закінчення строку дії ЦП-договору, якщо застрахована особа припинила трудову діяльність у звітному місяці

«Кількість заповнених рядків на аркуші»

Кількість заповнених рядків у графі 5*

* Саме в такому форматі заповнюють ці дані і в Таблицях 6 та 7.

 

Таблиця 6

Таблицю 6

Додатка 4 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам» призначено для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої йому заробітної плати (доходу) у звітному місяці. По суті, це персоніфіковані дані про нараховану працівнику роботодавцем протягом місяця зарплату (дохід).

Якщо порівнювати цю

Таблицю з попереднім пенсійним Додатком 4, то нова Таблиця 6 об’єднує в собі торішні Таблиці 6 і 7. Таким чином, персоніфіковані дані наведено в одній Таблиці. Є кілька нових показників:

— стать працівника: чоловік («

Ч») або жінка («Ж») (графа 7);

— громадянство застрахованої особи (

графа 6);

— період нарахування зарплати (доходу) (

графа 11).

Зверніть увагу: у

Таблиці 6 суму нарахованого ЄСВ «зверху» на зарплату (дохід) не показуємо, у ній відображаємо (графа 15) тільки утримані ЄСВ (3,6 %, 2,6 % і 2 %).

У

Таблиці 6 на одну застраховану особу можемо заповнити кілька рядків (пункт 4.9 Порядку № 22-2):

1)

якщо у звітному місяці одній застрахованій особі нараховували доходи, що є базою для різних ставок ЄСВ. У цьому випадку передбачено зазначення у графі 9 різних кодів категорії застрахованих осіб, що беруться з додатка 2 до Порядку № 22-2;

2)

якщо у звітному місяці одній застрахованій особі нарахували виплати за минулі (лікарняні; нарахування за періоди, строк виконання яких перевищує один місяць) або майбутні (відпускні) періоди. Наприклад, нарахування лікарняних, що припадають на кілька місяців (припустимо, січень — лютий), здійснюємо в місяці, в якому працівник надав листок непрацездатності. У Додатку 4 таку суму відображаємо у звіті за лютий, заповнюючи в Таблиці 6 щодо нарахованих працівнику лікарняних два рядки: перший — на суму лікарняних, що припадають на січень, другий — на лікарняні за лютий.

Що стосується відображення відпускних у

Таблиці 6 за майбутні періоди, то вважаємо, що відпускні за майбутні місяці слід відображати в Таблиці 6 за такі майбутні місяці одним рядком разом із зарплатою за такі місяці.

Заповнюючи

Таблицю 6, необхідно виходити з такого:

1) на одного працівника заповнюємо стільки рядків, скільки різних баз та ставок для ЄСВ щодо нього було у звітному місяці;

2) записи на одного працівника вносимо, дотримуючись черговості включення виплат для застосування максимальної величини: спочатку — зарплату, потім — винагороди за
ЦП-договорами і вже після цього — лікарняні (

пункт 4.9 Порядку № 22-2, підпункт 4.3.2 Інструкції № 21-5);

3) до

графи 10 вносимо коди 1, 2, 3, 4 і 5 лише стосовно виплат, для яких такі коди передбачено пунктом 4.9 Порядку № 22-2. В інших випадках графу прокреслюємо;

4)

графу 11 обов’язково заповнюємо, якщо заповнено графу 10. При відображенні лікарняних (код «29» у графі 9) графу 11 заповнюємо завжди;

5) можливе проставлення прокреслень у

графі 14 у разі, коли за місяць використовуємо кілька видів баз (зарплата, винагорода за ЦП-договором, лікарняні), у сумі, що перевищує граничний дохід (15 ПМПО) та при цьому зарплата або зарплата з винагородою перевищують граничний дохід. Решта графи має містити дані.

Використовуючи такий підхід, у

Таблиці 6 у разі, коли нараховуємо виплати лише за поточний місяць, не виправляючи помилок щодо нарахування ЄСВ минулих періодів, графи 10 і 11 прокреслюємо. Можливе проставляння прокреслень у графі 14 у разі, коли за місяць нараховуємо зарплату (дохід) у сумі, що перевищує граничний дохід (15 ПМПО). Решта граф повинна містити дані.

 

Правила заповнення окремих показників Таблиці 6

Показник

Правила заповнення

1

2

«Тип:»

Проставляємо позначку

«Х» в одній з клітинок:
«Початкова» — якщо Таблиця 6 подається вперше за певний звітний місяць;
«Скасовуюча» — для виправлення допущених помилок у номері облікової картки (ідентифікаційному номері) застрахованої особи в раніше поданій Таблиці 6 за певний звітний місяць

«Код категорії ЗО» (графа 9)

Заповнюємо код, що відповідає застрахованій особі, з додатка 2 до Порядку № 22-2.
Наприклад, для найманих працівників, які одержують зарплату, — «1»; для найманих працівників, які отримують лікарняні, — «29»; для фізичних осіб, яким нараховують виплати
за ЦП-договорами, — «26»

«Тип нарахування» (графа 10)

Заповнюємо тільки у випадках, передбачених переліком кодів типу нарахувань «1» — «5», які вказуємо в цій графі (п. 4.9 Порядку № 22-2):
«1» — сума зарплати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середня зарплата за вимушений прогул. Виплати зі строком виконання більше календарного місяця відображаємо у звіті за місяць, в якому нараховано зарплату, дохід (наприклад, при нарахуванні винагороди за ЦП-договором, строк виконання робіт за яким припадає на січень — лютий, відображаємо в Додатку 4 за лютий, коли здійснено нарахування винагороди). Для перехідних лікарняних цей код не застосовуємо (проставляємо прокреслення);
«2» — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму ЄСВ;
«3» — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку страхувальником самостійно зменшено надміру нараховану суму ЄСВ;
«4» — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку при перевірці органом Пенсійного фонду донараховано суму ЄСВ;
«5» — сума зарплати (доходу), нарахована в попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку при перевірці органом Пенсійного фонду зменшено надміру нараховану суму ЄСВ.
Якщо в Додатку 4 відображено нарахування лише за звітний місяць, то рядків з кодами «1» — «5» у цій графі не буде. У цьому випадку графу слід прокреслити (п. 2.4 Порядку № 22-2)

«Місяць та рік, за який проведено нарахування***» (графа 11)

Зазначаємо місяць та рік, за який нараховано:
— допомоги по тимчасовій непрацездатності та відпускні (уносимо до поля відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на зазначений місяць);
— виплати з кодами типів нарахувань «1», «2», «3», «4», «5». В інших випадках прокреслюємо

«Загальна сума нарахованої заробітної плати/доходу (усього з початку звітного місяця)» (графа 13 — чисельник)

До цієї графи вносимо базу для справляння ЄСВ без обмеження максимальної величини щодо кожної окремо застрахованої особи з урахуванням такої черговості відображення виплат за умови їх нарахування цій особі в одному звітному місяці — з першого по останнє число звітного місяця (п. 4.9 Порядку № 22-2):
а) сума нарахованої зарплати за видами виплат. Відпускні вносять як суму нарахованої заробітної плати в полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки в цьому місяці
(графу 11 не заповнюємо). Суми, що припадають на дні відпустки наступних місяців, уключаються до поля наступних місяців та відображаються в наступних рядках по першому рядку із заповненням при цьому графи 11 (не поділяємо цей підхід);
б) сума винагороди за ЦП-договорами, крім ЦП-договорів, укладених з фізичними особами — підприємцями, з яких не справляється ЄСВ, — у графі 9 указуємо код «26» (якщо виплати припадають на кілька періодів, то в графі 10 зазначаємо тип нарахування «1», а у графі 11 — місяць та рік, на який припадає таке нарахування;
в) сума допомоги по тимчасовій непрацездатності — у графі 9 проставляємо код «29» ,
а у графі 11 — місяць, за який нараховано лікарняні.
Якщо зарплату нараховуємо за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, її включаємо до зарплати того місяця, в якому було здійснено нарахування

«Сума нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок» (графа 14 — знаменник)

Відображаємо нарахований заробіток (дохід), зазначений у графі 13, але в межах максимальної величини доходу, з якої справляємо ЄСВ. У січні — березні 2011 року — у межах 14115 грн. (941 грн. х 15). Якщо місячний дохід не перевищує максимальну величину, то показник графи 13 переносимо до графи 14.
Максимальну величину щодо нарахованих сум, які відображаємо в графі 1 з кодами типів нарахувань «2», «3», «4» і «5», визначаємо за нормами законодавства та в розмірах, що діяли в місяці, в яких ці суми нараховано, а для коду типу нарахування «1» — у розмірах, що діяли в місяці, за які ці суми нараховано (наприклад, при нарахуванні винагороди за ЦП-договором у квітні 2011 року за березень — квітень, для порівняння з максимальною величиною в березні беремо суму 14115 грн. (941 х 15), а в квітні — 14400 грн. (960 х 15))

«Сума єдиного внеску за звітний місяць
(із заробітної плати/доходу)»
(графа 15)

Відображаємо суми фактично утриманого ЄСВ за відповідний звітний місяць окремо з кожного виду виплати

«Ознака наявності трудової книжки» (графа 16 — чисельник)

Проставляємо відповідну відмітку, якщо підприємець уніс запис до трудової книжки найманого працівника (тобто особа працює в підприємця за основним місцем роботи). У цьому реквізиті слід зазначити «1», незважаючи на те, що трудова книжка зберігається в працівника.
Якщо ж запису в трудовій книжці немає (тобто особа працює сумісником або виконує роботи за ЦП-договором), у цьому реквізиті вказується «0»

«Ознака наявності спецстажу» (графа 17 — знаменник)

Проставляємо відповідну відмітку, якщо в застрахованої особи є підстави згідно з чинним законодавством для врахування спеціального стажу та на використання пільг у пенсійному забезпеченні. У разі проставлення відмітки «1» на таку застраховану особу заповнюємо Таблицю 7

 

Таблиця 7

Таблицю 7

Додатка 4 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» формують і подають страхувальники в разі визначення:

— періодів (строків) трудової чи іншої діяльності, що визначаються відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію;

— періодів страхового стажу, не пов’язаних з трудовою та професійною діяльністю.

Якщо

немає робочих місць, на яких робота зараховується до спеціального стажу, Таблицю 7 не формуємо і не подаємо.

Код підстави для обліку стажу окремим категоріям осіб (

графа 8) відповідно до законодавства вказується у вигляді восьмирозрядного коду, що складається з чотирьох частин, які наведено в додатку 3 до Порядку № 22-2.

 

Комплексний приклад заповнення Додатка 4

У ФОП Іваненка І. І. встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя). Вид діяльності підприємця віднесено до класу профризику 13: ставка ЄСВ — 36,93 %.

У січні 2011 року виплачено заборгованість із зарплати за грудень 2010 року в сумі 16388 грн., при цьому сплачено внески до Фонду «тимчасової непрацездатності» — 480 грн., до Фонду «безробіття» — 440 грн. і до Фонду «нещасного випадку» — 146 грн.

Крім того, 21 січня 2011 року було виплачено аванс за січень 2011 року в сумі 14450 грн. «на руки» і сплачено ЄСВ за ставкою 36,93 % у сумі 6278,1 грн.

 

Дані про нараховані в січні 2011 року виплати фізичним особам

Фізична особа

Нараховано в січні 2011 року

База для ЄСВ

ЄСВ

ЗП

Відп

ЦПД

Л

разом

ЗП

Відп

ЦПД

Л

у частині нарахування

у частині утримання

36,93 %

34,7 %

33,2 %

3,6 %

2,6 %

2 %

Цехмістро С. І.

16000

16000

14115

5212,67

508,14

Василенко І. І.

11000

1200

12200

11000

1200

4062,30

398,40

396

24

Умова. Працівник хворів у період з 18.01.2011 р. по 21.01.2011 р.

Шандра І. В.

4000

2000

2280

8280

4000

2000

380

2215,80

756,96

216

7,60

1900

38

Умова. Працівник надав лікарняний з 31.12.2010 р. по 10.01.2011 р. Відпустку надано в січні 2011 року.
Пояснення до заповнення. Незважаючи на те, що частина лікарняного (31.12.2010 р.) припадає на 2010 рік, коли справлявся внесок до Пенсійного фонду, з усієї нарахованої в січні суми лікарняного слід справляти вже ЄСВ. При заповненні Таблиці 6 не має значення розподіл лікарняного на оплату перших 5 днів (31.12.2010 р. і 04.01.2011 р.) і допомогу за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності» (5, 6 і 10 січня 2011 року). А от розподіл між місяцями, на які припадають дні хвороби (380 грн. — грудень 2010 року і 1900 грн. — січень 2011 року), є принциповим — у Таблиці 6 їх показують різними рядками. При справлянні ЄСВ з лікарняного за грудень 2010 року його порівнюють із граничним доходом, що діяв у грудні 2010 року (13830 грн.).

Савенко О. В.

15000

15000

14115

4897,91

366,99

Разом

31000

2000

15000

3480

51480

29115

2000

14115

3480

11490,77

4897,91

1155,36

1120,14

366,99

69,60

Скорочення, використані в таблиці: ЗП — заробітна плата; Відп — відпускні; ЦПД — цивільно-правовий договір; Л — лікарняні.
Додаткова інформація про фізичних осіб:
Цехмістро Сергій Іванович (ІН 1234567812), прийнятий на основне місце 04.01.2011 р.;
Василенко Інна Іванівна (ІН 2222222222), інвалід, основний працівник, звільнена 28.01.2011 р.;
Шандра Інна Володимирівна (ІН 3333333333), сумісниця;
Савенко Олег Віталійович (ІН 3334445556), стороння фізична особа, дія ЦП-договору — 10.01.2011 р. — 27.01.2011 р.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Виплати фізичним особам — підприємцям, які пов’язані з видами здійснюваної ними діяльності, не обкладаються ЄСВ і в

Додатку 4 не вказуються.

2 До Порядку № 22-2 затверджено шість додатків, три з яких (додатки 1, 2 і 3) — це довідники, що використовуються для заповнення звітів, і три (додатки 4, 5 і 6) — це нові форми звітів з ЄСВ, що подаються до Пенсійного фонду.

 

img 1

 

 

img 2

img 3

img 4

 

 

img 5

 

 

img 6

 

 

img 7

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі