Теми статей
Обрати теми

Щодо подання річної звітності до Пенсійного фонду України за 2010 рік

Редакція ВД
Лист від 23.09.2010 р. № 16571/05-01

Щодо подання річної звітності до Пенсійного фонду України за 2010 рік

Лист Пенсійного фонду України від 23.09.2010 р. № 16571/05-01

(витяг)

<…>

 

Ураховуючи вищезазначене,

особи, які здійснюють доплату до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою ніж мінімальний страховий внесок, формують самі за себе звіт та подають його протягом одного календарного місяця після здійснення доплати через установи банків.

Звіт подається за формою згідно з

додатком 6 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 р. № 26-1, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 24.11.2009 р. за № 1136/17152 (далі — Порядок № 26-1).

У разі якщо фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка нараховує та сплачує внески на загальних підставах,

доплачує суму страхових внесків самостійно або згідно з повідомленням-розрахунком органу Пенсійного фонду України таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою ніж мінімальний страховий внесок, то нею, крім таблиці 1 додатка 5 до Порядку № 26-1, де зазначають суму чистого доходу (прибутку), заповнюється також Звіт за формою згідно з додатком 6 до Порядку № 26-1, де зазначають суми доплати.

Фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (

фіксований або єдиний податок) та доплачують суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою ніж мінімальний страховий внесок, за період до 1 липня 2010 року заповнюють два додатки до Порядку № 26-1. У таблиці 2 додатка 5 до Порядку № 26-1 зазначають розмір установленого страхового внеску, а в додатку 6 до Порядку № 26-1 — суми доплат до мінімального страхового внеску.

Фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований або єдиний податок) та відповідно до

Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (у редакції Закону України від 08.07.2010 р. № 2461-VІ) сплачують страхові внески у розмірі, який визначається ними самостійно та сума якого з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, становить не менше мінімального розміру страхового внеску за кожен місяць, за період після 1 липня 2010 року зазначають розмір такого визначеного страхового внеску в таблиці 2 додатка 5 до Порядку № 26-1.

 

Заступник Голови правління В. Короневський

 

коментар редакції

 

У попередньому номері «ВД» (2011, № 5) ми детально розповіли, як підприємцям відзвітувати перед Пенсійним фондом (ПФ) за себе за підсумками 2010 року. На додаток до зазначеного

лист ПФ, що коментується, містить ще один важливий нюанс, який стосується додатка 6 до Порядку № 26-1. Отже, цей звіт подається, якщо:

єдиноподатник або підприємець на фікспатенті добровільно доплачував внески до ПФ за себе за перше півріччя 2010 року;

— підприємець у 2010 році

працював на загальній системі оподаткування та зазначив у додатку 5 до Порядку № 26-1 за будь-яким місяцем (місяцями) 2010 року чистий дохід у сумі меншій, ніж мінімальна зарплата відповідного місяця (унаслідок чого у нього з’явився обов’язок доплатити до ПФ внески за ці місяці до мінімального розміру страхового пенсійного внеску, тобто до суми, що дорівнює 33,2 % від мінзарплати).

При цьому слід звернути увагу на таке:

додаток 6 до Порядку № 26-1 подається протягом місяця після того, як підприємець здійснить доплату пенсійних внесків в установі банку (пункт 2.4 Порядку № 26-1). Однак на практиці працівники ПФ вимагають додаток 6 подавати одночасно з додатком 5, тому краще заздалегідь підготувати не лише додаток 5, а й додаток 6.

Про те, як заповнити

додаток 6 при роботі на єдиному податку або на фікспатенті, ішлося в попередньому номері. А ось загальносистемникам необхідно діяти так:

— титульну сторінку та вихідні реквізити

додатка 6 заповнити так само, як це передбачено для єдиноподатників і підприємців на фікспатенті;

за кожним місяцем, в якому чистий дохід був менше мінзарплати, указати в графі «Сума добровільних внесків або сума доплати» значення, розраховане за формулою: 33,2 % х (мінімальна зарплата - чистий дохід, зазначений за цим місяцем у додатку 5). Отримане значення і буде сумою доплати пенсійного внеску за відповідний місяць до мінімального розміру страхового пенсійного внеску;

за кожним місяцем, в якому чистий дохід був менше мінзарплати, указати в графі «Сума, з якої сплачено страхові внески і яка використовується для обчислення пенсії за звітний місяць» значення, розраховане за формулою: Сума доплати х 100 % : 33,2 %;

— незаповнені місяці прокреслити

.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі