Теми статей
Обрати теми

Як проводити індексацію заробітної плати

Редакція ВД
Стаття

Як проводити індексацію заробітної плати

 

Підприємці, які мають найманих працівників, повинні знати правила індексації заробітної плати, оскільки за її непроведення їм можуть загрожувати штрафні санкції. Таблиці з індексами, необхідними для її розрахунку, ми щомісяця публікуємо на сторінках нашого видання. А в цій статті нагадаємо підприємцям основні нюанси проведення індексації заробітної плати.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 491

— Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» у редакції Закону України від 06.02.2003 р. № 491-IV.

Порядок № 1078

— Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

 

Мета індексації

Індексація заробітної плати є її періодичним збільшенням з метою нейтралізації впливу інфляції, що знецінює доходи громадян. Проведення індексації на законодавчому рівні закріплено

Законом № 491, а її механізм міститься в Порядку № 1078.

У цілому індексації підлягає не лише заробітна плата, а й деякі інші доходи громадян, наприклад пенсії. Однак саме на роботодавцю лежить обов’язок індексувати зарплату найманих працівників. Причому проведення індексації не залежить від того, чи своєчасно виплачується працівникам заробітна плата.

 

Індексувати виплату чи ні?

Спочатку поговоримо про доходи, які громадянам виплачують їх роботодавці та які підлягають або не підлягають індексації.

Зауважимо, що індексації підлягає не вся сума виплат, а лише її частина в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб у 2011 році:

— з

квітня по вересень — 960 грн.;

у жовтні і листопаді — 985 грн.;

у грудні — 1004 грн.

Таким чином, якщо зарплата менше прожиткового мінімуму на працездатну особу, то її суму індексують повністю, а якщо дорівнює або перевищує, — індексують суму, яка дорівнює прожитковому мінімуму на працездатну особу.

Відповідно до

пункту 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані у гривнях на території України, що не мають разового характеру. Їх перелік наведено в цьому самому пункті Порядку № 1078, до якого з доходів, що виплачуються роботодавцем, уключено заробітну плату, зокрема:

— оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок;

— доплати, надбавки, премії,

що мають постійний характер.

Доходи, що не підлягають індексації, перераховані в

пункті 3 Порядку № 1078. Крім того, не індексуються виплати, розраховані роботодавцями виходячи із середньої заробітної плати.

Так, індексації не підлягають

:

— сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що виплачується за рахунок роботодавця;

— допомога по тимчасовій непрацездатності;

— допомога по вагітності та пологах;

— вихідна допомога;

— суми, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні;

— інші виплати, розмір яких визначається виходячи

із середньої зарплати (сума відпускних тощо);

— «зарплатні» доходи, що мають

разовий характер (матеріальна допомога, винагорода за підсумками роботи за рік, щорічна винагорода за вислугу років, разові премії).

Нагадаємо, що розмір заробітної плати спочатку встановлюється у трудовому договорі з працівником (як правило, це місячний оклад), який потім може підвищуватися. Таке підвищення має фіксуватися в розпорядженні підприємця-роботодавця та трудовому договорі.

Доплати та надбавки можуть установлюватися працівникам у випадках і розмірах, зазначених у

КЗпП. Система регулярних премій рідко зустрічається у фізичних осіб — підприємців. За своєю природою це — збільшення щомісячного окладу за певні робочі заслуги. Зауважимо, що на підприємствах умови преміювання зазвичай чітко прописуються у спеціальних організаційних документах, а премія встановлюється у відсотках від окладу.

Таким чином, для індексації підприємцям потрібно брати лише заробітну плату, у деяких випадках з урахуванням доплат і надбавок.

 

Алгоритм індексації

Тепер перейдемо безпосередньо до основних правил індексації.

1. Індексація проводиться

щодо кожного працівника окремо, щодо кожної зарплати (індекси щодо окремих працівників можуть не збігатися). Суми індексації минулих місяців надалі не індексуються (бере участь лише встановлена заробітна плата).

2. Зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб незалежно від її розміру (

у квітні — вересні 2011 року — 960 грн.).

3. Важливо знати

базові місяці: підвищення заробітної плати працівника або його прийняття на роботу. Принцип вибору місяця такий: якщо працівнику підвищувалася заробітна плата (з моменту прийняття на роботу), то орієнтуємося на місяць, в якому відбулося останнє підвищення, а якщо вона не підвищувалася — то на місяць, в якому укладено трудовий договір.

4. Підвищення зарплати на суму, яка менше суми належної індексації, проведення індексації не скасовує. Це стосується і підвищення зарплати працівника, якому виплачується мінімальна заробітна плата, якщо вона підвищується згідно із законодавством.

5. Сума індексації грошових доходів визначається як результат добутку

грошового доходу, що підлягає індексації, і величини приросту індексу споживчих цін, діленого на 100.

Наведемо розрахунок суми індексації у вигляді формули:

І = Д х Iсц : 100

,

де

І — сума індексації;

Д

— індексований грошовий дохід (у межах прожиткового мінімуму);

Iсц

— індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком для цілей проведення індексації.

Як визначити Iсц?

Для розрахунку величини приросту індексу споживчих цін (Iсц) Порядком № 1078 передбачений спеціальний механізм. Його величина залежить від індексів інфляції за попередні місяці, їх послідовного множення. Проводити індексацію потрібно, якщо величина індексу споживчих цін наростаючим підсумком перевищила межу індексації — 101 %.

Початок обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком ведеться від базового місяця довідка 1:

підвищення заробітної плати або прийняття на роботу.

Однак

нашим читачам зовсім не обов’язково самим проводити такі розрахунки. Раз на місяць на сторінках «ВД» ми публікуємо «готові», розраховані на підставі опублікованих індексів показники з урахуванням місяців підвищення зарплати (див. відповідний розділ рубрики «На замітку»). Підприємцям залишається просто узяти необхідну величину та проіндексувати на неї зарплату (оклад) працівника за відповідний місяць.

 


Приклад 1

. Працівнику, прийнятому на роботу у вересні 2010 року, зарплата якого не підвищувалася, за травень 2011 року нараховано заробітну плату в розмірі 2000,00 грн. Індексації підлягає дохід у межах прожиткового мінімуму на працездатну особу, у травні 2011 року — 960,00 грн.

Оскільки з моменту укладення трудового договору з працівником йому не підвищувалася заробітна плата, то базовим вважається місяць прийняття на роботу — вересень 2010 року.

Згідно з таблицею в рубриці «

Індексуємо зарплату за травень» («ВД», 2011, № 9, с. 3) для базового місяця вересня 2010 року (колонка «Місяць підвищення заробітної плати») Iсц дорівнює 5,0 %.

Місяць підвищення заробітної плати

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

<…>

2010 рік

Вересень

5,0

<…>

Сума індексації становитиме: 960,00 грн. х 5,0 : 100 = 48,00 (грн.).

Загальна сума «грязної» заробітної плати за травень 2011 року з урахуванням індексації становитиме 2048,00 грн.


 

Індексація чи підвищення?

Як уже зазначалося, якщо зарплата працівника за певний місяць підвищується, то індексацію можна не проводити. При цьому потрібно дотримуватись двох умов:

1) збільшувати потрібно ті виплати, які нараховуватимуться працівнику постійно: відрядні розцінки, посадові оклади, премії тощо. Збільшення зарплати лише за рахунок збільшення виробітку або разових премій до свята не може вважатися підвищенням;

2) якщо підприємець підвищує зарплату, але розмір підвищення доходу не перекриває суму індексації, то в цьому випадку місяць підвищення доходу не вважається базовим.

Припустимо, необхідно проіндексувати зарплату працівника за якийсь місяць, і водночас підприємець планує цього місяця підвищити зарплату. Спочатку слід визначити суму індексації. Якщо ця сума перевищує суму запланованого підвищення зарплати, то підвищення не позбавить підприємця від проведення індексації. Більше того, вийде, що він і збільшить розмір зарплати, і проіндексує її. А ось якщо сума підвищення перевищуватиме суму, яку буде отримано в результаті індексації, то тоді індексувати зарплату працівника підприємцю не доведеться.

 


Приклад 2.

Заробітна плата (оклад) працівника, прийнятого на роботу в липні 2010 року, з моменту укладення трудового договору не підвищувалася. У квітні 2011 року вона складала 1500,00 грн. Підприємець планує підвищити заробітну плату працівника за травень 2011 року на 50,00 грн., при тому що проіндексувати дохід працівника потрібно на 9,3 % (див. «ВД», № 9, с. 3). Отже, сума індексації має становити: 960,00 х 9,3 : 100 = 89,28 (грн.).

 

Таким чином, сума підвищення у 50,00 грн. менше суми індексації зарплати, тому підприємцю все одно доведеться проводити індексацію або підвищити її на суму більше 89,28 грн. (лише тоді травень вважатиметься базовим місяцем).

Також нагадаємо, що підвищення розмірів мінімальних соціальних гарантій, яке не супроводжується фактичним зростанням грошових доходів громадян, не припиняє індексацію. Тому якщо відповідно до законодавства підвищується розмір мінімальної заробітної плати, а зарплата найманого працівника не змінюється, через те, що вона вища за мінімальний рівень (підвищення не потребує), то на порядок індексації це не впливає.

 

Оподаткування та облік сум індексації

Сума індексації нараховується та виплачується одночасно з нарахуванням і виплатою зарплати за місяць, доходи за який підлягають індексації.

Для цілей обкладання податком на доходи фізичних осіб сума індексації підпадає під поняття заробітної плати, тому вона враховується при визначенні загальної суми заробітної плати для застосування податкової соціальної пільги. Також ця виплата включається до бази для нарахування та утримання ЄСВ «зверху» і «знизу». Наприклад, сума заробітної плати — 1000,00 грн., сума індексації — 45,00 грн., отже обкладенню податком на доходи та ЄСВ («зверху» і «знизу») підлягає сума 1045,00 грн.

Підприємці на загальній системі мають право відносити суму індексації до витрат (разом із зарплатою) для визначення величини чистого доходу

. Підприємці-єдиноподатники також можуть відображати цю суму у витратах у Книзі за формою № 10.

 

Правила індексації в окремих випадках

У таблиці наведемо пояснення деяких випадків, в яких виникають запитання щодо проведення індексації.

 

Випадок

Пояснення

1

2

Чи потрібно індексувати зарплату працівнику-суміснику?

Потрібно, однак лише якщо він надасть довідку про зарплату та її проіндексовану суму за звітний місяць за основним місцем роботи. Загальна сума зарплати, що підлягає індексації і за основним місцем роботи, і за сумісництвом, не повинна перевищувати прожиткового мінімуму (пункт 7 Порядку № 1078). На сьогодні розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб збігаються, тому індексація зарплати сумісника можлива в окремих випадках

Чи потрібно індексувати зарплату працюючому пенсіонеру?

Так, потрібно. Спочатку індексується зарплата, а потім пенсія. Роботодавець зобов’язаний подавати до відділення Пенсійного фонду довідку про суму проіндексованої зарплати працівника-пенсіонера (протягом двох тижнів після її проведення) (пункт 9 Порядку № 1078)

Чи потрібно індексувати зарплату працівнику-студенту?

Студентам у першу чергу індексується стипендія, а потім уже зарплата. Для індексації зарплати працюючий студент повинен надати довідку з навчального закладу про розмір стипендії, яку він отримує. Якщо працівник-студент стипендію не отримує та надасть про це довідку, то його зарплату в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу буде проіндексовано. Якщо працівник-студент отримує стипендію, то за його місцем роботи підлягає індексації сума заробітної плати в межах різниці між прожитковим мінімумом на працездатну особу і сумою стипендії

Якщо працівника переведено на посаду, яка передбачає вищий оклад, чи вважається це підвищенням зарплати?

Якщо переведення працівника на іншу посаду супроводжується підвищенням зарплати (у сумі, що перекриває можливу індексацію), то такий місяць можна вважати базовим (лист Мінпраці від 14.02.2007 р. № 9/10/136-07)

Чи впливає на індексацію зменшення зарплати працівника?

Зменшення доходу працівника не впливає на індексацію — продовжуємо нараховувати індексацію в загальному порядку

Як визначається базовий місяць працівникам-відрядникам, зарплата яких щомісяця змінюється?

Для працівників, зарплата яких нараховується за відрядною (відрядно-преміальною) формою оплати праці, базовим є місяць, в якому відбулося підвищення ставок. Зменшення або збільшення зарплати працівника у зв’язку зі зміною виробітку на індексацію не впливає (лист Мінпраці від 15.03.2007 р. № 15/10/136-07)

Чи потрібно індексувати зарплату працівника, який звільнився та не відпрацював повний місяць?

При звільненні працівника, який не відпрацював повного робочого місяця, індексації підлягає частина грошового доходу в межах прожиткового мінімуму за фактично відпрацьований час (лист Мінпраці від 30.10.2003 р. № 024-130)

 

Відповідальність

На сьогодні фізичних осіб — підприємців за порушення трудового законодавства, до якого належить непроведення індексації, можуть притягнути до адміністративної відповідальності згідно з

частиною 1 статті 41 КУпАП.

Відповідно до цієї

статті КУпАП на винних осіб може бути накладено штраф у розмірі від 510 до 1700 грн. (від 30 до 100 нмдг).

Зауважимо, що це порушення може бути виявлено під час перевірок державної інспекції з праці.

 

Висновки

Підприємці-роботодавці зобов’язані проводити індексацію заробітної плати працівників. Ігнорування цього обов’язку є порушенням трудового законодавства та загрожує штрафом.

Індексація проводиться щодо кожного працівника окремо, тобто індекси для зарплат різних працівників можуть не збігатися.

Уникнути індексації можна лише за допомогою підвищення заробітної плати, але на суму, яка перевищує величину передбачуваної індексації.

Яким би не був розмір заробітної плати, індексації підлягає лише та її частина, яка не перевищує прожиткового мінімуму на працездатну особу (у квітні — вересні 2011 року — 960 грн.).

Індекси для проведення індексації щомісячно публікуються в нашому виданні в рубриці «На замітку».


Довідкова інформація (довідка)

1 Цю межу в розмірі 101 % було запроваджено

Законом № 491 з березня 2003 року. Саме цей місяць спочатку вважався базовим. Однак на сьогодні навряд чи знайдуться роботодавці, які не підвищували з того часу заробітну плату.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі