Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Виручка єдиноподатника: думка ДПАУ

Редакція ВД
Стаття

Виручка єдиноподатника: думка ДПАУ

 

Сьогодні в цій рубриці ми пропонуємо вашій увазі добірку запитань та відповідей з приводу включення до виручки єдиноподатника тих чи інших сум, які надано на офіційному сайті ДПАУ в розділі «Єдина база податкових знань». Зауважимо, що відповіді в розділі ЄБПЗ — це не офіційна думка ДПАУ, закріплена в листі, а скоріше позиція податківців на сьогодні, при тому що в будь-який момент ДПАУ може змінити свою думку на кращу чи гіршу. Але в будь-якому разі як орієнтир цю добірку відповідей варто взяти на замітку.

 

Чи є виручкою ФОП — платника єдиного податку сума коштів, отриманих у вигляді відсотків банку?

 

Повна відповідь

: Відповідно до вимог Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», зі змінами та доповненнями, виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума коштів, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та/або в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Одночасно зауважимо, що річний обсяг виручки (500 тис. грн.) підприємця є лише критерієм визначення можливості фізичної особи — СГД перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, на відміну від юридичних осіб, в яких обсяг виручки є об’єктом оподаткування. Таким чином, суб’єкт підприємницької діяльності з метою визначення обсягу виручки повинен враховувати всі надходження, отримані на його розрахунковий рахунок та в касу, включаючи суму коштів, отриману від банківської установи як відсотки за користування коштами .

Коментар редакції

На практиці податківці й раніше виступали за те, щоб сума відсотків відображалася в Книзі ф. № 10 та Звіті єдиноподатника (

лист ДПАУ від 03.06.2004 р. № 4400/6/17-3116). Тому тим, хто хоче уникнути проблем із перевіряючими, краще їх вимогу виконати. Тим більше, оскільки депозит було відкрито на умовах, застосовних для суб’єктів малого підприємництва (тобто відкрито фізичною особою, яка виступала як єдиноподатник), шанси довести, що відсотки за депозитом — це не виручка єдиноподатника, невеликі. А оскільки сума відсотків (і за депозитом, і на поточному рахунку) потрапить до Звіту єдиноподатника, її слід ураховувати при розрахунку річної виручки єдиноподатника для цілей порівняння з межею у 500 тис. грн.

Що ж стосується основної суми депозиту (суми вкладених коштів), то вона не є доходом підприємця. Існує дві причини цього:

1) основна сума депозиту не є виручкою єдиноподатника, оскільки надходить не від продажу товарів (робіт, послуг), як того вимагає

стаття 1 Указу про спрощену систему, а як повернення власних коштів підприємця;

2) вона не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи (

підпункт 165.1.29 ПКУ).

Таким чином, ні в Книзі ф. № 10, ні у Звіті єдиноподатника основна сума депозиту фігурувати не повинна.

 

Чи є виручкою від реалізації ФОП — платника єдиного податку поворотна фінансова допомога?

 

Повна відповідь

: Відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», зі змінами та доповненнями, виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума коштів, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та/або в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Одночасно зауважимо, що річний обсяг виручки (500 тис. грн.) підприємця є лише критерієм визначення можливості фізичної особи — СГД перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, на відміну від юридичних осіб, в яких обсяг виручки є об’єктом оподаткування. Таким чином, суб’єкт підприємницької діяльності з метою визначення обсягу виручки повинен враховувати всі надходження, отримані на його розрахунковий рахунок та в касу, включаючи поворотну фінансову допомогу .

Коментар редакції

З приводу включення до виручки поворотної фінансової допомоги єдиноподатникам ДПАУ й раніше дотримувалася саме такої думки, про що неодноразово повідомляла у своїх листах. З такою позицією ДПАУ завзято сперечався Держкомпідприємництва (

листи від 29.03.2010 р. № 3903, від 16.07.2008 р. № 6017, від 12.12.2006 р. № 8939 тощо). На його думку (і ми з цим повністю згодні), поворотна фінансова допомога не є виручкою від реалізації товарів, робіт, послуг, тому не повинна обліковуватися в Книзі ф. № 10 та враховуватися у складі виручки.

Зауважимо також: саме в ЄБПЗ податківці роз’яснюють, що для загальносистемника сума поворотної фінансової допомоги доходом не є та до Книги обліку доходів і витрат не включається.

 

Чи включаються до виручки від реалізації ФОП — платника єдиного податку кошти, отримані ним на розрахунковий рахунок як кредит, оформлений у банку?

 

Повна відповідь

: Відповідно до п. 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», зі змінами та доповненнями, унесеними Указом Президента України від 28.06.99 р. № 746/99, виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума коштів, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та/або в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Річний обсяг виручки (500 тис. грн.) підприємця є лише критерієм визначення можливості фізичної особи — СГД перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, на відміну від юридичних осіб, в яких обсяг виручки є об’єктом оподаткування. Отже, суб’єкт підприємницької діяльності з метою визначення обсягу виручки повинен враховувати всі надходження, отримані на його розрахунковий рахунок та в касу, включаючи кошти, отримані в кредит.

Коментар редакції

Абсолютно не згодні з позицією ДПАУ. Аргументи ті самі, що й у випадку з поворотною фінансовою допомогою, — отримані кошти в жодному разі не можна вважати виручкою єдиноподатника.

 

Чи включається до обсягу виручки ФОП — платника єдиного податку помилково перерахована на його розрахунковий рахунок сума коштів, яку буде повернено?

 

Повна відповідь

: Статтею 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів підприємницької діяльності», із змінами та доповненнями, визначено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Отже, застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу. Одночасно зауважимо, що річний обсяг виручки (500 тис. грн.) підприємця є лише критерієм визначення можливості фізичної особи — СГД перебувати на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, на відміну від юридичних осіб, в яких обсяг виручки є об’єктом оподаткування. Ураховуючи вищевикладене, суб’єкт підприємницької діяльності з метою визначення обсягу виручки повинен ураховувати всі надходження, отримані на його розрахунковий рахунок та в касу, включаючи помилково перераховану на його розрахунковий рахунок суму коштів.

Коментар редакції

Оскільки єдиноподатники сплачують єдиний податок у фіксованому розмірі (його розмір не залежить від виручки), то для цілей сплати єдиного податку помилкове отримання грошей на поточний рахунок принципової ролі не зіграє лише в тому випадку, якщо не йдеться про перевищення 500-тисячного обмеження виручки. При цьому, на наш погляд, за наявності документів, які підтверджують, що гроші потрапили на рахунок підприємця помилково (письмові пояснення банку чи особи, яка перерахувала гроші), ці суми до виручки для порівняння з 500 тис. грн. уключатися не повинні. Раніше податківці погоджувалися з тим, що суми, помилково отримані підприємцем на рахунок, не є його власністю та не повинні оподатковуватися (

лист ДПАУ від 27.04.2006 р. № 4795/6/15-0416). Однак тут потрібно враховувати певні особливості.

Так, якщо гроші, які помилково надійшли, було повернено в тому самому звітному періоді (кварталі), вони не враховуються у виручці (до Книги ф. № 10 їх можна не записувати).

Якщо гроші, які помилково надійшли, було повернено в наступних звітних періодах (кварталах), їх краще записати до Книги ф. № 10 і показати у Звіті єдиноподатника, а потім (після повернення коштів банку) подати уточнюючий звіт щодо того кварталу, в якому відбулося помилкове надходження. Оскільки форми уточнюючого звіту для фізичної особи — єдиноподатника не передбачено, можна подати звичайну форму звіту єдиноподатника, але зробити на ній позначку: «Уточнюючий звіт».

 

Чи включаються до виручки від реалізації кошти, які повернулись банком на розрахунковий рахунок ФОП — платника ЄП, відправлені раніше постачальнику у зв’язку з помилкою у платіжних документах?

 

Повна відповідь

: Статтею 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», зі змінами та доповненнями, унесеними Указом Президента України від 28.06.99 р. № 746/99, визначено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу. Відповідно до п. 8 Порядку видачі свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599 та зареєстрованого в Мін’юсті України 02.11.99 р. за № 752/4045, для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських та фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів і витрат згідно з додатком 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12 та зареєстрованої в Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 (у редакції наказу ДПАУ від 16.07.2003 р. № 352). У графі «Сума виручки (доходу)» відображається фактично отримана сума виручки (як за наявності первинних документів, так і за їх відсутності). Таким чином, до виручки відносяться лише суми, пов’язані з продажем продукції (товарів, робіт, послуг), проведеним у рамках підприємницької діяльності. З огляду на зазначене, суми коштів, які повернулись банком на розрахунковий рахунок платника єдиного податку, відправлених раніше постачальнику у зв’язку з помилкою в платіжних документах, не можуть вважатися виручкою від реалізації за умови документального підтвердження підприємцем, що саме ці кошти були відправлені постачальнику.

Коментар редакції

У цьому випадку сперечатися з податківцями не будемо, оскільки ними надано абсолютно правильну відповідь на це запитання.

 

Чи вважається виручкою ФОП операція перерахування коштів з розрахункового рахунка на інший, коли обидва рахунки застосовуються для здійснення господарської діяльності?

Повна відповідь

: Відповідно до вимог Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», зі змінами та доповненнями (далі — Указ), виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума коштів, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та/або в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Таким чином, операція щодо перерахування коштів з розрахункового рахунка на інший, які належать приватному підприємцю та використовуються ним у підприємницькій діяльності, не підпадає під визначення «виручка від реалізації» у розумінні Указу.

Коментар редакції

Абсолютно правильне роз’яснення, але чому б податківцям не застосувати ту саму логіку до ситуацій, коли підприємець уносить свої кошти на рахунок як поповнення оборотних коштів (див. с. 35 цього номера) або отримує безповоротну фінансову допомогу чи кредитні кошти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі