Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як підтвердити пенсійний стаж підприємця

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як підтвердити пенсійний стаж підприємця

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа є підприємцем-єдиноподатником з 2000 року. У 2011 році вона збирається вийти на пенсію за віком. Чи потрібно їй для підтвердження страхового стажу подавати якісь документи щодо періоду підприємницької діяльності на єдиному податку та які?

 

ВІДПОВІДЬ.

Нагадаємо, що загальні правила призначення пенсій прописано в Законі № 1058. Період підприємницької діяльності, протягом якого сплачувалися внески до Пенсійного фонду, у тому числі на умовах сплати єдиного податку, також зараховується до стажу, але з урахуванням особливостей, зазначених у статтях 24 і 25 Закону № 1058.

Водночас при зверненні за призначенням пенсії потрібно надати до Пенсійного фонду низку документів щодо заробітку, трудового стажу, періоду сплати внесків протягом підприємницької діяльності тощо, які зазначено в

Порядку № 22-1.

Так, згідно з

підпунктом «б» пункту 7 Порядку № 22-1 період провадження фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування підтверджується:

— до 01.01.2004 р. — свідоцтвом про сплату єдиного податку або довідкою про сплату страхових внесків;

— з 01.01.2004 р. — даними персоніфікованого обліку за інформацією відділу персоніфікованого обліку (надаються органом Пенсійного фонду).

Водночас при призначенні пенсії враховуються стаж і доходи в період трудової діяльності, у тому числі до набуття чинності

Законом № 1058. Тому якщо до початку підприємницької діяльності фізична особа працювала за трудовим договором, то їй потрібно надати трудову книжку або довідку з місця роботи, а також довідку про заробіток за період трудової діяльності, з якого нараховується розмір пенсії.

Нагадаємо, що згідно зі

статтею 40 Закону № 1058 пенсії нараховуються у відсотках до середньомісячного заробітку. Для цього до уваги береться зарплата (дохід) особи за будь-які 60 місяців поспіль до 1 липня 2000 року та за весь період страхового стажу після 1 липня 2000 року.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для нарахування пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, установленому законодавством, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.


Документи консультації

Закон № 1058

Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Порядок № 22-1 — Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затверджений постановою Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі