Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі. Єдиний податок

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Єдиний податок

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець — платник єдиного податку, займається оптовою торгівлею. Станом на 01.04.2011 р. у нього є залишки товару. Чи слід йому проводити інвентаризацію? Які документи оформляти під час інвентаризації? Або підкажіть, як підтвердити залишки товару в такого підприємця?

ВІДПОВІДЬ. У

ПКУ немає норм, які б зобов'язували єдиноподатників якимсь чином підтверджувати залишки товарів на складі станом на 01.04.2011 р.
довідка 1.

Що стосується інших законодавчих актів, то в

статті 10 Закону про бухоблік йдеться про те, що підприємства (юрособи) зобов'язані періодично проводити інвентаризацію. Утім, як відомо, Закон про бухоблік не поширюється на фізосіб-підприємців, тому їм проводити інвентаризацію за власною ініціативою не потрібно.

Тим більше, що єдиноподатник і не має можливості провести інвентаризацію в повному розумінні цього слова, адже він не веде обліку товарів або грошових коштів, а отже, у нього немає облікових даних і ні з чим порівнювати результати інвентаризації.

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець — платник єдиного податку, займається оптовою торгівлею. Товар було придбано у підприємців та фізосіб до 01.04.2011 р. Чи слід під час продажу такого товару обкладати його податком на доходи (ПДФО) за ставкою 15 %? Яка вартість обкладається — купівельна чи продажна?

ВІДПОВІДЬ. Під час продажу товару ПДФО нараховувати не потрібно.

Утримати цей податок і перерахувати його до бюджету слід було ще під час купівлі товару (та й то, ПДФО утримується не з кожного продавця).

Отже, якщо єдиноподатник

придбавав товари у підприємця, то ПДФО можна було не утримувати. Для цього він повинен був попросити у продавця хоча б копію його Свідоцтва про держреєстрацію як підприємця, а в ідеалі ще й:

1) копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, в якому зазначено вид діяльності «оптова торгівля» (якщо продавець — єдиноподатник);

2) копію чинного фікспатенту (якщо продавець працює на фікспатенті);

3) довідку з податкової із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності, серед яких є «оптова торгівля» (якщо продавець працює на загальній системі оподаткування) або витяг із Держреєстру із зазначенням видів діяльності, у тому числі оптової торгівлі.

У тому разі, коли

жодних документів у єдиноподатника немає і навіть у договорі купівлі-продажу товарів або в платіжці на їх оплату не зазначено реквізити Свідоцтва про держреєстрацію продавця, покупець (єдиноподатник) повинен був утримати з продавця ПДФО під час купівлі товарів за ставками:

— 15 % від вартості товару, що не перевищує 10 мінзарплат довідка 2;

— 17 % від вартості товару, що перевищує 10 мінзарплат (

пункт 167.1 ПКУ).

Так само

слід було діяти і в разі купівлі товару в громадянина-фізособи. Зрозуміло, ПДФО розраховувався б, виходячи з купівельної вартості товару, і утримувався з оплати, належної продавцю (тобто суму ПДФО потрібно було не доплатити продавцю, а утримати з нього і перерахувати до бюджету).

Що ж робити, коли ПДФО вчасно не було утримано?

Відповідальність за це покладається тільки на покупця (податкового агента, яким у цьому випадку є єдиноподатник). Він повинен сплатити ПДФО уже за свій рахунок, а також внести штраф у розмірі 25 % від суми ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету (пункт 127.1 ПКУ).

Але тут є один

нюанс: якщо у підприємця взагалі немає документів на товар, то невідома і купівельна вартість товару, а отже, неможливо визначити суму ПДФО, яку належало утримати з продавця (так само як і суму штрафу). Утім, у такому разі краще сказати, що товар було куплено до 01.01.2011 р., коли ще не було вимоги щодо обов'язкового документального підтвердження показників податкової звітності (стаття 44 ПКУ набрала чинності з 01.01.2011 р.).

 

ЗАПИТАННЯ.

Чи може підприємець на єдиному податку займатися зовнішньоекономічною діяльністю (зокрема, експортувати товари) згідно з ПКУ ?

ВІДПОВІДЬ. Так, може,

оскільки ПКУ зберіг для єдиноподатників колишні правила роботи. Але слід пам'ятати про одну заборону: єдиноподатники не мають права імпортувати чи експортувати підакцизні товари (пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 2505). До підакцизних товарів зараз належать:

— спирт етиловий та інші спиртові дистиляти;

— алкогольні напої;

— пиво;

— тютюнові вироби, тютюн, промислові замінники тютюну;

— нафтопродукти;

— скраплений газ;

— автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи;

— мотоцикли (

пункт 215.1 ПКУ).

 

ЗАПИТАННЯ.

Чи може приватний підприємець на єдиному податку продавати товари приватному підприємцю на загальній системі? Чи зможе підприємець на загальній системі віднести на витрати вартість такого товару?

ВІДПОВІДЬ.

ПКУ зберіг для єдиноподатників колишні правила роботи. Жодних нових правил поки що немає (і, очевидно, не буде до 01.01.2012 р.). Тому поки що єдиноподатник може сміливо продавати свої товари кому завгодно, у тому числі й підприємцю на загальній системі. Проте нагадуємо, що продаж товарів суб'єктам господарювання (підприємцям та юрособам) належить до оптової торгівлі. Тому у Свідоцтві єдиноподатника обов'язково має зазначатися такий вид діяльності, як «оптова торгівля».

Що ж до покупця товарів, то він не зможе включити до витрат вартість таких товарів

. Річ у тім, що підприємці на загальній системі оподаткування зобов'язані формувати свої витрати відповідно до розділу III ПКУ (пункт 177.4 ПКУ). А в розділі III ПКУ є підпункт 139.1.12, який забороняє включати до витрат вартість товарів, робіт або послуг, куплених у приватних підприємців-єдиноподатників.

 

ЗАПИТАННЯ.

Приватний підприємець-єдиноподатник здавав в оренду приміщення юрособі. З 01.04.2011 р. він має намір здавати це саме приміщення як фізособа. Чи можна отримувати орендну плату на розрахунковий рахунок, відкритий на фізособу як для підприємця? Чи можна використовувати отриману плату в підприємницькій діяльності? Чи будуть орендні платежі враховуватися у виручці єдиноподатника? Чи можна нотаріально не посвідчувати договір оренди?

ВІДПОВІДЬ.

Давайте розбиратися по порядку. У «ВД», 2011, № 4, с. 38, а також на с. 15 цього номера ми писали про те, що підприємець може, крім своєї підприємницької діяльності, здавати в оренду нерухомість, залишаючись при цьому громадянином (непідприємцем). Податківці, до речі, з такою думкою погоджувалися (і це зрозуміло, адже сума податків, що надходить від громадянина, завжди більша за ті платежі, які надходять від підприємця). Але все таки, партнерам слід бути обережними.

На наш погляд, залишатися підприємцем і одночасно здавати в оренду нерухомість від імені громадянина

сміливо можуть лише ті фізособи, підприємницька діяльність яких відмінна від оренди. У нашому ж випадку ситуація непроста. Оскільки підприємець здавав приміщення в оренду ще будучи єдиноподатником, напевно в його Свідоцтві про сплату єдиного податку фігурував такий вид діяльності, як «здавання нерухомості в оренду». Це дає підстави вважати, що будь-який дохід, отриманий фізособою від здавання в оренду нерухомості, скоріш за все, буде визнаний його підприємницьким доходом, тобто доходом єдиноподатника. У такому разі орендар втратить право на витрати з оренди (чого партнери якраз і намагаються уникнути).

Тому, перш ніж переоформляти договір оренди,

єдиноподатник повинен внести зміни до свого Свідоцтва про сплату єдиного податку, виключивши з нього такий вид діяльності, як «здавання нерухомості в оренду» довідка 3. Утім, податківці можуть і не прискіпуватися до підприємницьких видів діяльності, але в ідеалі краще все-таки убезпечити себе і партнера.

Договір оренди складається у письмовій формі. Якщо

строк оренди менший від 3-х років, договір можна не завіряти у нотаріуса і не реєструвати (статті 793, 794 ЦКУ).

Що стосується

отримання орендної плати, то в принципі її можна зараховувати і на підприємницький рахунок. Адже Інструкція № 492 не містить норми, яка б забороняла використовувати підприємницький рахунок для особистих потреб фізособи довідка 4. І відповідальності за це теж жодної немає. Але це, якщо виходити з букви Інструкції № 492.

Якщо ж виходити з духу цього документа, то можна зрозуміти, що для банку фізособа-громадянин та фізособа-підприємець — зовсім різні суб'єкти (навіть якщо це одна й та сама людина). Тому

в ідеалі краще все-таки відкрити інший рахунок (хоч би і в тому самому банку), на ім'я фізособи-громадянина, і отримувати орендну плату саме на нього. Це, до речі, буде додатковим доказом того, що фізособа здає приміщення в оренду не як єдиноподатник, а як громадянин (якщо податківці раптом спробують позбавити орендаря права на витрати, вважаючи, що він орендує приміщення в єдиноподатника).

Що стосується

використання коштів, отриманих від оренди, в підприємницькій діяльності, якщо орендна плата надходила на рахунок, відкритий на ім'я громадянина, то її доведеться спочатку зняти з цього рахунка, і тільки потім використовувати в підприємницькій діяльності. Пояснюється це тим, що рахунок громадянина-фізособи суворо заборонено використовувати для здійснення підприємницької діяльності (пункт 7.7 Інструкції № 492).

І останнє —

орендна плата точно не включатиметься до доходу єдиноподатника (тобто її не доведеться записувати до Книги ф. № 10), якщо підприємець чинитиме так:

1) оформить договір оренди приміщення, виступаючи як громадянин (обов'язкова умова);

2) отримуватиме кошти від оренди на рахунок громадянина, а не на рахунок підприємця (обов'язкова умова, оскільки виписка за підприємницьким рахунком перевіряється податківцями);

3) виключить зі Свідоцтва про сплату єдиного податку такий вид діяльності, як «здавання майна в оренду» (бажана умова).

 

ЗАПИТАННЯ.

Приватний підприємець працював на єдиному податку протягом трьох кварталів 2010 року (обсяг виручки — 70 тис. грн.). У IV кварталі 2010 року він перейшов на загальну систему і припинив діяльність (подав нульову декларацію про доходи).

Чи правомірна вимога ДПІ сплатити 1/4 частину авансових платежів (від 70 тис. грн.) за відсутності робіт? Нульову декларацію приймати відмовилися.

ВІДПОВІДЬ.

Ні, вимога ДПІ неправомірна.

Згідно з

підпунктом 177.5.1 ПКУ авансові платежі з ПДФО підприємець визначає самостійно, але не менше ніж 100 % річної суми ПДФО з оподатковуваного доходу за минулий рік. Як бачимо, минулого року підприємець отримав дохід у вигляді:

1) виручки від роботи на єдиному податку (70 тис. грн.).

Проте така виручка не включається до оподатковуваного доходу фізособи на підставі статті 2 Указу № 746 та підпункту 165.1.36 ПКУ;

2) чистого доходу від діяльності на загальній системі оподаткування.

Саме з цього доходу і слід було розраховувати авансові платежі з ПДФО.

Оскільки чистий дохід за IV квартал 2010 року дорівнював нулю, підприємець мав повне право встановити собі авансові платежі з ПДФО на весь 2011 рік у розмірі «0,00 грн.». Таку суму авансових платежів слід було зазначити в декларації про доходи, поданій за підсумками 2010 року (подавалася не пізніше 09.02.2011 р.).

При цьому слід пам'ятати:

якщо податківці відмовляються приймати нульову декларацію про доходи, підприємець може надіслати її поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, керуючись пунктом 49.3 ПКУ.

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець-єдиноподатник купує в іншого підприємця-єдиноподатника товари, роботи та послуги. Чи може він записувати до графи «Витрати» Книги ф. № 10 такі платежі після 01.04.2011 р.? Чи беруть участь зазначені витрати при обчисленні чистого доходу?

ВІДПОВІДЬ. Так, може

, незважаючи на те, що в ПКУ дійсно є заборона на включення до витрат вартості товарів, робіт, послуг, придбаних у фізосіб-єдиноподатників (підпункт 139.1.12 ПКУ).

Пояснюється це тим, що

фізособи-єдиноподатники не зобов'язані керуватися розділом III ПКУ при формуванні своїх витрат. Простіше кажучи, заборона з підпункту 139.1.12 ПКУ на них не поширюється. Тому в момент оплати товару єдиноподатник може записати до графи «Витрати» Книги ф. № 10 вартість товарів, куплених у підприємця-спрощенця. Для цього достатньо мати документ, що підтверджує факт оплати.

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець працює на єдиному податку, вид діяльності — здавання в оренду нерухомого майна. Чи зобов'язаний він сплачувати податок на землю (земля перебуває у власності)?

ВІДПОВІДЬ. Це запитання залишається спірним

. Сміливі підприємці податок на землю не сплачують (і судяться з податківцями), обережні вважають за краще податок сплатити.

Суть проблеми в такому:

єдиноподатники звільнені від сплати податку на землю лише за ті ділянки, які вони використовують у підприємницькій діяльності (пункт 1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ). У зв'язку з цим виникли дві думки:

1) податківці вважають, що земля під нерухомістю, зданою в оренду, використовується орендарем, а єдиноподатник-орендодавець у своїй діяльності її не використовує. Тому вони

вимагають від єдиноподатників сплати податку за таку землю (лист ДПАУ від 15.09.2006 р. № 10291/5/15-0616);

2) підприємці (і суди) вважають, що земля під зданою нерухомістю все-таки використовується в підприємницькій діяльності орендодавця (єдиноподатника). Адже передача в оренду нерухомості та землі під нею здійснюється з метою отримання доходу (у вигляді орендної плати), а отже, є різновидом підприємницької діяльності, пов'язаної з наданням послуг. Тому за наявності у Свідоцтві єдиноподатника такого виду діяльності, як «здавання в оренду нерухомості»,

податок на землю сплачувати не потрібно (листи Держкомпідприємництва від 07.12.2006 р. № 8844 та від 12.09.2007 р. № 6834; ухвала ВАСУ від 23.04.2007 р. б/н, постанова ВСУ від 26.12.2006 р. б/н).

Якому з варіантів зараз віддати перевагу — залежить від самого підприємця. Але що стосується найближчого майбутнього, то вже з 01.01.2012 р. уряд планує повністю анулювати звільнення єдиноподатників від сплати податку на землю (щоправда, спілка підприємців з цим поки що не погоджується).

 

ЗАПИТАННЯ.

Чи повинен приватний підприємець на єдиному податку, який планує здійснювати оптову та роздрібну торгівлю за готівку, придбавати торговий патент?

ВІДПОВІДЬ.

Ні, оскільки єдиноподатники звільнені від необхідності придбання торгового патенту.

Зверніть увагу: у

ПКУ немає такого поняття, як «плата за торговий патент» — тепер вона має назву «збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності». Саме від сплати цього збору єдиноподатники звільнені пунктом 1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ.

 


Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про бухоблік

— Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Закон № 2505 —

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Порядок № 1025

— Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1025.

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Єдина норма, що зобов'язала платників податків провести інвентаризацію на 01.04.2011 р., стосується лише тих, хто має намір нараховувати амортизацію на свої основні засоби (

пункт 6 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). Причому інвентаризувати вони зобов'язані саме основні засоби, а не товари. Зрозуміло, що фізосіб-єдиноподатників це не стосується.

2 На 01.01.2011 р. розмір мінзарплати дорівнював 941 грн. (

стаття 22 Закону про Держбюджет на 2011 рік). Отже, 10 мінзарплат — 9410 грн.

3 Заяву про зміну видів діяльності єдиноподатник подає

не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку того кварталу, в якому підприємець планує здавати в оренду нерухомість від імені громадянина.

4

Незважаючи на те що протилежна норма в Інструкції № 492 є. Так, рахунок громадянина-фізособи суворо заборонено використовувати для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі для отримання підприємницького доходу (пункт 7.7 Інструкції № 492).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі