Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі. Доходи та витрати на загальній системі оподаткування, ПДФО та ЄСВ

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Доходи та витрати на загальній системі оподаткування, ПДФО та ЄСВ

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Ситуація така: у II кварталі він відвантажив покупцю товар, проте оплата за цей товар має надійти лише в III кварталі. Коли слід відобразити дохід від продажу товару?

Коли виникне право на витрати:

— на дату відвантаження товару (у II кварталі);

— чи на дату отримання оплати за товар (у III кварталі)?

ВІДПОВІДЬ. Дохід

від продажу товару відображається при отриманні оплати за нього, тобто в III кварталі. До графи 3 Книги ОДВ він записується того ж дня, коли підприємцю надійдуть грошові кошти на поточний рахунок або в касу (підпункт 3.3 Порядку № 1025).

Право на витрати виникає на дату отримання доходу

від продажу товару (пункт 177.4 ПКУ), тобто в III кварталі. Отже, вартість проданих товарів потрапить до графи 6 Книги ОДВ за підсумками того місяця, в якому буде отримано оплату від покупця. При цьому дата фактичного відвантаження товару жодного значення не має і в податковому обліку підприємця не відображається.

Докладніше про це див. «ВД», 2011, № 6, с. 11 та № 7, с. 7.

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Ситуація така: у квітні він отримав передоплату від покупця, проте товар планує відвантажити лише в травні. Коли слід відобразити дохід від продажу товару?

Коли виникне право на витрати:

— на дату отримання передоплати (у квітні);

— чи на дату відвантаження товару (у травні)?

ВІДПОВІДЬ. Дохід

від продажу товару відображається під час отримання оплати (або передоплати) за нього, тобто у квітні. Отже, до графи 3 Книги ОДВ його слід було записати того ж дня, коли підприємцю надійшла передоплата на поточний рахунок або в касу (підпункт 3.3 Порядку № 1025).

Право на витрати виникає на дату отримання доходу

від продажу товару, у нашому випадку — у квітні. Проте, перш ніж відобразити витрати, продавець товару повинен розрахуватися зі своїм постачальником і мати документ, який би підтверджував факт оплати товару (своєму постачальнику) (пункт 177.4 ПКУ). Якщо такий документ є, вартість проданих товарів потрапить до графи 6 Книги ОДВ за підсумками квітня. При цьому той факт, що фактично товар ще не відвантажено, жодного значення не має (оскільки відвантаження товару в податковому обліку підприємця не відображається).

Докладніше про це див. «ВД», 2011, № 6, с. 17.

 

ЗАПИТАННЯ.

Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. Виплачую дохід іншому підприємцю. Які документи мені повинен надати цей підприємець, щоб я не утримував з нього ПДФО?

ВІДПОВІДЬ. Ідеальним комплектом документів для неутримання ПДФО

з підприємця є копія його Свідоцтва про держреєстрацію та спеціальна довідка, видана йому в податковій (або її копія). У такій довідці обов'язково мають фігурувати види діяльності партнера та вибрана ним система оподаткування. До речі, податківці на місцях від цих довідок уже не відхрещуються, а починають їх потихеньку видавати.

Якщо ж партнер досі

не встиг оформити довідку в податківців, замість неї можна погодитися на оригінал (чи хоча б копію):

витягу з Держреєстру (витягу з ЄДР) із зазначенням видів діяльності партнера. Такий документ, до речі, можна отримати у держреєстратора самостійно, не звертаючись до свого контрагента. Щоправда, коштує він недешево — близько 55 грн.;

довідки з органів статистики з видами діяльності підприємця.

Отже, отримавши від контрагента довідку (або інший документ з видами діяльності), слід

подивитися, чи зазначений у ній той вид діяльності, у зв'язку з яким виплачується дохід: якщо зазначений, то ПДФО можна сміливо не утримувати, якщо ні — ПДФО утримати доведеться.

Що ж до

єдиноподатників, то від них поки що достатньо отримати копію Свідоцтва про держреєстрацію та копію Свідоцтва про сплату єдиного податку (в останньому документі саме й зазначено види діяльності). Довідку в податковій вони оформляти можуть, але робити це їм зараз необов'язково.

Ну й у разі купівлі товарів у

фікспатентників, найімовірніше, не утримувати ПДФО можна буде, отримавши від них копію Свідоцтва про держреєстрацію та копію чинного фікспатенту (як відомо, підприємці на фікспатенті мають право здійснювати один-єдиний вид діяльності — продавати товари та супутні послуги на ринках).

Детальніше про документи для неутримання ПДФО див. «ВД», 2011, № 6, с. 19.

 

ЗАПИТАННЯ.

Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. Дохід на поточний рахунок отримую не щомісяця. Чи правильно сплачувати ЄСВ лише в тих місяцях, в яких було отримано дохід (за вирахуванням витрат цього місяця)?

ВІДПОВІДЬ.

Підприємці на загальній системі оподаткування протягом року сплачують авансові внески з ЄСВ раз на квартал, незалежно від наявності чи відсутності доходів. Строки сплати авансових внесків з ЄСВ: до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня та до 15 листопада (підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5).

Сума щоквартальних авансових внесків з ЄСВ

установлюється підприємцем самостійно, але не менше ніж 1/4 х 34,7 % х Минулорічний чистий дохід (пункт 3.3 та підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5, підпункт 177.5.1 ПКУ).

У тому випадку, коли

минулого року підприємець працював на єдиному податку, а з 01.01.2011 р. перейшов на загальну систему оподаткування, авансові внески з ЄСВ на 2011 рік розраховуються інакше: 34,7 % х Чистий дохід I кварталу.

Ну а після закінчення року відбувається перерахунок ЄСВ:

— крок 1:

за ті місяці, в яких чистого доходу не було, ЄСВ буде нараховано у розмірі «0,00 грн.», а за всіх інші — у розмірі 34,7 % від місячного чистого доходу, тобто від різниці між доходом і витратами цього місяця (з урахуванням існуючих обмежень);

— крок 2: буде визначено різницю між нарахованим ЄСВ та ЄСВ, сплаченим протягом року у вигляді авансових внесків. Якщо виявиться, що підприємець переплатив ЄСВ, ПФУ поверне йому переплату або зарахує її в рахунок майбутніх платежів. Якщо ж виявиться, що сума авансових внесків була менша, ніж нарахована до оплати, підприємець повинен буде доплатити ЄСВ.


Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про бухоблік

— Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Закон № 2505 —

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Порядок № 1025

— Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1025.

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Єдина норма, що зобов'язала платників податків провести інвентаризацію на 01.04.2011 р., стосується лише тих, хто має намір нараховувати амортизацію на свої основні засоби (

пункт 6 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). Причому інвентаризувати вони зобов'язані саме основні засоби, а не товари. Зрозуміло, що фізосіб-єдиноподатників це не стосується.

2 На 01.01.2011 р. розмір мінзарплати дорівнював 941 грн. (

стаття 22 Закону про Держбюджет на 2011 рік). Отже, 10 мінзарплат — 9410 грн.

3 Заяву про зміну видів діяльності єдиноподатник подає

не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку того кварталу, в якому підприємець планує здавати в оренду нерухомість від імені громадянина.

4

Незважаючи на те що протилежна норма в Інструкції № 492 є. Так, рахунок громадянина-фізособи суворо заборонено використовувати для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі для отримання підприємницького доходу (пункт 7.7 Інструкції № 492).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі