Теми статей
Обрати теми

Спецпроект «Нова спрощенка». Нові правила для спрощенців: знайомимося та детально розбираємося

Редакція ВД
Стаття

Нові правила для спрощенців: знайомимося та детально розбираємося

 

Нарешті єдиноподатники дочекалися визначеності. 20.10.2011 р. Верховна Рада прийняла Закон, згідно з яким з 01.01.2012  р. уносяться зміни до Податкового кодексу та встановлюються нові правила роботи на спрощеній системі оподаткування. Цей документ є вже не законопроектом, яких було так багато в поточному році, а справжнім законодавчим актом, і зміни вже не ефемерні, а остаточні, тому розбиратися з ними будемо ґрунтовно. І почнемо прямо зараз.

Однак є одне «але». На момент підготовки номера Президент ще не підписав цей Закон, відповідно, його остаточного тексту ще немає. Цей матеріал ми підготували за текстом, який приймався Верховною Радою, проте не виключено, що готовий текст дещо відрізнятиметься. Водночас у наступних номерах ми плануємо продовжити детальний аналіз «Нової спрощенки», тому всі «поправки» нами будуть ураховані та не залишені поза увагою.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про внесення змін до ПКУ

— Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» (текст проекту від 19.10.2011 р.).

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599 — Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ от 29.10.99 р. № 599.

 

Нові правила запрацюють з 01.01.2012 р.

У «ВД», 2011, № 9, с. 5, ми розповідали читачам про останні віяння в Уряді з приводу реформування спрощеної системи оподаткування. Як виявилось, остаточний варіант

глави 1 розділу ХIV Податкового кодексу, присвячений спрощеній системі оподаткування, не далеко пішов від тих планів, які афішувалися всередині 2011 року.

Таким чином, нові правила роботи єдиноподатникам уже частково відомі. Вони набудуть чинності з 01.01.2012 р., а це означає, що сьогодні саме час розібратися у змінах і визначитися з приводу своєї подальшої долі — залишатися на єдиному податку чи переходити на загальну систему оподаткування.

 

Збільшено граничний розмір доходу єдиноподатників і ставки єдиного податку

Нагадаємо, що на сьогодні згідно зі

статтею 1 Указу № 746 єдиноподатниками можуть бути:

— підприємці з річною виручкою не більше 500 тис. грн.;

— підприємства (юридичні особи) з річною виручкою не більше 1 млн грн.

При цьому у 2011 році єдиний податок сплачувався в розмірі

43 % від установленої ставки (підпункт 3 пункту 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу).

Однак

з 01.01.2012 р. усе це зміниться:

— по-перше,

єдиний податок потрібно буде сплачувати в повному розмірі, тобто 100 % ставки, установленої місцевою радою (це, звичайно, «мінус»);

— по-друге, самі ставки єдиного податку в деяких випадках зростуть, що також не потішить підприємців;

— проте при всьому цьому

збільшиться граничний розмір річного доходу, не перевищуючи який особа зможе працювати на спрощеній системі оподаткування. А це вже є беззаперечною перевагою для єдиноподатників, яку вони виборювали багато років поспіль.

Як же все це буде реалізовано на практиці? Ми вже попереджали читачів про плани Уряду поділити всіх єдиноподатників на чотири групи (три — для підприємців та одна — для юридичних осіб). І такі плани дійсно втілено в життя.

З 01.01.2012 р. підприємець самостійно обиратиме, до якої з перших трьох груп належати (з урахуванням установлених обмежень). При цьому для кожної групи єдиноподатників передбачено:

— свої обмеження за видами діяльності;

— різний гранично допустимий обсяг річного доходу;

— різні ставки єдиного податку;

— певну максимально допустиму кількість найманих працівників;

— специфічні правила обліку доходів, витрат і подання звітності.

Гранично допустимий обсяг річної виручки, ставки єдиного податку та максимальна кількість найманих працівників у розрізі груп єдиноподатників наведено в табл. 1, 2 і 3.

 

Таблиця 1

Максимальна виручка єдиноподатників

Єдиноподатник

Нинішні правила роботи на єдиному податку
(Указ № 746)

Нові правила роботи на єдиному податку (глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

Примітки

Фізична особа — підприємець

Річна виручка не повинна перевищувати
500 тис. грн. (стаття 1 Указу № 746)

Група 1:
річна виручка не повинна перевищувати
150 тис. грн.

Граничний розмір доходу не прив'язаний до мінзарплати, а встановлений у фіксованому розмірі (хоча у проекті така прив'язка була).
Це погано, оскільки наявність інфляції може призвести до «знецінення» цієї межі

Група 2:
річна виручка не повинна перевищувати
1 млн грн.

Уряд пішов на поступки підприємцям і збільшив граничний обсяг доходу для єдиноподатників групи 2 з 600 тис. грн. до 1 млн грн.
Проте цей показник установлено у фіксованому розмірі, без прив'язки до мінзарплати. Отже, з часом він може знецінитися так само, як і нині діюча межа у 500 тис. грн.

Група 3:
річна виручка не повинна перевищувати
3 млн грн.

Уряд пішов на поступки підприємцям і збільшив граничний обсяг доходу для єдиноподатників групи 3 з 1 до 3 млн грн.
Водночас погано, що цей показник не прив'язаний до мінзарплати, оскільки з часом через інфляцію він може «знецінитися»

Юридична особа

Річна виручка не перевищує 1 млн грн. (стаття 1 Указу № 746)

Група 4:
річна виручка не повинна перевищувати
5 млн грн.

Уряд пішов на поступки і збільшив граничний обсяг доходу з 3 до 5 млн грн.
Водночас погано, що цей показник не прив'язаний до мінзарплати, з часом він може «знецінитися»

 

Тут слід зазначити, що згідно з новим

пунктом 294.4 Податкового кодексу потенційним єдиноподатникам дозволено в заяві про перехід на єдиний податок самостійно зазначати, до якої групи вони бажають належати та яку ставку єдиного податку мають намір сплачувати. Звідси можна зробити такий висновок: підприємець зможе самостійно обрати собі групу (ураховуючи обсяг річної виручки, види діяльності, число працівників і ставки єдиного податку).

Наприклад, якщо річна виручка підприємця перевищує 1 млн грн., то очевидно, що він може потрапити лише до єдиноподатників групи 3. А ось якщо виручка фізичної особи перебуває в межах до 150 тис. грн., вона має право на власний розсуд обрати будь-яку з груп: 1, 2 або 3 (ураховуючи наявність/відсутність працівників і заплановані види діяльності).

 

Таблиця 2

Ставки єдиного податку

Єдиноподатник

Нинішні правила роботи на єдиному податку (Указ № 746)

Нові правила роботи на єдиному податку

(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

Примітки

1

2

3

4

Фізична особа — підприємець

43 % від ставки 20 — 200 грн. на місяць (стаття 2 Указу № 746, підпункт 3 пункту 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу)

Група 1:
ставка єдиного податку встановлюється в розмірі від
1 до 10 %
розміру мінзарплати, установленої на 1 січня поточного року, — з розрахунку на місяць

У 2012 році величина ставок становитиме орієнтовно від 10,73 до 107,30 грн.

Група 2:
ставка єдиного податку встановлюється від 2 до 20 % від розміру мінзарплати, установленої на 1 січня поточного року, — з розрахунку на місяць

У 2012 році величина ставок становитиме орієнтовно від 21,46 до 214,60 грн.

Якщо підприємець провадить декілька видів діяльності, ставка єдиного податку встановлюється на рівні найбільшої зі ставок, передбачених для таких видів діяльності (стаття 2 Указу № 746)

Те саме, що й сьогодні — для єдиноподатників груп 1 або 2 (пункт 293.6 Податкового кодексу)

Якщо підприємець провадить діяльність на всій території України, для нього встановлюється звичайна ставка єдиного податку — 43 % від ставки 20 — 200 грн. (пункт 3 Порядку № 599, стаття 2 Указу № 746, підпункт 3 пункту 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу)

При роботі на території двох або більше місцевих рад для єдиноподатників груп 1 і 2 установлюється максимальна ставка єдиного податку:
— для групи 1 — 10 % від мінзарплати;
— для групи 2 — 20 % від мінзарплати (пункт 293.7 Податкового кодексу)

Ставка єдиного податку становитиме орієнтовно:
— для групи 1 — 107,30 грн.;
— для групи 2 — 214,60 грн.

Примітки
1. Ставки єдиного податку прив'язані до мінзарплати, тому за наявності інфляції граничний розмір доходу «знецінюватиметься», а ставки єдиного податку — зростатимуть.
2. У главі 1 розділу XIV Податкового кодексу нічого не зазначено про часткову сплату єдиного податку, тому з 01.01.2012 р. його доведеться сплачувати в розмірі 100 %.
Що ж при цьому робити тим підприємцям, які вносять єдиний податок авансом (група 1 і 2), адже на 20.12.2011 р. зміни, що обговорюються, ще не набудуть чинності, а строк сплати єдиного податку за січень 2012 року вже настане? На наш погляд, вони можуть не сплачувати єдиний податок за січень 2012 року до 20.12.2011 р., а сплатити його під час подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування з 01.01.2012 р. Таку заяву дозволено подати не пізніше 25.01.2012 р. (підпункт «г» пункту 5 Прикінцевих положень Закону про внесення змін до ПКУ), тобто вже після того, як зміни до Податкового кодексу набудуть чинності. Проте упевнено стверджувати про можливість несплачувати єдиний податок за січень 2012 року до 20.12.2011 р. поки що (до появи відповідних роз'яснень від податківців) не можна.

Фізична особа — підприємець

43 % від 20 — 200 грн. на місяць (стаття 2 Указу № 746, підпункт 3 пункту 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу)

Група 3:
єдиний податок дорівнює:
3 % від доходу для платників ПДВ;
5 % від доходу для неплатників ПДВ

Для цієї групи єдиноподатників збільшення ставки єдиного податку
є найвідчутнішим

Примітка. Оскільки ставка єдиного податку для єдиноподатників групи 3 встановлюється як відсоток від виручки (тобто не залежить від обраного виду діяльності), найімовірніше єдиноподатникам цієї групи можна буде займатися будь-якими видами діяльності, не забороненими для спрощеної системи оподаткування. І хоча прямої вказівки на це в Податковому кодексі немає, усе ж для таких єдиноподатників не встановлено відповідальності за провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві єдиноподатника (тоді як для перших двох груп така відповідальність є).

Юридична особа

Ставка єдиного податку:
6 % від виручки, за умови сплати ПДВ;
10 % від виручки — для неплатників ПДВ (стаття 3 Указу № 746)

Ставка єдиного податку встановлюється в розмірі:
3 % від доходу для платників ПДВ;
5 % від доходу для неплатників ПДВ

Як бачимо, для юридичних осіб — єдиноподатників ставки єдиного податку зменшено вдвічі

 

Зверніть увагу:

з 01.01.2012 р. підприємці-єдиноподатники вже не повинні вносити доплату єдиного податку за найманих працівників. Таким чином, навантаження на підприємця хоча б трохи знизиться (нагадаємо, що у 2011 році за кожного найманого працівника єдиноподатник зобов'язаний був доплатити до бюджету 50 % від 43-відсоткової ставки єдиного податку щомісяця).

До речі, у зв'язку з тим, що 50-відсоткову доплату єдиного податку за найманих працівників буде скасовано, підприємцю більше

не доведеться оформляти в податковій довідки про трудові відносини з працівниками.

 

Таблиця 3

Кількість найманих працівників у єдиноподатника

Єдиноподатник

Нинішні правила роботи на єдиному податку
(Указ № 746)

Нові правила роботи на єдиному податку
(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

Фізична особа — підприємець

Кількість найманих працівників не повинна перевищувати 10 осіб (стаття 1 Указу № 746)

Група 1:
не можна використовувати найману працю

Група 2:
кількість найманих працівників не повинна перевищувати 10 осіб*

Група 3:
кількість найманих працівників не повинна перевищувати 10 осіб*

* Примітка.

При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку — фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку (підпункт 291.4.1 Податкового кодексу).

Юридична особа

Середньооблікова кількість працівників не повинна перевищувати 50 осіб (стаття 1 Указу № 746)

Середньооблікова кількість працівників не повинна перевищувати 50 осіб

 

Незважаючи на збільшення ставок єдиного податку, у цілому реформа спрощеної системи оподаткування значно розширила коло потенційних єдиноподатників. Так, тепер ними можуть стати не лише підприємці-початківці (з незначним оборотом), а навіть корифеї, які отримують річну виручку до 3 млн грн.

Природно, реформатори розуміють, що спрощена система приваблює багатьох (легше вести облік, податкове навантаження помірне). Однак відважуються її застосовувати далеко не всі. Право працювати на єдиному податку отримають лише ті, хто, на їх думку, найбільш потребує державної підтримки (адже головне призначення спрощеної системи — «виростити» з малого бізнесу великий).

Саме тому деякі суб'єкти господарювання, які провадять діяльність у найприбутковіших сферах, позбавлені права працювати на спрощеній системі. Тож поглянемо, які види діяльності вважаються високоприбутковими та виключеними з єдиного податку.

 

Яку діяльність заборонили для єдиноподатників

Узагальнивши інформацію, наведену в табл. 2 і 3, наведемо основні умови (у тому числі й види діяльності), виконуючи які підприємець може розраховувати на статус «єдиноподатника» (якщо повідомить про таке бажання податківців) — табл. 4.

 

Таблиця 4

Умови переходу на єдиний податок (і перебування на ньому)
для фізичних осіб — підприємців

Група фізичних осіб — єдиноподатників

Умови переходу/перебування

Ставка єдиного податку

Група 1

Річний обсяг доходу* не перевищує 150 тис. грн.;
без найманих працівників;
займаються виключно роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринках та/або наданням побутових послуг населенню (перелік таких послуг наведений у пункті 291.6 Податкового кодексу)

Від 10,73 до 107,30 грн.

Група 2

Річний обсяг доходу* — не більше 1 млн грн.;
кількість найманих працівників одночасно не більше 10 осіб;
види діяльності, що провадяться:
— надання послуг (у тому числі побутових) платникам єдиного податку та/або населенню (виняток — посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (гр. 70.31 КВЕД ДК 009:2005), які можна надавати будучи підприємцем лише за умовами групи 3);
— виробництво та/або продаж товарів;
— діяльність у сфері ресторанного господарства

Від 21,46 до 214,60 грн.

Група 3

Річний обсяг доходу* — не більше 3 млн грн.;
кількість найманих працівників одночасно не більше 10 осіб;
обмеження за видами діяльності наведено в табл. 7

3 % від суми доходу, за умови сплати ПДВ

5 % від суми доходу, без окремої сплати ПДВ (крім випадків, коли ставка єдиного податку 3 % є обов'язковою)

* Примітка. Визначення доходу істотно відрізняється від визначення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з Указу № 746, що використовується сьогодні. У загальному випадку це доходи, отримані суб'єктом господарювання у грошовій формі (у готівковій та/або безготівковій) (не обов'язково від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг), а також сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, і вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Детальніше про доходи спрощенців ми говоритимемо в наступних номерах «ВД».

 

Ну а тепер детально розберемося щодо всіх заборон, які стосуються видів діяльності єдиноподатників. Для наочності наведемо їх у табл. 5, 6, 7 і 8.

 

Таблиця 5

Дозволені та заборонені види діяльності для єдиноподатників групи 1

Вид діяльності

Нові правила роботи
(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

Роздрібний продаж товарів на ринках (з урахуванням загальних заборон, наведених у табл. 7)

Дозволено

Надання побутових послуг населенню згідно зі спеціальним переліком (який ми наведемо в найближчих номерах «ВД»)

Дозволено

Решта видів діяльності

Заборонено

 

Таблиця 6

Дозволені та заборонені види діяльності для єдиноподатників групи 2

Вид діяльності

Нові правила роботи
(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

Виготовлення товарів (з урахуванням загальних заборон, наведених у табл. 7)

Дозволено

Продаж товарів населенню (з урахуванням загальних заборон, наведених у табл. 7)

Дозволено

Продаж товарів підприємцям або юридичним особам (незалежно від системи оподаткування, яку використовують покупці) — з урахуванням загальних заборон, наведених у табл. 7

Дозволено

Надання будь-яких послуг населенню, у тому числі побутових (з урахуванням загальних заборон, наведених у табл. 7)

Дозволено

Надання будь-яких послуг єдиноподатникам (підприємцям та/або юридичним особам) (з урахуванням загальних заборон, наведених у табл. 7)

Дозволено

Діяльність у сфері ресторанного господарства (з урахуванням загальних заборон, наведених у табл. 7)

Дозволено

Посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна

Заборонено

Решта видів діяльності

Заборонено

 

Таблиця 7

Дозволені та заборонені види діяльності для єдиноподатників груп 3, 2 і 1

Вид діяльності

Нові правила роботи
(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

1

2

Торгівля лікеро-горілчаними напоями (оптова та роздрібна)

Заборонено

Роздрібний продаж пива

Дозволено (підпункт 291.5.1 Податкового кодексу)

Роздрібний продаж столових вин

Дозволено (підпункт 291.5.1 Податкового кодексу)

Продаж ПММ (оптом і вроздріб)

Заборонено, але дозволено роздрібний продаж ПММ в ємностях до 20 л

Торгівля тютюновими виробами (оптом і вроздріб)

Заборонено

Спільна діяльність

Дозволено

Діяльність у сфері грального бізнесу (азартні ігри)

Заборонено

Проведення лотерей

Дозволено (оскільки належить до сфери розваг,
а не до азартних ігор)

Виробництво, експорт, імпорт та оптовий продаж підакцизних товарів (пива, спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і тютюну, деяких нафтопродуктів, скрапленого газу, легкових автомобілів, кузовів до них, причепів, мотоциклів тощо)

Заборонено

Роздрібний продаж підакцизних товарів

Заборонено, але дозволено продаж ПММ в ємностях
до 20 л, пива та столових вин

Оптовий продаж підакцизних ПММ

Заборонено

Видобування і виготовлення дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення

Заборонено

Продаж дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння,
у тому числі органогенного утворення (оптова та роздрібна)

Заборонено

Оптова та роздрібна торгівля промисловими виробами з дорогоцінних металів

Дозволено

Продаж (перепродаж) предметів мистецтва, колекціонування
та антикваріату

Заборонено

Організація торгів (аукціонів) предметами мистецтва, колекціонування та антикваріату

Заборонено

Видобування та продаж корисних копалин

Заборонено

Діяльність з управління підприємствами

Заборонено

Діяльність з надання послуг пошти та зв'язку

Заборонено

Діяльність з організації та проведення гастрольних заходів

Заборонено

Технічні випробування та дослідження, що проводяться фізичними особами — підприємцями

Заборонено

Діяльність фізичних осіб — підприємців у сфері аудиту

Заборонено

Діяльність фізичних осіб — підприємців з надання в оренду земельних ділянок площею понад 2 га

Заборонено

Діяльність фізичних осіб — підприємців з надання в оренду житлових приміщень загальною площею понад 100 кв. м

Заборонено

Діяльність фізичних осіб — підприємців з надання в оренду нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин загальною площею понад 300 кв. м

Заборонено

Діяльність нерезидентів

Заборонено

Наявність податкового боргу (крім безнадійного) на день подання заяви про перехід на спрощену систему

Заборонено

Решта видів діяльності

Дозволено

 

Таблиця 8

Додаткові заборони для єдиноподатників групи 4 (юридичні особи)

Додаткові заборони

Нові правила роботи
(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

Загальні обмеження — такі самі, як і для фізичних осіб — єдиноподатників (табл. 7)

Роздрібний продаж пива і столових вин

Заборонено

Роздрібний продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Заборонено

Довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні та небанківські установи

Заборонено, у тому числі: кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові брокери, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди та компанії, реєстратори цінних паперів

Наявність у статутному фонді частини, яка належить юридичним особам — учасникам і засновникам даних суб'єктів,
які не є платниками єдиного податку, що перевищує 25 %

Заборонено, але не лише якщо така частина перевищує 25 %, а навіть якщо вона дорівнює 25 %

Представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яке не є платником єдиного податку

Заборонено

Обмін іноземної валюти

Заборонено

Діяльність фінансового посередника (крім страхування)

Заборонено

Юридична особа — нерезидент

Заборонено

 

Які податки/збори можна не сплачувати

Не так багато податків і зборів, які можна буде не сплачувати в разі роботи на спрощеній системі оподаткування. Нині чинний відносно невеликий список платежів, від яких спрощенців звільнено, на жаль, стане ще меншим (див. табл. 9).

 

Таблиця 9

Податки/збори, які можна не сплачувати на спрощеній системі
(а також ті, які сплачувати потрібно)

Податки/збори

Нині чинні правила
(пункт 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу)

Нові правила роботи
(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

1

2

3

ПДВ

Не сплачують фізичні особи — єдиноподатники

Можуть сплачувати єдиноподатники груп 3 і 4, тобто фізичні особи та юридичні особи, які обрали ставку єдиного податку 3 % (а за деяких обставин також особи, які обрали ставку єдиного податку 5 %)

Можуть сплачувати юридичні особи — єдиноподатники, але лише в тому випадку, якщо оберуть ставку єдиного податку 6 %

Податок на прибуток

Не сплачують

Не сплачують

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за себе

Не сплачують

Не сплачують

ПДФО за працівників

Сплачують

Сплачують

Податок на землю (крім земельного податку на ті ділянки, які не використовуються в підприємницькій діяльності)

Не сплачують

Не сплачують

Плата за надра

Не сплачують

Сплачують

Збір за спеціальне використання води

Не сплачують

Сплачують

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів

Не сплачують

Сплачують

Плата за радіочастотний ресурс

Сплачують

Сплачують

Екоподаток за забруднення навколишнього середовища

Сплачують

Сплачують

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності (інакше кажучи, плата за патент)

Не сплачують

Не сплачують

ЄСВ за себе

Сплачують

Сплачують

ЄСВ за працівників

Сплачують

Сплачують

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (хмелезбір)

Сплачують

Не сплачують

Доплата за найманих працівників 50 % від ставки єдиного податку
(у 2011 році — 50 % від 43 % ставки єдиного податку)

Сплачують

Не сплачують

Податки та збори, що сплачуються в разі ввезення товарів на митну територію України

Сплачують

Сплачують

Решта податків і зборів

Сплачують

Сплачують

 

Обов'язок сплачувати ЄСВ залишився

Як видно з табл. 9, єдиноподатникам, як і раніше, доведеться сплачувати ЄСВ, як за себе, так і за найманих працівників. У цьому питанні

нічого не змінилося.

При цьому

єдиноподатники-інваліди або пенсіонери за віком можуть не сплачувати ЄСВ і після 01.01.2012 р. Адже звільнення від цього платежу встановлено не Указом № 746 (який втратить чинність з 01.01.2012 р.), а статтею 4 Закону про ЄСВ, яка поки що залишається незмінною.

 

Фізичні особи — єдиноподатники групи 3 зможуть бути платниками ПДВ

Як відомо, після прийняття

Податкового кодексу усі фізичні особи — єдиноподатники втратили право бути платниками ПДВ. З 01.01.2012 р. таке право їм повернуть, щоправда не всім, а лише тим, хто обере ставку єдиного податку в розмірі 3 % від виручки (доходу).

Теоретично потрапити до групи 3 зможе кожний підприємець, який претендує на статус єдиноподатника, якщо його виручка менше 3 млн грн., а кількість найманих працівників — не більше 10 осіб. Проте

не всі єдиноподатники групи 3 «автоматично» зможуть стати платниками ПДВ — ними можуть бути лише ті підприємці, які:

задовольнять умовам обов'язкової ПДВ-реєстрації (обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців перевищує 300 тис. грн.);

задовольнять умовам добровільної ПДВ-реєстрації (обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців менше 300 тис. грн., але обсяги поставок товарів/послуг іншим платникам ПДВ за останні 12 місяців сукупно перевищує 50 % від загального обсягу поставок).

Та все ж навіть якщо підприємець має всі умови для того, щоб зареєструватися платником ПДВ, він може просто не погодитися на зміну ставки єдиного податку, наприклад з 214,60 грн. на 3 % від доходу (краще вже працювати без ПДВ).

Водночас

для єдиноподатників груп 3 і 4 сплата ПДВ може бути не лише правом, а й обов'язком. Отже, звільнення від ПДВ для них є далеко не безумовним.

Щоб пояснити цю ситуацію, давайте пригадаємо період до 01.01.2011 р. У цей час єдиноподатники могли працювати без ПДВ-реєстрації (якщо вони того бажали), незалежно від оборотів. Наприклад, навіть якщо виручка підприємця за рік становила 400 тис. грн. (а обов'язкова ПДВ-реєстрація необхідна при річному обороті 300 тис. грн.), він міг не реєструватися платником ПДВ. Те саме стосувалося і єдиноподатників — юридичних осіб. Сьогодні ситуація зовсім інша.

Згідно з

пунктом 293.8 Податкового кодексу єдиноподатники, які обрали ставку єдиного податку 5 %, зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ і обрати ставку єдиного податку 3 %, якщо за останні 12 календарних місяців обсяги поставок робіт (послуг) платникам ПДВ перевищують 300 тис. грн.

Про нюанси ПДВ-реєстрації єдиноподатників ми поговоримо в найближчих номерах «ВД», а зараз зазначимо лише те, що наступного року єдиноподатники зможуть застосовувати

квартальний звітний період з ПДВ (нова редакція пункту 202.2 Податкового кодексу).

 

Скасовано заборону на витрати «від єдиноподатника»

Сьогодні більшість юридичних осіб і підприємців на загальній системі оподаткування відмовляється від співробітництва з єдиноподатниками внаслідок того, що

підпункт 139.1.12 Податкового кодексу забороняє їм уключати до витрат вартість товарів, робіт і послуг, придбаних у фізичних осіб — єдиноподатників. З 01.01.2012 р. згадану заборону буде виключено з Податкового кодексу.

Проте це позбавить хіба що проблем підприємців-загальносистемників при співробітництві з єдиноподатниками.

Водночас співробітництво юридичних осіб, які працюють на загальній системі оподаткування, з підприємцями-єдиноподатниками все одно буде дещо ускладнено, хоч і не такою мірою, як раніше. Більше того, така складність тепер з'явиться навіть при роботі з єдиноподатниками — юридичними особами.

Річ у тім, що хоча вартість товарів (робіт, послуг) від будь-яких єдиноподатників і можна буде відносити на витрати,

пункт 152.3 Податкового кодексу доповнено такою нормою:

«Платники податку

разом з відповідною податковою декларацією подають органу державної податкової служби перелік доходів та витрат платника податку у розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом.

Форма та порядок складання такого переліку доходів та витрат встановлюється у порядку, визначеному статтею 46 цього Кодексу».

Очевидно, перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів-єдиноподатників являтиме собою

додаткову звітність у вигляді додатка до декларації з податку на прибуток. Зрозуміло, не кожний партнер захоче зв'язуватися з поданням додаткової форми звітності, якщо лише єдиноподатник не зацікавить його ціною більше інших постачальників.

Отже, ця норма, на наш погляд, ставить єдиноподатників у нерівні конкурентні умови порівняно з суб'єктами загальної системи оподаткування.

 

Можна працювати без РРО

Що стосується РРО, то правила його застосування не змінюються. Тому фізичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування (незалежно від групи: 1, 2 чи 3), зможуть і в майбутньому працювати

без РРО (пункт 296.10 Податкового кодексу).

 

Бартер заборонено

Спочатку

Указ № 746 забороняв негрошові розрахунки лише юридичним особам — єдиноподатникам. Однак поступово практика податківців прийшла до того, щоб заборонити такі розрахунки навіть підприємцям — фізичним особам. Проведена нині реформа спрощеної системи закріпила ситуацію, що склалася. Тому з 01.01.2012 р. всі єдиноподатники (як юридичні особи, так і підприємці) можуть розраховуватися лише в грошовій формі. Будь-які негрошові розрахунки (бартер, векселі, взаємозалік заборгованості тощо) для них тепер під забороною.

 

Як вести облік доходів і витрат

Спрощенцям, як і раніше, необхідно буде вести Книгу обліку доходів (очевидно, її форма відрізнятиметься від Книги форми № 10, що використовується сьогодні), а в деяких випадках доведеться стикнутися навіть з чимось

на зразок бухобліку (див. табл. 10). Причому правила обліку доходів і витрат єдиноподатника стають тим суворішими, чим більше у підприємця оборот.

 

Таблиця 10

Правила ведення Книги обліку доходів в єдиноподатників

Єдиноподатник

Нові правила обліку доходів і витрат
(глава 1 розділу XIV Податкового кодексу)

Примітка

Фізичні особи — єдиноподатники: групи 1

Зобов'язані вести Книгу обліку доходів, відображаючи в ній отримані доходи щодня — за підсумками дня (підпункт 296.1.1 Податкового кодексу). Очевидно, для єдиноподатників збережеться нинішня форма обліку доходів — суму доходу можна буде відображати у Книзі загальним підсумком після закінчення дня.
Але чи так цю норму зрозуміє Мінфін, ми довідаємося лише після того, як він оприлюднить нову Книгу обліку доходів для єдиноподатників і порядок її заповнення

Як бачимо, у Книзі достатньо відображати лише виручку (дохід). Про необхідність якось особливо обліковувати витрати в підпункті 296.1.1 Податкового кодексу нічого не зазначено. Тому сподіваємося, що нова форма Книги обліку доходів матиме навіть простішу форму, ніж нинішня Книга форми № 10.
У такому разі єдиноподатники нарешті позбавляться від необхідності обліковувати витрати. Але чи дозволять їм при цьому працювати зовсім без документів на товар, поки що невідомо (найімовірніше, ні)

групи 2

групи 3 (неплатники ПДВ)

групи 3 (платники ПДВ)

Повинні вести облік доходів, витрат за формою та в порядку, установленому Мінфіном (підпункт 296.1.2 Податкового кодексу)

Якою буде форма такого обліку, на сьогодні сказати важно. Але можна припустити, що таких єдиноподатників (платників ПДВ) зобов'яжуть вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єкта оподаткування на підставі первинних документів у спеціальних регістрах. Таким чином, для них можуть розробити якусь додаткову спрощену форму бухобліку. Книгу обліку доходів, можливо, їм вести не доведеться. Водночас напевно стверджувати це поки що не можна

Юридичні особи — єдиноподатники (група 4)

Ведуть спрощений бухгалтерський облік

 

Отже, поки що (у 2011 році) підприємці-єдиноподатники можуть вести облік доходів і витрат у Книзі форми № 10. При цьому Мінфін зобов'язаний до 01.01.2012 р. розробити нову Книгу обліку доходів (для єдиноподатників «без ПДВ») і новий порядок обліку доходів і витрат (для єдиноподатників — платників ПДВ). Як тільки він з'явиться, ми про це відразу повідомимо і детально його розглянемо.

 

Звітність єдиноподатників

Єдиноподатники

групи 1 зобов'язані будуть звітувати щодо єдиного податку раз на рік (якщо протягом року не переходили до груп 2 — 3). А всі інші зобов'язані подавати звітність щодо єдиного податку щокварталу.

Звітність складатиметься наростаючим підсумком.

Детальніше про звітність єдиноподатників ми поговоримо в найближчих номерах «ВД».

 

Строки сплати єдиного податку

Єдиноподатники

груп 1 і 2 сплачуватимуть єдиний податок так само, як і сьогодні (авансовим платежем на місяць наперед) — не пізніше 20 числа (включно) попереднього місяця.

Підприємці-єдиноподатники

групи 3 та юридичні особи (група 4) сплачуватимуть єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал (пункт 295.3 Податкового кодексу) . Таким чином, на сплату єдиного податку їм надано 50 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

При цьому єдиноподатники

груп 1 і 2 (за умови, що вони не мають найманих працівників) можуть не сплачувати єдиний податок (підпункт 295.5 Податкового кодексу):

— на час

відпустки (не більше 1 місяця на рік);

— у разі

хвороби (якщо вона триває 30 і більше календарних днів та підтверджена листком непрацездатності).

Що ж до сум єдиного податку, сплачених наперед (авансом) за час відпустки чи хвороби, то вони за заявою єдиноподатника будуть враховані в рахунок майбутніх платежів з єдиного податку

(пункт 295.6 Податкового кодексу).

 

Відповідальність єдиноподатників

Відповідальність за несплату єдиного податку в

Податковому кодексі вже прописано — 50 % від несплачених ставок єдиного податку (пункт 122.1 Податкового кодексу). Вона залишиться.

Крім того, податківці штрафуватимуть за порушення правил роботи на єдиному податку (див. табл. 11).

 

Таблиця 11

Відповідальність за порушення правил роботи на єдиному податку

Порушення

Відповідальність

Негрошові розрахунки

1. Позбавлення права працювати на єдиному податку.
2. Дохід, отриманий від таких операцій, обкладається податком за ставкою:
— 15 % для єдиноподатників груп 1, 2 і 3;
— 6 % для єдиноподатників групи 4 (юридичних осіб), які сплачують єдиний податок за ставкою 3 % від доходу;
— 10 % для єдиноподатників групи 4 (юридичних осіб), які сплачують єдиний податок за ставкою 5 % від доходу

Провадження діяльності, яку заборонено на єдиному податку

Провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві єдиноподатника

Дохід, отриманий від таких операцій, обкладається податком за ставкою 15 %, крім того, слід унести зміни до Свідоцтва єдиноподатника (для єдиноподатників груп 1 або 2, оскільки єдиноподатники групи 3, імовірно, мають право займатися будь-якою діяльністю, дозволеною на єдиному податку)

Перевищення допустимого обсягу річної виручки

1. Позбавлення права працювати на єдиному податку (якщо підприємець не подав заяву про перехід до наступної групи єдиноподатників).
2. Сума перевищення обкладається єдиним податком за ставкою:
— 15 % для єдиноподатників груп 1, 2 і 3;
— 6 % для єдиноподатників групи 4 (юридичних осіб), які сплачують єдиний податок за ставкою 3 % від доходу;
— 10 % для єдиноподатників групи 4 (юридичних осіб), які сплачують єдиний податок за ставкою 5 % від доходу

Перевищення допустимої кількості найманих працівників

Позбавлення права працювати на єдиному податку

Несплата податку протягом двох послідовних кварталів

Позбавлення права працювати на єдиному податку

 

Фікспатентники перетворяться на єдиноподатників

Такий спосіб оподаткування, як фіксований патент, з 01.01.2012 р. припинить своє існування.

Нинішні фікспатентники зможуть стати:

1)

єдиноподатниками групи 1 (якщо вони не мають найманих працівників);

2)

єдиноподатниками будь-якої іншої групи (за бажання використовувати найману працю).

Для єдиноподатників групи 1 ставки податку, як бачимо, буде збережено приблизно на колишньому рівні (нинішні ставки, що діють для фікспатентників). Додатковим обов'язком для них є лише ведення Книги обліку доходів.

Однак є й перевага в цих реформах: крім торгівлі на ринку, єдиноподатники групи 1 зможуть займатися ще й наданням побутових послуг населенню (за спеціальним переліком послуг).

Що стосується інших груп спрощенців (група 2 або 3), то у них ставки єдиного податку, звичайно, вищі, однак і можливість для вибору виду діяльності набагато ширша.

 

Як стати єдиноподатником з 01.01.2012 р.

Якщо підприємець

вирішить стати єдиноподатником з 01.01.2012 р. (незалежно від того, на якій системі оподаткування він перебував у 2011 році), він може це зробити, подавши відповідну заяву не пізніше 25.01.2012 р.

Причому ті підприємці, які в поточному році

працюють на єдиному податку або на фікспатенті та мають на руках Свідоцтво єдиноподатника чи діючий фікспатент, зможуть поміняти свої нинішні документи на нове Свідоцтво єдиноподатника протягом півроку — не пізніше 01.06.2012 р. (пункт 5 Прикінцевих положень Закону про внесення змін до ПКУ).

Свідоцтво єдиноподатника тепер видаватимуть безстроково і, як раніше, безоплатно, протягом 10 календарних днів після подання заяви (

пункт 299.5 Податкового кодексу).

Детальніше про отримання Свідоцтва єдиноподатника з 01.01.2012 р. і про внесення змін до нього ми поговоримо в наступних номерах «ВД».

 

Висновки

Необхідність реформування спрощеної системи виникла давно. При цьому слід віддати належне Уряду — остаточний варіант реформ доволі демократичний і багато в чому покращує нинішнє становище єдиноподатників. Серед позитивних моментів можна зазначити такі:

розширення кола спрощенців. Так, планується, що єдиноподатниками зможуть стати навіть ті підприємці, в яких річний обсяг виручки не перевищує 3 млн грн.;

— деяким з фізичних осіб — єдиноподатників дозволять бути

платниками ПДВ і використовувати квартальний звітний період з цього податку;

— юридичні особи та підприємці на загальній системі знову зможуть

включати до витрат вартість товарів, робіт, послуг, придбаних у фізичних осіб — єдиноподатників;

— залишилася можливість працювати без РРО;

— скасовано 50-процентну доплату єдиного податку за найманих працівників;

єдиноподатники груп 1 і 2 (без найманих працівників) мають право не сплачувати єдиний податок за період відпустки або хвороби;

 — Свідоцтво єдиноподатника видається безстроково.

Водночас є й не зовсім приємні зміни, наприклад:

— з'явилися

нові заборони на види діяльності (зокрема, не можна займатися аудитом, проводити техвипробовування, надавати в оренду житлові приміщення площею понад 100 кв. м або нежитлові площею понад 300 кв. м тощо);

— скоротився список податків і зборів, від яких завжди були звільнені єдиноподатники (

тепер потрібно сплачувати за надра, воду, ліс). Щоправда, єдиноподатники зможуть не сплачувати хмелезбір при продажу пива або столових вин;

— залишився обов'язок сплачувати ЄСВ;

— єдиний податок тепер потрібно буде вносити в повному обсязі (а не 43 % від діючої ставки,
як у 2011 році);

— перевищення доходу над максимально допустимою величиною обкладається єдиним податком за ставкою 15 % (податківці й раніше наполягали на такому підході, проте підприємці успішно відбивалися від них у судах — тепер уже відбитися не вдасться).

При цьому нинішні єдиноподатники та фікспатентники зможуть обміняти торішні Свідоцтва єдиноподатників і фікспатенти на нове Свідоцтво єдиноподатника до 01.06.2012 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі