Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи може підприємець-єдиноподатник провадити зовнішньоекономічну діяльність

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи може підприємець-єдиноподатник провадити зовнішньоекономічну діяльність

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на єдиному податку, ввозить із-за кордону товар і продає його в Україні. Однак в податковій йому повідомили, що єдиноподатники не мають права займатися ЗЕД, зокрема імпортом. Чи дійсно це так?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, насправді податківці не мають рації, оскільки чинне законодавство не забороняє єдиноподатникам займатися ЗЕД (не буде такої заборони і з 01.01.2012 р.).

На сьогодні головним документом для єдиноподатників є Указ № 746. Він не містить заборони для підприємців-єдиноподатників займатися ЗЕД. Немає такої заборони і в Законі № 2505 (нагадаємо, що у 2005 році цим Законом для єдиноподатників було заборонено деякі додаткові види діяльності, крім тих, які спочатку потрапили під «табу» в Указі № 746).

Далі, з 01.01.2011 р. набув чинності Податковий кодекс. Коли цей документ був лише у проекті, законодавці дійсно прописали в ньому норму, згідно з якою підприємцям-єдиноподатникам заборонялося провадити ЗЕД. Водночас підприємницька громадськість тоді активно виступила проти запропонованого урядом проекту. У результаті згадана норма в остаточному варіанті Податкового кодексу так і не з'явилася. Тому жодних заборон щодо зайняття ЗЕД для єдиноподатників Податковий кодекс сьогодні не передбачає.

Крім зазначених документів, існує також спеціальний документ, який регулює зовнішньоекономічні відносини, — це

Закон про ЗЕД. Згідно зі статтею 3 цього документа «суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в Україні є», зокрема, «фізичні особи — громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають цивільну правоздатність і дієздатність згідно з законами України і постійно проживають на території України». При цьому всі без винятку суб'єкти ЗЕД мають рівне право провадити будь-які види ЗЕД, прямо не заборонені законами України довідка 1, незалежно від форм власності та інших ознак (стаття 5 Закону про ЗЕД).

Отже, насправді, незалежно від того, яку систему оподаткування використовує підприємець (загальну чи єдиний податок), він має повне право займатися імпортом, експортом та іншими видами ЗЕД нарівні з юридичними особами.

До речі,

ДПАУ з цим також не сперечається. Непрямим підтвердженням цього можуть бути два її роз'яснення, що містяться на сайті www.sta.gov.ua в розділі «Єдина база податкових знань» (ЄБПЗ). Так, у них головне податкове відомство радить єдиноподатникам, як правильно:

обліковувати виручку, що надійшла в іноземній валюті;

— відображати курсові різниці, що виникають при перерахуванні коштів з валютного на гривнєвий рахунок єдиноподатника.

Очевидно, що виручка в інвалюті та курсові різниці можуть виникати лише в тому разі, якщо єдиноподатник займається ЗЕД. Тому оскільки ДПАУ припускає наявність інвалютної виручки і курсових різниць в єдиноподатників, то отже вона не проти, щоб вони провадили ЗЕД.

Більше того,

нещодавно з'явилося й пряме підтвердження лояльної позиції ДПАУ. Так, у ЄБПЗ наведено відповідь на запитання, чи потрібно єдиноподатнику мати у Свідоцтві такий вид діяльності, як «зовнішньоекономічна діяльність». У ньому ДПАУ зазначила, що не потрібно, оскільки, наприклад, такий вид діяльності, як «оптова торгівля та посередництво в оптовій торгівлі», переббачає продаж товарів суб'єктам господарювання, у тому числі й на експорт.

Інакше кажучи, ДПАУ дала зрозуміти, що ЗЕД не лише не виділяється в окремий вид діяльності, а навпаки, «сидить» у звичайних видах діяльності. Отже,

єдиноподатник може займатися будь-яким видом діяльності, який зазначено в його Свідоцтві про сплату єдиного податку, працюючи на території України як з вітчизняними поставщиками/покупцями, так і з іноземними. І ми з цією думкою повністю згодні.

Ну а для податківців на місцях, які «сумніваються», наводимо витяг із згаданого роз'яснення ДПАУ в ЄБПЗ:


«<…> Згідно з положеннями цього Порядку для одержання Свідоцтва фізична особа — підприємець подає до податкового органу за місцем державної реєстрації письмову заяву, у якій зазначає вид (види) діяльності, яким (и) передбачає займатися, оскільки саме від виду (видів) діяльності залежить розмір єдиного податку, який повинна сплачувати ця фізична особа. Зазначені фізичною особою — суб'єктом підприємницької діяльності у заяві види діяльності, записуються податковим органом у Свідоцтві, що видається такій особі. Органи місцевого самоврядування для встановлення ставок єдиного податку на види економічної діяльності мають використовувати Класифікацію видів економічної діяльності (ДК 009:2005), затверджену наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (далі — КВЕД). Відповідно до ст. 4 Закону до видів зовнішньоекономічної діяльності, які здійснюють в Україні суб'єкти цієї діяльності, належать, зокрема, експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили. Згідно з КВЕД (розділ 51)

«Оптова торгівля і посередництво в оптовій торгівлі» включає оптову торгівлю — перепродаж (продаж без перероблення) нових або уживаних товарів роздрібним торговцям, підприємствам та організаціям або іншим оптовикам, яка здійснюється, зокрема, експортерами, імпортерам. Враховуючи вищевикладене, фізична особа — підприємець, яка здійснює експортно-імпортні операції, повинна в заяві на право застосування спрощеної системи оподаткування зазначити назву виду діяльності згідно з КВЕД у разі її наявності. При цьому даний вид діяльності повинен бути відображений у реєстраційній картці, яка заповнюється при державній реєстрації фізичної особи — підприємця, та у разі експорту (імпорту) товарів, які підлягають ліцензуванню, необхідна наявність відповідної ліцензії. Назва виду діяльності «Зовнішньоекономічна діяльність» у КВЕДі відсутня, тому у заяві на право застосування спрощеної системи оподаткування фізична особа — підприємець не може зазначити даний вид діяльності.»

 

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ЗЕД

— Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII.

Закон № 2505 —

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Єдиноподатникам заборонено експортувати та імпортувати підакцизні товари (пункт 4 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 2505). Підакцизними товарами на сьогодні є:

— спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

— тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;

— нафтопродукти, скраплений газ;

— автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли

(пункт 215.1 Податкового кодексу).

Крім того,

усім без винятку суб'єктам ЗЕД заборонено (стаття 17 Закону про ЗЕД):

— експортувати предмети, які становлять національне, історичне, археологічне або культурне надбання українського народу;

— експортувати природні ресурси, які вичерпуються;

— експортувати та імпортувати товари з порушенням прав інтелектуальної власності;

— експортувати товари в межах виконання рішень Ради Безпеки ООН про застосування обмежень чи ембарго на постачання товарів до відповідної держави;

— імпортувати або перевозити транзитом будь-які товари, про які заздалегідь відомо, що вони можуть завдати шкоди суспільній моралі, здоров'ю чи становити загрозу життю населення, тваринному світу та рослинам, або можуть призвести до заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу;

— імпортувати продукцію та послуги, які містять пропаганду ідей війни, расизму та расової дискримінації, геноциду тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі