Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Найманий працівник змінив прізвище: дії підприємця-єдиноподатника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Найманий працівник змінив прізвище: дії підприємця-єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Працівниця підприємця на єдиному податку змінила прізвище у зв'язку із заміжжям. Чи потрібно в цьому випадку отримувати нову довідку про трудові відносини та вносити виправлення до Книги за формою № 10?

 

ВІДПОВІДЬ. Перш ніж розібратися з документами, які видаються в податковому органі, декілька слів про те, чи потрібно вносити зміни до трудового договору, який і підтверджує трудові відносини з працівниками.

Так, у нормативних документах, на підставі яких укладається та реєструється трудовий договір працівника з підприємцем, із цього приводу нічого не зазначено. Офіційних роз'яснень Мінпраці та Державного центру зайнятості щодо цього питання поки що немає. Водночас працівники центрів зайнятості на місцях вважають, що до моменту розірвання трудового договору жодних дій вчиняти не потрібно, а при його розірванні та знятті з реєстрації документ про взяття шлюбу надати необхідно.

Однак ми б рекомендували підприємцям у такій ситуації звернутися до свого центру зайнятості за роз'ясненням або з офіційним запитом, щоб згодом уникнути непорозумінь.

Тепер поговоримо про дії підприємця з податковими документами: Довідкою про трудові відносини (далі — Довідка) і Книгою за формою № 10.

Згідно з

пунктом 4 Порядку № 599 на кожного найманого працівника підприємець на єдиному податку повинен отримати в податковому органі Довідку. Вона є документом суворої звітності, а її бланк заповнюється посадовою особою органу ДПС, підписується керівником або його заступником та завіряється печаткою. У тексті Довідки виправлення не допускаються.

У

пунктах 4 і 5 Порядку № 599 ідеться про правила її видачі під час прийняття працівників, отримання дубліката в разі втрати або викрадання, а також повернення, якщо з працівником припиняються трудові відносини, підприємець переходить на загальну систему або припиняє діяльність. А ось щодо зміни працівником прізвища жодних вказівок немає.

Водночас згідно з

пунктом 5 Порядку № 599 Довідка повинна знаходитися на робочому місці працівника та при перевірці пред'являтися представникам податкового органу, і, крім того, вона не може передаватися іншим особам.

Припустимо, підприємець залишить Довідку зі старим прізвищем працівниці. З одного боку, вона знаходитиметься на робочому місці особи, яку фізично в ній і зазначено, і юридично це можна підтвердити свідоцтвом про шлюб (його копією). З іншого боку, у довідці буде зазначено інше прізвище і «прискіпливі» перевіряючі можуть вважати це порушенням. Як аргумент вони можуть навести той факт, що зміна прізвища потребує і переоформлення діючих документів.

Що стосується

Книги за формою № 10, яку повинен вести працівник, то, як і в Довідці, у ній зазначаються П. І. Б. реалізатора, серія та номер Довідки, виданої ДПС. Книга за формою № 10, а отже, і занесені до неї дані, реєструється в податковому органі, тому самостійно виправити прізвище працівника підприємець не має права.

Отже, у разі зміни прізвища працівниці підприємцю все ж

потрібно звернутися до податкового органу для того, щоб до довідки та Книги за формою № 10 було внесено зміни. Тим більше, цієї ж думки дотримуються податківці, що випливає з їх відповіді в розділі 23.12 Єдиної бази податкових знань на сайті www.sta.gov.ua:

«Нормативні документи, якими регулюється порядок справляння єдиного податку з фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, не містять застережень щодо дій платника єдиного податку — фізичної особи у разі зміни прізвища найманого працівника.

Таким чином,

у разі виникнення протягом календарного року необхідності внесення змін до Довідки, зокрема, якщо у найманого працівника змінилось прізвище, платник єдиного податку — фізична особа повинен подати письмову заяву у довільній формі до податкового органу , який видав Свідоцтво та Довідку, де зазначити ідентифікаційний номер, прізвище, ім'я та по батькові найманого працівника, який змінив прізвище, вказати нове прізвище найманого працівника та надати документ, на підставі якого відбулася така зміна. На підставі письмової заяви платника єдиного податку — фізичної особи податковий орган повинен видати нову Довідку та зробити відповідні виправлення у книзі ф. № 10 найманого працівника».

Документ консультації

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі