Теми статей
Обрати теми

Щодо юридичного статусу свідоцтва про держреєстрацію фізособи—підприємця

Редакція ВД
Лист від 30.09.2011 р. № 617-0-8-11-7.2

Щодо юридичного статусу свідоцтва про держреєстрацію фізособи—підприємця

Лист Державної реєстраційної служби України від 30.09.2011 р. № 617-0-8-11-7.2

 

Державна реєстраційна служба України розглянула лист <…> щодо юридичного статусу свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця та повідомляє.

Верховною Радою України 07.04.2011 р. за № 3205 прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» (далі — Закон № 3205).

Цим Законом вилучено з чинного законодавства поняття «свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця», а також установлено подання виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр) у тих випадках, де передбачалося подання копії свідоцтва.

Законом № 3205 не передбачено необхідність заміни свідоцтва про державну реєстрацію на виписку або витяг з Єдиного державного реєстру, а також не встановлено заборону або строк використання фізичною особою — підприємцем наявного в неї свідоцтва про державну реєстрацію.

Водночас повідомляємо, що поняття виписки та витягу з Єдиного державного реєстру визначено Положенням про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженим наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 97, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.10.2005 р. за № 1294/11574 (далі — Положення).

Відповідно до пункту 3 Положення виписка — це документ, що містить відомості про юридичну особу або фізичну особу — підприємця, яка подала запит про її видачу.

Витяг — це документ, що містить відомості про юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців за критерієм пошуку, зазначеним у запиті (пункт 5 Положення).

Пунктом 2.2 Положення встановлено, що для отримання виписки з Єдиного державного реєстру запит подається державному реєстратору за місцезнаходженням або місцем проживання запитувача.

Відповідно до наказу Держкомпідприємництва «Про розмір та порядок внесення плати, що справляється за одержання витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.02.2006 р. за № 165/12039, розмір плати за отримання витягу з Єдиного державного реєстру становить три неоподатковувані мінімуми доходів громадян. За кожний аркуш інформації на бланку встановленого зразка справляється плата в розмірі 20 відсотків одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Статтею 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» установлено, що за отримання виписки з Єдиного державного реєстру справляється плата в розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Не справляється плата за отримання виписки з Єдиного державного реєстру при проведенні державної реєстрації фізичної особи — підприємця; зміні у відомостях про фізичну особу — підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі; припиненні підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за судовим рішенням про визнання фізичної особи — підприємця банкрутом, а також при внесенні до Єдиного державного реєстру судового рішення про скасування державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

 

Заступник Голови І. Кухаренко

 

коментар редакції

 

Як відомо, з 07.05.2011 р. таке поняття, як «свідоцтво про держреєстрацію підприємця», було скасоване Законом № 3205*. У результаті в підприємців виникають такі запитання: що робити з наявним свідоцтвом, можна надалі ним користуватися чи його обов'язково потрібно обміняти на виписку/витяг з ЄДР?

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.2011 р. № 3205-VI.

У листі, що коментується, Реєстраційна служба** відповіла на ці запитання та роз'яснила таке:

1) свідоцтво про держреєстрацію, яке має підприємець, не втратило чинності та є дійсним досі. Тому використовувати його не заборонено, а оскільки строк такого використання не встановлено, то свідоцтво є безстроковим;

2) обмінювати свідоцтво на виписку або витяг з ЄДР зовсім не потрібно, такої вимоги в законодавстві немає.

** Спеціальний державний підрозділ, створений з метою реалізації державної політики у сфері реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців. Тепер питання, що стосуються держреєстрації суб’єктів господарювання, вирішує саме Реєстраційна служба, а не Держкомпідприємництва (який займався ними раніше).

Водночас часто чинні нормативно-правові акти вимагають, щоб фізична особа підтверджувала свій підприємницький статус саме випискою або витягом з ЄДР. Наприклад, при виконанні робіт/послуг за цивільно-правовими договорами необхідно надати контрагенту витяг з ЄДР для того, щоб він не нараховував та не утримував ЄСВ (стаття 4 Закону про ЄСВ).

Отже, коли в нормативно-правовому акті прямо зазначено, що потрібно пред'явити або надати копію виписки чи витягу з ЄДР, надавати замість них копію свідоцтва про держреєстрацію ми б не рекомендували, оскільки це буде прямим порушенням норми закону або іншого нормативно-правового акта.

Та все ж сьогодні значно більше тих нормативно-правових актів, до тексту яких все ще не внесено зміни щодо скасування свідоцтва про держреєстрацію. Відповідно вони досі містять вимоги про необхідність надати копію документа, який підтверджує факт держреєстрації підприємця, або пряме зазначення, що потрібно надати копію свідоцтва про держреєстрацію. У такому разі можна діяти так:

якщо підприємець має на руках свідоцтво про держреєстрацію та не вносив зміни до ЄДР після 07.05.2011 р., він може надати копію свого свідоцтва;

— якщо ж фізична особа зареєструвалася як підприємець з 07.05.2011 р. або зареєструвалася раніше, однак з 07.05.2011 р. уносила до ЄДР зміни, вона зобов'язана замість копії свідоцтва про держреєстрацію надати копію виписки або витягу з ЄДР.

Як свідчить практика, цей підхід схвалює не лише Реєстраційна служба, а й податківці (лист ДПАУ від 17.05.2011 р. № 13663/7/29-1017).

Та все ж окремо слід звернути увагу на пункт 177.8 Податкового кодексу. З 07.07.2011 р. він сформульований так: «Під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності». Таким чином, з 07.07.2011 р. усе добре — підтвердити свій підприємницький статус фізична особа може копією одного з документів: виписки з ЄДР, витягу з ЄДР або свідоцтва про держреєстрацію.

Однак з 19.05.2011 р. по 07.07.2011 р. цю норму було сформульовано інакше. Якщо підприємець отримував дохід, то щоб уникнути утримання ПДФО, пункт 177.8 Податкового кодексу безкомпромісно вимагав надати контрагенту лише виписку або витяг з ЄДР. Чи будуть податківці під час перевірок чіплятися до тих підприємців та юридичних осіб, які в період з 19.05.2011 р. по 07.07.2011 р. не утримували ПДФО на підставі копії свідоцтва про держреєстрацію, важко сказати*. Однак формально таку можливість вони мають.

* Нагадуємо, що підприємця, який отримав від суб’єкта господарювання (підприємця або юридичної особи) винагороду без утримання ПДФО (у разі потреби утримати цей податок), звільнено від сплати ПДФО та від відповідальності за його несплату — вся провина лягає на податкового агента (стаття 127 Податкового кодексу).

Таким чином, на сьогодні підприємці, які займаються виключно:

— продажем товарів (немає значення кому: населенню, підприємцям чи юридичним особам);

— наданням послуг (виконанням робіт) для населення, —

можуть працювати на підставі свідоцтва про держреєстрацію та не отримувати виписку або витяг з ЄДР доти, доки вони їм не стануть потрібні (за умови, що з 07.05.2011 р. і до поточної дати вони не вносили змін до ЄДР, у тому числі не змінювали види діяльності).

Ті ж підприємці, які виконують роботи (послуги) для суб'єктів господарювання (інших підприємців або юридичних осіб), повинні отримати витяг з ЄДР, оскільки контрагентам потрібна копія саме цього документа, для того щоб не утримувати та не нараховувати ЄСВ.

На закінчення звертаємо особливу увагу на ще одне важливе зауваження Реєстраційної служби. Так, плата за отримання виписки з ЄДР не справляється в разі зміні відомостей про підприємця, які містяться в ЄДР. Простіше кажучи, якщо підприємець уносить до ЄДР новий вид діяльності (або хоче виключити вже неактуальний), за видачу нової виписки держреєстратор не має права справляти з нього плату (так само, як і за факт унесення змін до ЄДР — детальніше це ми розглянемо у наступному номері).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі