Теми статей
Обрати теми

Спецпроект «Нова спрощенка». Що включається до доходу єдиноподатника і як його розраховувати при поданні заяви

Редакція ВД
Стаття

Що включається до доходу єдиноподатника і як його розрахувати при поданні заяви

 

У попередньому номері «ВД» ми розглянули основні віхи реформ спрощеної системи оподаткування. Зараз же зупинимося на подробицях, які не менш цікаві для єдиноподатників (як діючих, так і потенційних).

У цьому матеріалі йтиметься про дохід єдиноподатника. Отже, що ж це за показник? Розбираємося.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

 

Склад доходу єдиноподатника

Насамперед слід зазначити, що термін «дохід єдиноподатника» не має нічого спільного з виручкою єдиноподатника, визначення якої наведено у статті 1 Указу № 746. Отже, тепер доведеться забути знайоме спрощенцям уже протягом багатьох років визначення виручки як доходу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Поняття «дохід єдиноподатника» набагато ширше (див. табл. 1), правила його визначення прописано у статті 292 Податкового кодексу.

 

Таблиця 1

Склад доходів підприємця-єдиноподатника

Стаття надходжень

Уключається до доходу єдиноподатника чи ні

1

2

Виручка від продажу товарів (продукції), робіт або послуг, що надійшла на рахунок чи до каси

+

Винагорода, отримана за договором комісії, доручення або транспортної експедиції

+

Сума коштів, отримана до каси або на поточний рахунок єдиноподатника та призначена для передачі комітенту (поручителю, замовнику тощо)

-

Сума кредиторської заборгованості (тобто борг підприємця іншим особам), за якою минув строк позовної давності (у загальному випадку — 3 роки)

+

Вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт або послуг)

+

Проценти, дивіденди, роялті, отримані підприємцем*

-

Страхові виплати та відшкодування*

-

Доходи, отримані від продажу рухомого або нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується нею в підприємницькій діяльності*

-

* Оскільки такі доходи не включаються до доходу єдиноподатника, це означає, що їх слід вважати громадянським доходом фізичної особи. А оскільки так, то ці надходження включаються до загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи і з них сплачується ПДФО.

ПДФО та ЄСВ, утримані з громадян, яким підприємець виплачував винагороду за цивільно-правовим договором або зарплату за трудовим договором

-

ПДВ**

-

** При цьому хоча в Податковому кодексі немає жодного уточнення з приводу того, що ПДВ не включається
до доходів лише тих єдиноподатників, які зареєстровані платниками ПДВ, на нашу думку, усе ж таки право не включати до доходу ПДВ має поширюватися лише на платників ПДВ.

Поворотна фінансова допомога, повернена протягом 12 календарних місяців після її отримання

-

Суми кредитів, отриманих підприємцем

-

Суми коштів цільового призначення, які надійшли з ПФ або інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм

-

Суми коштів (аванс, передоплата), які повертаються покупцю товарів (робіт, послуг) — єдиноподатнику унаслідок повернення товару***, розірвання договору або за листом-заявою на повернення коштів

-

Суми коштів (аванс, передоплата), які повертаються єдиноподатником покупцю товарів (робіт, послуг) унаслідок повернення товару***, розірвання договору або за листом-заявою на повернення коштів

-

*** Зверніть увагу: раніше податківці якщо й дозволяли зменшити виручку при поверненні оплати за товар (або не відображати у виручці кошти, отримані як повернення), то лише у тому випадку, коли договір постачання (купівлі-продажу) розривався до того, як було почато його виконання (тобто за умови, що товари/роботи/послуги ще не відвантажувалися). Сьогодні ж законодавці чітко зазначили, що «поверненням» немає місця серед доходів. Тепер навіть якщо відбувається повернення товару (а не лише авансу):
від єдиноподатника продавцю, а той у свою чергу повертає єдиноподатнику оплату за такий товар — відображати суму отриманих назад грошей у складі доходів не потрібно;
від покупця єдиноподатнику (який, відповідно, повертає гроші такому покупцю), то потрібно зменшити раніше відображений дохід, щоб повернені покупцю гроші не «сиділи» у доході єдиноподатника.

Суми коштів, які надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), проданих у періоді роботи на загальній системі оподаткування, якщо вона вже була включена до доходу

- (+)****

**** При роботі на загальній системі оподаткування підприємці відображають дохід лише за фактом отримання оплати. Тому після переходу на єдиний податок фізичні особи — підприємці завжди зобов'язані будуть уключати до доходу суми, що надійшли їм від покупців (замовників) в оплату товарів (робіт, послуг), навіть якщо такі товари (роботи/послуги) були відвантажені (виконані) ще в періоді роботи на загальній системі оподаткування.

ПДВ у вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (виконаних) у періоді роботи на загальній системі оподаткування
(тільки для платників ПДВ)

-

Суми надміру сплачених податків і зборів та ЄСВ, які повертаються єдиноподатнику з бюджету або державних цільових фондів

-

Дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні звітні періоди

- (+)*****

***** Такі суми не включаються до доходу лише для цілей дотримання критеріїв перебування на спрощеній системі оподаткування (пункт 292.15 Податкового кодексу). Тому цілком можливо, що податківці вимагатимуть сплачувати єдиний податок із суми такої компенсації, але це може стосуватися лише єдиноподатників групи 3.

 

Як бачимо, тепер остаточно вирішено питання з єдиноподатниками-комісіонерами — вони включатимуть до виручки лише комісійну винагороду.

Слід зазначити ще один важливий нюанс: згідно з проведеними реформами єдиноподатникам не заборонили працювати у сфері зовнішньоекономічної діяльності (ні юридичним особам, ні фізичним особам). А це означає, що займатися експортом та імпортом на єдиному податку можна.

Більше того, для єдиноподатників прописали спеціальне правило, що стосується відображення доходу, отриманого в інвалюті, — такий дохід перераховується у гривні за офіційним курсом НБУ, що діє на дату його отримання.

Далі ми саме й розберемося з тим, на яку дату слід відображати дохід єдиноподатникам.

 

Дата виникнення доходу

У загальному випадку датою виникнення доходу в єдиноподатника є дата:

1) надходження коштів до каси або на поточний рахунок;

2) списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

3) фактичного отримання єдиноподатником безоплатно отриманих товарів, робіт (послуг). Зауважимо, що датою отримання робіт/послуг вважається дата підписання акта приймання-передачі робіт/послуг (пункт 292.6 Податкового кодексу).

Однак є й деякі особливі ситуації. Так, якщо єдиноподатник продає товари (послуги) за допомогою торговельних автоматів або за допомогою іншого подібного обладнання, яке не передбачає наявності РРО, датою отримання доходу є дата вилучення виручки з автоматів (або іншого обладнання).

У разі якщо продаж товарів (робіт, послуг) здійснюється через торговельні автомати з використанням жетонів, карток або інших замінників грошових коштів, датою отримання доходу є дата продажу таких жетонів (карток або інших замінників грошей).

Крім того, зауважимо, що дохід, отриманий єдиноподатником у межах його підприємницької діяльності та обкладений єдиним податком, не включається до складу загального річного оподатковуваного доходу, а отже, ПДФО з нього сплачувати не потрібно.

 

Для яких цілей використовується показник «дохід єдиноподатника»

Усі підприємці, які мають намір з 01.01.2012 р. перейти на спрощену систему оподаткування (або залишитися на ній), замість виручки розраховуватимуть показник «дохід єдиноподатника». Якщо розрахований ними показник доходу перебуватиме в потрібній межі (до 3 млн грн.), то такі підприємці отримають право стати єдиноподатниками у 2012 році (за дотримання інших необхідних умов). Інакше їм доведеться працювати на загальній системі оподаткування.

Надалі ж (тобто з 01.01.2012 р.) всі єдиноподатники зобов'язані будуть вести облік доходу з трьох причин:

1) дотримання межі щодо річного доходу (до 3 млн грн.) підтверджує право підприємця працювати на спрощеній системі наступного року;

2) перевищення межі щодо річного доходу єдиноподатниками групи 1 або 2 (тобто якщо їх дохід перевищуватиме 150 тис. грн. або 1 млн грн. відповідно) загрожує необхідністю сплатити єдиний податок за ставкою 15 % із суми перевищення;

3) єдиноподатники групи 3 розраховуватимуть суму єдиного податку від цієї величини (дохід єдиноподатника) за ставкою 3 або 5 %.

Отже, що ж уключатиметься до доходу єдиноподатника?

 

Якщо дохід перевищив допустиму межу

Ті єдиноподатники, які своєчасно не простежать за своїм доходом і не перейдуть за власним бажанням до наступної групи спрощенців, ризикують опинитися перед фактом: загальна сума доходу з початку року перевищує максимально допустиму межу. У такому разі їм украй важливо знати, як обкладається перевищення та що робити далі. Наводимо необхідну інформацію в табл. 2.

 

Таблиця 2

Перевищення єдиноподатником максимально допустимого доходу

Група єдиноподатників

Максимально допустимий розмір річного доходу (межа)

Варіанти дій

Як розрахувати єдиний податок

Термін сплати єдиного податку

Група 1

150 тис. грн.

Перейти на загальну систему оподаткування

Єдиний податок = 15 % х (річний дохід - 150 тис. грн.).
Крім того:
у першому та другому місяцях «кварталу перевищення» сплачується єдиний податок за ставкою групи 1;
у третьому місяці сплачується єдиний податок за ставкою групи 2 (якщо підприємець подав заяву
про перехід до групи 2) або єдиний податок взагалі не сплачується (якщо підприємець вирішив перейти на загальну систему оподаткування)

Єдиний податок у розмірі 15 % від перевищення сплачується протягом 50 календарних днів після закінчення «кварталу перевищення» (пункт 295.7 Податкового кодексу).
Єдиний податок за ставками групи 1 або 2 сплачується авансом не пізніше 20 числа місяця, який передує тому, за який він уноситься

Перейти до групи 2 єдиноподатників*

Група 2

1 млн грн.

Перейти на загальну систему оподаткування

Єдиний податок = 15 % х (річний дохід - 1 млн грн.).
Крім того:
у першому та другому місяцях «кварталу перевищення» сплачується єдиний податок за ставкою групи 2;
у третьому місяці єдиний податок не сплачується**

Єдиний податок у розмірі 15 % від перевищення сплачується протягом 50 календарних днів після закінчення «кварталу перевищення» (пункт 295.7 Податкового кодексу).
Єдиний податок за ставками групи 2 сплачується авансом не пізніше 20 числа місяця, який передує тому, за який він уноситься

Перейти до групи 3 єдиноподатників*

Група 3

3 млн грн.

Перейти на загальну систему оподаткування

Єдиний податок = 15 % х (річний дохід - 3 млн грн.) + 3 % (5 %) х (3 млн - загальна сума доходу попередніх кварталів з початку року)

Єдиний податок (нарахований як за ставкою 15 %, так і за ставкою 3%/5 %) сплачується протягом
50 календарних днів після закінчення «кварталу перевищення»

Примітки
* Заяву про перехід на спрощену систему групи 2 (або 3) слід подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за «кварталом перевищення». Якщо ж підприємець пропустить цей строк, йому не залишиться нічого іншого, як перейти на загальну систему оподаткування (власне, це відбудеться автоматично за відсутності заяви про перехід до єдиноподатників групи 2 або 3).
** Сплачувати єдиний податок у третьому місяці кварталу не потрібно за будь-якого рішення підприємця — побажає він працювати на загальній системі оподаткування чи перейде на єдиний податок до групи 3. Річ у тім, що єдиноподатники групи 3 сплачують єдиний податок не авансом (як групи 1 і 2), а після закінчення звітного кварталу (пункт 295.3 Податкового кодексу). Отже, перейшовши до складу єдиноподатників групи 3, підприємець повинен буде сплатити єдиний податок за перший квартал роботи лише після закінчення цього кварталу.

 

Про те, як єдиноподатникам відображати у своїх звітах суму доходу, що перевищує межу, ми розповімо в наступних публікаціях.

 

Висновки

З 01.01.2012 р. дохід єдиноподатника розраховуватиметься дещо інакше, ніж нинішній показник виручки. Поняття «дохід єдиноподатника» стане ширшим і включатиме не лише виручку від продажу товарів, робіт або послуг, а й списану кредиторську заборгованість (за якою минув строк позовної давності) та вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

При цьому до доходу не включатимуться кошти, отримані «транзитом»; проценти, дивіденди, роялті, страхові виплати, відшкодування; доходи, отримані від продажу рухомого або нерухомого майна; поворотна фінансова допомога; кошти, які повертаються внаслідок повернення товару, розірвання договору або за письмовою заявою на повернення коштів; суми надміру сплачених податків і зборів та ЄСВ, які повертаються єдиноподатнику, тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі