Теми статей
Обрати теми

Особливості ПДВ-реєстрації єдиноподатників

Редакція ВД
Стаття

Особливості ПДВ-реєстрації єдиноподатників

 

У попередніх номерах «ВД» ми вивчали основні зміни в роботі підприємців-спрощенців. Тепер продовжимо розбиратися з нюансами та поговоримо про ПДВ. У цій статті йтиметься про єдиноподатників, які мають намір стати платниками ПДВ: хто може потрапити до кола таких платників? Коли потрібно подавати заяву про реєстрацію? Як звітувати з ПДВ? Розбираємося прямо зараз.

Інесса МОКРОНІС, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про внесення змін до ПКУ — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» (текст проекту від 19.10.2011 р.).

Положення № 978 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 978.

 

Єдиноподатники — платники ПДВ

У «ВД», 2011, № 21, с. 9, ми розповіли про основні зміни у спрощеній системі, які набудуть чинності з 01.01.2012 р., і згадали про те, що фізичні особи — єдиноподатники знову зможуть бути платниками ПДВ. Для декого це дійсно дуже важлива реформа, оскільки після того як єдиноподатникам заборонили бути платниками ПДВ, більшість контрагентів перестала з ними співпрацювати (переважно покупці — платники ПДВ, які позбавлялися права на податковий кредит за придбаними в єдиноподатника товарами, роботами або послугами). На щастя, з 01.01.2012 р. усе повернеться на свої місця. Причому це пояснюється не лише поверненням для єдиноподатників статусу платників ПДВ, а частково ще й тим, що з 01.01.2012 р. буде скасовано заборону на включення до витрат коштів, виплачених єдиноподатникам.

Водночас слід зазначити, що можливість бути платниками ПДВ існує далеко не для всіх фізичних осіб — єдиноподатників, а лише для групи 3. При цьому Податковий кодекс передбачає такі умови для ПДВ-реєстрації — зареєструватися платником ПДВ:

1) може (за власним бажанням) будь-який єдиноподатник групи 3, якщо за останні 12 календарних місяців обсяг оподатковуваних операцій (тобто дохід від продажу товарів, робіт, послуг як платникам ПДВ, так і неплатникам ПДВ) у нього перевищує 300 тис. грн.;

2) може (за власним бажанням) будь-який єдиноподатник групи 3, в якого обсяг оподатковуваних операцій за останні
12 календарних місяців менше 300 тис. грн., але водночас обсяги постачань товарів, робіт, послуг платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно перевищують 50 % загального обсягу постачань;

3) зобов'язаний будь-який єдиноподатник групи 3, якщо за останні 12 календарних місяців обсяги постачань робіт (послуг) платникам ПДВ у нього перевищують 300 тис. грн. (імовірно, з урахуванням обсягів 2011 року). При цьому навіть ті єдиноподатники групи 3, які обрали ставку єдиного податку 5 %, зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ і обрати ставку єдиного податку 3 %, якщо виконується зазначена умова (абзац «г» підпункту 4 пункту 293.8 Податкового кодексу). Зверніть увагу: ідеться лише про постачання робіт (послуг), а не товарів!

Решта єдиноподатників (для яких не виконується жодна із зазначених трьох умов), навіть якщо вони працюють у групі 3, не зможуть зареєструватися як платники ПДВ.

 

Строки подання заяви про ПДВ-реєстрацію

Отже, ми розібралися з тим, хто з підприємців-єдиноподатників зможе стати платником ПДВ. Водночас не слід забувати й про інший бік медалі: якщо єдиноподатник — неплатник ПДВ переходить на загальну систему оподаткування та обсяг оподатковуваних операцій у нього (тобто виручка від продажу товарів, робіт або послуг) перевищує 300 тис. грн., він також зобов'язаний зареєструватися як платник ПДВ. Коли та як подаються при цьому реєстраційні заяви, зазначено в табл. 1.

 

Таблиця 1

Строки подання заяви на проведення ПДВ-реєстрації

Подія (умова)

Нині діючі строки подання реєстраційної заяви

Строки подання реєстраційної заяви, що діятимуть з 01.01.2012 р.

1

2

3

Перехід єдиноподатника на загальну систему оподаткування за власним бажанням

Якщо виручка єдиноподатника з початку року перевищує 300 тис. грн., причому перехід на загальну систему відбувається протягом року, то заява про ПДВ-реєстрацію подається одночасно з поданням заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування.
Якщо ж перехід на загальну систему відбувається з 1 січня, то заява про
ПДВ-реєстрацію подається не пізніше 10 січня цього року.
А у тому випадку, коли виручка єдиноподатника з початку року ще не досягла показника 300 тис. грн., він може:
— зовсім не реєструватися платником ПДВ;
або зареєструватися таким добровільно (за умови, що виконуються вимоги, які надають право на добровільну ПДВ-реєстрацію). У такому разі заява подається за 20 календарних днів до бажаної дати ПДВ-реєстрації (пункт 183.3 Податкового кодексу)

Якщо виручка єдиноподатника з початку року:
1) перевищує 300 тис. грн., заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому підприємець почав працювати на загальній системі оподаткування;
2) не перевищує 300 тис. грн., то підприємець може:
не зареєструватися платником ПДВ;
або зареєструватися таким добровільно (за умови, що виконуються вимоги, які надають право на добровільну
ПДВ-реєстрацію). У такому разі заява подається за 20 календарних днів до бажаної дати ПДВ-реєстрації

Перехід єдиноподатника на загальну систему оподаткування в результаті того,
що кількість найманих працівників перевищила 10 осіб

Перехід єдиноподатника на загальну систему оподаткування в результаті того, що він провадив діяльність, заборонену для єдиноподатників

В єдиноподатника групи 3 (неплатника ПДВ) за останні 12 календарних місяців вартість робіт (послуг), проданих платникам ПДВ, перевищила
300 тис. грн.
Увага: вартість проданих товарів не враховується!

Не пізніше 10 числа місяця, наступного за місяцем, в якому обсяг постачань робіт (послуг) платникам ПДВ перевищив
300 тис. грн.

Перевищення підприємцем максимально допустимого для єдиноподатників доходу та перехід на загальну систему оподаткування

Не пізніше 20-го календарного дня з моменту перевищення (пункт 6.2 Положення № 978), хоча Податковий кодекс не передбачає такого уточнення для єдиноподатників, виручка яких перевищила 500 тис. грн.
Так, пункт 183.4 Податкового кодексу дозволяє всім єдиноподатникам, які переходять на загальну систему, подавати заяву на ПДВ-реєстрацію одночасно із заявою про відмову від спрощеної системи оподаткування (або до 10 січня, якщо перехід на загальну систему відбувається з 1 січня поточного року). Проте податківці наполягають саме на першому варіанті довідка 1

Група 1 — не зобов'язані подавати заяву про ПДВ-реєстрацію, якщо їх дохід не перевищує 300 тис. грн.

Групи 2 і 3 — зобов'язані подати заяву про ПДВ-реєстрацію не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому підприємець перейшов на загальну систему оподаткування

 

Заява подається особисто підприємцем до органу податкової служби за своїм місцем проживання. У заяві зазначається підстава для ПДВ-реєстрації. Проте заповнення цього реквізиту може бути проблемним для тих єдиноподатників, які переходять на загальну систему внаслідок того, що:

— кількість найманих працівників у них перевищила 10 осіб;

— вони провадили діяльність, заборонену для єдиноподатників.

Річ у тім, що серед причин
ПДВ-реєстрації, зазначених у розділі 16 заяви за формою № 1-ПДВ, немає таких підстав для реєстрації, як «перевищення чисельності» або «провадження заборонених видів діяльності». У зв'язку з цим ми рекомендуємо в цьому випадку обирати останню підставу, наведену в цьому розділі, — «підпункт 2 пункту 180.1 статті 180 розділу V Кодексу». При цьому в сусідній колонці після слів «особа підлягає обов'язковій реєстрації в інших випадках, передбачених законодавством (указати)» слід розшифрувати причину переходу на загальну систему оподаткування.

Далі, якщо граничний строк подання реєстраційної заяви збігатиметься з неробочим днем (свято або вихідний), то подати її можна протягом найближчого робочого дня після свят (вихідних)пункт 183.6 Податкового кодексу.

Що ж до тих підприємців, які мають намір з 01.01.2012 р. стати єдиноподатниками групи 3 та одночасно — платниками ПДВ, то вони повинні або:

зареєструватися платниками ПДВ протягом 2011 року (тоді ставку єдиного податку 3 % вони оберуть на підставі пункту «а» частини 4 пункту 293.8 Податкового кодексу);

подати реєстраційну заяву одночасно із заявою про обрання спрощеної системи оподаткування пункт 183.4 Податкового кодексу (і тоді ставку єдиного податку 3 % вони оберуть на підставі пункту «в» частини 4 пункту 293.8 Податкового кодексу). Згідно з пунктом 5 Прикінцевих положень Закону про внесення змін до ПКУ таку заяву можна буде подати не пізніше 25.01.2012 р.

 

Звітний період з ПДВ

Звітним періодом з ПДВ для єдиноподатників може бути квартал (пункт 202.2 Податкового кодексу). Для того щоб звітувати щодо ПДВ раз на квартал і сплачувати цей податок також щокварталу, підприємець повинен подати податківцям заяву про обрання квартального звітного періоду. Така заява подається разом з декларацією за грудень минулого року. При цьому квартальний період починає застосовуватися з першого числа поточного року.

Звідси важливий висновок: якщо підприємець має намір з 01.01.2012 р. стати єдиноподатником групи 3 (платником ПДВ) і обрати квартальний звітний період з ПДВ, він має бути платником ПДВ (отримати відповідне Свідоцтво) як мінімум з 01.12.2011 р. (з 02.12.2011 р. — уже не годиться). Якщо ж так не зробити, то перейти на квартальний звітний період удасться не раніше ніж з 01.01.2013 р., а протягом усього 2012 року доведеться звітувати щомісячно.

Таким чином, скористатися квартальним періодом з ПДВ у 2012 році з підприємців зможуть лише нинішні загальносистемники (які стали такими хоча б з 01.10.2011 р.). А ось діючі єдиноподатники такого шансу не мають, оскільки у них немає права зареєструватися платниками ПДВ протягом усього 2011 року.

Та все ж для тих підприємців, яким удасться стати квартальними «ПДВшниками», нагадуємо:

декларацію з ПДВ потрібно буде подавати до податкового органу раз на квартал — протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу;

копії записів у реєстрах отриманих і виданих податкових накладних все одно доведеться подавати щомісячно — протягом 20 календарних днів після закінчення кожного місяця (пункт 201.15 Податкового кодексу);

сплачувати ПДВ достатньо буде раз на квартал — протягом 50 календарних днів після закінчення звітного кварталу (перенесення у разі збігу зі святами або вихідними немає).

Якщо підприємець, який звітує щодо ПДВ раз на квартал, переходить на загальну систему оподаткування, він зобов'язаний самостійно перейти на місячний звітний період з ПДВ (пункт 202.2 Податкового кодексу). Такий перехід здійснюється з першого ж місяця роботи на загальній системі. У декларації з ПДВ за цей місяць зазначається інформація про перехід підприємця на місячний звітний період з ПДВ.

 

Податкові накладні з ПДВ

Ще однією новацією з ПДВ стала майбутня можливість підприємців виписувати податкові накладні без печатки. Сьогодні, як відомо, якщо підприємець має намір стати платником ПДВ, то він обов'язково повинен придбати печатку.

Проте згодом печатка на податковій накладній буде необхідна лише якщо вона є у підприємця (пункт 201.1 Податкового кодексу). Така норма набуде чинності відразу після набуття чинності законом про встановлення принципу провадження господарської діяльності без печатки (пункт 1 Прикінцевих положень Закону про внесення змін до ПКУ).

 

Висновки

Платниками ПДВ з єдиноподатників можуть бути лише члени групи 3, в яких:

обсяг операцій з постачання товарів (робіт, послуг), що підлягають оподаткуванню, за останні 12 календарних місяців перевищив 300 тис. грн. (стати платником ПДВ єдиноподатник може за власним бажанням);

— обсяг операцій за останні 12 календарних місяців менше 300 тис. грн., однак обсяг постачання товарів (робіт, послуг) платникам ПДВ за цей самий період становить не менше 50 % від загального обсягу постачань (стати платником ПДВ єдиноподатник може за власним бажанням);

обсяг постачань робіт (послуг) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців перевищує 300 тис. грн. (стати платником ПДВ єдиноподатник зобов'язаний). Зверніть увагу: вартість поставлених товарів не враховується.

Єдиноподатники — платники ПДВ можуть застосовувати квартальний звітний період за цим податком. Для того щоб скористатися таким правом уже з 01.01.2012 р., підприємцю потрібно бути платником ПДВ не пізніше ніж з 01.12.2011 р.

Що ж до тих підприємців, які мають намір з 01.01.2012 р. стати єдиноподатниками групи 3 та одночасно — платниками ПДВ, то вони повинні або:

зареєструватися платниками ПДВ протягом 2011 року;

подати реєстраційну заяву одночасно із заявою про обрання спрощеної системи оподаткування. Таку заяву можна буде подати не пізніше 25.01.2012 р.


Довідкова інформація (довідка)

1 Дійсно, пункт 6.2 Положення № 978 суперечить пункту 183.4 Податкового кодексу, однак у деяких випадках доводиться керуватися саме ним.

Отже, якщо перехід на загальну систему оподаткування відбувається з початку року, то реєстраційну заяву має бути подано не пізніше за 10 січня поточного року — у цьому сумнівів немає. Причому в цьому випадку не має значення, з якої причини підприємець переходить на загальну систему оподаткування: за власним бажанням, через перевищення чисельності працівників, через провадження заборонених видів діяльності чи через те, що його виручка перевищила 500 тис. грн., — у будь-якому разі заява подається не пізніше 10 січня.

А ось при переході на загальну систему оподаткування протягом року реєстраційну заяву за загальним правилом має бути подано одночасно з поданням заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування. Нагадаємо, що така заява зазвичай подається за 15 календарних днів до початку того кварталу, в якому підприємець має намір працювати на загальній системі. Водночас її зобов'язані подавати лише ті підприємці, які переходять на загальну систему добровільно. Якщо ж перехід відбувається у примусовому порядку, зокрема коли виручка з початку року перевищила дозволену межу, заяву про відмову від спрощеної системи подавати не потрібно. У такому разі виникає запитання: коли ж подавати заяву про ПДВ-реєстрацію?

Очевидно, це саме та ситуація, в якій слід керуватися нормами пункту 6.2 Положення № 978, а саме: подати реєстраційну заяву не пізніше 20-го календарного дня з моменту перевищення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі