Теми статей
Обрати теми

Сміливо у власне діло. Уроки чаювання

Редакція ВД
Стаття

Уроки чаювання

 

Поштовхом для старту власного бізнесу може слугувати все що завгодно. Наприклад, рідкісне в нашій країні вміння правильно заварювати і подавати чай. Свого часу харків'янці Ліні Кім удалося освоїти всі тонкощі цього мистецтва, і тепер дівчина ось уже три роки сама радо проводить майстер-класи, навчаючи всіх бажаючих навичок справжньої чайної церемонії. Її уроки виявилися такими популярними серед цінителів цього напою, що найближчим часом Ліна планує відкрити ще один заклад для чайних церемоній. А все, що їй для цього потрібно, — хороший чай, якісний посуд, невелике приміщення в багатолюдному місці та доведене до досконалості вміння заварювати чай.

 

Ліно, де ви навчалися майстерності приготування чаю?

 

У нашій сім'ї було заведено пити чай без цукру, тому я ще з дитинства навчилася знаходити приємність у смакові цього напою, розрізняти всі відтінки чаю. А потім я побувала на справжній чайній церемонії і зрозуміла, що неодмінно хочу всього цього навчитися. Отже, я буквально напросилася в учениці до майстра і уважно вбирала в себе всю інформацію, доки не зрозуміла, що вже й сама можу священнодіяти з цим напоєм.

 

У чому полягає секрет правильного приготування чаю?

 

Справжня чайна церемонія — це, у першу чергу, релакс як для майстра, так і для учасників чайної церемонії. Адже після закінчення цього дійства людині раптом стає зрозуміло, які моменти в її житті є фоновими, а які — насправді важливими, значимими. Але найголовніше в чайній церемонії те, що вона повертає нас до самих себе, дозволяє знов віднайти відчуття прекрасного, яке завжди є всередині нас.

 

Звучить переконливо, а наскільки популярні чайні церемонії серед наших співгромадян?

 

Не можу сказати, що чайна церемонія така вже й популярна в нас. Але це й не дивно, оскільки цей продукт створений не для широкого споживача, а швидше для обраних з тонким відчуттям. Та те, що я регулярно приймаю замовлення на проведення чайних церемоній, дає мені підстави сподіватися, що тонких цінителів чаю з кожним днем стає все більше.

 

Що вам було потрібно для того, щоб відкрити власну студію для проведення чайних церемоній? Який термін окупності вкладених у неї коштів?

 

Основних вкладень у чайній справі потребують закупівля якісного чаю, чайного начиння (заварювальні чайники, чаші, чайні інструменти, чайний столик), декорування приміщення та оплата його оренди. Загалом, для старту цілком достатньо від 3000 до 5000 грн., які окупаються вже за перші кілька місяців за умови, що в студії регулярно, з періодичністю кілька разів на тиждень проводяться майстер-класи. При цьому варто приділити якнайбільше уваги якості чаю та посуду, в якому він заварюється. На цьому економити ні в якому разі не можна, особливо зараз, коли чайні магазини заповнені чайниками невідомого походження. А от витрачати гроші на занадто дорогі елементи декору я б не радила, адже справжня чайна церемонія жодного стосунку до гламуру не має.

 

Скільки має коштувати проведення чайної церемонії, щоб це давало організатору прибуток?

 

Участь у чайній церемонії має коштувати від 50 до 200 грн. Усе залежить від сорту чаю.

 

Ліно, ваші клієнти — це особлива категорія людей з витонченим смаком, які вміють помічати всі нюанси, і просто так до них з рекламного щита не достукатися. Як себе рекламуєте?

 

Я співпрацюю з компанією, яка займається продажем подарункових сертифікатів, і частина клієнтів дізнається про існування чайних церемоній безпосередньо під час отримання подарунків. Крім того, у соціальних мережах зареєстровано мою чайну групу і дуже часто до мене звертаються знайомі або родичі вже постійних учасників чайної церемонії. Щоправда, останнім часом я з подивом усе частіше дізнаюся, що деякі люди навіть уявлення не мають про існування в нашому місті чогось подібного. Тому зовсім недавно я міркувала про нагальну потребу приділити увагу рекламі, і скоріш за все, це буде реклама індивідуального характеру — листівки, листівки-запрошення, можливо, ролик на радіо. Але зараз ми безпосередньо зайняті створенням власного «чайного» сайта в Інтернеті.

 

Хороший чай — досить дороге задоволення. Якими критеріями керуєтеся, вибираючи його?

 

Для мене чайна церемонія не є основним джерелом доходу, і це дає мені можливість витримувати належний рівень якості. Я вважаю за краще працювати з перевіреними надійними постачальниками, які за кілька років нашого партнерства мене жодного разу не підвели, адже від якості чаю залежить якість відчуттів людини. А саме ці відчуття і є кінцевим результатом такої діяльності.

 

На сьогодні такі заклади, як чайні студії, на відміну від кав'ярень, зустрінеш не часто. Як ви скористалися цією перевагою для розвитку власної справи?

 

Наскільки мені відомо, у нашому місті вже працює кілька чайних майстрів, але оскільки цей вид діяльності досить специфічний, важко зрозуміти, хто яку нішу займає. Крім того, сьогодні знайомити людей з хорошим чаєм можна не лише через сакральність чайної церемонії, а й за допомогою, скажімо так, більш «попсових» варіантів, таких як, наприклад, приготування пуерного капуччино та інших авторських варіантів чайних напоїв. До речі, саме так і народилася моя ідея створення Чайної студії, в якій можна було б випити якісного чаю за розумною ціною, обравши його на власний смак, а ще, ставши учасником справжньої чайної церемонії, відчути зовсім особливий, чайний стан.

 

На яких помилках вам довелося вчитися?

 

Якось я погодилася на проведення чайної церемонії для великої кількості людей, запрошених на день народження до моєї замовниці. Здається, там було близько 25 осіб. І це стало великою помилкою з мого боку, оскільки чайна церемонія в цьому випадку була просто неформатним видом розваги.

 

Чи завжди вдається знайти контакт з учасниками чайної церемонії?

 

Завжди, за винятком згаданого випадку. Зазвичай чайні церемонії замовляють люди з творчим настроєм — художники, письменники, фотографи, скульптори, «айтішники» та закохані пари. Зрідка проведення чайної церемонії замовляють як подарунок близьким. Зізнаюся, дуже приємно відчувати зміни в людині, коли бачиш, як хтось, прийшовши у досить агресивному стані, після церемонії почувається умиротвореним і натхненним. Мені інколи навіть здається, що те, чим я зараз займаюся, — найбільш вдалий вид діяльності, адже в мене не було жодного клієнта, який би не викликав симпатії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі