Теми статей
Обрати теми

На замітку. Індексуємо зарплату за жовтень 2011 року

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Законопроект про спрощенку «поставлено» в чергу на розгляд

Постанова Верховної Ради України від 06.09.2011 р. № 3692-VI

 

На поточній сесії ВР України має розглянути

проект Закону про спрощену систему оподаткування (див. «ВД», 2011, № 12, с. 9), про що свідчить перелік документів постанови від 06.09.2011 р. № 3692-VI «Про порядок денний дев'ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання».

Ми раніше писали, що депутати планували прийняти його у вересні 2011 року, а отже, закон про спрощенку міг би набрати чинності з жовтня. Проте наразі цей законопроект включено до розділу «

Питання, які доручається підготувати та доопрацювати для розгляду на сесії» постанови № 3692-VI, тому запровадження нових правил для єдиноподатників та фікспатентників, найімовірніше, відкладається на початок 2012 року.

 

Закон про пенсійну реформу стосується не лише призначення пенсій

Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 р. № 3668-VI

 

З 1 жовтня 2011 року, за винятком окремих положень щодо розрахунку «пенсійної» зарплати, набрав чинності

Закон про пенсійну реформу.

Цим

Законом установлено:

— поступове збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років;

— обмеження розміру максимальної пенсії 10 прожитковими мінімумами для непрацездатних осіб;

— збільшення мінімального страхового стажу для призначення пенсії з 5 до 15 років, а також збільшення страхового стажу для призначення мінімальної пенсії за віком до 35 років для чоловіків і 30 років для жінок.

Також більшість його положень присвячено запровадженню накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яка почне діяти з року, в якому буде забезпечена бездефіцитність бюджету ПФУ (тобто коли саме наразі невідомо). Тоді частиною ЄСВ будуть страхові внески до Накопичувального пенсійного фонду у вигляді утримань «знизу» за ставкою 2 % з поступовим її щорічним збільшенням до 7 %. У свою чергу, роботодавці повинні будуть забезпечувати підвищення доходів працівників так, щоб їх зарплата зі збільшенням ставки внесків не зменшувалася.

Крім того,

Законом про пенсійну реформу з 1 жовтня 2011 року передбачено:

збільшення максимальної величини бази нарахування ЄСВ (для зарплати, виплат за ЦП-договорами, чистого доходу підприємців) з 15 до 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи (див. с. 6 цього номера);

— право Пенсійного фонду та його територіальних органів

перевіряти не частіше ніж один раз на рік не тільки документи, пов'язані з нарахуванням та сплатою ЄСВ, а й достовірність відомостей, наданих до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. При цьому також установлено, що перевірки (планові та позапланові) проводяться за місцезнаходженням платника ЄСВ, а в разі відсутності у платника ЄСВ приміщення така перевірка може бути проведена у приміщенні органу Пенсійного фонду.

 

Обмін валют з паспортом

Постанова Правління НБУ від 11.08.2011 р. № 278

 

З 23 вересня 2011 року набрали чинності зміни, внесені до

Інструкції про порядок здійснення валютно-обмінних операцій, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.12.2002 р. № 502.

Із зазначеної дати фізособам, які бажають провести операцію з обміну валюти, необхідно надавати фінустанові (банку або агенту банку) документи,

що засвідчують особу (паспорт чи інший документ), незалежно від суми операції з обміну валюти (раніше документи були потрібні тільки при сумі операції понад 15 тис. грн.). Причому П. І. Б. особи, яка здійснює валютно-обмінну операцію, фіксуватиметься в довідках та квитанціях.

Крім того, у своєму

листі від 21.09.2011 р. № 28-211/3760-11058 НБУ зазначає, що в документах операційного (робочого) дня потрібно зберігати копії сторінок документа, що засвідчує особу, незалежно від суми валютно-обмінної операції.

При проведенні операцій на суму

понад 50 тис. грн. додатково буде потрібний реєстраційний номер облікової картки платника податків (так зараз називається ідентифікаційний номер), якщо фізособа від нього не відмовилася (тобто доведеться пред'являти довідку про ІПН або відмітку в паспорті про його відсутність).

Уникнути «паспортизації» можна при валютно-обмінних операціях через банкомати самообслуговування. Меню такого банкомата міститиме інформацію про курс валюти та ознаки платіжності банкнот інвалюти.

Також збільшено максимально допустиму суму продажу валюти через касу банку (фінансової установи), в операційному залі об'єкта поштового зв'язку одній особі за один день з 80 тис. грн. (в еквіваленті) до

150 тис. грн.

 

З'явився новий Перелік документів для укладення договору оренди держмайна

Наказ ФДМУ від 18.08.2011 р. № 1228

 

ФДМУ затвердив у новій редакції

Перелік документів, які подаються орендарем орендодавцеві для укладення договору оренди майна, що належить до державної власності (наказ ФДМУ від 14.11.2005 р. № 2975). У цілому значних змін не відбулося.

Серед основних моментів зазначимо такі:

— замість копії свідоцтва про держреєстрацію тепер подається

копія виписки або витягу з Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб — підприємців.

Орендарям, які мають намір орендувати

інше індивідуально визначене держмайно, слід звернути увагу, зокрема, на такі нюанси:

— необхідно подавати висновок про вартість об'єкта оренди, копії установчих документів, виписки або витягу з Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб — підприємців, паспорта (для фізосіб);

— вилучено з переліку документів звіт про незалежну оцінку основних засобів, нематеріальних активів та оборотних матеріальних коштів, а також акт оцінки нерухомого майна (якщо методикою оцінки не передбачена обов'язкова незалежна оцінка).

Загальним

для всіх орендарів (незалежно від виду держмайна) є вилучення зі списку документів копії свідоцтва про ПДВ-реєстрацію та копії довідки про взяття на облік платника податків.

 

Штрафи за відсутність інформації про продукцію для споживачів

Лист Держспоживстандарту від 11.05.2011 р. № 3962-7-5/18

 

У своєму

листі Держспоживстандарт нагадав про те, що суб'єкти підприємництва повинні надавати споживачам необхідну інформацію про продукцію. У тому числі це стосується роздрібних цін на товар, які повинні бути розміщені на ярликах (цінниках) або на покажчиках цін.

За відсутність такої інформації про продукцію

пунктом 7 статті 23 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII передбачено штраф у розмірі 30 % вартості отриманої на реалізацію партії товару (виконаної роботи, наданої послуги), але не менше 85 грн. (5 нмдг), для підприємців-фікспатентників — 85 грн. (5 нмдг).

У

листі також ідеться про права органів із захисту прав споживачів перевіряти в суб'єктів господарювання сфери торгівлі та послуг, у тому числі ресторанного господарства, дотримання правил торгівлі та надання послуг, а також проводити контрольні перевірки правильності розрахунків із споживачами за реалізовану продукцію.

Водночас слід пам'ятати, що згідно із

Законом № 3609 (див. «ВД», 2011, № 16, с. 2) до введення в дію положень про спрощену систему оподаткування у суб'єктів малого підприємництва (підприємців та юросіб) органи захисту прав споживачів проводять тільки позапланові перевірки за скаргами споживачів.

 

У відпустку для догляду за дитиною до 3 років чоловік жінки-підприємця піти не може

Лист Мінсоцполітики від 20.05.2011 № 168/13/116-11

 

Мінсоцполітики вважає, що правом на

відпустку для догляду за дитиною до 3 років не може скористатися працюючий (за трудовим договором) батько дитини, мати якої є підприємцем.

Так, згідно зі

статтею 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки ) право на відпустки, у тому числі соціальні, до яких належить і ця, мають особи, які перебувають із підприємством у трудових відносинах, а також працюють у фізичних осіб — підприємців. Оскільки мати дитини здійснює підприємницьку діяльність та не перебуває у трудових відносинах, скористатися правом на відпустку вона не може.

При цьому, як зазначає Мінсоцполітики, право на відпустку

батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають дитину, передбачене частиною 3 статті 18 Закону про відпустки, безпосередньо залежить від права матері дитини на таку відпустку, тобто є похідним від нього.

Оскільки

мати дитини — підприємець не має права на відпустку для догляду за дитиною до 3 років, батько дитини не зможе скористатися правом на таку відпустку за місцем своєї роботи.

Зауважимо: незважаючи на те що мати дитини як підприємець

не має права на відпустку для догляду за дитиною, вона має право на отримання допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в органі праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (за місцем фактичного проживання — за умови надання довідки про неотримання допомоги за місцем реєстрації). Причому виплата цієї допомоги не припиняється в разі рішення жінки про відновлення підприємницької діяльності в період отримання допомоги.

 

Зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній

Лист ДПАУ від 08.09.2011 р. № 24316/7/15-3117

 

Відповідно до недавніх змін до

ПКУ для підакцизних товарів і товарів, ввезених на митну територію України, запроваджено новий додатковий обов'язковий реквізит податкової накладної: код товару згідно з УКТ ЗЕД (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ).

Наразі відповідної графи в податковій накладній немає. У зв'язку з цим до внесення змін до

Форми податкової накладної (затверджена наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969) код товару згідно з УКТ ЗЕД слід указувати в графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця». Причому робити це потрібно, на думку ДПАУ, на кожному етапі реалізації. Докладніше це питання ми розглянемо в найближчому номері «ВД».

 

З'явився веб-сайт Державної реєстраційної служби України

Згідно з повідомленням прес-служби Мін'юсту

7 вересня 2011 року почав роботу офіційний веб-сайтwww.drsu.gov.ua, Державної реєстраційної служби (створена відповідно до Указу Президента України від 09.12.2010 р. № 1085/2010).

На сайті надана

інформація, що відповідає основним напрямам діяльності Держслужби, — держреєстрація актів цивільного стану, держреєстрація речових прав на нерухоме майно, держреєстрація юросіб та фізосіб-підприємців тощо.

За допомогою сайта може здійснюватися

електронна держреєстрація юросіб та фізосіб-підприємців (рубрика «Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», розділ «Електронна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»).

У розділі «Доступ до публічної інформації» суб'єкти господарювання можуть

оформити запит за наведеною формою, вказавши реквізити запитуваного документа або навівши загальний опис запитуваної інформації. Отримати відповідь на запит можна поштою, факсом або електронною поштою.

На сайті передбачається також розміщення

консультаційного блоку, який міститиме довідкову інформацію, коментарі та роз'яснення.

 

Індекс серпня — 99,6 %. Індексуємо зарплату за жовтень 2011 року

(Повідомлення Державного комітету статистики України // «Урядовий кур’єр» від 08.09.2011 р. № 164)

 

Згідно з повідомленням Держкомстату України загальний індекс споживчих цін (індекс інфляції)

у серпні 2011 року склав 99,6 %. З урахуванням цієї обставини наведемо в таблиці індекси, які необхідно використовувати для індексації заробітної плати найманих працівників підприємця за жовтень 2011 року.

Алгоритм наших дій такий: дивимося, за який місяць працівникові останній раз підвищувалася заробітна плата (при цьому сума підвищення була більше суми індексації) або в якому місяці працівник був прийнятий на роботу, якщо з моменту прийняття на роботу його заробітна плата не підвищувалася; беремо з приведеної нижче таблиці індекс для відповідного місяця і індексуємо на нього заробітну плату за

жовтень 2011 року (у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у жовтні — 985 грн.).

 

Місяць підвищення заробітної плати

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

2005 рік

Січень

123,9

Лютий

121,7

Березень

118,2

Квітень

116,7

Травень

115,4

Червень

114,2

Липень

113,5

Серпень

113,5

Вересень

112,7

Жовтень

110,8

Листопад

108,3

Грудень

106,5

2006 рік

Січень

104,0

Лютий

100,4

Березень

101,0

Квітень

101,8

Травень

100,8

Червень

100,6

Липень

98,8

Серпень

98,8

Вересень

94,9

Жовтень

90,0

Листопад

86,6

Грудень

85,0

2007 рік

Січень

84,1

Лютий

82,9

Березень

82,6

Квітень

82,6

Травень

81,5

Червень

77,6

Липень

75,2

Серпень

74,1

Вересень

70,4

Жовтень

65,6

Листопад

62,0

Грудень

58,7

2008 рік

Січень

54,2

Лютий

50,2

Березень

44,7

Квітень

40,3

Травень

38,5

Червень

37,4

Липень

38,1

Серпень

38,2

Вересень

36,7

Жовтень

34,5

Листопад

32,5

Грудень

29,7

2009 рік

Січень

26,1

Лютий

24,2

Березень

22,5

Квітень

21,4

Травень

20,8

Червень

19,5

Липень

19,6

Серпень

19,9

Вересень

18,9

Жовтень

17,9

Листопад

16,6

Грудень

15,5

2010 рік

Січень

13,5

Лютий

11,4

Березень

10,4

Квітень

10,7

Травень

11,4

Червень

11,8

Липень

12,1

Серпень

10,7

Вересень

7,6

Жовтень

7,1

Листопад

6,8

Грудень

5,9

2011 рік

Січень

4,9

Лютий

4,0

Березень

2,5

Квітень

1,2

Травень

Не індексується

Червень

Не індексується

Липень

Не індексується

Серпень

Не індексується

Вересень

Не індексується

Жовтень

Не індексується

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі