Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Закон про спрощенку незабаром повинні розглянути і прийняти

 

Закон про спрощенку, який раніше планувалося прийняти у вересні, тепер розглядатимуть приблизно наприкінці жовтня. Тож

нові правила роботи на єдиному податку запрацюють з 01.01.2012 р.

В останній версії законопроекту щодо реформування єдиного податку

розширено перелік видів діяльності, якими зможуть займатися спрощенці. Наприклад, фізичні особи — підприємці зможуть, крім усього іншого, займатися технічними випробуваннями і дослідженнями, надавати послуги у сфері страхування, а також бути посередниками при купівлі-продажу чи оренді нерухомості. Але такі платники повинні мати обсяги річного доходу не більше 2 тис. мінімальних зарплат (з 1 січня — 2,146 млн грн.) і наймати до 10 осіб .

Водночас із законопроекту зникли норми, унесення яких було ініційоване підприємцями та погоджене з Кабміном:

надання 50-відсоткової пільги на сплату єдиного податку для виробників, які продають товар власного виробництва, а також можливість до 2016 року сплачувати половину ставки ПДФО для тих підприємців, які перейшли на загальну систему оподаткування.

Ще один важливий момент:

підпункт 139.1.12 ПКУ, що дискримінує витрати від фізичних осіб — єдиноподатників, за запевненнями депутатів, буде скасовано з дати оприлюднення Закону (тоді як частина, що стосується єдиного податку, запрацює з 01.01.2012 р.).

 

Екоподаток за розміщення побутових відходів: податківці не передумали

 

Лист ДПАУ від 26.08.2011 р. № 23116/7/15-2117

 

У «ВД», 2011, № 14, с. 19, ми розглядали питання про те, чи потрібно сьогодні сплачувати екоподаток за відходи, якщо їх передано спеціалізованим підприємствам, адже раніше підприємці звільнялися від сплати екоподатку, якщо вчасно встигали позбутися відходів.

Сьогодні для продовження обговорення цього питання є вже два

листи:

Мінприроди від 04.08.2011 р. № 14364/07/10-11, в якому знову-таки вказується на те, що контейнери (контейнерні майданчики) для побутових відходів не є місцями їх остаточного видалення і не належать до спеціально відведених місць та об'єктів;

Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 04.08.2011 р. № 7/12-8463, де зазначається, що ні власники чи балансоутримувачі, ні виконавці послуг з вивезення побутових відходів, які здійснюють виключно збирання та/або перевезення побутових відходів, не здійснюють їх розміщення.

Відповідно оскільки

немає факту розміщення відходів, то й екоподаток за розміщення відходів сплачувати не потрібно. ДПАУ ж, нагадаємо, наполягала на обкладенні екоподатком побутових відходів навіть у тому випадку, якщо вони передаються на утилізацію спецпідприємствам.

На тлі інформації з Мінприроди ми сподівалися, що позиція ДПАУ має пом’якшитися. Але, судячи з усього, марно —

ДПАУ свою точку зору, здається, змінювати не збирається.

Так, у вказаному

листі ДПАУ наполягає, що з 01.01.2011 р. підприємства (підприємці), незважаючи на укладений договір з іншим підприємством (у тому числі комунальним) на послуги з вивезення та розміщення на спеціально відведених місцях (звалищах, полігонах тощо) відходів (у тому числі побутових), повинні нараховувати та сплачувати екологічний податок за тимчасове розміщення відходів.

 

Що зазначає ДПАУ стосовно обкладення ПДВ транспортно-експедиторських послуг

 

Лист ДПАУ від 17.08.2011 р. № 22184/7/16-1517-15

 

Як зазначає ДПАУ, якщо

транспортно-експедиторські послуги надаються замовнику-резиденту, то такі послуги підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах (незалежно від того, резидентом або нерезидентом надано послуги). А якщо послуги надаються замовнику-нерезиденту, то операції з поставки таких послуг не підпадають під об'єкт обкладення ПДВ.

 

Відображення у ПДВ-декларації коригувань обсягів придбання товарів (послуг) без ПДВ

 

Лист ДПАУ від 05.08.2011 р. № 9962/5/15-3416

 

Згідно з

пунктом 192.1 ПКУ, якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів (послуг), суми податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та одержувача підлягають відповідному коригуванню.

Коригування

обсягів придбання, щодо яких не нараховувався ПДВ, відповідно до Порядку № 41 відображаються в рядку 16.1.1 податкової декларації з ПДВ, і при цьому обов'язково подається Розрахунок коригування сум ПДВ (додаток 1 до декларації з ПДВ).

Оскільки форма Розрахунку

не передбачає відображення коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 ПКУ щодо обсягів придбання товарів (послуг), стосовно яких не нараховувався ПДВ, воно відображається в таблиці 2 розділу II Розрахунку.

 

Відображення коригувань податкового кредиту в графах таблиці 2 Розрахунку

Графи таблиці 2 Розрахунку

Коригування операцій, засвідчених податковими накладними

Коригування операцій, не засвідчених податковими накладними

2, 3

Указуються відповідні реквізити розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних

Зазначаються реквізити постачальників

4 — 7

Ставляться прокреслення

8

Указується, що це коригування здійснюється за операціями, які було включено до рядків 11.1 або 11.2 податкової декларації з ПДВ за відповідний звітний період

9

Зазначається обсяг поставки без ПДВ («+» або «-»)

10

Ставляться прокреслення

Ставляться прокреслення

 

Хостинг від підприємця-єдиноподатника можна включити до складу витрат

 

Лист ДПАУ від 29.07.2011 р. № 8817/5/15-1416

 

У своєму

листі податківці висловилися щодо віднесення послуг хостингу веб-сайтів суб'єктів підприємницької діяльності до послуг інформатизації та включення їх до складу витрат за умови, що послугу надає підприємець на єдиному податку.

Незважаючи на те що формулювання вийшло дуже неоднозначним, усе-таки можна припустити, що

податкові витрати у СПД будуть. Про це свідчить те, що хостинг входить до складу послуг інформатизації (група 72) у Національному класифікаторі ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності», затвердженому наказом Держкомстату від 26.12.2005 р. № 375 (КВЕД).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі