Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як відобразити у формі № 1ДФ повернення авансу за цивільно-правовим договором

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як відобразити у формі № 1ДФ повернення авансу за цивільно-правовим договором

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець у II кварталі 2011 року виплатив аванс за послуги, надані за цивільно-правовим договором підприємцю-єдиноподатнику. Податок на доходи та ЄСВ не справлялися, оскільки послуги за договором відповідають виду діяльності єдиноподатника: виконавець надав необхідні документи для несправляння (копії виписки та витягу з Держреєстру, а також Свідоцтва єдиноподатника).

У вересні 2011 року (III квартал) договір було розірвано до початку його виконання та аванс було повернено замовнику. Чи потрібно підприємцю в зв’язку з цим подавати уточнюючий розрахунок за формою № 1ДФ за II квартал 2011 року?

 

ВІДПОВІДЬ. Отже, виправити

помилки у формі № 1ДФ згідно зі статтею 50 ПКУ і пунктами 4.2, 4.3 Порядку № 1020 (див. «ВД», 2011, № 11, с. 16) можна:

— шляхом подання

уточнюючого розрахунку (за будь-який період), якщо помилка виправляється вже після закінчення граничного строку подання форми № 1ДФ

або

— шляхом подання нової звітної

форми № 1ДФ (податкового розрахунку) до закінчення граничного строку її подання за цей самий звітний період.

Правила виправлення помилок зводяться до вилучення помилкового рядка (у графі 9 зазначається «1») і введення нового (у графі 9 — «0»).

Однак якщо в цій ситуації підприємець у

формі № 1ДФ за II квартал відобразив виплачену виконавцю суму авансу з ознакою доходу «157», то помилки він не допустив, а отже, виправляти йому нічого.

Водночас, на думку податківців, навести (уточнити) інформацію про те, що суму авансу було повернено виконавцю, усе ж потрібно в податковій декларації наступного періоду, зокрема, це випливає з відповіді в Єдиній базі податкових знань на сайті

www.sta.gov.ua:

«…у разі повернення фізичною особою — підприємцем суми попередньої оплати при розірванні договору, яка була відображена суб’єктом господарювання у розрахунку за ф. № 1ДФ за попередній квартал, суб’єкт господарювання

зазначає таку суму повернення з від’ємним значенням у складі податкового розрахунку за будь-який наступний податковий період, протягом якого відбулося таке повернення коштів».

 

Таким чином, у

формі № 1ДФ за III квартал підприємець повинен з «мінусом» відобразити суму поверненого авансу та ІПН виконавця.

Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 1020 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі