Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як підприємцю зменшити авансовий внесок з ПДФО

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як підприємцю зменшити авансовий внесок з ПДФО

 

ЗАПИТАННЯ. Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. У «ВД», 2011, № 16 на с. 2, я прочитав про можливість зменшити суму авансових платежів за квартал. У мене фактично отриманий дохід за минулий (III) квартал удвічі менше, ніж той, з якого я сплачую авансові внески. Чи можу я за четвертий квартал сплатити вже меншу суму авансових внесків. Як це зробити та як правильно скласти заяву?

 

ВІДПОВІДЬ. Так, у цьому випадку підприємець може сплатити вже меншу суму авансових внесків, а як це зробити розглянемо далі детальніше.

Для тих, хто пропустив новину про таку можливість, нагадаємо, що згідно зі змінами до ПКУ, унесеними Законом № 3609, тепер редакція підпункту 177.5.1 ПКУ є такою:

«У разі зменшення суми отриманого доходу за попередній календарний квартал поточного року

більш ніж на 20 відсотків порівняно з розрахунковою очікуваною сумою доходу на такий квартал платник податку має право зменшити суму авансового платежу, що підлягає сплаті в наступний строк, установлений цим підпунктом, пропорційно зменшенню суми зазначеного доходу. Для такого зменшення суми авансового платежу фізичною особою — підприємцем до настання строку сплати такого авансового платежу до органу державної податкової служби подається заява в довільній формі, що містить розрахунок зменшення суми авансового платежу та стисле пояснення обставин, які призвели до зменшення суми отриманого доходу…»

Таким чином, якщо дохід підприємця за минулий квартал зменшується

більш ніж на 20 % порівняно з розрахунковою очікуваною сумою доходу, то платник має право зменшити суму авансового платежу, що підлягає сплаті в наступний строк, пропорційно зменшенню доходу.

Зверніть увагу: у зазначеній вище нормі йдеться

про зменшення чистого доходу. Отже, для того щоб визначитися, маємо ми право на зниження авансових платежів чи ні, нам потрібно проаналізувати дані за графою 12 Книги обліку доходів і витрат підприємця (далі — Книга ОДВ).

Далі підприємець до настання строку сплати авансового платежу повинен подати заяву в довільній формі, що містить розрахунок зменшення авансового платежу та стисле пояснення обставин, чому власне чистий дохід отримано менше очікуваного. Тут важливо зауважити, що в наведеній вище цитаті

підпункту 177.5.1 ПКУ йдеться про те, що заяву на зменшення авансових платежів потрібно подати ДО настання строків сплати авансового платежу, тому краще, якщо таку заяву буде подано не в останній можливий день сплати, тобто не 14 листопада, а раніше. При цьому зверніть увагу: 12 і 13 числа — це субота та неділя відповідно, так що із заявою краще всього встигнути хоча б до п’ятниці (подати її не пізніше 11 листопада).

Наведемо

приклад. Розрахункова сума чистого доходу підприємця за квартал у 2011 році становить 12000 грн. (квартальний авансовий платіж відповідає 1800 грн.). У III кварталі фактична сума чистого доходу підприємця (сума графи 12 Книги ОДВ за квартал) становила 6000 грн.

З метою зменшення авансового платежу підприємець повинен подати до податкової інспекції заяву в довільній формі приблизно такого змісту:

 

img 1 

 

Документи консультації

Податковий кодекс, ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 3609 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі