Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Право на ПСП одинокої жінки, яка має двох дітей

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Право на ПСП одинокої жінки, яка має двох дітей

 

ЗАПИТАННЯ.

Працівницю прийнято на роботу з 1 вересня 2011 року. Її нарахована «грязна» заробітна плата за місяць становить 2500,00 грн. Ця працівниця розлучена та утримує двох дітей віком до 18 років, водночас вона проживає з чоловіком, однак в офіційному шлюбі з ним не перебуває. Чи має право працівниця на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) як одинока мати та в якому розмірі? Які документи їй потрібно подати для застосування ПСП?

 

ВІДПОВІДЬ. Нагадаємо, що ПСП — це сума, на яку платник податків має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. Вона застосовується лише за одним місцем нарахування (виплати) зарплати. Перелік категорій платників податків, які мають право на ПСП, наведено в підпунктах 169.1.1 — 169.1.4 ПКУ. Залежно від категорії, до якої належить платник податків, він може претендувати на пільгу у звичайному — 470,50 грн., підвищеному — 705,75 грн. або максимальному — 941,00 грн. розмірі за встановленими правилами.

У цьому випадку в підприємця-роботодавця можуть виникнути запитання щодо застосування ПСП до доходу працівниці з таких причин.

Право на ПСП у жінки є на двох підставах: як у матері, яка має двох дітей до 18 років за підпунктом 169.1.2 ПКУ, так і як в одинокої жінки, яка має хоча б одну дитину згідно з абзацом «а» підпункту 169.1.3 ПКУ.

Граничний розмір заробітної плати для застосування ПСП із зазначених підстав визначається так: 1320,00 грн. х кількість дітей довідка 1. У нашому випадку — 1320,00 грн. х 2 = 2640,00 грн., тобто зарплата працівниці не перевищує граничний розмір для застосування «дитячих» ПСП.

За загальним правилом, якщо платник податків має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, то до його заробітної плати застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір. Виняток з цього правила становить лише для осіб, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів) (підункт 169.3.1 ПКУ), тоді ПСП підсумовуються.

У цій ситуації з другої підстави розмір ПСП на кожну дитину більший. Водночас працівники податкових органів часто вимагають додаткових документальних підтверджень статусу одинокої матері, крім тих, які зазначено в Порядку № 1227.

Згідно з підпунктом 1 пункту 5 Порядку № 1227 для цілей застосування «підвищеної» ПСП одинокою вважається жінка, яка на момент застосування ПСП не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законодавством, інших ознак у ньому не зазначено.

Для того щоб роботодавець міг зменшувати оподатковуваний дохід на суму підвищеної ПСП, жінка повинна подати:

1) заяву про застосування ПСП (див. «ВД», 2011, № 4, с. 22);

2) копію паспорта;

3) копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини у Книзі реєстрації актів громадянського стану, або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

Зауважимо, що для звичайної «дитячої» ПСП жінка також надає документ, що підтверджує її материнство (свідоцтво про народження тощо).

Отже, оскільки жінка повторно не одружилася, то, як і раніше, вважається одинокою та може розраховувати на «підвищену» ПСП (ознака 02 для форми № 1ДФ), незважаючи на те, що проживає з чоловіком довідка 2. У підприємця-роботодавця мають бути докази розірвання шлюбу: копії свідоцтва про розірвання шлюбу, сторінки паспорта з відповідним штампом.

Водночас, як уже зазначалося, існують труднощі для визнання одинокою матір’ю або батьком осіб, які розлучені та мають дітей віком до 18 років. На наш погляд, це може бути пов’язано з тим, що після розлучення обоє батьків, які не перебувають у шлюбі, формально можуть вважатися самотніми. Проте право на ПСП на цій підставі, на наш погляд, має лише один із батьків, з яким проживає дитина, тобто одинока матір.

Тому працівниця має довести, що вона утримує дитину самостійно (без чоловіка). Для цього, крім зазначених вище документів, надати ще й документ, який підтверджує спільне проживання з дитиною (утримання дитини): довідку з ЖЕКу, довідку органу опіки, рішення суду або нотаріально посвідчений договір між колишніми чоловіком і дружиною про здійснення батьківських прав і виконання обов’язків з утримання дитини. Саме собою зрозуміло: якщо жінка вирішить надати довідку з ЖЕКу, то в ній не повинен як співмешканець фігурувати чоловік, який проживає з нею.

Додамо, що так звана ПСП на себе додатково працівниці, яка отримує ПСП «на дітей» (навіть якщо б її дохід не перевищував 1320,00 грн.), не надається.

Таким чином, якщо жінка скористається правом на ПСП як одинока мати (абзац «а» підпункту 169.1.3 ПКУ), то розмір ПСП на двох дітей становитиме: 705,75 х 2 = 1411,5 (грн.) (за наявності у роботодавця заяви від працівниці та всіх необхідних документів).

Сума податку на доходи із зарплати працівниці становитиме: (2500 - 90 - 1411,5) х 15 % = 149,78 (грн.), де 90 грн. — це ЄСВ з її зарплати (2500 х 3,6 % : 100).


Довідкова інформація (довідка)

1 Дохід для права на застосування ПСП одинокої матері (батька) згідно з

підпунктом «а» підпункту 169.1.3 ПКУ визначається кратно кількості дітей з 06.08.2011 р.

2 Батько дітей матиме право на звичайну ПСП «на дітей» (470,50 грн. на кожного), але граничний розмір зарплати, що надає право на її застосування, визначатиметься на загальних підставах, тобто становитиме 1320,00 грн.

 

Документи консультації

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 1227 — Порядок надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі