Теми статей
Обрати теми

Сміливо у власне діло. Гра з вогнем на гроші

Редакція ВД
Стаття

Гра з вогнем на гроші

 

Отримавши одного разу сильне враження від вуличного вогняного шоу, харків’янка Тетяна Зарва (Мазєєва) вирішила за будь-яку ціну повторити побачені трюки. На підкорення вогняної стихії дівчина витратила майже п’ять років, протягом яких їй довелося пережити не лише мить тріумфу, а й гіркоту зради і нерозуміння. І тільки зовсім недавно Тетяна зрозуміла, що не просто готова до сольних виступів, а ще й здатна самостійно організувати весь процес — від постановки шоу до пошуку замовників. А щоб не сидіти без роботи і в так званий мертвий сезон, дівчина на додачу до всього вирішила відкрити власну школу Вогню, довівши в такий спосіб, що гроші можна робити не лише з повітря. За бажання та при певному рівні майстерності їх можна дістати навіть з вогневого виру.

 

Тетяно, з вогнем зазвичай жарти погані, то як Вам пощастило приручити цю стихію?

 

Усе почалося з того, що п’ять років тому, гуляючи Коктебелем, випадково побачила, як хлопці буквально жонглюють вогняними факелами, витіваючи з ними щось неймовірне. Я відчула жах лише від того, що вони абсолютно спокійно набирали до рота гас. Справа в тому, що за освітою я художник-дизайнер і використовую гас як розчинник для фарб. І нас завжди вчили, що він небезпечний, а тут я бачу таке! Це мене, звичайно, не залишило байдужою, і я загорілася ідеєю опанувати всі ці штучки, хоча спочатку не вірила, що зможу колись повторити щось подібне. Але, як мовиться, було б бажання, тим більше, що мої починання несподівано навіть для мене самої підтримала мама. До речі, саме вона сьогодні виконує в нас функції менеджера, займаючись усіма організаційними питаннями, виступами та гастролями.

 

Часто трапляються травми під час виступів?

 

Травми, звичайно, трапляються, але переважно дрібні. Адже ми під час тренувань крутимо муляжі і, тільки до міліметра відточивши всі рухи, беремо в руки палаючий реквізит. А безпосередньо перед пропаленням обов’язково закриваємо волосся, а виступаємо лише у спеціальних костюмах, просочених вогнетривкою рідиною. Крім того, з нами під час кожного виступу працюють сертифіковані піротехніки, до обов’язків яких входить вчасно загасити використаний реквізит. А ще дуже важливо знати, в якій ситуації яке паливо використовувати. Якщо працюємо на свіжому повітрі, то беремо гас, а якщо в приміщенні, то тільки спеціальну рідину для розпалення. Відверто скажу — ми не виступатимемо на майданчиках замовника, що не відповідають нашим вимогам безпеки, хоча багато які замовники не забезпечують артистам майданчик, намагаються збити ціну, не розуміючи, що від цього залежить якість піротехніки. Насправді питання безпеки впирається в те, наскільки у вас серйозний підхід до цієї справи. І якщо ставитися до цього недбало, або, скажімо, жадібно, лише як до джерела доходу, то травми неминучі. Адже опіки трапляються тоді, коли самі артисти не дотримуються техніки безпеки.

 

Наскільки сильна конкуренція у Вашому вогненному бізнесі?

 

Не приховуватиму — сьогодні вогонь семимильними кроками йде в народ. Тому на вулицях дуже часто можна побачити абсолютно непідготовлених людей, які у прямому розумінні цього слова грають з вогнем, виступаючи перед цікавими глядачами буквально за гріш. Вони десь чогось нахапалися і вирішили, що готові демонструвати глядачеві своє вміння. Але потрібно розуміти, що ніхто з них навіть не подумав про вашу безпеку. Одного дня я зіткнулася з такими ось фаєрниками на майданчику, підійшла, хотіла було пояснити їм, що те, чим вони займаються, принаймні небезпечно, адже, упускаючи на підлогу падаючий реквізит, вони цим ризикують не лише своїм життям, а й життям інших людей. Але ж їм не мистецтво важливе, а можливість заробити легкі гроші. Мене навіть слухати ніхто не хотів. До речі, багато відомих «вогняних» колективів забороняють своїм учасникам просто так працювати на вулиці, порушуючи в такий спосіб правила безпеки. І якщо когось на цьому спіймають, у колективі йому вже не місце — бездоганна репутація тут на вагу золота. Але говорити про існування якоїсь конкуренції з цими людьми я не можу, тому що ті замовники, які хочуть бачити якісні шоу, шукають професіоналів. І готові платити за це гроші.

 

Таню, скільки потрібно вкласти у вогняне шоу, щоб потім на цьому заробити?

 

Зараз ми працюємо вдвох з моїм партнером. Разом створили свій арт-проект «Lira» і всі витрати ділимо пополам. Я займаюся пошиттям костюмів, Саша створив сайт і займається рекламою нашого дуету в Інтернеті. А первісні капіталовкладення склали приблизно близько 10 тисяч гривень — усе це ми витратили на придбання різних технічних пристосувань, реквізит, костюми, систему безпеки та піротехніку. Не скажу, що ці гроші окупилися досить швидко, але замовників у нас вистачає.

 

А хто Ваші основні клієнти? Для кого працюєте?

Ми виступаємо на різних заходах, починаючи від весілля та закінчуючи корпоративними святами. Здебільшого замовники знаходять нас через Інтернет або ж наші контакти передають з рук у руки — спеціально рекламою ми не займаємося. А влітку гастролюємо Кримом, хоча ось недавно вирішили замахнутися й на Європу. В Україні один наш виступ тривалістю до півгодини коштує замовнику приблизно 2 — 3 тисячі гривень, частина з яких витрачається на придбання піротехніки та гонорари людям, які відповідають за безпеку. Але, крім виступів, зовсім недавно ми з партнером вирішили відкрити свою власну школу Вогню — на осінь заплановано її відкриття, а поки що займаємося оформленням усіх необхідних документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі