Теми статей
Обрати теми

Чи має право єдиноподатник торгувати пивом оптом або вроздріб

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи має право єдиноподатник торгувати пивом оптом або вроздріб

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може єдиноподатник продавати пиво (оптом або вроздріб)?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємець-єдиноподатник може продавати пиво лише вроздріб.

Статтею 7 Указу № 746

визначено таке: спрощена система оподаткування не поширюється на тих підприємців, які торгують лікеро-горілчаними виробами. Однак пиво відповідно до чинного законодавства не є алкогольним напоєм (стаття 1 Закону № 481), тому воно не може належати до лікеро-горілчаної продукції (ДСТУ 3297:95 «Лікеро-горілчана промисловість. Терміни та визначення понять»). Отже, торгувати ним єдиноподатники можуть.

Проте

пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 2505 установлює для єдиноподатників ще одну заборону, що стосується, зокрема, і пива. Так, на спрощеній системі заборонено оптову торгівлю підакцизними товарами. А пиво хоч і не є алкогольним напоєм, але все одно є підакцизним товаром (пункт 215.1 Податкового кодексу), тому торгувати ним на єдиному податку можна лише вроздріб (опт заборонено).

Зверніть увагу: оптова торгівля — це продаж продукції, у тому числі пива, суб’єктам господарювання

(юридичним особам або іншим підприємцям), незалежно від обсягу проданої партії товару. Тобто навіть якщо підприємець продасть юридичній особі всього одну пляшку пива, він здійснить оптовий продаж.

Роздрібна торгівля — це продаж продукції, у тому числі пива, безпосередньо громадянам

та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, у тому числі продаж на розлив у ресторанах, кафе, барах тощо. Таким чином, продаж громадянину навіть ящика пива належить до роздрібної торгівлі.

Утім,

законопроектом № 8521 (про спрощену систему оподаткування) планується заборонити єдиноподатникам будь-яку торгівлю підакцизними товарами (крім ПММ), у тому числі роздрібний продаж пива. Чи залишиться така норма в остаточному варіанті закону, невдовзі довідаємося.

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 481

— Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Закон № 2505 —

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

ДСТУ 3297:95

— ДСТУ 3297:95 «Лікеро-горілчана промисловість. Терміни та визначення понять» (діє з 01.01.97 р.).

Законопроект № 8521

— проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва)» від 16.05.2011 р. № 8521.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі