Теми статей
Обрати теми

Чи видадуть Свідоцтво єдиноподатника, якщо заплановані види діяльності не зазначено в реєстраційній картці

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи видадуть Свідоцтво єдиноподатника, якщо заплановані види діяльності не зазначено в реєстраційній картці

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець має намір перейти на спрощену систему оподаткування та займатися перевезеннями. Проте при держреєстрації (у реєстраційній картці) він зазначив лише такий вид діяльності, як «надання в оренду нерухомості». Чи можуть податківці відмовити в переході на єдиний податок?

 

ВІДПОВІДЬ. Так, у цьому випадку Свідоцтво можуть не видати. При цьому податківці зобов’язані надати підприємцю письмову мотивовану відмову протягом 10 робочих днів після отримання заяви (про це зазначає сама ДПАУ на сайті www.sta.gov.ua Єдиної бази податкових знань (ЄБПЗ)).

Річ у тім, що до набуття чинності Податковим кодексом підприємець міг провадити будь-які види діяльності, незалежно від того, були такі види діяльності зазначені при його держреєстрації чи ні (вважалося, що при держреєстрації зазначається лише декілька основних видів діяльності, а провадити можна й іншу діяльність, не заборонену законодавством). Доходи від будь-яких видів діяльності, отримані фізичною особою — підприємцем, обкладалися ПДФО за одними і тими самими правилами (встановленими для підприємців), тому податківці не звертали уваги на те, чим підприємець займався.

Відповідно кандидатів у єдиноподатники також не особливо перевіряли на предмет того, чи відповідають види діяльності, зазначені ними в заяві про перехід на спрощену систему, тим видам діяльності, які спочатку зазначалися під час держреєстрації (і внесені до Держреєстру).

Однак з 01.01.2011 р. ситуація змінилася. Набув чинності Податковий кодекс, пункт 177.6 якого свідчить:

«У разі, якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних нею видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодексом для платників податку — фізичних осіб».

Податківці тлумачать цю норму так:

якщо діяльність зазначена в реєстраційній картці підприємця, вона є підприємницькою, інакше вона є діяльністю громадянина та повинна обкладатися за правилами, установленими для громадян.

Ну а оскільки

спрощену систему оподаткування передбачено лише для підприємців, логічно, що Свідоцтво єдиноподатника не видадуть, якщо діяльність, якою планує займатися підприємець, не зазначено в його реєстраційній картці (тобто, по суті, така діяльність фізичної особи є не підприємницькою, а громадянською). До речі, сьогодні ДПАУ зобов’язала податківців на місцях стежити за тим, щоб види діяльності, зазначені у Свідоцтві єдиноподатників, відповідали тим видам діяльності, які зазначені в їх реєстраційних картках.

Документ консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі