Теми статей
Обрати теми

Чи може представник підприємця отримати для нього Свідоцтво єдиноподатника та подати за нього звіт єдиноподатника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи може представник підприємця отримати для нього Свідоцтво єдиноподатника та подати за нього звіт єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець має намір перейти на спрощену систему оподаткування, проте на момент подання заяви про перехід його не буде в країні. Чи може фізична особа, яка має довіреність, підписати та подати до ДПІ заяву про перехід на єдиний податок, а також отримати Свідоцтво єдиноподатника для такого підприємця? Чи може така особа подати замість підприємця звіт єдиноподатника?

 

ВІДПОВІДЬ.

Розберемося по черзі. Що стосується першого запитання, то податківці не заперечують проти того, щоб повірений зареєстрував підприємця як єдиноподатника.

Відповідаючи на аналогічне запитання в ЄБПЗ, ДПАУ зазначила, що

Указ № 746 і Порядок № 599 не забороняють довіреній особі платника податків подавати заяву на спрощену систему оподаткування до податкового органу та видавати Свідоцтво платника єдиного податку.

Проаналізувавши норми

ЦКУ щодо представництва та довіреності, можна дійти висновку, що фізична особа, яка має нотаріально посвідчену довіреність на представлення інтересів підприємця в податкових органах і здійснення відповідних операцій, може підписати та подати до податкового органу заяву про перехід на єдиний податок та отримати Свідоцтво єдиноподатника для підприємця, якого вона представляє.

А ось із другим запитанням ситуація інша: відзвітувати

за єдиноподатника повірений не має права. Хоча вихід з такої ситуації все одно є.

Отже, ДПАУ, роз’яснюючи питання подання звіту замість єдиноподатника третьою особою, зазначила, що такий звіт може бути подано лише одним із трьох способів:

— особисто підприємцем;

— надіслано поштою;

— надано в електронній формі

(пункт 9 Порядку № 599).

Подання Звіту

іншими особами, ніж сам платник податку — підприємець, Порядком № 599 не передбачено.

Таким чином,

підприємець може надіслати електронний звіт із-за кордону або надіслати його поштою (цей варіант вимагає чималих коштів, адже надсилати лист доведеться кур’єрською службою, щоб бути впевненим у його своєчасній доставці), або скласти звіт заздалегідь на папері, підписати конверт та попросити знайомого вкинути такий лист до поштової скриньки після закінчення кварталу (що найпростіше).

Зверніть увагу:

якщо податкова декларація пересилається поштою, то її потрібно надсилати за 10 днів до закінчення граничного строку подання (пункт 49.5 Податкового кодексу). Проте звіт єдиноподатника не є податковою декларацією  довідка 1. Тому якщо підприємець вирішить надіслати цей звіт поштою, йому слід керуватися пунктом 9 Порядку № 599, згідно з яким днем подання звіту єдиноподатника вважається день відправлення листа (дата, зазначена на поштовому штемпелі).

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Згідно зі

статтею 46 Податкового кодексу податкова декларація — це документ, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, або документ про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь фізичних осіб.

Що ж до єдиного податку, то він сплачується за фіксованою ставкою, незалежно від того, було подано звіт єдиноподатника чи ні. Тобто ні нарахування, ні сплата єдиного податку на підставі звіту єдиноподатника не відбуваються. Крім того, цілком очевидно, що виплата доходу фізичним особам у звіті єдиноподатника не відображається й поготів. Тому звіт єдиноподатника не є податковою декларацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі