Теми статей
Обрати теми

Медогляд працівників салону краси

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Медогляд працівників салону краси

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець планує відкрити салон краси, де працюватимуть перукарі, майстер манікюру та педикюру, візажист, адміністратори (на рецепшені) та прибиральниці. Чи повинні всі зазначені працівникі салону проходити медогляд?

 

ВІДПОВІДЬ.

Отже, у цілому обов'язок працівників підприємця проходити медогляд закріплено положеннями:

1)

трудового законодавства (у межах заходів щодо охорони праці). Згідно зі статтею 169 КЗпП і статтею 17 Закону про охорону праці медоглядам підлягають працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці; зайняті на роботах, що потребують професійного відбору; працівники віком до 21 року;

2)

санітарного законодавства. Згідно зі статтею 26 Закону № 4004 і статтею 21 Закону1645 проходити медогляд повинні працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування та торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об'єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна або інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь;

3) спеціального законодавства для окремих професій, наприклад для водіїв автотранспортних засобів тощо.

Перелік посад, для яких є обов'язковими медичні огляди, і порядок їх проведення

затверджено окремими нормативними документами.

Так, медогляди працівників салону краси (старше 21 року) проводяться згідно з вимогами санітарного законодавства. Їх посади наведено в

пункті 16 Переліку № 559:

— працівники

адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів;

перукарі;

манікюрниці;

педикюрниці;

— косметологи;

— масажисти;

візажисти;

— працівники, що виконують татуаж і пірсинг;

— технічний персонал, у тому числі

прибиральники приміщень.

Як бачимо, працівники всіх посад, які збирається мати у своєму штаті підприємець, повинні проходити «санітарний» медогляд.

За періодом проходження медичні огляди поділяються на попередні (до прийняття на роботу) і періодичні. Організація, своєчасність проходження, а також

фінансування медоглядів працівників покладено на роботодавця згідно зі статтею 21 Закону № 1645.

На нашу думку, підприємці на загальній системі можуть віднести до витрат вартість «санітарного» медогляду працівників на підставі

підпункту «є» підпункту 138.10.1 ПКУ як витрати на охорону праці. У будь-кому разі раніше (до набуття чинності ПКУ) такий позитивний висновок можна було зробити з листа ДПАУ від 07.06.2004 р. № 4465/6/17-3116.

Детальніше про порядок проведення медоглядів ішлося у «ВД», 2010, № 16, с. 26.

Зауважимо, що сам підприємець без проходження медогляду не повинен займатися обслуговуванням відвідувачів. Зокрема, про те, що вимога щодо медогляду поширюється і на підприємців, свідчить

пункт 2 Порядку № 559, де зазначено, що: «...громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти».

Додамо, що відповідальність за проходження медогляду покладено на роботодавця. Якщо він допускає до виконання обов'язків працівника, який обслуговує населення, без медогляду та особистої медичної книжки, порушує санітарне законодавство, як і його працівник.

За це передбачено штраф за

статтею 46 Закону № 4004 і статтею 42 КУпАП:

— на громадян (найманих працівників, на підприємця) — у розмірі від 17 до 204 грн. (від 1 до 12 нмдг);

— на посадових осіб (хоча формально підприємець посадовою особою не є) — у розмірі від 102 до 425 грн. (від 6 до 25 нмдг).


Документи консультації

ПКУ

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 4004

— Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-ХII.

Закон № 1645

— Закон України «Про захист населення від інфекційних захворювань» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Закон про охорону праці

— Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Перелік № 559

— Перелік професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Порядок № 559 — Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі