Теми статей
Обрати теми

Як підтвердити вид діяльності підприємця для неутримання ЄСВ

Редакція ВД
Лист від 06.05.2011 р. № 9156/03-30

Як підтвердити вид діяльності підприємця для неутримання ЄСВ

Лист ПФУ від 06.05.2011 р. № 9156/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист <…> щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і повідомляє.

Відповідно до

абзацу другого пункту 1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), який набрав чинності з 01.01.2011 р., платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію його як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Платниками єдиного внеску є юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб — підприємців за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців.

Оскільки

в свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не вказуються, то для підтвердження його виду діяльності роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де вказуються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД або довідку, надану органами статистики. Якщо підприємець, який виконує роботи (надає послуги) згідно з договором цивільно-правового характеру, є платником єдиного податку, то підтвердженням може також бути свідоцтво про сплату єдиного податку, де вказується його вид діяльності за відповідний період.

У той же час повідомляємо, що на розгляді Верховної Ради України знаходиться

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань загальнообов'язкового державного соціального страхування щодо стабілізації діяльності фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування» № 7365, яким, зокрема, передбачено внесення відповідних змін до пункту 1 частини першої статті 4 Закону.

 

Заступник

Голови правління Є. Максимчук

 

коментар редакції

 

Лист

ПФУ, що коментується, однаково зацікавить як підприємців-загальносистемників, так і єдиноподатників, які виконують роботи (послуги) за цивільно-правовими договорами.

Як відомо, юридичні особи або підприємці, які оплачують фізичні особі — підприємцю роботи чи послуги:

— мають нарахувати і утримати ЄСВ із суми винагороди, якщо роботи (послуги), за які виплачується така винагорода, не вписуються в підприємницьку діяльність фізичної особи (тобто не були зазначені нею при держреєстрації як підприємця);

— не зобов'язані нараховувати й утримувати ЄСВ у тому випадку, коли роботи (послуги), за які виплачується така винагорода, є підприємницькою діяльністю фізичної особи (

абзац 2 пункту 1 частини 1 статті 4 Закону про ЄСВ).

При цьому в несплаті ЄСВ зацікавлені обидві сторони: не стільки підприємці-підрядники, з яких ЄСВ утримується (за ставкою 2,6 % від суми винагороди), скільки самі замовники, які зобов'язані за свій рахунок нараховувати ЄСВ на винагороду, що виплачується фізичній особі за ставкою 34,7 %!

Тому в

листі, що коментується, ПФУ вирішив відповісти на запитання про те, якими документами підприємець може підтвердити те, що роботи (послуги), які ним надаються, належать до його підприємницької діяльності (і відповідно уникнути сплати ЄСВ). ПФУ роз'яснив, для цього можна було використовувати будь-який із документів:

витяг із ЄДР, в якому зазначено види діяльності підприємця;

довідку з органів статистики із зазначенням видів діяльності;

Свідоцтво єдиноподатника, в якому вказано види діяльності підприємця, який працює на спрощеній системі оподаткування.

Однак такі документи «були чинними» з 01.01.2011 р. до 06.05.2011 р.

А от

з 07.05.2011 р. єдиним законним документом, що дає право не сплачувати ЄСВ при отриманні виплат за договорами про надання робіт (послуг), залишився тільки витяг з ЄДР, оскільки саме про нього йдеться в оновленому абзаці 2 пункту 1 частини 1 статті 4 Закону про ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі