Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Підприємці (без найманих працівників та за наявності таких) можуть сплачувати ЄСВ готівкою через касу банку

 

Лист ПФУ від 06.05.2011 р. № 9158/03-30

 

У ПФУ запитали: чи можуть підприємці

з найманими працівниками сплачувати ЄСВ готівкою через банки або відділення зв'язку? Здається, природа цього питання криється у відмінності між нормами Закону про ЄСВ та Інструкції від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5).

Так,

частина 7 статті 9 Закону про ЄСВ дозволяє сплачувати ЄСВ готівкою через банки або відділення зв'язку підприємцям-роботодавцям, які не мають банківських рахунків, тобто тим, хто використовує працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи на інших умовах, передбачених законодавством про працю, або за цивільно-правовими договорами.

Водночас якщо ми відкриємо

підпункт 4.2.2 Інструкції № 21-5, то побачимо, що шляхом готівкових розрахунків сплатити ЄСВ можуть фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, хто обрали спрощену систему оподаткування, які виступають страхувальниками щодо самих себе. Із цього формулювання можна зрозуміти, що підприємцям дозволено сплачувати готівкою тільки ЄСВ за себе, що не стикується з нормами Закону про ЄСВ.

ПФУ у своєму

листі не став звертати увагу на статус підприємця (чи є він роботодавцем) і дозволив підприємцям самостійно вибирати зручну для них форму розрахунків.

Таким чином,

незалежно від обраної системи оподаткування та від наявності/відсутності найманих працівників підприємець може сплачувати ЄСВ зі свого банківського рахунка (за його наявності), а також шляхом готівкових розрахунків через банки або відділення зв'язку (за його відсутності).

 

 

ДПАУ щодо своїх колишніх листів

 

Лист ДПАУ від 10.06.2011 р. № 7019/5/15-0316

 

ДПАУ звертає увагу, що для обліку операцій за

ПКУ платники податків не можуть застосовувати листи, видані ДПАУ, з приводу застосування норм Закону про податок на прибуток (що втратив чинність частково), навіть якщо зміст норм, які регулюють оподаткування таких операцій, не змінився після набуття чинності ПКУ.

Виходячи з такого формулювання можна продовжити за ДПАУ, що не лише

листи стосовно податку на прибуток, а й інші листи щодо застосування норм не ПКУ, а чинних раніше законів, для цілей трактування норм ПКУ не є актуальними.

 

Мін'юст відкриє інтернет-доступ до Єдиного держреєстру

 

Наказ Мін'юсту від 19.08.2011 р. № 2009/5

 

Згідно з

наказом протягом одного місяця має бути запроваджено веб-сайт Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, на якому відображатиметься інформація з цього реєстру про юридичних осіб, про фізичних осіб — підприємців, про органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Зокрема,

про юридичних осіб буде доступна така інформація: про повне найменування та скорочене найменування (за його наявності); ідентифікаційний код юридичної особи; місцезнаходження юридичної особи, П. І. Б. керівника юридичної особи; інформація про здійснення зв'язку з юридичною особою; місцезнаходження реєстраційної справи; дата й назва останньої реєстраційної дії; дані про перебування юридичної особи у процесі припинення.

Про фізичних осіб — підприємців буде доступна така інформація

: П. І. Б. фізичної особи; інформація про здійснення зв'язку з фізичною особою — підприємцем; місцезнаходження реєстраційної справи; дата й назва останньої реєстраційної дії; дані про здійснення підприємницької діяльності; дані про перебування фізичної особи — підприємця у процесі припинення підприємницької діяльності.

Про органи держвлади та органи місцевого самоврядування як юридичних осіб

міститиметься така інформація: про повне найменування юридичної особи та скорочене — за його наявності; ідентифікаційний код юридичної особи; місцезнаходження юридичної особи; дата й назва останньої реєстраційної дії.

Пошук інформації на сайті здійснюватиметься за такими критеріями: про юридичних осіб — за ідентифікаційним кодом юридичної особи або найменуванням; про фізичних осіб — підприємців — за прізвищем, іменем, по батькові фізичної особи — підприємця.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі