Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи зобов’язані підприємці, що виготовляють вироби з дорогоцінних металів і торгують ними, подавати звіт за формою № 1-ДМ-ДК?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи зобов’язані підприємці, що виготовляють вироби з дорогоцінних металів і торгують ними, подавати звіт за формою № 1-ДМ-ДК

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець працює на загальній системі оподаткування та займається торгівлею ювелірними виробами. У Мінфіні йому сказали, що звіт за формою № 1-ДМ-ДК за звітні квартали 2011 року подавати вже не потрібно (його скасовано). Чи правда це?

 

ВІДПОВІДЬ. Звіт за формою № 1-ДМ-ДК поки що не скасовано, однак підприємці, які виготовляють вироби з дорогоцінних металів і торгують ними, не зобов’язані більше подавати цей звіт починаючи з I кварталу 2011 року.

Справа в тому, що з 16.11.2010 р. набрав чинності Закон № 2608, відповідно до якого багато видів діяльності було виведено з-під обов’язкового ліцензування. Зокрема, з цієї дати можна без ліцензії:

займатися виробництвом дорогоцінних металівдовідка 1 і дорогоцінного каміння довідка 2, у тому числі органогенного походження довідка 3, а також напівдорогоцінного каміння довідка 4;

виготовляти вироби з дорогоцінних металів та каміння, а також із напівдорогоцінного каміння;

торгувати виробами з дорогоцінних металів та каміння, а також виробами з напівдорогоцінного каміння.

У зв’язку з такими змінами ті підприємці, які займаються описаними вище видами діяльності, більше не зобов’язані подавати до Мінфіну звіт за формою № 1-ДМ-ДК (оскільки такий звіт подається лише при здійсненні операцій з дорогоцінними металами або камінням, що ліцензуються, — пункт 2 Порядку № 894).

Зверніть увагу: востаннє форму № 1-ДМ-ДК їм слід було подати за IV квартал 2010 року

(оскільки у IV кварталі — з 01.10.2010 р. по 15.11.2010 р. — торгівля виробами з дорогоцінних металів та каміння все ще підлягала ліцензуванню).

І на закінчення зауважимо, що обов’язок подання звіту за формою № 1-ДМ-ДК на сьогодні збережено лише для тих суб’єктів господарювання, які займаються збиранням або первинною обробкою відходів та брухту дорогоцінних металів та каміння.

Що ж до видобутку дорогоцінних металів та каміння, а також напівдорогоцінного каміння, то хоча такі операції й підлягають ліцензуванню, вони ніколи не відображалися у звіті за формою № 1-ДМ-ДК. Тому і сьогодні складати цей звіт їм немає необхідності.


Документи консультації

Закон № 2608

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про обмеження державного регулювання господарської діяльності» від 19.10.2010 р. № 2608-VI.

Порядок № 894

— Порядок складання звіту про операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2008 р. № 894.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Дорогоцінні метали — це золото, срібло, платина й метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо).

2

Дорогоцінне каміння — це алмаз, рубін, сапфір синій, смарагд, олександрит, демантоїд, евклаз, жадеїт (імперіал), сапфір рожевий та жовтий, опал благородний чорний, шпінель благородна, аквамарин, берил, кордієрит, опал благородний білий та вогняний, танзаніт, топаз рожевий, турмалін, хризоберил, хризоліт, цаворіт, циркон, шпінель, адуляр, аксиніт, альмандин, аметист, гесоніт, гросуляр, данбурит, діоптаз, кварц димчастий, кварц рожевий, кліногуміт, кришталь гірський, кунцит, моріон, піроп, родоліт, скаполіт, спесартин, сподумен, топаз блакитний, винний та безколірний, фенакіт, фероортоклаз, хризопраз, хромдіопсид, цитрин.

3

Дорогоцінне каміння органогенного утворення — перли і бурштин в сировині, необробленому та обробленому вигляді.

4

Напівдорогоцінне каміння — бірюза, жадеїт, лазурит, малахіт, молдавіт, нефрит, тигрове та кошаче око, хауліт, хризокола, цоізит, чароїт, агат, амазоніт, гагат, гематит, дерево скам’яніле, джеспіліт, егіриніт, епідозит, кахолонг, кварцит кольоровий, кремінь кольоровий, онікс мармуровий, опал, пегматит, пірофіліт, родоніт, сердолік, серпентиніт, скарни кольорові, содаліт, халцедон, шпати іризуючі польові, яшма.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі