Теми статей
Обрати теми

Сміливо у власне діло. Іграшковий бізнес на спицях

Редакція ВД
Стаття

Іграшковий бізнес на спицях

 

Якщо улюблене хобі рано чи пізно перетворюється на справу, що приносить стабільний дохід, то таку людину відразу ж зараховують до тієї рідкісної категорії людей, які іменуються щасливчиками. Харків’янка Ольга Моргунова — одна з них. У дитинстві успішно засвоївши виворітні та лицьові петлі, Ольга навіть не здогадувалася, що через роки з не меншим успіхом навчиться перетворювати їх на грошові знаки, створюючи на продаж авторські іграшки хенд-мейд. А все почалося з того, що одного дня дівчині надійшло перше замовлення з далекого Новосибірська — щоправда, тоді брати гроші з замовника за виконану роботу Ольга не стала. Але коли замовлення посипалися на майстриню, як з рогу достатку, Ольга зрозуміла, що створення в’язаних іграшок може виявитися досить рентабельним бізнесом. Адже все, на що їй довелося витратитися перед стартом, — це спиці, пряжа та синтепон, а от ручна праця в собівартості пухнастих іграшок становить чи не основну частину.

 

Ольго, коли Ви зрозуміли, що можна не лише в’язати для себе, а ще й заробляти на цьому гроші?

 

img 1Зовсім нещодавно я переконалася, що в нашому житті не буває випадковостей. Не так давно в Інтернеті я побачила в’язані руками іграшки і буквально «захворіла» ними. Спочатку в’язала за описами, знайденими у просторах Інтернету, потім захотілося створити щось своє. Із цього все й почалося — побачивши у мене вдома іграшки, друзі та знайомі просили зробити ексклюзивний дарунок своїм друзям. Так, само собою хобі перетворилося на джерело додаткового прибутку. Натхненна успіхом, я стала розміщувати фотографії іграшок в Інтернеті, і поступово, мало-помалу мені стали надходити замовлення й від сторонніх людей. Але навіть тоді говорити про те, що створення іграшок може стати серйозним бізнесом я не могла. Адже кожного разу, замислюючи той чи інший образ, ніколи не можна бути впевненою, що вийде саме він. До речі, саме тому створення іграшок не можна поставити на потік. І я ставлюся до цього філософськи — краще менше, та краще. Адже в цій справі важливий і той факт, що створювати іграшку обов’язково потрібно в хорошому настрої, бо потім вона нестиме в собі певний «енергетичний заряд», і це не порожні слова. Можливо, у великому бізнесі такий підхід і не прийнятний, але у справі, якою займаюся я, фінансовий успіх залежить саме від настрою.

 

Хто ваші основні замовники?

 

В’язані іграшки хенд-мейд, як правило, замовляють не просто так, а на подарунок конкретній людині з якоїсь конкретної нагоди, а от спонтанні покупки трапляються не так уже й часто. Можливо, це прозвучить для багатьох людей досить дивно, але в основному іграшки «хенд-мейд» замовляють на подарунок для дорослих людей, і набагато рідше — для дітей. При цьому більшість замовлень припадають на свята, особливо новорічні. Тому мої постійні клієнти прагнуть зробити замовлення завчасно. І хай працювати «на замовлення» набагато складніше, але водночас така робота для мене набагато цікавіша. Хоча на виконання таких замовлень потрібно більше часу, ніж на виготовлення вже розробленої іграшки.

 

Ольго, а наскільки рентабельним є створення іграшок хенд-мейд?

 

img 2Нескладна у виготовленні іграшка коштує в мене, як мінімум, 75 грн., при цьому в магазині її вартість збільшується вже у два рази. Але є іграшки і за 300 грн. Хочу зазначити, що ціна іграшки залежить від кількох чинників. Якщо це індивідуальне замовлення — то ціна одна, якщо ж купують уже створену іграшку — то інша. Також має значення розмір іграшки, технологія та строки виготовлення. Щодо пряжі, то тут усе залежить від розміру іграшки. У середньому на виріб довжиною 15 см потрібно близько 50 г пряжі. У будь-якому разі спочатку матеріальні витрати невеликі, основне — це трудомісткість і копіткість у виготовленні. Наприклад, зв’язати іграшку можна і за день, а от для того щоб зібрати деталі до купи і оформити, як належно, інколи потрібно і два дні.

 

Крім Інтернету, як Ви себе рекламуєте?

 

Аби про Вас дізналося якомога більше людей, необхідно про себе заявити. Саме тому я беру участь у різноманітних виставках, у тому числі — міжнародних, а також є спонсором призових дарунків у конкурсах, що проводяться на сайті новин «057ua» в обмін на розміщення моєї реклами на цьому сайті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі