Теми статей
Обрати теми

Нова декларація єдиноподатника: заповнюємо та подаємо

Редакція ВД
Стаття

Нова декларація єдиноподатника: заповнюємо та подаємо

 

Добіг кінця I квартал 2012 року. А це означає, що деякі з єдиноподатників зовсім уже скоро постануть перед необхідністю заповнити та подати до податкової нову декларацію платника єдиного податку.

Про те, як це зробити, розповімо в цій статті.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1688 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.2011 р. № 1688.

 

Хто зобов'язаний подавати декларацію

Форму декларації платника єдиного податку (далі — декларація) затверджено наказом № 1688. Цей звіт зобов'язані складати всі без винятку підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування (незалежно від того, ведуть вони діяльність чи тимчасово не діють, перебуваючи на «спрощенці»).

Водночас якщо раніше всі єдиноподатники звітували однаково (подавали звіт кожного кварталу протягом 5 календарних днів після його закінчення), то тепер ситуація змінилася. Періодичність надання декларації наразі залежить від групи, в якій працює підприємець. Так, єдиноподатники:

групи 1 звітують раз на рік (за умови, що загальна сума їх доходу з початку року не перевищує 150 тис. грн.). Декларація в такому разі подається протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (тобто вперше її потрібно буде подати за 2012 рік — не пізніше 01.03.2013 р.);

групи 2 і 3 звітують за єдиним податком раз на квартал. При цьому декларацію вони зобов'язані подати протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Відповідно, якщо в I кварталі 2012 року підприємець працював на єдиному податку, декларацію за новою формою він уперше має подати за підсумками I кварталу — не пізніше 10.05.2012 р.

Детальніше з цим зараз і розбиратимемося.

 

Звітний період при поданні декларації єдиноподатниками групи 1

Отже, ми з'ясували, що єдиноподатники групи 1 можуть звітувати за єдиним податком раз на рік (пункт 294.1 Податкового кодексу). Тому декларацію вони зобов'язані подати протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (підпункт 49.18.3 Податкового кодексу).

Якщо ж виручка підприємця протягом звітного року перевищила 150 тис. грн. або єдиноподатник групи 1 за власним бажанням перейшов до групи 2 або 3, він зобов'язаний подати квартальну декларацію єдиноподатника (пункт 296.2 Податкового кодексу).

Перша така декларація подається протягом 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому відбулося перевищення доходом відмітки «150 тис. грн.» або відбувся добровільний перехід до групи 2 або 3. Надалі зазначений єдиноподатник зобов'язаний буде звітувати щокварталу — протягом 40 календарних днів після закінчення чергового звітного кварталу.

Зверніть увагу : подання квартальної декларації звільняє єдиноподатників, які працювали деякий час у групі 1, від обов'язку подавати річну декларацію (підпункт 296.5.1 Податкового кодексу).

Якщо підприємець порушить інші умови роботи на спрощеній системі оподаткування, а саме:

— отримає виручку в натуральній формі (наприклад, бартер чи взаємозалік);

— здійснить діяльність, заборонену на єдиному податку;

— перевищить допустиме число найманих працівників;

— здійснить діяльність, не зазначену в його свідоцтві єдиноподатника, — Податковий кодекс не зобов'язав його подавати квартальну декларацію єдиноподатника, проте зобов'язав залишити спрощену систему і з наступного року перейти на загальну систему оподаткування (пункти 299.15, 294.1 та 298.23 Податкового кодексу).

У такому разі вже після закінчення року підприємець зможе подати річну декларацію єдиноподатника, зазначивши в ній, крім «єдиноподатних» доходів, ще й «незаконні» доходи (бартер, доходи від діяльності, на зазначеної у свідоцтві, доходи від забороненої для єдиноподатників діяльності), що обкладаються єдиним податком за ставкою 15 %.

Тепер давайте розберемося, за який період складається декларація єдиноподатника групи 1. Як ми вже з'ясували, у загальному випадку звітним періодом для групи 1 є рік.

Проте, якщо підприємець став єдиноподатником не з 1 січня, а пізніше, то перший звітний період у нього визначатиметься так:

1) при переході на спрощену систему із загальної: «Для суб’єктів господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку із сплати інших податків і зборів, установлених цим Кодексом, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, у якому таким особам виписано свідоцтво платника єдиного податку, і закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду» (пункт 294.3 Податкового кодексу).

Цю норму сформульовано дуже заплутано. На наш погляд, вона означає таке: перший звітний період починається з першого числа місяця, наступного за тим кварталом, у якому підприємцю виписано свідоцтво єдиноподатника, і закінчується 31 грудня поточного року.

 

ПРИКЛАД 1

Якщо підприємець перейшов на єдиний податок (до групи 1) з 01.04.2012 р. (при цьому свідоцтво єдиноподатника він повинен був отримати наприкінці березня — підпункт 298.1.4 і пункт 299.5 Податкового кодексу), звітний період для нього «01.04.2012 р. — 31.12.2012 р.».

 

2) при переході на спрощену систему одразу після держреєстрації : «Для зареєстрованих в установленому порядку фізичних осіб — підприємців, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво платника єдиного податку» (пункт 294.4 Податкового кодексу).

Таким чином, перший звітний період за єдиним податком починається в таких підприємців з першого числа місяця, наступного за місяцем видачі їм свідоцтва (а свідоцтво це видається їм одразу — у день подання заяви про вибір спрощеної системи — пункт 299.6 Податкового кодексу).

 

ПРИКЛАД 2

Якщо держреєстрація підприємця відбулася, наприклад, 20.02.2012 р., а 21.02.2012 р. цей підприємець подав до податкової заяву про вибір спрощеної системи оподаткування, група 1 (у цей же день отримав свідоцтво єдиноподатника), то перший звітний період з єдиного податку в нього «01.03.2012 р. — 31.12.2012 р.».

 

Звітний період при поданні декларації єдиноподатниками групи 2

Єдиноподатникам групи 2 потрібно звітувати за єдиним податком раз на квартал (пункт 296.3 Податкового кодексу). А це означає, що вони декларацію мають подавати протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

Уперше цей обов'язок може виникнути за підсумками I кварталу 2012 року в тих єдиноподатників, які почали працювати у групі 2 з 01.01.2012 р. по 29.02.2012 р. Строк подання декларації в такому разі — не пізніше 10.05.2012 р.

Декларацію слід подавати до податкового органу за місцем проживання підприємця.

Якщо підприємець отримає дохід (наростаючим підсумком з початку року), що перевищує 1 млн грн., він повинен буде зазначити його в декларації про доходи за той квартал, в якому відбулося перевищення, й або:

— подати заяву про перехід до групи 3;

— залишити спрощену систему оподаткування.

Якщо ж він порушить інші умови роботи на спрощеній системі оподаткування, а саме:

— отримає виручку в натуральній формі (наприклад, бартер або взаємозалік);

— здійснить діяльність, заборонену на єдиному податку;

— здійснить діяльність, не зазначену в його свідоцтві єдиноподатника, — усі такі доходи він повинен буде зазначити в декларації єдиноподатника за той квартал, в якому їх було отримано (і сплатити з них єдиний податок за ставкою 15 %). А з наступного кварталу йому вже доведеться перейти на загальну систему оподаткування (пункт 299.15 Податкового кодексу).

Тепер давайте розберемося, за який період складається декларація єдиноподатників групи 2. Як ми вже з'ясували, у загальному випадку звітним періодом для групи 2 є квартал. Але все ж таки розглянемо два специфічні випадки:

1) якщо підприємець перейшов до єдиноподатників групи 2 із загальної системи оподаткування, то перший звітний період для нього почнеться з першого числа місяця, наступного за тим кварталом, в якому йому видали свідоцтво єдиноподатника, і закінчиться останнім календарним днем поточного кварталу.

 

ПРИКЛАД 3

Якщо підприємець перейшов на єдиний податок групи 2 з 01.04.2012 р. (при цьому свідоцтво єдиноподатника він повинен був отримати наприкінці березня — підпункт 298.1.4 і пункт 299.5 Податкового кодексу), звітний період для нього «01.04.2012 р. — 30.06.2012 р.».

 

2) якщо підприємець перейшов на спрощену систему не з початку кварталу, а протягом нього (одразу після держреєстрації) , то перший звітний період з єдиного податку у нього почнеться з першого числа місяця, наступного за місяцем видачі свідоцтва (а свідоцтво це видається одразу — у день подання заяви про вибір спрощеної системи — пункт 299.6 Податкового кодексу), а закінчиться — в останній календарний день звітного кварталу.

 

ПРИКЛАД 4

Якщо фізособа стала підприємцем (зареєструвалася), наприклад, 20.02.2012 р., подала до податкової заяви про вибір спрощеної системи оподаткування (група 2) 21.02.2012 р. (цього ж дня отримало свідоцтво єдиноподатника), то перший звітний період за єдиним податком у нього «01.03.2012 р. — 31.03.2012 р.».

 

Звітний період при поданні декларації єдиноподатниками групи 3

Єдиноподатникам групи 3 потрібно звітувати за єдиним податком раз на квартал (пункт 296.3 Податкового кодексу). Відповідно декларацію вони повинні подавати до податкового органу протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

Уперше такий обов'язок може виникнути вже за підсумками I кварталу 2012 року в тих єдиноподатників, які почали працювати у групі 3 з 01.01.2012 р. по 31.03.2012 р. Їм декларацію потрібно буде подати у строк не пізніше 10.05.2012 р.

Якщо підприємець порушить умови роботи на спрощеній системі оподаткування, а саме:

— отримає виручку, що перевищує 3 млн грн.;

— отримає виручку в натуральній формі (наприклад, бартер чи взаємозалік);

— здійснить діяльність, заборонену на єдиному податку, —

усі такі доходи він повинен буде зазначити в декларації єдиноподатника за той квартал, в якому їх було отримано (і сплатити з них єдиний податок за ставкою 15 %). А з наступного кварталу йому вже доведеться перейти на загальну систему оподаткування (пункт 299.15 Податкового кодексу).

Тепер давайте розберемося, за який період складається декларація єдиноподатників групи 3. Як ми вже з'ясували, у загальному випадку звітним періодом для групи 3 є квартал. Та все ж розглянемо два специфічні випадки:

1) при переході із загальної системи оподаткування на спрощену єдиноподатники групи 3 вперше мають відзвітувати за такий період: з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому підприємцю виписано свідоцтво єдиноподатника, і до останнього календарного дня поточного кварталу.

 

ПРИКЛАД 5

Якщо підприємець перейшов із загальної системи на єдиний податок (група 3) з 01.04.2012 р. (при цьому свідоцтво єдиноподатника він повинен був отримати наприкінці березня — підпункт 298.1.4 і пункт 299.5 Податкового кодексу)), перший звітний період для нього «01.04.2012 р. — 30.06.2012 р.».

 

2) при переході на спрощену систему одразу після держреєстрації (коли заяву про вибір спрощеної системи подано до закінчення того місяця, в якому відбулася держреєстрація підприємця) єдиноподатник групи 3 зобов'язаний подати першу декларацію про єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому відбулася його держреєстрація, і до останнього календарного дня звітного кварталу.

 

ПРИКЛАД 6

Наприклад, якщо фізособа зареєструвалася як підприємець 20.02.2012 р., подала до податкової заяву про вибір спрощеної системи оподаткування (група 3) 21.02.2012 р. (та отримала свідоцтво єдиноподатника цього самого дня згідно з пунктом 299.6 Податкового кодексу )), то перший звітний період за єдиним податком у нього «01.02.2012 р. — 31.03.2012 р.».

 

Куди та як подавати декларацію

Декларацію єдиноподатника слід подавати до податкового органу за місцем проживання підприємця. Подати її, як і будь-який інший податковий звіт, можна в один із трьох способів:

1) відвідавши особисто ДПІ та передавши інспектору декларацію єдиноподатника;

2) надіславши декларацію поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення (не пізніше ніж за 10 календарних днів до закінчення граничного строку її подання);

3) надіславши до ДПІ електронну версію декларації єдиноподатника, підписану за допомогою ЕЦП (електронного цифрового підпису), — пункт 49.3 Податкового кодексу.

Зверніть увагу: скласти і подати декларацію єдиноподатника може не тільки сам підприємець, а і його законний представник (що діє за дорученням). Такий висновок виходить з підпункту 48.5.2 Податкового кодексу.

Декларація складається наростаючим підсумком з початку року.

Якщо граничний строк подання декларації припаде на святковий або вихідний день, подати її податківцям можна буде в перший робочий день після свят або вихідних (пункт 49.20 Податкового кодексу). Проте сміливо скористатися цією нормою можуть тільки єдиноподатники групи 3, оскільки їх декларація повністю відповідає визначенню податкової декларації.

Водночас єдиноподатники груп 1 і 2 також можуть застосовувати цю норму, адже бланк декларації єдиноподатників — один, і в ньому єдиноподатники заповнюють тільки різні розділи — залежно від групи, в якій вони працюють.

Ну а якщо єдиноподатник групи 1 або 2 дуже обережний і бажає перестрахуватися, то йому краще відзвітувати заздалегідь — в останній робочий день перед святами або вихідними.

 

Відповідальність за затримку декларації

Згідно з пунктом 120.1 Податкового кодексу, несвоєчасне подання податкової звітності (або її неподання) тягне за собою штраф у розмірі 170 грн. за кожен звіт, поданий із затримкою або взагалі не поданий до податкового органу.

За таке саме порушення, допущене удруге (і більше разів) протягом року, передбачений штраф у розмірі 1020 грн. за кожен звіт, поданий із затримкою або взагалі не поданий. Це загальна відповідальність за неподання податкових декларацій. Що ж до додаткових санкцій за неподання саме декларацій єдиноподатника, то вони в Податковому кодексі не з'явилися.

Далі перейдемо безпосередньо до питань заповнення декларації.

 

Як заповнити декларацію

Згідно з наказом № 1688, декларація складається з шести розділів, необхідність заповнення яких зумовлено тим, в якій групі єдиноподатників працює підприємець. Розберемося з усіма розділами по черзі.

Розділ I. Загальні відомості

Цей Розділ зобов'язані заповнювати абсолютно всі єдиноподатники, незалежно від того, в якій групі вони працюють. Інформацію про те, як це правильно зробити, наведено в табл. 1.

 

Таблиця 1

Як заповнити Розділ I декларації єдиноподатника

Реквізит

Що зазначати

«Тип податкової декларації»

Зазначається тип декларації:
— «звітна» якщо підприємець уперше подає декларацію за цей звітний період;
— «звітна нова» — якщо до закінчення граничного строку подання декларації підприємець виявив помилку і подає декларацію повторно, з правильними даними;
— «уточнююча» — якщо виявлено помилку, допущену в минулих звітних періодах, і підприємець подає декларацію з правильними даними (при цьому граничний строк подання помилкової декларації на момент виправлення помилки вже минув);
— «довідково» — якщо підприємець бажає отримати довідку про доходи за інший період, ніж квартальний (річний), наростаючим підсумком. Подання такого типу декларації не зобов'язує підприємця сплачувати єдиний податок, проте і не звільняє його від обов'язку в установлений термін подати чергову квартальну або річну декларацію єдиноподатника

«Звітний (податковий) період, за який подається або уточнюється податкова декларація»

Зазначається звітний період, за який подається декларація: квартал, півріччя, 3 квартали або рік (ставиться знак «Х» і записується відповідний рік) або місяць (у разі подання декларації для отримання довідки про доходи)

«Прізвище, ім'я, по батькові платника податку»

Записуються повністю прізвище, ім'я та по батькові підприємця

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи — підприємця»

Зазначається реєстраційний номер облікової картки підприємця (колишній ідентифікаційний номер), а якщо підприємець відмовився від нього і має відповідну відмітку в паспорті — замість нього вносяться дані про серію та номер паспорта підприємця

«Податкова адреса (місце проживання) платника податку»

Зазначається місце проживання підприємця, його поштовий індекс, міжміський код і телефон. Факс та електронну адресу можна зазначати за бажанням

«Найменування органу державної податкової служби, до якого подається податкова декларація»

Зазначається повне найменування податкового органу, розташованого за місцем проживання підприємця

«Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді»

До цієї графи слід унести код видів економічної діяльності за ККВЕД і назву цих видів діяльності. Такі коди зазначено у свідоцтві єдиноподатника

 

Далі розглянемо на прикладі заповнення цього Розділу декларації.

 

ПРИКЛАД 7

Підприємець Бала Віктор Олексійович (ІПН — 2222222222) займається готельним бізнесом. Проживає в м. Харкові за адресою: 61157, вул. Жовтневої Революції, 5, тел. 735-69-00. Підприємець працює на єдиному податку.

Як заповнити Розділ I нової декларації єдиноподатника?

 

Зразок заповнення Розділу I декларації єдиноподатника за I квартал 2012 року наведено на рис. 1.

 

img 1

Рис. 1. Зразок заповнення Розділу I декларації єдиноподатника за I квартал 2012 року

 

Розділ II. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку I групи

Як випливає з назви цього розділу, його зобов'язані заповнювати тільки ті єдиноподатники, які:

працюють у групі 1 (цей розділ заповнюється ними після закінчення звітного року);

працювали у групі 1 протягом звітного року. Нагадуємо, що декларація єдиноподатника заповнюється наростаючим підсумком з початку року. Тому, якщо єдиноподатник протягом року працював у групі 1, а потім перейшов до групи 2 або 3, він повинен до кінця цього року, подаючи декларацію, заповнювати в ній Розділ II — за той період, протягом якого він був єдиноподатником групи 1.

Інформацію про те, як правильно заповнити Розділ II, подано в табл. 2 на с. 9.

 

Таблиця 2

Як заповнити Розділ II декларації єдиноподатника

Реквізит

Що зазначати

«Щомісячні авансові внески, грн.»

Зазначається сума єдиного податку (у гривнях), сплачена в кожному місяці звітного року. Для зручності такі місяці згруповано за кварталами

«Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)»

Зазначається сума доходу, отриманого за звітний рік від діяльності з роздрібного продажу товарів на ринках і надання побутових послуг.
Якщо протягом року загальна сума доходу перевищила 150 тис. грн., тут зазначаємо суму «150000,00».
Детальніше про спірні доходи єдиноподатників ми розповімо в наступному номері «ВД»

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Якщо дохід, отриманий протягом звітного року, не перевищує 150 тис. грн., цей рядок не заповнюється.
Якщо ж дохід, отриманий протягом звітного року, перевищує 150 тис. грн., до цього рядка записується сума перевищення. Розрахувати її можна так: сума доходу, отриманого з 1 січня звітного року (у гривнях) до закінчення кварталу, в якому відбулося перевищення, мінус 150000 грн.

«Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді»

ЯЯкщо підприємець отримував дохід від діяльності, не зазначеної в його свідоцтві єдиноподатника (при цьому, отримуючи такий дохід, він виступав саме як підприємець, а не як фізособа-підприємець), у цьому рядку зазначається сума такого доходу.
Цивільні доходи, отримані єдиноподатником (наприклад, зарплата, спадщина, дохід від продажу нерухомості та інші доходи, отримані за договорами, в яких фізособа не зазначала свій підприємницький статус) у цей рядок не записуються

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Сюди записується сума доходу, отриманого єдиноподатником під час здійснення негрошових розрахунків (наприклад, бартер, взаємозалік заборгованостей, вартість векселя)

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді»

Якщо підприємець отримав дохід від діяльності, забороненої єдиноподатникам (наприклад, продав коньяк), і при цьому за договором виступав як підприємець (а не як фізособа-громадянин), сума отриманого ним доходу зазначається в цьому рядку

 

Далі розглянемо на прикладі заповнення цього Розділу декларації.

 

ПРИКЛАД 8

Підприємець Бала Віктор Олексійович (ІПН — 2222222222) працює на єдиному податку (група 1). Ставка єдиного податку — 107,30 грн. на місяць.

Протягом 2012 року він отримав дохід від торгівлі на ринку на суму 160 тис. грн. (перевищення відбулося в I кварталі 2012 року). Інших доходів підприємець не отримував. Як заповнити Розділ II нової декларації єдиноподатника за I квартал 2012 року?

 

Нагадуємо, що єдиноподатники групи 1, дохід яких перевищив 150 тис. грн., зобов'язані подати декларацію єдиноподатника не за підсумками року, а раніше — одразу після закінчення того кварталу, в якому відбулося перевищення. У нашому випадку — після закінчення I кварталу 2012 року. Граничний строк подання такої декларації — 10.05.2012 р.

Зразок заповнення Розділу II декларації єдиноподатника за I квартал 2012 року наведено на рис. 2.

 

img 2

Рис. 2. Зразок заповнення Розділу II декларації єдиноподатника за I квартал 2012 року

 

Розділ III. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку II групи

Як випливає з назви цього розділу, його зобов'язані заповнювати тільки ті з єдиноподатників, які:

працюють у групі 2;

працювали у групі 2 протягом звітного року. Нагадуємо, що декларація єдиноподатника заповнюється наростаючим підсумком з початку року. Тому, якщо єдиноподатник протягом року працював у групі 2, а потім перейшов до групи 1 або 3, він повинен до кінця звітного року, подаючи декларацію, заповнювати в ній Розділ III — за той період, протягом якого він був єдиноподатником групи 2.

Інформацію про те, як правильно заповнити Розділ III, представлено в табл. 3.

 

Таблиця 3

Як заповнити Розділ III декларації єдиноподатника

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Щомісячні авансові внески, грн.»

Зазначається сума єдиного податку (у гривнях), сплачена в кожному місяці звітного року. Для зручності такі місяці згруповано за кварталами

«Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)»

Зазначається сума доходу, отриманого за звітний рік від діяльності:
— з— з надання послуг єдиноподатникам і населенню;
— з виготовлення та продажу товарів;
— у сфері ресторанного господарства.
Якщо протягом року загальна сума доходу перевищила 1 млн грн., тут зазначаємо дохід, що не перевищує 1 млн грн.
Детальніше про нестандартні види доходу єдиноподатників ми розповімо в наступному номері «ВД»

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Якщо дохід, отриманий протягом звітного року, не перевищує 1 млн грн., цей рядок не заповнюється.
У разі ж, коли дохід, отриманий протягом звітного року, перевищив 1 млн грн., до цього рядка записується сума перевищення. Розрахувати її можна так: сума доходу, отриманого з 1 січня звітного року (у гривнях) до закінчення кварталу, в якому відбулося перевищення, мінус 1000000 грн.

«Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді»

ЯкщЯкщо підприємець отримував дохід від діяльності, не зазначеної в його свідоцтві єдиноподатника (при цьому, отримуючи такий дохід, він виступав саме як підприємець, а не як фізособа-громадянин), у цьому рядку зазначається сума такого доходу.
Цивільні доходи, отримані єдиноподатником (наприклад, зарплата, спадщина, дохід від продажу нерухомості та інші доходи, отримані за договорами, в яких фізособа не зазначала свій підприємницький статус) до цього рядка не записуються

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Сюди записується сума доходу, отриманого єдиноподатником при здійсненні негрошових розрахунків (наприклад, бартер, взаємозалік заборгованостей, вартість векселя)

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді»

Якщо підприємець отримав дохід від діяльності, забороненої єдиноподатникам (наприклад, отримав винагороду за проведення аудиту), і при цьому за договором виступав як підприємець (а не як фізособа-громадянин), сума отриманого ним доходу зазначається в цьому рядку

 

Далі розглянемо на прикладі заповнення цього Розділу декларації. 

 

ПРИКЛАД 9

У I кварталі 2012 року підприємець Бала Віктор Олексійович (ІПН — 2222222222) працював так, як зазначено у прикладі 8.

З 01.04.2012 р. він перейшов на єдиний податок до групи 2. Ставка єдиного податку — 214,60 грн. на місяць. >

ПроПротягом II і III кварталів 2012 року підприємець отримав дохід від торгівлі на ринку і продажу товарів іншим підприємцям на суму 870000 грн. Інших доходів підприємець не отримував. Як заповнити Розділ III нової декларації єдиноподатника за три квартали 2012 року?

 

Нагадуємо, що єдиноподатники групи 2 подають декларацію єдиноподатника щокварталу. Ми розглянемо, як заповнити Розділ III декларації за період, що дорівнює трьом кварталам 2012 року.

При цьому важливо звернути увагу на такі моменти:

1) у декларації за три квартали 2012 року потрібно заповнити Розділ II — за I квартал 2012 року (його буде заповнено так само, як зазначено на рис. 2), а також
Розділ III — за II і III квартали 2012 року (його заповнення представлено нижче на рис. 3);

2) згідно з пунктом 296.6 Податкового кодексу, перевищення доходу, отримане підприємцем при праці у групі 1, не включається до доходу, з якого сплачується нова ставка єдиного податку (214,60 грн.). Отже, таке перевищення не повинно враховується далі при порівнянні загального річного доходу з гранично допустимою величиною доходу (для групи 2 — 1 млн грн.). Та все ж, якщо в I кварталі підприємець отримав 150 тис. грн. доходу, а у II і III — 870 тис. грн., загальний дохід за три квартали становитиме 1020000 грн.

 

img 3

Рис. 3. Зразок заповнення Розділу III декларації єдиноподатника за II і III квартали 2012 року

 

Розділ IV. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку III групи

Як випливає з назви цього Розділу, його зобов'язані заповнювати тільки ті єдиноподатники, які:

працюють у групі 3;

працювали у групі 3 протягом звітного року. Нагадуємо, що декларація єдиноподатника заповнюється наростаючим підсумком з початку року. Тому, якщо єдиноподатник протягом звітного року працював у групі 3, а потім перейшов до групи 1 або 2, він повинен до кінця звітного року, подаючи декларацію, заповнювати в ній Розділ IV — за той період, протягом якого він був єдиноподатником групи 3.

Інформацію про те, як правильно заповнити Розділ IV, наведено в табл. 4 на с. 13.

 

Таблиця 4

Як заповнити Розділ IV декларації єдиноподатника

Реквізит

Що зазначати

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 3 відсотки»

Якщо підприємець зареєстрований як платник ПДВ, то він сплачує єдиний податок за ставкою 3 %, а отже, повинен заповнювати цей рядок (при цьому наступний рядок не заповнюється).
У цьому рядку зазначається сума доходу, отриманого від підприємницької діяльності у групі 3 з початку року і до закінчення звітного кварталу (наростаючим підсумком), але не більше 3000000,00 грн.

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою
5 відсотків»

Якщо підприємець не зареєстрований як платник ПДВ, він сплачує єдиний податок за ставкою 5 % і заповнює цей рядок (при цьому попередній рядок не заповнюється).
У ньому зазначається сума доходу, отриманого від підприємницької діяльності у групі 3 з початку року і до закінчення звітного кварталу (наростаючим підсумком), але не більше 3000000,00 грн.
Детальніше про спірні доходи єдиноподатників ми розповімо в наступному номері «ВД»

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Якщо дохід, отриманий протягом звітного року, не перевищує 3 млн грн., цей рядок не заповнюється.
У разі ж коли дохід, отриманий протягом звітного року, перевищує 3 млн грн., до цього рядка записується сума перевищення. Розрахувати її можна так: сума доходу, отриманого з 1 січня звітного року (у гривнях) до закінчення кварталу, в якому відбулося перевищення, мінус 3000000 грн.

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Сюди записується сума доходу, отриманого єдиноподатником при здійсненні негрошових розрахунків (наприклад, бартер, взаємозалік заборгованостей, вартість векселя)

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді»

Якщо підприємець отримав дохід від діяльності, забороненої єдиноподатникам (наприклад, продав предмети антикваріату), і при цьому за договором виступав як підприємець (а не як фізособа-громадянин), сума отриманого ним доходу зазначається в цьому рядку

 

Далі розглянемо на прикладі заповнення цього Розділу декларації. >

 

Приклад 10

У I кварталі 2012 року підприємець Бала Віктор Олексійович (ІПН — 2222222222) працював так, як зазначено у прикладі 8, у II і III кварталах — так, як зазначено у прикладі 9.

З 01.10.2012 р. він перейшов на єдиний податок до групи 3. Ставка єдиного податку — 5 % (без ПДВ-реєстрації).

Протягом IV кварталу 2012 року підприємець отримав дохід від підприємницької діяльності на суму 500000,00 грн. Інших доходів підприємець не отримував. Як заповнити Розділ IV нової декларації єдиноподатника за 2012 рік?

 

Нагадуємо, що єдиноподатники групи 3 подають декларацію єдиноподатника щокварталу. Зараз ми розглянемо, як заповнити Розділ IV декларації за 2012 рік.

При цьому важливо звернути увагу на такі моменти:

1) у декларації за 2012 рік потрібно заповнити:

— Розділ II — за I квартал 2012 року (його буде заповнено так само, як зазначено на рис. 2);

— Розділ III — за II і III квартали 2012 року (його буде заповнено так само, як зазначено на рис. 3);

— Розділ IV — за IV квартал 2012 року (його заповнення представлено нижче на рис. 4);

2) згідно з пунктом 296.6 Податкового кодексу перевищення доходу, отримане підприємцем при роботі у групах 1 і 2, не включається до доходу, з якого сплачується нова ставка єдиного податку (5 %). Отже, таке перевищення не враховується надалі при порівнянні загального річного доходу з гранично допустимою величиною доходу (для групи 3 — 3 млн грн.).

Отже, у I кварталі підприємець отримав 150 тис. грн. доходу (без урахування перевищення в розмірі 10 тис. грн.) — цей дохід буде відображено в Розділі II декларації, в II і III — 850 тис. грн. (без урахування перевищення в розмірі 20 тис. грн.) — цей дохід буде відображено в Розділі III декларації, а в IV кварталі — 500 тис. грн. (цей дохід буде відображено в Розділі IV декларації). Загальний дохід за 2012 рік складе 1500000,00 грн. (менше гранично допустимої величини у 3 млн грн.).

 

img 4 

Рис. 4. Зразок заповнення Розділу IV декларації єдиноподатника за IV квартал 2012 року

 

Розділ V. Визначення податкових зобов'язань з єдиного податку

У цьому Розділі підприємці розраховують суму єдиного податку, яку необхідно сплатити до бюджету після закінчення звітного кварталу. Заповнюють його:

— єдиноподатники групи 3;

— єдиноподатники групи 2, дохід яких протягом року перевищив 1 млн грн.;

— єдиноподатники групи 1, дохід яких протягом року перевищив 150 тис. грн.;

— єдиноподатники груп 1 — 3, які отримували дохід у негрошовому вигляді (наприклад, за операціями бартеру, заліку заборгованостей, при отриманні векселів);

— єдиноподатники груп 1 — 3, які отримували дохід від діяльності, забороненої для спрощенців;

— єдиноподатники груп 1 — 2, які отримували дохід від діяльності, не зазначеної у свідоцтві про сплату єдиного податку.

Цей Розділ не заповнюють ті єдиноподатники, які подають декларацію для отримання довідки про доходи.

Інформацію про те, як правильно заповнити Розділ V, представлено в табл. 5 на с. 15.

 

Таблиця 5

Як заповнити Розділ V декларації єдиноподатника

Реквізит

Що зазначати

«Загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків (01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07 + 08 + + 09 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 + + 15))»

Розраховується загальна сума доходу, отриманого підприємцем протягом звітного періоду (уключаючи перевищення над гранично допустимим доходом, а також дохід, отриманий від заборонених видів діяльності, дохід у негрошовій формі та від діяльності, не зазначеної у свідоцтві єдиноподатника).
Для того щоб розрахувати цей показник, достатньо підсумувати всі рядки Розділів II, III і IV декларації єдиноподатника

«Сума податку за ставкою 15 % ((рядок 02 + рядок 03 +
+ рядок 04 + рядок 05 +
+ рядок 07 + рядок 08 +
+ рядок 09 + рядок 10 +
+ рядок 13 + рядок 14 +
+ рядок 15) х 15 %)»

Розраховується сума єдиного податку за ставкою 15 %. Ця ставка застосовується до доходу, отриманого в результаті порушення тих чи інших умов роботи на єдиному податку, зокрема до доходу:
— що перевищив гранично допустимий розмір (для групи 1 — не більше 150 тис. грн., для групи 2 — не більше 1 млн грн., для групи 3 — не більше 3 млн грн.);
— отриманого від заборонених видів діяльності;
— отриманого від діяльності, не зазначеної у свідоцтві єдиноподатника;
— отриманого у негрошовій формі.
Формулу для розрахунку суми єдиного податку наведено в самому бланку декларації: 15 % х (рядок 02 + рядок 03 + рядок 04 + рядок 05 + рядок 07 + + рядок 08 + рядок 09 + рядок 10 + рядок 13 + рядок 14 + рядок 15)

«Сума податку за ставкою 3 % (рядок 11 х 3 %)»

Цей рядок заповнюють тільки єдиноподатники групи 3, зареєстровані як платники ПДВ.
Податкове зобов'язання з єдиного податку вони визначають як добуток доходу, отриманого протягом року при роботі у групі 3, та ставки єдиного податку — 3 %

«Сума податку за ставкою 5 % (рядок 12 х 5 %)»

Цей рядок заповнюють тільки єдиноподатники групи 3, не зареєстровані як платники ПДВ.
Податкове зобов'язання з єдиного податку вони визначають як добуток доходу, отриманого протягом року при роботі у групі 3, та ставки єдиного податку — 5 %

«Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 17 + рядок 18 + рядок 19)»

Підраховується загальна сума єдиного податку наростаючим підсумком з початку року (сума рядків 17, 18 і 19 цього Розділу декларації)

«Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 20 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)»

Зазначається сума єдиного податку, нарахованого за минулий звітний період (авансові платежі з єдиного податку тут не враховуються):
— для єдиноподатників групи 1 — «0,00»;
— для єдиноподатників груп 2 і 3 — значення рядка 20 декларації, поданої за минулий квартал (а при поданні декларації за I квартал звітного року — «0,00»)

«Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 20 - рядок 21)»

Розраховується сума єдиного податку, що підлягає сплаті за підсумками звітного кварталу, як різниця між сумою єдиного податку, розрахованою наростаючим підсумком з початку року, і сумою єдиного податку, нарахованого наростаючим підсумком у минулому кварталі (ряд(рядок 20 - рядок 21)

 

Далі розглянемо на прикладі заповнення цього Розділу декларації.

 

Приклад 11

У I кварталі 2012 року підприємець Бала Віктор Олексійович (ІПН — 2222222222) працював у групі 1 та отримав 160 тис. грн. доходу (див. приклад 8).

У II і III кварталах він працював єдиноподатником групи 2 і отримав 870 тис. грн. доходу (див. приклад 9).

У IV кварталі підприємець став єдиноподатником групи 3 (зі ставкою єдиного податку — 5 %) і отримав дохід у сумі 500 тис. грн. (див. приклад 10).

Інших доходів підприємець не отримував.

Як заповнити Розділ V нової декларації єдиноподатника за 2012 рік?

 

Зразок заповнення Розділу V декларації єдиноподатника за 2012 рік наведено на рис. 5. У розрахунках користуємося даними, представленими на рис. 2, 3 і 4.

 

img 5

Рис. 5. Зразок заповнення Розділу V декларації єдиноподатника за 2012 рік

 

Розділ VI. Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок

У цьому Розділі підприємці можуть виправити помилки, виявлені в раніше поданій декларації. Заповнити цей Розділ може абсолютно будь-який єдиноподатник, незалежно від того, в якій групі він працює.

Детальніше про те, як правильно заповнити Розділ VI, ми розповімо в наступних номерах «ВД».

Далі в декларації єдиноподатника зазначаються дані про наявність доповнень до неї (якщо підприємець вважає, що форма декларації не дозволяє йому правильно визначити податкові зобов'язання з єдиного податку). Крім того, проставляється дата надання декларації (зверніть увагу: не дата її заповнення, а саме дата подання до податкового органу), підпис підприємця, його ініціали і П. І. Б., а також реєстраційний номер його облікової картки (колишній ідентифікаційний номер).

На цьому заповнення декларації єдиноподатника можна вважати завершеним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі