Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо декларацію про доходи загальносистемника за I квартал 2012 року

Редакція ВД
Стаття

Заповнюємо декларацію про доходи загальносистемника за I квартал 2012 року

 

Скоро підійде термін подання декларації про доходи за I квартал 2012 року для тих підприємців-загальносистемників, які минулого року перебували на єдиному податку, фікспатенті або реєструвалися як СПД у 2012 році. До того ж і сама її форма з 13.02.2012 р. зазнала змін.

Детальніше про те, як заповнити цю декларацію, йтиметься у цій статті.

Вікторія ПЕТРУШИНА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 84 — наказ МФУ «Про внесення змін до наказу МФУ від 07.11.2011 р. № 1395» від 03.02.2012 р. № 84.

Інструкція № 1395 — Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом МФУ від 07.11.2011 р. № 1395.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Хто подає?

За підсумками I кварталу 2012 року скласти й подати декларацію про доходи зобов'язані підприємці, які (пункт 177.5 ПКУ):

— реєструвалися у 2012 році та перебувають на загальній системі оподаткування;

перейшли на загальну систему оподаткування з 01.01.2012 р. (а до цього працювали на єдиному податку або фікспатенті).

Як бачимо, за підсумками I кварталу про доходи повинні відзвітувати лише «нові» загальносистемники.

 

Форма декларації

Повна назва декларації, за якою повинні відзвітувати «нові» загальносистемники, — Податкова декларація про майновий стан і доходи.

При її заповненні необхідно керуватися Інструкцією № 1395.

13.02.2012 р. набув чинності наказ № 84, відповідно до якого форма цієї декларації та додатків до неї викладені в новій редакції.

Причому сама декларація є універсальною як для цивільних, так і для підприємницьких доходів. «Нові» загальносистемники повинні заповнити в ній лише ті розділи, які стосуються підприємницьких доходів та майнового стану. Інакше кажучи, в декларації зазначають лише ті доходи та витрати, які отримані/витрачені під час підприємницької діяльності.

 

Решта надходжень (спадщина, подарунки, благодійна допомога тощо, тобто цивільні доходи) зазначаються в такій же за формою декларації про доходи (у її розділі I), але подається вона вже в інші строки — до 1 травня 2012 року. На нашу думку, зазначати ці доходи в декларації за I квартал 2012 року загальносистемнику не потрібно, оскільки пункт 177.11 ПКУ вимагає, щоб ці доходи були показані виключно в річній декларації:

«Фізичні особи — підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи».

Тому якщо підприємець, наприклад, минулого року був на єдиному податку і при цьому як громадянин отримував доходи, які потрібно показати в цивільній декларації, йому доведеться подати дві декларації про доходи: одну — підприємницьку за I квартал 2012 року, а другу — цивільну за 2011 рік, в якій потрібно буде показати лише «цивільні» доходи.

Детальніше про подання цивільної декларації за 2011 рік див. на с. 30 цього номера.

 

Строки подання

Декларацію про підприємницькі доходи потрібно подати протягом 40 календарних днів після закінчення першого кварталу роботи на загальній системі оподаткування (пункт 49.18 ПКУ). Тобто якщо підприємець став загальносистемником протягом I кварталу 2012 року, то декларацію про доходи за I квартал 2012 року він повинен подати не пізніше 10.05.2012 р.

 

Особливості заповнення декларації

Загальні правила:

— декларація заповнюється синьою або чорною ручкою (олівцем не можна) або друкується на комп'ютері;

— всі незаповнені комірки в ній прокреслюються;

— у декларації не повинно бути виправлень, помарок або підчисток, дані мають бути наведені розбірливо;

розділи II — VI декларації заповнюються в гривнях без копійок (розділ I — текстовий), розділи VII — VIII не містять грошових показників.

Ще раз звертаємо вашу увагу: декларація складається з восьми розділів, до неї розроблено сім додатків. Але! Всі розділи й додатки заповнювати не потрібно — достатньо вибрати лише необхідні. Далі ми допоможемо вам їх визначити. Про додатки, які складені й подаються разом із декларацією, слід зробити відповідні позначки після розділу VIII декларації.

 

Нюанси . Тепер розберемося, які розділи самої декларації та які додатки до неї необхідно заповнити «новим» загальносистемникам за підсумками I кварталу 2012 року.

 

Розділ декларації
про доходи, додаток
до декларації про доходи

Особливості заповнення

1

2

Декларація про доходи

Розділ I «Загальні відомості»

У цьому розділі наводиться загальна інформація, що стосується:
декларації, що подається. Зокрема, зазначається тип декларації;
хто (сам платник чи уповноважена ним особа*) та за який період її склав;
платника податку (наводяться стандартні особисті дані).
Порядок заповнення описано в пунктах 1.1 — 1.9 розділу III Інструкції № 1395, і він не викликає труднощів.
Також у цьому розділі декларації тепер зазначаються реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку. Але! За підсумками I кварталу 2012 року «новий» загальносистемник не сплачує ПДФО, тож йому ніхто нічого не поверне. Тут можна зазначити банківський рахунок довідково

* Якщо декларацію складає уповноважена особа, то до декларації обов'язково подається додаток 1, в якому міститься інформація про таку особу.

Розділ II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

У цьому розділі відображаються так звані «цивільні» надходження фізособи-підприємця (у тому числі доходи від діяльності, не зазначеної при держреєстрації), а саме:
— заробітна плата;
— доходи від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого та/або рухомого майна (у цьому випадку складається додаток 2 до декларації);
— дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) (у цьому випадку складається додаток 2 до декларації);
— інвестиційний прибуток (у цьому випадку складається додаток 3 до декларації);
— вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна (у цьому випадку складається додаток 2 до декларації);
— іноземні доходи (у цьому випадку складається додаток 4 до декларації);
— інші доходи, оподаткування яких передбачене розділом IV ПКУ, крім зазначених у статті 165.
Усі зазначені доходи вносяться до колонки 3 декларації без вирахування ПДФО (тобто в «грязній» сумі).
При цьому якщо ПДФО за ними повинен був утримати податковий агент (наприклад, при виплаті зарплати), то сума ПДФО зазначається в колонці 4.
Якщо ж за будь-якими доходами ПДФО зобов'язаний був сплатити сам громадянин (наприклад, при здаванні нерухомості в оренду іншим громадянам), то такий ПДФО записується в колонку 5 декларації.
Але! Ми вважаємо, що такі доходи необхідно відображати в річній декларації, а не в декларації за I квартал, про яку йдеться в цій статті (див. аргументи вище)

Розділ III «Доходи, отримані фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

Це «підприємницький» розділ декларації про доходи.
У ньому «нові» загальносистемники відображають виключно суму загального оподатковуваного доходу, отриманого лише від підприємницької діяльності (тобто «цивільний» дохід сюди не включається).
Фактично заповнення цього розділу зводиться до дублювання відповідних значень додатка 5 до декларації про доходи (див. далі). Які саме значення необхідно переносити, підказано в самій формі. Зауважимо, що, на нашу думку, в рядку 02 розділу III декларації логічніше були б відображати показник оподатковуваного чистого доходу, тобто значення колонки 7 (а не колонки 3, як зазначено в декларації) розділу I додатка 5. У той же час цей показник ні на які подальші розрахунки не впливає, тому простіше дотримуватись офіційних приписів

Розділ V «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб»

У цьому розділі здійснюється розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО перед бюджетом. Але! Форма розділу V передбачає розрахунок за рік, а не за квартал, тому ми вважаємо, що підприємцям, які реєструвалися як СПД після 01.01.2012 р. і звітують за I квартал 2012 року, цей розділ краще не заповнювати, щоб податківці не вимагали сплати ПДФО за I квартал 2012 року на підставі цієї декларації. А суму ПДФО до сплати у 2012 році зазначено в розділі II декларації та в додатку 5 до неї

Розділ VII «Відомості
про нерухоме майно»

Порядок заповнення цих розділів декларації наведено у відповідних пунктах розділу III Інструкції № 1395 і труднощів не викликає.
Підприємці, які реєструвалися як СПД після 01.01.2012 р. і є загальносистемниками, звітуючи за I квартал 2012 року, повинні заповнити ці розділи декларації

Розділ VIII «Відомості
про рухоме майно»

Додатки до декларації

Додаток 1 «Інформація
про особу, уповноважену на заповнення декларації»

У додатку наводяться відомості про особу, уповноважену скласти й подати декларацію про доходи за платника податку (у разі якщо декларацію складає саме така особа, необхідно зробити відповідну позначку в рядку 8 розділу I декларації про доходи)

Додаток 5 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

У додатку 5 до декларації:
— доходи, отримані від провадження кожного виду економічної діяльності, відображаються в окремому рядку розділу I із зазначенням у колонці 2 назви і коду виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за здійснення якого одержано дохід;
— у колонці 3 вказується сума доходу, одержаного протягом I кварталу 2012 року від провадження окремого виду економічної діяльності;
— у колонках 4, 5 та 6 відображається сума документально підтверджених витрат, пов'язаних із провадженням господарської діяльності і здійснених
у I кварталі 2012 року (вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції, витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг).
Значення колонок 4, 5 та 6 дорівнюють значенням відповідних граф Книги обліку доходів і витрат за I квартал 2012 року, яку ведуть підприємці згідно з пунктом 177.10 ПКУ.
У колонці 7 відображається сума чистого оподатковуваного доходу за І квартал 2012 року, яка розраховується за такою формулою:
колонка 7 = колонка 3 - колонка 4 - колонка 5 - колонка 6.
У рядку 01 зазначається середньомісячний річний оподатковуваний дохід. У I кварталі 2012 року ми рекомендуємо розраховувати його так: підсумкове значення колонки 7 розділити на кількість місяців I кварталу 2012 року, протягом яких підприємець отримував позитивний чистий дохід.
У рядку 02 вказується сума перевищення середньомісячного річного оподатковуваного доходу над десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2012 року.
Значення рядка 02 дорівнює позитивному результату різниці між значенням рядка 01 та десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2012 року.
У разі якщо різниця між значенням рядка 01 та десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2012 року, має від'ємний результат, то значення рядка 02 дорівнює нулю.

У рядку 03 вказується сума податку на доходи фізичних осіб — підприємців, розрахованого з чистого оподатковуваного доходу за I квартал 2012 року за ставками, визначеними пунктом 167.1 ПКУ.
Значення рядка 03 розраховується за такою формулою:
(15 % х (рядок 01 - рядок 02) + 17 % х рядок 02) х кількість календарних місяців І кварталу 2012 року, протягом яких одержано такі доходи.
Ця величина розраховується довідково, в основному для визначення авансових платежів із ПДФО на 2012 рік. Сплачувати ПДФО за I квартал 2012 року
(за підсумками декларації) не потрібно. Щоб уникнути претензій податківців, ми рекомендуємо не заповнювати розділ V декларації про доходи (див. вище).
У рядку 04 вказується сума збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, сплаченого платником податку протягом звітного податкового періоду, яка враховується у зменшення податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб — підприємців. Але! Зменшити ПДФО на суму торгового патенту можна лише за підсумками року, а підприємці, які звітують за підсумками I кварталу, цей рядок не заповнюють.
У рядку 05 вказується сума із рядка 03.
У рядку 06 підприємець вказує «0,00» або «прочерк».
Рядок 07 рекомендуємо не заповнювати, щоб податківці не вимагали сплати ПДФО за результатами I кварталу 2012 року.
У рядку 08 вказується розмір квартальних авансових платежів з ПДФО,
що підлягають сплаті до бюджету у наступному за звітним році, відповідно до підпункту 177.5.1 ПКУ.
Причому тут може виникнути запитання щодо заповнення рядка 08 додатка 5 до декларації. У цьому рядку потрібно розрахувати авансові платежі з ПДФО. Але форма додатка 5 передбачає, що підприємець до цього рік працював на загальній системі і бере 25 % від річної суми ПДФО для сплати кожного кварталу. У нашому ж випадку пропонуємо в рядку 08 зазначити суму з рядка 03, не множачи її на 25 %. А щоб у податківців не було запитань, до декларації можна додати пояснення, що підприємець пропрацював на загальній системі один квартал і розрахунки в додатку 5 зроблено виходячи з чистого доходу за квартал, а не за рік, як того вимагає форма додатка 5 до декларації

 

Коли сплачувати ПДФО та ЄСВ?

Отже, декларацію про підприємницькі доходи складено і подано до 10.05.2012 р. Тепер підприємець знає суму авансових платежів з ПДФО.

Авансовий платіж з ПДФО , зазначений у декларації про доходи за I квартал 2012 року, слід перераховувати до бюджету в такі строки (підпункт 177.5.1 ПКУ):

— до 15.05.2012 р. (за II квартал 2012 року), тобто крайній строк — 14.05.2012 р.;

— до 15.08.2012 р. (за III квартал 2012 року), тобто крайній строк — 14.08.2012 р.;

— до 15.11.2012 р. (за IV квартал 2012 року), тобто крайній строк — 14.11.2012 р.

Авансові внески з ЄСВ сплачуються в ті самі строки, що й авансові платежі з ПДФО, і розраховуються на підставі тієї ж суми чистого доходу, з якої визначають і авансові платежі з ПДФО (підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5). Зробити це досить просто: достатньо чистий дохід за I квартал (підсумкове значення колонки 7 розділу I додатка 5 до декларації про доходи) помножити на 34,7 % (ставка ЄСВ для підприємців на загальній системі оподаткування).

Проте, на відміну від ПДФО, про суму авансових платежів з ЄСВ нікому повідомляти не потрібно (ні податківцям, ні працівникам ПФ). Достатньо лише своєчасно їх сплачувати і відзвітувати за ними після закінчення року (подати звіт до 01.04.2013 р.). Сплата ЄСВ відбувається в ті самі строки, що й ПДФО:

— за II квартал — не пізніше 14.05.2012 р.;

— за III квартал — не пізніше 14.08.2012 р.;

— за IV квартал — не пізніше 14.11.2012 р.

 

Приклад

Підприємець перейшов з єдиного податку на загальну систему 01.01.2012 р.

За даними Книги обліку доходів і витрат у I кварталі він отримав виручку в сумі 25000 грн.: за січень — 7000,00 грн., за лютий — 8000,00 грн., за березень — 10000,00 грн.

Витрати, пов'язані з доходом, склали:

 

Місяць

Вартість документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю (грн.), у тому числі

вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції

витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату

інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг

Січень

3000

1000

1000

Лютий

6000

1000

Березень

5000

1000

1000

Усього за I квартал

14000

3000

2000

 

Підприємець торгує у роздріб одягом. Авансові платежі з ПДФО в I кварталі підприємець не сплачував.

Заповнимо розділ III декларації, додаток 5 до неї та складемо пояснення до декларації.

Загалом необхідно заповнити:

— у декларації лише розділи I (його легко заповнити самостійно), III (див. рис. 1);

— додаток 5 до декларації (див. рис. 2 на с. 30), решту додатків заповнювати і подавати до податкової інспекції не потрібно;

— пояснення до декларації (див. рис. 3 на с. 30).

 

img 1 

Рис. 1. Фрагмент заповнення декларації про підприємницькі доходи за I квартал 2012 року

 

img 2
img 3

Рис. 2. Фрагмент заповнення додатка 5 до декларації про підприємницькі доходи

 

img 4 

Рис. 3. Пояснення до декларації про підприємницькі доходи

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі