Теми статей
Обрати теми

Розрахунковий документ для єдиноподатників: зразки форм

Редакція ВД
Стаття

Розрахунковий документ для єдиноподатників: зразки форм

 

На сьогодні підприємці на єдиному податку можуть приймати готівкові кошти від покупців, не застосовуючи РРО. У цьому випадку касовий чек не видається, але покупці цілком законно можуть вимагати розрахунковий документ, що підтверджує оплату товару або послуг. Якої форми має бути такий документ, ми розповімо в цій статті.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон про захист прав споживачів — Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

Положення № 614 — Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Указ № 436/95 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

Порядок № 1336 — Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336

 

Звільнення єдиноподатників від РРО

Підприємці на єдиному податку згідно з пунктом 296.10 ПКУ і частиною 6 статті 9 Закону про РРО при продажу будь-яких товарів та наданні послуг можуть не застосовувати ані реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО), ані Книгу обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) і розрахункові книжки (далі — РК).

Зазначимо, що на сьогодні до Порядку № 1336 не внесено змін і продовжує діяти норма пункту 1 про те, що єдиноподатники, які торгують уроздріб продовольчими товарами та пивом у пляшках і банках, за умови відсутності інших підакцизних товарів замість РРО використовують КОРО і РК. Проте, на наш погляд, це всього лише своєрідна нормативна невідповідність. А враховуючи пріоритет положень ПКУ, звільнення від РРО гарантоване за всіма видами дозволеної торгівлі, уключаючи роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, пива і столових вин. На підтвердження можна навести роз’яснення з Єдиної бази податкових знань (далі — ЄБПЗ), розміщеної на офіційному сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua).

 

«ЗАПИТАННЯ. Чи застосовують ФОП — платники ЄП реєстратори розрахункових операцій?

ВІДПОВІДЬ . Згідно з п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями, платники єдиного податку першої — третьої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій.»

«ЗАПИТАННЯ. Чи має право СГ — платник ЄП — ФОП здійснювати продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів без РРО з 01.01.2012 р.?

ВІДПОВІДЬ . Згідно з п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями, платники єдиного податку першої — третьої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами та доповненнями, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок.»

 

Тепер перейдемо до документів, що надаються покупцям. Отже, підприємці, які використовують РРО, зобов’язані при готівкових розрахунках видавати покупцям фіскальний касовий чек.

Згідно зі статтею 2 Закону про РРО він є розрахунковим документом, визначення якого виглядає таким чином: «документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований в установленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну».

Водночас, не застосовуючи РРО або КОРО і РК, само собою зрозуміло, єдиноподатники не зможуть видавати покупцям автоматично роздрукований фіскальний касовий чек або РК. Тому в більшості єдиноподатників, які не застосовують РРО, цілком закономірно виникнуть запитання:

— що видавати замість фіскального чека, якщо в підприємця немає РРО?

— чи можна взагалі обійтися без розрахункового документа?

Далі ми й розберемося з цими запитаннями.

Нагадаємо, якщо єдиноподатник удається до безготівкових розрахунків, за якими оплата надходить на його банківський рахунок, то в покупця на руках буде платіжний банківський документ. Саме він і свідчитиме про оплату та придбання товару.

 

Чи обов’язковий розрахунковий документ, якщо немає РРО

1. Видавати розрахунковий документ всім покупцям зобов’язує частина 11 статті 8 Закону про захист прав споживачів. А згідно з частиною 15 статті 3 Закону про РРО підприємці, які здійснюють готівкові розрахунки (або розрахунки за допомогою пластикових карток тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані видавати чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передачу права власності, тобто передбачений Законом про захист прав споживачів, тільки якщо цього вимагає покупець.

Виходить, що з точки зору законодавства про РРО підприємці, які не використовують касовий апарат, можуть видавати документ тільки тим покупцям, які їх про це попросять, і це не вважатиметься порушенням. Причому в одному з роз’яснень ЄБПЗ податківці також зазначили, що видача документа потрібна тільки в межах виконання норми Закону про захист прав споживачів.

 

«ЗАПИТАННЯ. Які документи повинна надавати ФОП — платник ЄП на вимогу покупців за надані послуги (при продажу товарів) та яка відповідальність передбачена у разі невидачі відповідних документів?

ВІДПОВІДЬ . Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами та доповненнями (далі — Закон № 265 ), реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Разом з тим згідно з п. 15 ст. 3 Закону № 265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-XII «Про захист прав споживачів» (далі — Закон № 1023). Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

Таким чином, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку зобов’язана надати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передавання прав власності на них від продавця до покупця. У разі невидачі на вимогу покупця товарів (послуг) відповідного документа фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний податок, притягуються до відповідальності, передбаченої Законом № 1023.»

 

Зауважимо, що конкретного штрафу за невидачу розрахункового документа в Законі про захист прав споживачів немає, проте існує відповідальність за ненадання необхідної інформації про товар, порушення гарантійних зобов’язань тощо, і саме в таких випадках розрахунковий документ необхідний.

Водночас в офіційному роз’ясненні, наведеному в листі ДПАУ від 27.04.2011 р. № 7966/6/23-7015/515, йдеться про штраф за порушення правил прийому готівкових коштів, якщо не видано розрахунковий документ. Так, згідно зі статтею 1 Указу № 436/95 у разі проведення готівкових розрахунків без надання отримувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до прибуткового ордера, іншого письмового документа), що підтверджує сплату покупцем готівкових коштів, до суб’єктів господарювання застосовуються штрафні (фінансові) санкції в розмірі сплачених коштів.

2. Розрахунковий документ необхідний покупцям не тільки для захисту прав споживачів, він також потрібний:

підприємцям — на виконання вимог пункту 177.10 ПКУ, згідно з яким: «Фізичні особи — підприємці зобов’язані… мати підтверджуючі документи щодо походження товару». Такими підтверджуючими документами, до речі, можуть бути договори або ТТН, проте якщо під час купівлі вони не оформляються, єдиним документом на товар буде розрахунковий документ;

юридичним особам — для забезпечення записів у бухгалтерському обліку (оскільки будь-який бухгалтерський запис обов’язково має бути підтверджено відповідним первинним документом, до яких належить і розрахунковий документ).

Таким чином, виходить, що в більшості випадків при здійсненні готівкових розрахунків доведеться видавати розрахунковий документ, а отже, потрібно визначитися з його формою.

 

Якою має бути форма розрахункового документа

Форму документів, які необхідно видавати, якщо немає РРО, чітко не встановлено. Закон про РРО містить види розрахункових документів, які можна видавати на виконання Закону про захист прав споживачів (якщо не використовується РРО): чек, квитанція, товарний чек або інший письмовий документ, що підтверджує передачу права власності на товар від продавця покупцю.

Як бачимо, перелік не вичерпний і можливі інші документи, а отже, розрахунковий документ, коли не застосовується РРО, може мати довільну форму.

Податківці, погоджуючись із цим, все ж вимагають від «безРРОшних» підприємців при продажу товарів видавати товарний чек, схожий на чек РРО, тобто такий, що відповідає вимогам пункту 3.2 Положення № 614 (лист ДПАУ від 27.04.2011 р. № 7966/6/23-7015/515).

Зокрема, товарний чек, на думку ДПАУ, повинен містити такі обов’язкові реквізити, як:

— назва та адреса господарської одиниці;

— загальна сума ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (для суб’єктів, зареєстрованих платниками ПДВ);

— кількість і вартість придбаних товарів;

— вартість одиниці виміру товарів;

— найменування товарів;

— загальна вартість придбаних товарів;

— дата (день, місяць, рік) проведення розрахункової операції;

— підпис особи, яка здійснює розрахунки.

Наявність усіх перелічених реквізитів у товарному чеку дозволить уникнути конфліктних ситуацій з перевіряючими та застосування останніми штрафних санкцій за порушення норм щодо регулювання обігу готівки (у розмірі сплачених коштів).

Цю думку можна почерпнути і з деяких роз’яснень в ЄБПЗ на офіційному сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua).

 

«ЗАПИТАННЯ. Що таке товарний чек та які обов’язкові реквізити він повинен містити?

ВІДПОВІДЬ. Порядок оформлення розрахункових документів при проведенні розрахункових операцій за готівку в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон ). При цьому законодавчо визначено випадки звільнення продавця від обов’язкового надання покупцю складених за встановленою формою фіскальних чеків, надрукованих реєстратором розрахункових операцій, або розрахункових квитанцій, заповнених вручну. В той же час пунктом 15 статті 3 Закону передбачено, що чеки, накладні та інші письмові документи, які засвідчують передачу права власності на товари (послуги) від продавця до покупця, повинні видаватись покупцю таких товарів (послуг) на його вимогу. Тобто такі документи видаються за вимогою покупця. Таким чином, оформлення розрахункових операцій з використанням товарних чеків у випадках, передбачених Законом, є правомірним. Разом з тим, якщо форма та зміст фіскального чека, розрахункової квитанції та інших розрахункових документів, надання покупцю яких є обов’язковим, визначені підпунктом 3.2 пункту 3 наказу Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 № 614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — наказ), то форма та зміст товарного чека на теперішній час законодавчо не визначені. Таким чином, суб’єкти господарювання можуть видавати товарні чеки довільної форми. Разом з тим, виходячи із змісту Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-XII «Про захист прав споживачів», а також визначення Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» терміна «розрахункові документи», до яких відносяться товарні чеки, вважаємо, що товарний чек повинен містити напис «Товарний чек» та за змістом відповідати вимогам підпункту 3.2 пункту 3 наказу за винятком зазначення в ньому фіскального номера реєстратора розрахункових операцій, напису «Фіскальний чек».

 

На наш погляд, єдиноподатники мають повне право виписати розрахунковий документ (у тому числі товарний чек) в довільній формі. Адже якщо вже підприємець звільнений від використання РРО, то навіщо йому, виписуючи товарний чек, дотримуватися вимог до зовнішнього вигляду чека РРО (а в Положенні № 614, на яке посилається ДПСУ, зазначено саме вимоги до чека РРО)?

Якщо ж сперечатися з податківцями підприємець не хоче, доведеться виписувати товарний чек так, як вони вимагають. Наведемо приклад форми товарного чека для підприємця — неплатника ПДВ (див. на с. 8).

 

img 1

 

Якщо підприємець — платник ПДВ, у форму чека треба додати реквізити рядків 3 та 6 (див. с. 36 цього номера). Крім товарного чека, можна видати квитанцію, що свідчить про прийняття оплати та передачу товару покупцю. Квитанція, складена згідно з рекомендаціями податківців (схожа на розрахункову квитанцію до КОРО), виглядає так:

 

img 2

 

Оптовий продаж (покупець-юрособа або підприємець)

У випадку якщо покупцем є підприємство (юрособа), при видачі йому розрахункового документа довільної форми (не тієї, яку рекомендує ДПАУ) слід дотримуватися вимог /font> Положення № 88, а саме зазначити обов’язкові реквізити первинного документа: П. І. Б. підприємця-продавця, назву документа, дату та місце складання, зміст господарської операції та її обсяг, одиницю виміру (у натуральному та вартісному вираженні), посаду, прізвище та підпис особи, відповідальної за складання документа (пункт 2.4 Положення № 88).

Якщо ж покупцем є підприємець, то в розрахунковому документі доцільно зазначити два факти:

1) оплату за товар прийнято;

2) товар продано підприємцем, а не громадянином (як обґрунтування того факту, що з продавця не утримано податок на доходи).

ІІнакше кажучи, розрахунковий документ повинен містити: П. І. Б. підприємця-продавця, реєстраційний номер його облікової справи, номер і дату його виписки з ЄДР (а також Свідоцтва єдиноподатника — за наявності), найменування та вартість проданого товару, підпис продавця про отримання оплати і дату купівлі.

Об’єднавши вимоги до розрахункового документа, що видається юрособам і підприємцям, отримаємо єдиний розрахунковий документ для покупця — суб’єкта господарювання/b> . Орієнтовний його вигляд такий:

 

 

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі