Теми статей
Обрати теми

Декларація єдиноподатника за II квартал: нюанси заповнення

Редакція ВД
Стаття

Декларація єдиноподатника за II квартал: нюанси заповнення

 

Як відомо, єдиноподатники груп 2 і 3 до 9 серпня 2012 року повинні заповнити та подати до податкового органу декларацію платника єдиного податку за II квартал. Ще раніше, на момент подання цієї звітності за I квартал основні питання щодо її заповнення ми вже висвітлили у «ВД», 2012, № 7, с. 3. Проте на той час існувало чимало спірних запитань щодо її заповнення, крім того, у наших читачів залежно від ситуацій, що склалися, виникали і свої запитання стосовно єдиноподатної звітності. Детальніше про такі нюанси зараз і поговоримо.

Ганна КАЛИНОВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

Наказ № 1688 — наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.2011 р. № 1688.

 

Основні моменти заповнення декларації єдиноподатника

Правила складання та подання звітності платниками єдиного податку регламентують пункти 296.2 — 296.9 ПКУ. Форму декларації затверджено наказом № 1688.

Єдиноподатники груп 2 і 3 подають до податкового органу декларацію у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду (пункт 296.3 ПКУ), тобто протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (підпункт 49.18.2 ПКУ). За підсумками періодів 2012 року не пізніше:

— за II квартал — 09.08.2012 р.;

— за III квартал — 09.11.2012 р.;

— за IV квартал — 11.02.2013 р.

Навіть якщо у звітному періоді (II квартал) єдиноподатник не отримував дохід (не велася діяльність), подавати декларацію за II квартал 2012 року він усе одно зобов’язаний (пункт 49.2 ПКУ).

Що стосується строку сплати єдиного податку, то єдиноподатники:

— групи 2 сплачують авансовий внесок не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (пункт 295.1 ПКУ);

— групи 3 — протягом 10 календарних днів (до 17.08.2012 р.) після граничного строку подання податкової декларації (пункт 295.3 ПКУ).

Згідно з пунктом 120.1 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання податкової декларації накладається штраф у розмірі:

170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, здійснене платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення.

Водночас згідно із Законом № 4834 до підприємця не застосовуватимуться штрафні санкції за неправильне заповнення або несвоєчасне подання декларації (пеня нараховуватиметься). Проте якщо підприємець узагалі не подав декларацію, то штрафні санкції застосовуватимуться в повному обсязі.

 

Важливі нюанси

А тепер дамо відповіді на найбільш актуальні запитання, пов’язані із заповненням квартальної декларації єдиноподатниками груп 2 і 3.

 

В яких одиницях виміру заповнювати декларацію?

Оскільки Книга обліку доходів (Книга обліку доходів і витрат) заповнюється у гривнях без копійок, а також у бланку самої декларації вказано на одиницю виміру «грн.», декларацію потрібно заповнювати у гривнях без копійок. Податківці підтвердили це у розділі 230.07 ЄБПЗ

Як єдиноподатнику групи 2 відобразити в декларації дохід, отриманий у 2012 році за роботи (послуги), виконані у 2011 році для неєдиноподатника?

Такий дохід обкладається єдиним податком за ставкою 15 % як дохід від заборонених для єдиноподатників видів діяльності. Відповідно у декларації його потрібно показати в рядку 10. Щоб уникнути непорозумінь (наприклад, з можливим анулюванням Свідоцтва єдиноподатника) податківці рекомендують підприємцям разом з декларацією подавати пояснення про отримані доходи в довільній формі (роз’яснення в розділі 230.08 ЄБПЗ)

Яка сума авансових внесків з єдиного податку (нарахована чи фактично сплачена) зазначається в декларації єдиноподатників групи 2?

У розділі 230.08 ЄБПЗ податківці зазначили, що в декларації необхідно відображати нараховані до сплати щомісячні авансові внески з єдиного податку, незалежно від здійснення фактичної його сплати за податковий (звітний) період

Яку чисельність працівників зазначати в декларації єдиноподатникам груп 2 і 3, якщо кожного місяця кількість працівників змінюється?

Ураховуючи, що однією з умов перебування на єдиному податку є неперевищення граничної чисельності працівників (10 осіб — для групи 2 або
20 осіб — для групи 3), на думку податківців, у декларації необхідно зазначати найбільшу чисельність працівників, яка була протягом звітного кварталу (роз’яснення в розділі 230.08 ЄБПЗ)

Чи потрібно в декларацію переписувати всі види діяльності, зазначені у Свідоцтві платника єдиного податку?

Ні, не потрібно. У декларації слід зазначати тільки ті види діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді (роз’яснення в розділі 230.08 ЄБПЗ)

Чи потрібно в декларації єдиноподатника суму доходу зменшувати на суму сплаченого ЄСВ?

Дохід єдиноподатника не потрібно зменшувати на суму нарахованого (сплаченого) ЄСВ

В якому рядку декларації необхідно відобразити дохід від безоплатно отриманих товарів (послуг)?

Датою отримання доходу від безоплатно отриманих товарів (послуг) вважається дата підписання акта прийому-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). В який рядок декларації потрібно вносити суму такого доходу, податківці досі не висловилися. Ураховуючи, що дохід від безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) повинен оподатковуватися за звичайною ставкою єдиного податку, у декларації єдиноподатника його логічно показувати в рядку:
06 — для єдиноподатника групи 2;
11 (12) — для єдиноподатника групи 3

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі