Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можуть єдиноподатника оштрафувати за несплату авансових внесків з ЄСВ

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можуть єдиноподатника оштрафувати за несплату авансових внесків з ЄСВ

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку не сплатив своєчасно суму ЄСВ за травень місяць — авансовий внесок у розмірі 34,7 % від мінімальної заробітної плати (379,62 грн.).

Чи загрожують йому штрафні санкції за несвоєчасне перерахування авансових внесків?

 

ВІДПОВІДЬ. Перш за все поговоримо про правила сплати ЄСВ підприємцями на єдиному податку. Підпунктом 4.6.2 Інструкції № 21-5 для них передбачено сплату щомісячних авансових платежів з ЄСВ до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який сплачується авансовий платіж. При цьому суми ЄСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, що здійснюється ними не пізніше 20-го числа місяця, наступного за базовим звітним періодом.

Відповідно, якщо підприємець протягом 2012 року щомісячно сплачує авансові платежі в сумі не менше мінімального страхового внеску (добуток мінімальної зарплати для відповідного місяця та ставки ЄСВ 34,7 %), то остаточний розрахунок з ЄСВ, зазначений у підпункті 4.6.2 Інструкції № 21-5, по суті, зведеться виключно до сплати ЄСВ за грудень 2012 року не пізніше 20.01.2013 р.

Водночас у Законі про ЄСВ не зазначено окремі строки для щомісячної сплати ЄСВ єдиноподатниками. В абзаці першому частини 8 статті 9 Закону про ЄСВ тільки зазначено, що платники зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20-го числа числа місяця, наступного за базовим звітним періодом, — нарахований ЄСВ у частині нарахування та утримання.

Роботодавці при кожній виплаті зарплати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄСВ, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄСВ у розмірі, установленому для таких платників (авансові платежі). При цьому базовим звітним періодом є календарний місяць, а для платників, зазначених в абзаці третьому і четвертому пункту 1 частини 1 статті 4 Закону про ЄСВ, тобто підприємців, — календарний рік.

Тепер перейдемо до штрафних санкцій за прострочення сплати ЄСВ. Відповідно до Закону про ЄСВ та Інструкції № 21-5 вони нараховуються в разі, якщо у платника утворилася недоїмка, тобто несплачена або своєчасно не сплачена сума.

Визначення недоїмки міститься і в Законі про ЄСВ, і в Інструкції № 21-5:

 

Закон про ЄСВ

Інструкція № 21-5

«Недоїмка — сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених цим Законом» (пункт 6 частини 1 статті 1)

«Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону підпунктом 4.3.6 <…>, абзацом другим підпункту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 <…> і підпунктом 4.6.2 <…> розділу IV цієї Інструкції, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою»
(абзац перший пункту 6.2)

 

Вище ми зазначили, що Законом про ЄСВ строки сплати прив’язані до базового звітного періоду, який для підприємців-єдиноподатників дорівнює календарному року, а не місяцю. Оскільки окремих строків для щомісячної сплати ЄСВ Законом не встановлено, то прострочені суми авансів з ЄСВ, на наш погляд, не можна вважати недоїмкою.

Таким чином, у цьому випадку немає підстав застосовувати штраф за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) сум ЄСВ, передбачений пунктом 2 частини 11 статті 25 Закону про ЄСВ, підпункту 7.2.2 Інструкції № 21-5 (його розмір становить 10 % своєчасно не сплачених сум).

Водночас представники Пенсійного фонду (ПФ) можуть інакше підійти до питання і спробувати застосувати до підприємця штраф згідно з підпунктом 7.2.6 Інструкції № 21-5. Цей підпункт звучить так:

«за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум».

Проте з наведеної цитати видно, що в цьому випадку авансові платежі згадуються в контексті нарахування ЄСВ на виплати, що видаються іншим особам, тобто авансів із заробітної плати, винагород за ЦП-договорами тощо.

Розрахунок цієї санкції здійснюється на підставі даних карток особових рахунків платників ЄСВ і до підприємницького ЄСВ за себе відношення не має.

Отже, ще раз підкреслимо, що, на нашу думку, застосовувати санкції до підприємця-єдиноподатника за несвоєчасну сплату авансових внесків з ЄСВ не можна. Штрафи можна накладати за несвоєчасну сплату тільки за результатами річного перерахунку суми ЄСВ, тобто після закінчення базового звітного періоду. Водночас представники ПФ можуть дотримуватися іншої думки та нарахувати єдиноподатнику штрафні санкції. У цьому випадку з ними потрібно сперечатися.


Документи консультації

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі