Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Зміна системи оподаткування в підприємця кілька разів за 2012 рік: як подавати звітність

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Зміна системи оподаткування в підприємця кілька разів за 2012 рік: як подавати звітність

 

ЗАПИТАННЯ 1. Приватний підприємець зареєструвався у квітні 2012 року, а з травня перейшов на сплату єдиного податку (отримав Свідоцтво платника єдиного податку). Як правильно звітувати підприємцю у 2012 році?

 

ВІДПОВІДЬ. Що стосується декларації про доходи загальносистемника, то її потрібно буде подати двічі:

1) за II квартал 2012 року, а по суті, за квітень (не пізніше 09.08.2012 р.). Ця декларація подається незважаючи на те, що у травні підприємець уже працює на єдиному податку. У ній зазначається чистий дохід підприємця, отриманий ним у квітні 2012 року. На підставі цієї декларації підприємець може сплатити ПДФО за II квартал 2012 року (не чекаючи кінця року). Якщо діяльність не проваджувалася, у декларації треба було проставити прокреслення;

2) за 2012 рік (не пізніше 11.02.2013 р.). У цій декларації зазначається чистий дохід, отриманий підприємцем у II кварталі 2012 року (точніше, у квітні 2012 року), якщо такий був, і сума ПДФО.

Якщо у квітні проваджувалась діяльність та підприємець уже сплатив ПДФО одразу після II кварталу, то за підсумками року йому нічого доплачувати не доведеться. А якщо ПДФО після II кварталу не було сплачено, то його потрібно буде перерахувати до бюджету на підставі річної декларації про доходи не пізніше 19.02.2013 р.

Як скласти та подати декларацію про доходи загальносистемника, ми детально розглядали у:

«ВД», 2012, № 7, с. 24 — квартальну декларацію;

«ВД», 2012, № 2, с. 16 — річну декларацію.

А що стосується єдиноподатної звітності, то декларацію платника єдиного податку зобов’язані складати абсолютно всі підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування (незалежно від того, ведуть вони діяльність чи тимчасово не діють, перебуваючи на «спрощенці»).

Періодичність подання декларації залежить від групи, в якій працює підприємець (із запитання не зрозуміло, в якій групі працює підприємець). Так, єдиноподатники:

групи 1 звітують раз на рік (за умови, що загальна сума їх доходу з початку року не перевищує 150 тис. грн.). Декларація в такому разі подається протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (за 2012 рік — не пізніше 01.03.2013 р.);

групи 2 і 3 звітують щодо єдиного податку раз на квартал. При цьому декларацію вони зобов’язані подати протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Тобто якщо єдиноподатник перебував у групі 2 або 3, він повинен подавати звітність з єдиного податку, починаючи з II кварталу. Таким чином, у цьому випадку підприємець за II квартал повинен був відзвітувати і шляхом подання декларації загальносистемника, і шляхом подання декларації з єдиного податку. Далі з єдиного податку потрібно подавати декларацію за 9 місяців і за рік. І як ми вже зазначали вище, ще раз за роком подати декларацію про доходи.

Детальніше про складання та подання декларації єдиноподатника див. у «ВД», 2012, № 7, с. 3.

Крім того, у цьому випадку за підсумками 2012 року підприємцю необхідно подати звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого ЄСВ (форму № Д5 затверджено додатком 5 до Порядку № 22-2). У ній відображаються суми ЄСВ, сплачені підприємцем за себе минулого року. Оскільки підприємець протягом 2012 року працював як на загальній системі оподаткування, так і на спрощеній, він заповнює дві таблиці форми № Д5:

таблицю 1 — за період роботи на загальній системі оподаткування;

таблицю 2 — за період роботи на єдиному податку.

Про заповнення звіту за формою № Д5 див. у «ВД», 2012, № 3, с. 15, 30.

 

ЗАПИТАННЯ 2. ФОП протягом 2011 року був на єдиному податку, а у 2012 році працював так:

I квартал — загальна система;

II квартал — єдиний податок;

III квартал — єдиний податок;

IV квартал — загальна система.

Як і скільки декларацій про доходи загальносистемника йому подавати у 2012 році?

 

ВІДПОВІДЬ. Частково на це запитання ми відповіли (див. відповідь на запитання 1 на с. 38). Тому аргументи читайте там, а тут ми тільки стисло резюмуємо.

За I квартал 2012 року підприємцю потрібно було подати декларацію про доходи, в якій зазначається чистий дохід, отриманий у I кварталі 2012 рокудовідка1. На підставі цієї декларації підприємець міг сплатити ПДФО за I квартал 2012 року (не чекаючи кінця року).

Далі потрібно буде подати декларацію про доходи за 2012 рік (не пізніше 11.02.2013 р.), в якій слід зазначити чистий дохід, отриманий підприємцем у I і IV кварталах 2012 року, і суму ПДФО. Якщо підприємець уже сплатив ПДФО одразу після I кварталу, то за підсумками року йому потрібно буде доплатити різницю нарахованого ПДФО та вже сплаченого за підсумками I кварталу. Якщо ж ПДФО в I кварталі 2012 року не було сплачено, то весь ПДФО потрібно буде перерахувати до бюджету на підставі річної декларації про доходи не пізніше 19.02.2013 р.

Що стосується звітності з єдиного податку, то підприємцю потрібно відзвітувати за півріччя і 9 місяців. Звітність з єдиного податку за рік у цьому випадку не подається.


Документи консультації

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

 

Довідкова інформація (довідка)

1Зверніть увагу! Якби підприємець у 2011 році працював на загальній системі, то декларацію про доходи за I квартал йому не потрібно було б подавати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі