Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Право на допомогу по вагітності та пологах у єдиноподатника зі ставкою ЄСВ 34,7 %

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Право на допомогу по вагітності та пологах у єдиноподатника зі ставкою ЄСВ 34,7 %

 

ЗАПИТАННЯ. Чи має право жінка — підприємець на єдиному податку отримати з Фонду «тимчасової непрацездатності» допомогу по вагітності та пологах, якщо вона сплачує ЄСВ за себе за ставкою 34,7 %?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні. У 2012 році підприємець-єдиноподатник може отримувати за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності» лікарняні та декретні виплати (допомогу по вагітності та пологах), тільки якщо ЄСВ сплачується за однією з підвищених добровільних ставок: 36,6 % або 38,11 %. Перша забезпечить, крім обов’язкового страхування, тільки отримання допомоги з Фонду «тимчасової непрацездатності», а друга — ще і соцстрахування у Фонді «нещасного випадку». Правила і строки сплати ЄСВ за добровільною ставкою такі, як і за обов’язковою ставкою 34,7 %.

При цьому відповідно до розділу V Інструкції № 21-5 жінці-підприємцю потрібно укласти договір добровільної участі на рік, протягом якого і сплачувати добровільні внески. Водночас право на декретні виплати у неї виникне вже з моменту укладення договору, їх розмір розраховуватиметься виходячи з календарних днів декретної відпустки (у загальному випадку — 126) і середньої мінзарплати за 6 місяців, що передують декретній відпустці, і становитиме приблизно 4500,00 грн. (детальніше див. «ВД», 2012, № 12, с. 25).

Якщо жінка-підприємець сплачує ЄСВ за себе за ставкою 34,7 %, то отримати декретні виплати за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності» вона не зможе (суми єдиного податку, як це було до набуття чинності ПКУ, до Фонду не надходять).

У цьому випадку жінка повинна до початку декретної відпустки, строк якої визначається за листком непрацездатності, укласти договір або звернутися до органу праці та соцзахисту, щоб отримати допомогу з бюджету як незастрахована особа. Її розмір у такому разі становитиме 25 % розміру прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатних осіб, з розрахунку на місяць (сумарно близько 1200,00 грн.).


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі