Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Щодо сплати ЄСВ за період декретної відпустки

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Щодо сплати ЄСВ за період декретної відпустки

 

ЗАПИТАННЯ. Жінка — підприємець на єдиному податку групи 3 (без найманих працівників) збирається в декретну відпустку. Чи повинна вона сплачувати в цей період ЄСВ?

 

ВІДПОВІДЬ. Так, повинна. Правила сплати підприємцями на єдиному податку ЄСВ за себе встановлено Законом № 2464 та Інструкцією № 21-5.

Згідно з підпунктом 4.6.2 Інструкції № 21-5 вони сплачують ЄСВ у вигляді авансового платежу до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується. Не пізніше 20 січня наступного за звітним року здійснюється остаточний розрахунок з ЄСВ довідка 1. При цьому підприємцям, які безпомилково сплачували ЄСВ протягом року, нічого перераховувати або подавати будь-яку звітність у зв’язку з цим не доведеться.

Згідно з пунктом 3.4 і підпунктом 4.6.1 Інструкції № 21-5 щомісячна сума ЄСВ має бути не менше мінімального страхового внеску (мінімальної заробітної плати за відповідний місяць, помноженої на ставку 34,7 %). Тобто ця сума щомісячно розраховується та сплачується незалежно від того, яким був дохід у підприємця. При цьому ані в Законі № 2464, ані в Інструкції № 21-5 немає застережень, що в певні періоди діяльності підприємці можуть не сплачувати ЄСВ, у тому числі, перебуваючи у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Крім того, у підпункті 4.2.4 Інструкції № 21-5 зазначено, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Отже, у період декретної відпустки (у зв’язку з вагітністю та пологами, а також для догляду за дитиною до трьох років) єдиноподатник повинен сплачувати ЄСВ незалежно від того, ведеться діяльність чи її зупинено.


Документи консультації

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 На сьогодні Верховною Радою України ухвалено Закон (відомий раніше як законопроект № 9779, яким передбачено щоквартальну сплату ЄСВ підприємцями-єдиноподатниками, але поки що цей документ Президентом не підписано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі