Теми статей
Обрати теми

На замітку. Індексуємо зарплату за грудень 2012 року

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Головні новини законодавства: зміни до ПКУ (єдиний податок, податкова накладна, ставки податків/зборів), зміни в Законі про захист персональних даних тощо

В останні дні 11-ї сесії парламентарі не сиділи склавши руки: тільки 20 листопада було ухвалено 13 законів, серед яких: поправки до Податкового кодексу України, зміни до Закону про захист персональних даних з урахуванням пропозицій Президента України та Закону про основи соціальної захищеності інвалідів, до Земельного кодексу України тощо.

Відповідні закони незабаром буде подано на підпис Президенту України і з високою часткою ймовірності буде підписано та опубліковано вже цього року.

Оскільки проблеми, що порушені в цих законах, становлять великий інтерес для підприємців, ми, забігаючи наперед, прокоментуємо їх, ґрунтуючись на текстах законопроектів. А коли відповідні документи буде підписано та з’явиться їх офіційний текст — дамо більш детальні коментарі.

 

1. Зміни до ПКУ

 

У цьому випадку йдеться про Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни ставок деяких податків і зборів (було подано до Верховної Ради як законопроект № 10687).

 

Єдиний податок

В основному зміни торкнулися нещодавно введених груп 5 і 6 платників єдиного податку.

По-перше, для цих груп скасують обмеження за чисельністю працівників. Тепер обрати групу 5 єдиного податку зможуть підприємці, а групу 6 — юрособи за дотримання тільки умови про розмір виручки — якщо протягом календарного року обсяг їх доходу не перевищував 20 млн грн. Умову щодо чисельності працівників буде скасовано. При цьому єдиноподатники груп 5 і 6 можуть як використовувати працю необмеженої кількості працівників, так і не використовувати її зовсім (скористатися цими змінами можна буде тільки в наступному 2013 році). Що стосується умов стосовно заборонених видів діяльності, то тут усе залишилося, як і раніше.

Другою позитивною зміною для спрощенців є зниження ставок єдиного податку. Тепер ставки єдиного податку для груп 5 і 6 становитимуть 5 % (для платників ПДВ) і 7 % (для неплатників ПДВ). На сьогодні це 7 % і 10 % відповідно. При цьому сплачувати єдиний податок за IV квартал 2012 року (у лютому 2013 року) потрібно буде ще за старими (діючими на сьогодні) ставками, а от за І квартал 2013 року (у травні 2013 року) — уже за новими.

Крім того, законодавці виправили свою колишню помилку, і з 01.01.2013 р. на єдиноподатників групи 5 тепер так само, як і на єдиноподатників групи 3 (ставка 3 %) поширюється правило абзацу третього пункту 292.3 та абзацу першого пункту 292.6 ПКУ, тобто до суми їх доходу також уключається сума кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув, а сам дохід визнається за датою її списання.

Дуже важлива новина для платників групи 2 . Для них замість квартального буде встановлено річний податковий (звітний) період . Так, група 2 єдиноподатників (разом із групою 1) зможе подавати декларацію з єдиного податку не щокварталу, а один раз за календарний рік. У разі перевищення граничного доходу (1 млн грн.) або добровільного переходу до груп 3 — 6 єдиноподатники групи 2 повинні будуть знову використовувати квартальний звітний період. Щодо груп 3 — 6, то їх зміни не торкнулися і звітним періодом залишився квартал.

 

Номер і дата ВМД у податковій накладній

Як ми пам’ятаємо, з 12.08.2012 р. у ПКУ з’явилася вимога в податкових накладних (далі — ПН) відображати номер і дату ВМД при постачанні імпортних товарів.

Через велику кількість запитань з боку платників податків ДПСУ в листі від 21.08.2012 р. № 1272/0/71-12/15-3117 повідомила: поки що новий реквізит у ПН зазначати не потрібно. Він підлягає зазначенню тільки з моменту набуття чинності відповідними змінами до форми ПН. Таких змін, як відомо, досі немає.

Мабуть, усвідомивши «проблемність» цього нововведення, законодавці відтермінували впровадження нового реквізиту ПН до середини 2013 року. Відповідні доповнення внесено до підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Так, дію підпункту «ї» пункту 201.1 ПКУ, що відповідає за необхідність відображення в ПН номера і дати ВМД, призупинено до 01.07.2013 р.

Таким чином, ця норма почне працювати з 01.01.2013 р. При цьому, як передбачається, це ніяк не повинно вплинути на озвучену раніше позицію ДПСУ, і платники податків можуть, як і раніше (у тому числі до 01.01.2013 р.), продовжувати користуватися чинною формою ПН без зазначення в ній дати та номера ВМД.

 

Індексація ставок деяких податків і зборів

Передбачено також проведення індексації деяких податків і зборів з урахуванням прогнозного індексу цін, унаслідок чого їх ставки виростуть. З подібним ми вже мали справу на початку 2012 року.

Так, використовуючи прогнозний індекс споживчих цін (7,9 %), законодавці проіндексували окремі ставки акцизного податку (зокрема, на алкогольні напої, тютюнові вироби), ставки збору за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічного податку, плати за землю та збору за користування радіочастотним ресурсом.

За прогнозними індексами цін виробників промислової продукції (9,4 %) проведено індексацію ставок плати за користування надрами, спецводозбору та збору за спецвикористання лісових ресурсів.

Важливим у застосуванні нових ставок є момент опублікування закону. Сподіваємося, що найближчим часом він буде підписаний Президентом і все ж таки опублікований ще у 2012 році. Інакше знову зіткнемося з січневим «роздвоєнням» ставок, як у ситуації із спецводозбором та іншими платежами на початку 2012 року. Тоді, нагадаємо, потрібно було заповнювати окремі рядки в деклараціях за відповідними податками та зборами за І квартал 2013 року: з розрахунками за ставками до опублікування закону (тобто діючими у 2012 році) та після цього.

 

2. Інші зміни законодавства

 

Зміни до Закону про захист персональних даних

Досить швидко депутати переголосували закон, поданий до Верховної Ради як законопроект № 10472-1. Тривалий час закон «пролежав» в очікуванні підпису Глави Держави, а потім Президент його ветував, пов’язуючи своє рішення з технічними недоробками документа. Таким чином, закон буде повторно направлено на підпис Президенту. Це дає надію на те, що найбільш очікувана його норма, а саме звільнення роботодавців від реєстрації баз із персональними даними працівників, незабаром усе ж таки набуде чинності.

Детальніше про зміни, які містить підсумкова редакція закону, ми розповімо в наступних номерах «ВД».

 

Підкориговано законодавство у сфері соцзахисту інвалідів

Депутати ухвалили у другому читанні закон (поданий як законопроект № 9438), що вносить зміни до низки законодавчих актів у сфері соціального захисту інвалідів. Зокрема, збільшиться розмір адміністративного штрафу (накладається безпосередньо на винну фізособу) за невиконання «інвалідного» нормативу. Згідно з оновленою редакцією частини 2 статті 1881 КУпАП, діапазон штрафу за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, ухилення від реєстрації або несвоєчасну реєстрацію у відділенні Фонду соцзахисту інвалідів, неподання або несвоєчасне подання звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів збільшується до 50 — 100 нмдг (від 850 грн. до 1700 грн.). На сьогодні за такі порушення накладається адмінштраф від 10 до 20 нмдг (від 170 грн. до 340 грн.).

Розмір адмінгоспсанкцій залишився на колишньому рівні.

 

Мораторій на продаж земель сільгосппризначення продовжується до 2016 року

Верховна Рада продовжила дію мораторію на продаж сільськогосподарських земель державної та комунальної власності до 1 січня 2016 року. Відповідний закон (зареєстрований як законопроект № 11315) було ухвалено у другому читанні.

Чинний мораторій на продаж сільгоспземель минає 1 січня 2013 року.

Крім цього, документ містить норми, якими до 1 січня 2016 року продовжується заборона на:

внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів госптовариств;

— купівлю-продаж або інше відчуження земельних ділянок і зміну цільового призначення (використання) земельних ділянок, що перебувають у власності громадян та юросіб для ведення товарного сільгоспвиробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.

 

ПФУ не згоден із законодавцями та вимагає щомісячної сплати ЄСВ для єдиноподатників. Проблема з ЄСВ за листопад

Нещодавно ми коментували зміни, унесені парламентарями Законом України від 18.09.2012 р. № 5292-VI до Закону про ЄСВ (див. «ВД», 2012, № 19, с. 2; № 21, с. 2), якими, серед іншого, установлюється квартальний строк сплати ЄСВ за себе для підприємців на єдиному податку.

Тепер справа за ПФУ, який повинен ці зміни «запровадити» на підзаконному рівні. Інакше кажучи, відповідним чином підправити свої:

Інструкцію про порядок нарахування та сплати ЄСВ, затверджену постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5);

Порядок подання звітності з ЄСВ, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2);

Порядок ведення органами ПФУ обліку надходження сум ЄСВ, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-2.

Проект змін до Порядку № 22-2 ПФУ представив на суд громадськості вже досить давно. Із цього проекту, зокрема, випливає, що підприємці, у тому числі платники єдиного податку, подавати Звіт з ЄСВ за себе, як і раніше, будуть один раз на рік, але в новий строк — до 10 лютого року, що настає за звітним (раніше подавали до 1 квітня). Такий підхід логічний і не викликає нарікань. Водночас набагато більший інтерес становив проект змін до Інструкції № 21-5 , який би пролив світло на майбутню позицію ПФУ з приводу сплати підприємцями авансових платежів з ЄСВ за себе. Нарешті, цей проект з’явився, і про нього дійсно є що сказати.

У частині маніпулювання нормами Закону про ЄСВ при «перенесенні» їх до Інструкції № 21-5 ПФУ перевершив сам себе. Мало того що він не збирається відмовлятися від практики справляння внутрішньорічних авансових платежів з ЄСВ за себе з підприємців на загальній системі оподаткування (ми сподівалися на зворотне), так він ще й запроваджує справляння щомісячних авансових платежів для підприємців на єдиному податку! Це при тому, що Законом про ЄСВ нічого подібного не передбачено.

Так, згідно з чинною (оновленою) редакцією пункту 8 статті 9 Закону про ЄСВ фізособи-єдиноподатники сплачують ЄСВ за себе поквартально (починаючи з IV кварталу 2012 року). ЄСВ, нарахований за календарний квартал, сплачується до 20-го числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Проте це анітрохи не збентежило ПФУ. З урахуванням проекту, ПФУ хоче бачити підпункт 4.6.2 Інструкції № 21-5 у такій редакції:

«4.6.2. Платники сплачують єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20-го числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок».

Простіше кажучи, усупереч вимогам Закону про ЄСВ, ПФУ у своїй Інструкції № 21-5 установив щомісячний строк сплати ЄСВ підприємцями-єдиноподатниками за себе (тобто хоче зробити так, як це було до законодавчих змін).

Що стосується підприємців на загальній системі, то для них ПФУ також вирішив продовжити не передбачену Законом про ЄСВ практику справляння авансових платежів за себе. «Загальносистемний» підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5 з урахуванням запланованих ПФУ змін збереже норми про те, що підприємці на загальній системі повинні сплачувати ЄСВ авансом до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада в розмірі 25 % річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи підприємця. Змінюється тільки дата підсумкового річного розрахунку — до 10 лютого наступного за звітним року. Тоді як згідно із Законом про ЄСВ у цьому випадку ЄСВ сплачується тільки за рік — до 10 лютого.

Як усе це розуміти?

Ми вже висловлювалися з приводу того, що в конкуренції норм Закону про ЄСВ та Інструкції № 21-5 норми останньої програють — з урахуванням того, що Закон про ЄСВ не наділяв ПФУ правом змінювати / інакше трактувати строки сплати ЄСВ, цим Законом і встановлені. Відповідно до сплати «внутрішньорічних» авансових платежів можна ставитися по-різному, у тому числі ігнорувати їх, сплачуючи ЄСВ тільки у строки, установлені Законом про ЄСВ.

Хоча, судячи з усього, у такому разі органи ПФУ надсилатимуть підприємцю вимоги про сплату недоїмки (протягом 15 робочих днів, наступних за календарним місяцем, в якому виникла недоїмка щодо сплати ЄСВ), яка в разі її невиконання направлятиметься до виконавчої служби. Не можна виключати також бажання органу ПФУ застосувати санкції та адмінштраф.

Але, гадаємо, до цього справа не повинна доходити, оскільки позиція ПФУ в цьому випадку програшна.

Крім того, звертаємо вашу увагу: хоча позиція ПФУ з цього питання викладена виключно у вигляді проекту до Інструкції № 21-5 (що на момент підготовки номера ще не прийнята), проте не виключаємо, що на місцях пенсійники вимагатимуть від підприємців сплачувати ЄСВ за листопад у грудні!!! Отже, тим підприємцям, хто не бажає вступати у спори з ПФУ, краще або уточнити цей момент на місці, або сплатити ЄСВ за листопад до 20 грудня.

 

Обов’язковий продаж валютних надходжень від ЗЕД-договорів. Строки ЗЕД-розрахунків скорочено зі 180 до 90 днів

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок» від 06.11.2012 р. № 5480-VI (набув чинності з 17.11.2012 р.)

Постанови Правління НБУ від 16.11.2012 р. № 475 та № 479 (набули чинності з 19.11.2012 р. // у прокоментованій частині діятимуть 6 місяців)

 

Законом № 5480 під приводом підтримки стабільності валютного ринку та урівноваження платіжного балансу України внесено зміни до низки законодавчих актів.

По-перше, нова редакція статті 387 ГКУ обмежує право суб’єктів ЗЕД вільно розпоряджатися своєю валютною виручкою, якщо НБУ встановлює вимоги щодо обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті.

По-друге, змінами в Законі про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті та Законі про НБУ Нацбанку надано право:

— запроваджувати на строк до 6 місяців вимогу про обов’язковий продаж частини надходжень в іноземній валюті, установлювати порядок продажу та розмір частини надходжень, що продаються;

— змінювати на термін до 6 місяців строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями.

НБУ у свою чергу своїми новими повноваженнями одразу ж і скористався.

Постановою від 06.11.2012 р. № 475 НБУ:

змінив строк розрахунків за експортно-імпортними операціями зі 180 на 90 календарних днів;

— установив, що обов’язковому продажу підлягають надходження в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за ЗЕД-договорами. І поширив цю вимогу на надходження в інвалюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34, та в російських рублях.

Постановою від 06.11.2012 р. № 479 НБУ визначив, що обов’язковому продажу підлягає 50 % зазначених вище надходжень. Решта надходжень в інвалюті залишаються у розпорядженні резидентів та використовуються ними згідно з валютним законодавством.

 

Обов’язковий продаж валютних надходжень для фізичних осіб

Постанова Правління НБУ «Про порядок виплати переказів із-за кордону фізичним особам» від 16.11.2012 р. № 476 (набула чинності з 28.11.2012 р. і діятиме протягом 6 місяців)

 

Разом з валютними надходженнями суб’єктів господарювання (див. замітку вище) обов’язковому продажу підлягають і валютні надходження звичайних фізосіб.

Згідно з постановою № 476 починаючи з 28.11.2012 р. протягом 6 місяців обов’язковому продажу підлягатиме вся сума (100 %) зарубіжних валютних надходжень на користь фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) у розмірі 150 тис. грн. і більше протягом місяця.

Якщо мова про один банк, то відстежити обсяг місячних надходжень (щоб визначити, досяг він 150 тис. грн. чи ні), очевидно, не становитиме труднощів. Але як відстежуватиметься загальний обсяг за декількома банками, поки що сказати складно.

Аналогічно ситуації з суб’єктами господарювання, до надходжень, що підлягають продажу, належать перекази в російських рублях та в інвалюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів. Продаж також проходить у 2 етапи. При цьому банк зараховує гривнєвий еквівалент на поточний рахунок одержувача переказу не пізніше наступного робочого дня з дня обов’язкового продажу.

Насамкінець звернемо увагу ще на такий момент, прямо з постановою № 476 не пов’язаний.

Значний ажіотаж викликала поява законопроекту № 11433 (подано до ВРУ 16.11.2012 р.), згідно з яким фізособи (непідприємці) при продажу готівкової іноземної валюти повинні будуть сплачувати збір до ПФУ в розмірі 15 % від суми операції (за винятком деяких випадків, серед яких є продаж безпосередньо в момент отримання зарубіжного грошового переказу до 150 тис. грн. на місяць; продаж інвалюти, знятої з депозитного рахунка, на якому вона перебувала не менше 30 днів тощо).

Так ось, прийняття відповідного закону під великим питанням. 20.11.2012 р. розгляд законопроекту № 11433 було відкладено, а сам законопроект незабаром відкликано.

 

Мінфін готує новий Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ

Мінфін розробив проект наказу про затвердження форми Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ та Порядку його заповнення та подання податковими агентами. З набуттям ним чинності чинні на сьогодні Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ та Порядок його заповнення, затверджені наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, буде скасовано.

Необхідність таких дій викликана нормами Закону України від 05.07.2012 р. № 5083-VI, яким унесено зміни до ПКУ, що закріпили повноваження щодо затвердження форм податкових декларацій за Мінфіном (пункти 46.5, 46.6 ПКУ).

Тобто, по суті, матимемо справу з перезатвердженням Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ «правильним» відомством, тобто Мінфіном. При цьому самі Розрахунок і Порядок істотно не зміняться.

Так, у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ зникне вже непотрібна графа «Сума податкового боргу станом на 01.01.2011» і відповідний пункт з Порядку. Вона заповнювалася тільки за результатами першого звітного кварталу, протягом якого набув чинності ПКУ, — I кварталу 2011 року.

Щодо строку появи нової форми Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ зазначимо таке. Оскільки цей Розрахунок є податковою декларацією (згідно з визначенням з абзацу першого пункту 46.1 ПКУ), то навіть за умови, що відповідний законопроект Мінфіну буде прийнято та опубліковано в IV кварталі 2012 року, уперше за новою формою податковим агентам потрібно буде звітувати за наступний податковий період — тобто за I квартал 2013 року (пункт 46.6 ПКУ). Відповідно часу для адаптації буде достатньо.

 

Робота банків у передноворічний період: НБУ переніс робочий день для банків з 31 на 29 грудня

Лист НБУ від 13.11.2012 р. № 25-211/2476-10691

 

Цей лист свідчить про те, що НБУ скористався рекомендаціями, викладеними у розпорядженні КМУ «Про перенесення робочих днів у 2012 році» від 28.11.2011 р. № 1210-р (з урахуванням змін, унесених постановою КМУ від 26.09.2012 р. № 715-р), і переніс робочий день з понеділка 31.12.2012 р. на суботу 29.12.2012 р.

Таким чином, банки України працюватимуть 29 грудня (субота) і не працюватимуть 30, 31 грудня 2012 року та 1 січня 2013 року. Це слід урахувати при проведенні розрахунків за укладеними договорами, у тому числі зовнішньоекономічними, для уникнення прострочення. Також на цей нюанс слід звернути увагу під час сплати обов’язкових платежів.

 

Жовтневий індекс — 100,0 %. Індексуємо зарплату за грудень 2012 року

(Повідомлення Державного комітету статистики України // «Урядовий кур’єр» від 08.11.2012 р. № 205)

 

Згідно з повідомленням Держкомстату України, загальний індекс споживчих цін (індекс інфляції) у жовтні 2012 року склав 100,0 %. З урахуванням цієї обставини наведемо в таблиці індекси, які необхідно використовувати для індексації заробітної плати найманих працівників підприємця за грудень 2012 року (у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у грудні — 1134 грн.).

Для визначення індексу діємо за таким алгоритмом: дивимося, за який місяць працівнику востаннє підвищувалася заробітна плата або в якому місяці він був прийнятий на роботу, якщо відтоді його заробітна плата не підвищувалася. У першому випадку беремо з наведеної нижче таблиці індекс для відповідного місяця, у другому — спочатку дивимося дату прийняття на роботу. Якщо працівника було прийнято до 21.06.2012 р., то беремо місяць вступу на роботу, якщо після цієї дати, то орієнтуємося на місяць, що передує прийняттю на роботу до підприємця.

 

Місяць підвищення заробітної плати

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

2006 рік

Січень

104,0

Лютий

100,4

Березень

101,0

Квітень

101,8

Травень

100,8

Червень

100,6

Липень

98,8

Серпень

98,8

Вересень

94,9

Жовтень

90,0

Листопад

86,6

Грудень

85,0

2007 рік

Січень

84,1

Лютий

82,9

Березень

82,6

Квітень

82,6

Травень

81,5

Червень

77,6

Липень

75,2

Серпень

74,1

Вересень

70,4

Жовтень

65,6

Листопад

62,0

Грудень

58,7

2008 рік

Січень

54,2

Лютий

50,2

Березень

44,7

Квітень

40,3

Травень

38,5

Червень

37,4

Липень

38,1

Серпень

38,2

Вересень

36,7

Жовтень

34,5

Листопад

32,5

Грудень

29,7

 

2009 рік

Січень

26,1

Лютий

24,2

Березень

22,5

Квітень

21,4

Травень

20,8

Червень

19,5

Липень

19,6

Серпень

19,9

Вересень

18,9

Жовтень

17,9

Листопад

16,6

Грудень

15,5

2010 рік

Січень

13,5

Лютий

11,4

Березень

10,4

Квітень

10,7

Травень

11,4

Червень

11,8

Липень

12,1

Серпень

10,7

Вересень

7,6

Жовтень

7,1

Листопад

6,8

Грудень

5,9

2011 рік

Січень

4,9

Лютий

4,0

Березень

2,5

Квітень

1,2

Травень

Не індексується

Червень

Не індексується

Липень

Не індексується

Серпень

1,1

Вересень

Не індексується

Жовтень

Не індексується

Листопад

Не індексується

Грудень

Не індексується

2012 рік

Січень

Не індексується

Лютий

Не індексується

Березень

Не індексується

Квітень

Не індексується

Травень

Не індексується

Червень

Не індексується

Липень

Не індексується

Серпень

Не індексується

Вересень

Не індексується

Жовтень

Не індексується

Листопад

Не індексується

Грудень

Не індексується

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі