Теми статей
Обрати теми

Куріння у громадських приміщеннях: посилення вимог з 17.12.2012 р.

Редакція ВД
Стаття

Куріння у громадських приміщеннях: посилення вимог з 17.12.2012 р.

 

У «ВД», 2012, № 13, с. 16, ми вже обговорювали питання про те, що в Україні запроваджується повна заборона на куріння в закладах ресторанного господарства та приміщеннях об’єктів культурного призначення, у тому числі й на куріння електронних сигарет і кальянів. Це пов’язано з набуттям чинності з 17.12.2012 р. Законом № 4844.

Сьогодні нагадаємо, в яких місцях повністю забороняється куріння, а в яких воно забороняється частково, а також про відповідальність за недотримання вимог «антитютюнових» законів.

Вікторія ПЕТРУШИНА, консультант газети «Власне Діло»

 

З 17.12.2012 р. (дати набуття чинності Законом № 4844) обмеження споживання тютюнових виробів та відповідальність за їх порушення встановлюються Законом № 2899.

Наведемо перелік місць, де заборонено куріння тютюнових виробів із зазначеної дати (стаття 13 Закону № 2899):


Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів :

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) на дитячих майданчиках;

5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

6) у під’їздах житлових будинків;

7) у підземних переходах;

8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

10) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

11) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів :

1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

3) у приміщеннях гуртожитків;

4) в аеропортах та на вокзалах.


Зверніть увагу! Тепер є місця (приміщення), де забороняється куріння не тільки тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів.

Як бачимо, повністю заборонили куріння (тобто без можливості виділити спеціальне місце для куріння), наприклад, у приміщеннях закладів ресторанного господарства та приміщеннях об’єктів культурного призначення.

Щоправда, на відкритих (літніх) майданчиках закладів ресторанного господарства курити все ж можна, оскільки обмеження стосується тільки приміщень.

У частині 3 статті 13 Закону № 2899 наведено перелік приміщень, в яких дозволяється курити тютюнові вироби, але тільки у спеціально відведених місцях. До таких приміщень належать, наприклад, готелі, аеропорти, вокзали тощо (див. перелік вище). Причому в цих приміщеннях забороняється куріння тільки тютюнових виробів, а куріння електронних сигарет і кальянів під заборону не потрапляє. Власникам або орендарям цих приміщень потрібно відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10 % загальної площі відповідної будівлі або приміщення. Такі приміщення мають бути обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму.

Крім того, у приміщеннях потрібно розмістити наочну інформацію, передбачену частиною 5 статті 13 Закону № 2899. Тобто має бути розміщена прямокутна табличка з текстом: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!» і відповідним графічним знаком (детальніше про вимоги до такої таблички див. у «ВД», 2012, № 10, с. 30).

 

Штрафи

Також нагадуємо про те, що з 17.12.2012 р. діятиме новий порядок застосування штрафів, установлений Законом № 4844. Детально про нього ми вже зазначали у «ВД», 2012, № 13, с. 16, тут тільки стисло опишемо основні штрафні нюанси (див. таблицю).

 

«Антитютюнова» відповідальність

Види порушень

Розмір штрафу

Хто накладає

— невідведення спеціальних місць для куріння;
— необладнання їх витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму;
— нерозміщення інформації в місцях для куріння, передбаченої частиною 5 статті 13 Закону № 2899, тобто таблички з текстом: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!» і відповідного графічного знака;
— розміщення попільничок або куріння у приміщеннях (накладається на заклади ресторанного господарства, а не на відвідувача*, який палить)

Від 1 тис. грн. до 10 тис. грн.

Спецоргани виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, підтвердження відповідності

* Самим нелегальним курцям може загрожувати штраф у розмірі від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн.), що накладається органами внутрішніх справ.

 

Також зазначимо, що тепер гостріше постане питання про відповідальність за невідведення спецмісць для куріння (там, де куріння заборонено із застереженням про право курити у спеціально відведеному місці). Сьогодні суди переважно схильні вважати, що відведення спецмісць для куріння — це добровільна справа, і власник (орендар) має право встановити заборону на куріння по всьому приміщенню (детальніше про це див. «ВД», 2012, № 10). На це звертав увагу і МОЗ. Такий підхід, у принципі, логічний, оскільки не скрізь є технічна можливість відвести та обладнати місця для куріння. Плюс відповідальність зараз установлено за неустаткування місць (див. таблицю), а не за їх невідведення.


Документи консультації

Закон № 4844 — Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» від 24.05.2012 р. № 4844-VI.

Закон № 2899 — Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22.09.2005 р. № 2899-IV.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі