Теми статей
Обрати теми

Новорічні подарунки дітям від Фонду «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Стаття

Новорічні подарунки дітям від Фонду «тимчасової непрацездатності»

 

Новий рік годі навіть уявити без дитячих подарунків, якими бажають потішити малюків насамперед їхні татусі і мами. А якщо ж вони є застрахованими особами — найманими працівниками або добровільно зареєстрованими підприємцями, то приводів, зокрема, отримати ще один подарунок, цього разу від Фонду «тимчасової непрацездатності», буде ще більше.

Докладніше про те, як отримати безкоштовні дитячі подарунки за рахунок Фонду, йтиметься в цій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 48 — Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48.

Постанова № 37 — Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про встановлення граничного розміру витрат з бюджету Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка у 2012 році» від 31.07.2012 р. № 37.

 

Хто і як отримує дитячі новорічні подарунки

Діти застрахованих осіб, яким на 1 січня 2013 року ще не виповниться 14 років, мають право отримати в поточному році безкоштовний новорічний подарунок від Фонду «тимчасової непрацездатності» (далі — Фонд) (пункт 6 статті 34 Закону № 2240). «Роздають» такі подарунки звичайно у грудні, перед святом. Зверніть увагу, якщо дитині виповнюється 14 років 1 січня 2013 року, то отримати подарунок на неї вже не можна.

До застрахованих осіб належать самі підприємці на будь-якій системі оподаткування, якщо вони уклали в Пенсійному фонді договір добровільної участі, та всі наймані працівники.

Щоб отримати подарунок, слід дотримуватися певних правил, установлених спеціальним Порядком № 48, зокрема:

1) підприємці отримують дитячі подарунки у відділенні Фонду за місцем свого обліку;

2) наймані працівники отримують їх у своїх підприємців-роботодавців, які заздалегідь звертаються по них до відділень Фонду за місцем обліку. Причому забезпечити подарунками підприємець повинен тільки тих батьків, які працюють у нього за основним місцем обліку;

3) отримати дитячий новорічний подарунок можуть батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник дитини (пункт 1.5 Порядку № 48). Бабусі та дідусі права на отримання подарунка від Фонду не мають;

4) придбання (закупівля) і надання новорічних подарунків здійснюється Фондом, а не батьками або роботодавцем (у такому випадку гроші за подарунки Фонд не повертає) (пункт 1.6 Порядку № 48).

Існують також інші обов’язкові вимоги, про які докладніше зазначимо далі.

Зауважимо, що обоє батьків — застраховані особи можуть отримати подарунок для дитини, зокрема, якщо вони обоє підприємці або якщо хтось один із батьків — підприємець, а інший — найманий працівник. У всякому разі про певні обмеження для такої ситуації в Порядку № 48 не йдеться.

А от якщо підприємець (застрахована особа) додатково працює за трудовим договором (оформлений за основним місцем роботи), то виходячи з практики надання соціальних виплат йому буде видано один подарунок за місцем роботи.

Вартість одного дитячого подарунка (набору кондитерських виробів), що придбавається за рахунок коштів Фонду, у 2012 році становитиме 22,74 грн. (ліміт витрат Фонду на один дитячий подарунок, визначений постановою № 37,22,80 грн.).

 

Подарунки дітям підприємців

Для отримання подарунка підприємець насамперед повинен звернутися до відділення Фонду, де він перебуває на обліку, і подати заявку. Зауважимо, що конкретні строки для подання заявок у Порядку № 48 не зазначені, але для своєчасного отримання подарунка (до новорічного свята) зі зверненням затягувати не варто. На підставі заявок підприємців відбувається планування кількості новорічних подарунків та їх подальша закупівля. Заявка складається в довільній формі, в ній зазначаються прізвище, ім’я, по батькові та дата народження дитини (дітей) і реквізити підприємця. Не виключено, що для підтвердження даних про дитину підприємця попросять показати свідоцтво про народження дитини.

У Порядку № 48 не йдеться про подання інших документів, але підприємцю потрібно буде надати до Фонду договір про добровільну участь у системі соціального страхування, платіжні документи, які підтверджують сплату ЄСВ (довідку), тощо.

Далі, на підставі наданих у заявці даних (П. І. Б. підприємця, телефону тощо) працівники відділення Фонду повідомляють, коли він може отримати новорічний подарунок.

Новорічні подарунки підприємцю видаються за місцем обліку згідно з наказом директора районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду. Підприємець пише заяву та надає копію свідоцтва про народження дитини.

Новорічний подарунок видається за накладною при пред’явленні документа, що посвідчує особу (паспорта).

 

Подарунки дітям працівників підприємця

Працівники підприємця можуть отримати новорічні подарунки для своїх дітей у свого роботодавця, який спершу повинен отримати їх у Фонді. Причому згідно з Порядком № 48 закупівлею та розподілом дитячих новорічних подарунків займається безпосередньо Фонд. Роботодавцеві залишається тільки отримати подарунки у виконавчій дирекції відділення Фонду та роздати їх своїм працівникам (батькам дітей).

На новорічні подарунки мають право розраховувати діти працівників підприємців на будь-якій системі оподаткування, але тільки у разі, якщо вони оформлені за основним місцем роботи, тобто за якими ведуться трудові книжки (абзац перший частини 1 статті 50 Закону № 2240, пункт 3.4 Порядку № 48). Дітям працівників-сумісників новорічні подарунки не надаються.

Працівник може отримати подарунок для кожної своєї дитини . Якщо і мати, і батько працюють у підприємця за основним місцем роботи, то вони обоє мають право на отримання безкоштовного подарунка для однієї й тієї ж дитини від Фонду (тобто дитина отримає два подарунки через одного й того самого роботодавця).

При цьому не слід забувати про основних працівників, які перебувають на строкові випробування, працюють на умовах неповного робочого часу, перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. У той же час особи, які доглядають дитину до 6 років за медичним висновком, не є застрахованими у Фонді, тому для їхніх дітей безкоштовний подарунок отримуватися не буде.

 

Механізм отримання та видачі подарунків для дітей працівників

1. Підприємець-роботодавець заздалегідь подає заявку із зазначенням необхідної кількості новорічних подарунків для дітей працівників.

Для цього він звертається до відповідної виконавчої дирекції Фонду (районної, міжрайонної, міської). Конкретні строки для такого звернення не встановлені, як правило, це роблять наприкінці листопада — грудні поточного року.

На практиці такі заявки складаються на підставі списку дітей працівників. При цьому необхідно враховувати вік дітей (до 14 років), про що зазначалося вище.

 

Список працівників, які мають право
на отримання дитячих новорічних подарунків
за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності»

№ з/п

П. І. Б.

Посада

Кількість подарунків

П. І. Б. дитини, рік народження

1

Коваленко Є. В.

Продавець

2

Коваленко Людмила Ігорівна, 12.05.2007 р. н.

Коваленко Олексій Ігоревич, 11.08.2004 р. н.

2

Сергєєв П. А.

Вантажник

1

Сергєєв Іван Петрович, 05.03.2000 р. н.

Разом

Х

3

Х

 

2. На підставі контактних даних підприємця-роботодавця представники відділення Фонду інформують про час отримання подарунків.

3. Підприємець приходить до районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду для отримання подарунків дітям працівників. Видача новорічних подарунків страхувальнику здійснюється за накладною (при необхідності на підставі довіреності на іншу особу) і відповідно до поданої ним заявки.

4. Уповноважений із соціального страхування підприємця приймає рішення про надання новорічних подарунків дітям застрахованих осіб. Це рішення оформляється у письмовій формі, у ньому ще раз перелічуються дані працівників та їх дітей, яким буде видано подарунок.

5. Страхувальник (підприємець) складає відомість на видачу новорічних подарунків у довільній формі (за основу можна взяти форму, наведену вище, дописавши до неї графу «Підпис про отримання»). Згідно з вимогами пункту 3.1 Порядку № 48 у відомості мають бути обов’язково зазначені прізвища та ініціали застрахованих осіб (батьків), прізвища та ініціали дітей, число, місяць та рік народження дітей.

6. Страхувальник (підприємець) здійснює видачу новорічних подарунків найманим працівникам . Дані про отримання новорічних подарунків завіряються підписами застрахованих осіб у відомості на видачу новорічних подарунків.

7. Після видачі дитячих новорічних подарунків працівникам у підприємця повинні зберігатися такі документи:

— накладна на отримання дитячих новорічних подарунків;

— рішення уповноваженого (комісії) із соціального страхування;

— відомості на видачу новорічних подарунків, підписані підприємцем та уповноваженим (головою комісії) із соціального страхування та скріплені печаткою (за її наявності).

 

Оподаткування і відображення новорічних подарунків у звітності

1. Подарунки дітям підприємця.

Наданий новорічний подарунок не є доходом підприємця, отриманим у результаті його господарської діяльності. Отже, він не впливає на розмір оподатковуваного доходу підприємця на загальній системі, а також не враховується в доходах єдиноподатника. До витрат видача подарунка також не включається.

Оподатковуваним доходом звичайного громадянина сума подарунка також не буде, оскільки сам підприємець його не отримує, а тільки передає працівнику.

2. Подарунки дітям працівників підприємця.

ПДФО. Вартість дитячих новорічних подарунків, що надаються працівникам підприємця за рахунок коштів Фонду, не підлягає обкладенню ПДФО на підставі підпункту 165.1.1 ПКУ. У той же час роботодавець повинен відобразити вартість таких новорічних подарунків у формі № 1ДФ з ознакою доходу «128».

ЄСВ. Також вартість дитячих подарунків не включається до бази для нарахування та утримання ЄСВ. Такий висновок виходить з того, що вартість новорічних подарунків, які надаються за рахунок коштів Фонду, не включається до фонду оплати праці, а отже, не відповідає визначенню бази оподаткування, наведеному в статті 7 Закону про ЄСВ.

У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП відображати вартість отриманих від Фонду новорічних подарунків страхувальникам не треба.

ПДВ. Якщо підприємець є платником ПДВ, то на суму подарунка при його видачі він не повинен нараховувати ПДВ. Операція з роздачі дитячих подарунків, придбаних за рахунок Фонду, працівникам не відповідає визначенню постачання товарів, наведеному в підпункті 14.1.191 ПКУ.

 

Відповідальність за порушення при видачі подарунків

Зверніть увагу, що отримувати та видавати дитячі новорічні подарунки роботодавцям слід чітко за схемою, наведеною вище.

Відповідно до пункту 4.2 Порядку № 48 сума витрат Фонду за новорічні подарунки, видані з порушенням, не приймається до заліку та має бути відшкодована за рахунок страхувальника.

За порушення порядку використання отриманих новорічних подарунків згідно з частиною 1 статті 30 Закону № 2240 страхувальники сплачують штраф у розмірі 50 % від вартості виданих з порушенням подарунків.

Крім того, на підприємців-роботодавців, винних у порушенні порядку використання коштів Фонду, може бути накладений адміністративний штраф за статтею 1655 КУпАП у розмірі від 136 до 255 грн. (від 8 до 15 нмдг), а за повторне порушення особою, яка протягом року притягувалася до адміністративної відповідальності за ті самі порушення, — від 170 до 340 грн. (від 10 до 20 нмдг).

 

Висновки

Діти застрахованих осіб, яким на 1 січня 2013 року не виповниться 14 років, у поточному році мають право на новорічні подарунки за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності» (набір кондитерських виробів орієнтовною вартістю 22,80 грн.).

Підприємці можуть отримати подарунки для своїх дітей, якщо вони добровільно застраховані у Фонді (умова, за якої вони є застрахованими особами). Наймані працівники можуть отримати безкоштовні дитячі подарунки через своїх роботодавців, зокрема підприємців, у яких вони оформлені за основним місцем роботи.

Для отримання подарунків для своїх дітей або дітей працівників підприємці подають заявку до Фонду. Потім працівники виконавчих дирекцій Фонду інформують підприємців про день отримання подарунків.

Видачу подарунків найманим працівникам роботодавець здійснює на підставі рішення уповноваженого із соціального страхування. Для цього він також складає відомості, в яких обов’язково повинні розписуватися працівники.

У податковому обліку підприємців — застрахованих осіб та підприємців-роботодавців операції з отримання від Фонду та видачі дитячих подарунків працівникам не відображаються. ПДФО та ЄСВ з отриманих працівниками подарунків не утримуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі