Теми статей
Обрати теми

Про звільнення працівника без його присутності та «заднім числом» з його згоди

Редакція ВД
Стаття

Про звільнення працівника без його присутності та «заднім числом» з його згоди

 

Ситуація. У підприємця є найманий працівник, який востаннє вийшов на роботу 22.10.2012 р. і після цього місяць не виходив. Як коректно розірвати трудовий договір та оформити відповідний запис у трудовій книжці найманого працівника? Чи можна це зробити «заднім числом», тобто розірвати трудовий договір не через місяць, а датою останнього виходу працівника на роботу.

Ганна КАЛИНОВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Порядок № 260 — Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджений наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260.

Інструкція № 58 — Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58.

 

У цьому випадку проблема звільнення працівника буде пов’язана з двома моментами:

— можливістю своєчасно привести звільненого працівника до центру зайнятості за місцем проживання підприємця;

— згодою такого працівника звільнитися останньою датою його виходу на роботу.

Тому далі й розглянемо дві ситуації, коли найманий працівник сам не з’являється на робочому місці, а з’явившись через місяць:

— може не погоджуватися зі звільненням останньою датою його виходу на роботу;

— згоден звільнитися останньою датою його виходу на роботу.

 

Ситуація 1. Найманий працівник сам не з’являється на робочому місці, а з’явившись через місяць, може не погоджуватися зі звільненням останньою датою його виходу на роботу

Загальні моменти зняття з реєстрації трудового договору без працівника. В абзаці другому пункту 9 Порядку № 260 установлено можливість зняття трудового договору з реєстрації підприємцем (його уповноваженою особою) в односторонньому порядку (за відсутності звільненого працівника), за умови подання до центру зайнятості таких документів:

1) примірника трудового договору підприємця;

2) заяви про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення з роботи працівника та підстав розірвання зазначеного договору;

3) копій документів, що підтверджують:

— надсилання працівнику повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). Якщо вручити поштове відправлення неможливо — подаються копії підтверджуючих документів;

— проведення передбаченого законодавством остаточного розрахунку з працівником

або копії платіжної відомості із зазначенням депонованої суми заробітної плати працівника.

Тобто якщо має відбутися звільнення «з проблемами», роботодавець повинен:

— надіслати працівнику поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір, дату такого розірвання і дату відвідування центру зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації, а також про необхідність отримати остаточний розрахунок у день звільнення. У результаті в підприємця буде на руках повідомлення про те, що працівник лист одержав, а отже, повідомлений про необхідність прийти до центру зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації та дату такого походу;

— розрахувати та нарахувати всі суми, належні до виплати працівнику, який звільняється;

— у день звільнення зняти з поточного рахунка в банку грошові кошти для виплати належних працівнику сум і перерахувати ПДФО та ЄСВ, утриманий із таких сум, ЄСВ, нарахований на такі суми. Якщо протягом 3 робочих днів працівник не з’явиться на роботі, грошові кошти, які мали бути виплачені працівнику, депонуються (повертаються назад до банку), а в платіжній відомості зазначається депонована сума.

Після того як усі перелічені вище необхідні документи буде зібрано, роботодавець (його уповноважена особа) може звертатися до центру зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації без працівника.

Зазначимо, що на практиці в деяких центрах зайнятості наполягають на присутності працівника при знятті трудового договору з реєстрації, зауважуючи, що строк, протягом якого розірваний договір має бути знятий з реєстрації, законодавчо не встановлений і вони готові зачекати, доки звільнений працівник одумається та погодиться прийти до центру зайнятості. Водночас при виконанні підприємцем вимог абзацу другого пункту 9 Порядку № 260 вони зобов’язані знімати трудові договори з реєстрації за відсутності працівника. Про це, зокрема, йдеться у рішенні ВСУ «Про відновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення компенсації за невикористані щорічні відпустки» від 08.06.2011 р. № 6-50815св10.

Розірвання трудового договору без найманого працівника має бути проведено в зазначені вище строки — протягом 3 робочих днів з дня звернення.

Працівник, який був відсутній під час зняття з реєстрації трудового договору, може згодом звернутися до центру зайнятості для проставляння в його примірнику трудового договору відмітки про зняття такого договору з реєстрації. Така відмітка проставляється відповідальною особою центру зайнятості протягом 3 робочих днів з дня такого звернення. Якщо для працівника це місце роботи було основним, запис у трудовій книжці про його звільнення завіряється посадовою особою центру зайнятості у зазначеному вище порядку.

Працівник не з’являється на робочому місці — підприємець протягом місяця не писав письмове повідомлення: що робити після закінчення місяця. Із запитання видно, що від моменту останнього виходу працівника пройшло досить багато часу (місяць), але підприємець-роботодавець за цей час не надіслав працівнику письмове повідомлення і не звертався до центру зайнятості.

Нехай із запізненням, але роботодавець повинен надіслати письмове повідомлення «проблемному» працівнику.

Письмове повідомлення. Діяти в цьому випадку можна двома способами.

Перший , так би мовити, «жорсткий» спосіб — це скласти належним чином акт про встановлення факту відсутності працівника на робочому місці. Це дасть можливість звільнити найманого працівника за пунктом 4 статті 40 КЗпП за прогули. Коли потрібна «жорсткість» у вигляді такого акта? Якщо підприємець припускає, що після якогось часу вже тепер колишній найманий працівник може звернутися зі скаргою до інспекції з праці. Після скарги слідуватиме перевірка підприємця цією інспекцією. А далі справа може дійти до суду. Наші суди, як правило, займають позицію найманих працівників. І може так станеться, що некоректно звільненого працівника поновлять за рішенням суду на роботі, тож підприємцю доведеться виплатити цьому працівнику зарплату за весь період відсутності на роботі.

Цей акт складається в довільній формі (зразок див. нижче).

 

img 1 

 

Якщо підприємець веде табель обліку робочого часу, відсутність працівника на робочому місці повинна відображатися і в цьому регістрі. Табель може використовуватися як доказ, якщо спір про звільнення працівника розглядатиметься в судовому порядку або якщо працівник поскаржиться на дії роботодавця до інспекції з праці або прокуратури.

Далі необхідно написати таке письмове повідомлення цьому працівнику:

«У зв’язку з невиходом на роботу з такого-то числа вважаємо Вас звільненим за прогул. Просимо з’явитися на робоче місце для оформлення остаточного розрахунку, розірвання трудового договору та внесення запису до трудової книжки. У разі неоформлення трудової книжки Ви втрачаєте право отримати статус безробітного в центрі зайнятості».

Це повідомлення необхідно надіслати поштою з повідомленням про вручення, щоб у випадку перевірки інспекцією з праці у підприємця були вагомі докази про зроблені спроби викликати працівника на робоче місце.

Звичайно, надсилання такого «жорсткого» повідомлення не означає, що підприємець як роботодавець зробить запис у трудовій книжці про звільнення за прогул «проблемного» працівника. Можливо, працівник, отримавши таке повідомлення, прийде, щоб належним чином «закінчити» трудові відносини. І тоді трудові відносини можна закінчити, наприклад, за угодою сторін, повідомлення потім просто порвати, а щоб не виникло подальших проблем — оформити заяву за свій рахунок, про що ми скажемо нижче.

Другий спосіб — менш категоричний. Він підходить у тому випадку, якщо підприємець точно знає, що звільнений працівник не піде скаржитися до інспекції з праці. У цьому випадку також необхідно скласти та відправити поштою з повідомленням про вручення лист такого змісту:

«Повідомляємо Вас про намір розірвати трудовий договір за угодою сторін з такого-то числа. Нагадуємо про необхідність відвідати центр зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації такого-то числа, а також про необхідність отримати остаточний розрахунок у день звільнення. У разі неоформлення трудової книжки Ви втрачаєте право отримати статус безробітного в центрі зайнятості».

Як ми говорили вище, коли підприємець отримав поштове повідомлення про те, що працівник лист одержав, це означає, що він повідомлений про необхідність прийти до центру зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації та про дату такого візиту. Тільки після цього роботодавець (його уповноважена особа) може звертатися до центру зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації без працівника.

Оформлення відпустки за свій рахунок. Ми розуміємо, що від останнього дня виходу працівника на роботу до моменту відправлення письмового повідомлення вже пройшов час. Як рахувати ці дні? Якщо їх вважати робочими, то за них необхідно нарахувати та виплатити зарплату. Це не логічно — оплачувати невідпрацьовані дні.

Виходом із цієї ситуації може бути тільки заява працівника про надання йому відпустки за свій рахунок на період його відсутності. Зрозуміло, що написати таку заяву працівник зможе, тільки коли з’явиться на робочому місці.

Щоправда, і тут є нюанси.

По-перше , відпустка за свій рахунок може надаватися на підставі статті 26 Закону про відпустки: за сімейними обставинами та за іншими причинами працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на строк не більше 15 календарних днів на рік. Решту днів, схоже, доведеться вважати робочими.

По-друге , на момент надсилання письмового повідомлення працівнику підприємець не може точно знати, чи вдасться йому вмовити працівника написати заяву на відпустку за свій рахунок.

Виплати «проблемному» працівнику. З точки зору трудового законодавства, не звільнений належним чином найманий працівник вважається повноцінним працівником, якому необхідно нараховувати та виплачувати зарплату, крім днів відпустки за свій рахунок або оформленого акта про встановлення факту відсутності працівника на робочому місці.

А якщо формально підприємець вважає працівника звільненим, то це необхідно своєчасно підтверджувати документально, тобто намагатися своєчасно:

— надсилати письмове повідомлення

або

— складати акт про встановлення факту відсутності працівника на робочому місці, а після цього відповідне «жорстке» письмове повідомлення.

На фактичну дату звільнення підприємець зобов’язаний здійснити остаточний розрахунок та виплатити всі належні такому працівнику суми: заробітну плату за фактично відпрацьований час у місяці звільнення, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки на дітей. Детальніше про розрахунок та оподаткування виплат найманим працівникам при звільненні див. у «ВД», 2012, № 19, с. 24.

 

Ситуація 2. Найманий працівник сам з’явився через місяць на робочому місці і згоден звільнитися останньою датою його виходу на роботу

А зараз розглянемо ситуацію, коли останній відпрацьований день працівника, наприклад, 22.10.2012 р. Він з’явився 19.11.2012 р. (майже через місяць), щоб, умовно кажучи, «забрати» трудову книжку та зняти з реєстрації трудовий договір. Підприємець не надсилав працівнику письмове повідомлення протягом цього місяця. Працівник не заперечує проти звільнення останньою датою його виходу на роботу (тобто 22.10.2012 р.). Чи можна звільнити працівника «заднім числом», розірвати трудовий договір не через місяць, а датою останнього виходу працівника на роботу?

Тут треба розділити дві дати: дату звільнення та дату зняття з реєстрації трудового договору в центрі зайнятості.

Згідно з пунктом 14 Порядку № 260 записи про зняття з реєстрації трудового договору дають право приватному підприємцю внести записи до трудової книжки працівника про звільнення його з роботи.

Відповідно до пункту 2.26 Інструкції № 58 днем звільнення вважається останній день роботи. Записи про звільнення вносяться до трудових книжок працівникам у день їх звільнення.

У трудовій книжці є:

— графа 2 для внесення дати звільнення працівника;

— графа 4 «На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)».

Тому рекомендуємо внести запис до трудової книжки цього працівника так, як показано нижче, тобто:

— у графі 2 зазначити дату останнього виходу працівника на роботу (22.10.2012 р.);

— у графі 4 зазначити дату зняття з реєстрації трудового договору, а це буде дата — протягом 3 днів з дати відвідування центру зайнятості. Якщо підприємець і найманий працівник звернулися до центру зайнятості 19.11.2012 р., то договір знімуть з реєстрації не пізніше 22.11.2012 р.

На практиці співробітники центру зайнятості, як правило, не заперечують проти такого порядку заповнення трудової книжки. Головне, тут розуміти, що вони можуть зняти з реєстрації трудовий договір тільки протягом 3 днів від фактичної дати відвідування центру зайнятості. Як правило, трудовий договір знімається з реєстрації одразу ж у день звернення до центру зайнятості для зняття його з реєстрації. А «заднім числом» зняти з реєстрації трудовий договір не вийде.

Відповідно і запис у графі 4 в цьому випадку буде такий: «Трудовий договір № 4 знято з реєстрації 19.11.2012 р. ».

Унесений приватним підприємцем запис про звільнення працівника до трудової книжки завіряється підписом і печаткою посадової особи центру зайнятості, який знімав з реєстрації трудовий договір (пункт 15 Порядку № 260).

 

№ запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<…>

 

 

 

 

Фізична особа — підприємець Зотов Михайло Олександрович; реєстраційний номер облікової картки № 1234567890

 

<…>

6

22

10

2012

Звільнений за угодою сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП

Трудовий договір № 4 знято з реєстрації 19.11.2012 р.

 

 

 

 

Інспектор державної службі зайнятості Московського району м. Харкова
Вакуленко П. Р. м. п.

 

<…>

 

У розглянутій ситуації «проблемний» працівник міг по суті покарати тільки самого себе, оскільки в період з 23.10.2012 р. по 18.11.2012 р. він не міг би звернутися до центру зайнятості для отримання статусу безробітного. Але схоже, що йому статус безробітного був і не потрібний. Просто якби він звертався за цим до центру зайнятості, там би в нього обов’язково попросили трудову книжку, заповнену належним чином, тобто із зазначенням дати звільнення, дати зняття з реєстрації трудового договору, підпису та печатки посадової особи центру зайнятості, який знімав з реєстрації трудовий договір.

І ще один нюанс. Підприємець зобов’язаний здійснити з цим працівником остаточний розрахунок на 22.10.2012 р.:

нарахувати заробітну плату за фактично відпрацьований час у місяці звільнення, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки на дітей;

виплатити в день звільнення ці суми.

А оскільки працівник 22.10.2012 р. не з’явився за остаточним розрахунком, то суми, належні йому, необхідно було депонувати до банку. Зрозуміло, що в розглянутій ситуації в зазначений строк підприємець це не зробив, тому підприємцю залишається просто виплатити нараховані суми в день фактичної появи найманого працівника для звільнення. А в разі перевірки податковою інспекцією правильності нарахування та сплати ПДФО або Пенсійним фондом — нарахування ЄСВ показати трудовий договір, з якого буде видно дату зняття його з реєстрації. Також рекомендуємо зняти копію з трудової книжки найманого працівника, з якої буде видно, що:

— працівника звільнено у нашому прикладі 22.10.2012 р.;

— трудовий договір знято з реєстрації тільки через місяць, тобто 19.11.2012 р.

 

Висновки

1. Непояву працівника на робочому місці, якщо формально підприємець вважає працівника звільненим, необхідно прагнути своєчасно підтверджувати документально. Для цього підприємцю необхідно надіслати найманому працівнику письмове повідомлення про намір розірвати трудовий договір за угодою сторін. Таке письмове повідомлення надсилається поштою з повідомленням про вручення.

2. Якщо своєчасно таке повідомлення відправлено не було, а підприємець припускає, що з часом уже тепер колишній найманий працівник може звернутися зі скаргою до інспекції з праці, то пропонуємо діяти так:

— скласти акт про встановлення факту відсутності працівника на робочому місці;

— надіслати працівнику письмове повідомлення про намір розірвати трудовий договір згідно з пунктом 4 статті 40 КЗпП за прогули, з нагадуванням про необхідність відвідування центру зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації;

— на фактичну дату звільнення здійснити остаточний розрахунок та виплатити всі належні такому працівнику суми.

3. Якщо підприємець точно знає, що звільнений працівник не піде скаржитися до інспекції з праці, то пропонуємо діяти так:

— нехай із запізненням надіслати поштою з повідомленням про вручення лист про намір розірвати трудовий договір за угодою сторін;

— попросити працівника написати заяву за свій рахунок на дні його відсутності на роботі (на 15 календарних днів). Останні дні, якщо їх фактично більше 15, схоже, доведеться вважати оплачуваними робочими днями.

4. Якщо найманий працівник сам з’явився через місяць на робочому місці і згоден звільнитися останньою датою його виходу на роботу, то пропонуємо внести запис до трудової книжки цього працівника так:

— у графі 2 зазначити дату останнього виходу працівника на роботу;

— у графі 4 зазначити дату зняття з реєстрації трудового договору (тобто як у розглянутому прикладі, майже через місяць після дати звільнення).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі