Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Перепланування (переобладнання) нежитлового приміщення: до якої інстанції звернутися за дозволом

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Перепланування (переобладнання) нежитлового приміщення: до якої інстанції звернутися за дозволом

ЗАПИТАННЯ. Підприємець має власний діючий господарський магазин. Частину приміщення він хоче перепланувати (переобладнати) під кафе.

Чи є різниця між переплануванням і переобладнанням? До якої інстанції слід звернутися для отримання дозволу на перепланування (переобладнання) такого нежитлового приміщення?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу зазначимо, що перепланування та переобладнання приміщення не є тотожними, хоча дехто вважає їх такими.


Перепланування — до елементів перепланування жилих приміщень належать: перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків.

Переобладнання — улаштування в окремих квартирах багатоквартирних будинків індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів, улаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів.


Наведені вище визначення з Правил № 76 стосуються перепланування та переобладнання житлових приміщень. Ці Правила, власне, і стосуються житлових приміщень. Аналогічних визначень щодо нежитлових приміщень чинне законодавство не містить, тому виходитимемо з того, що технічні принципи перепланування та переобладнання житлових і нежитлових приміщень нічим не відрізняються.

Далі. Як випливає із запитання, підприємець не знає, до якої інстанції йому необхідно звернутися в разі перепланування (переобладнання) свого нежитлового приміщення.

Відповідно до статей 4 і 9 Закону № 687 та абзацу другого пункту 1 постанови № 466 будівництво (будівельні роботи) — це роботи з нового будівництва, реконструкції, технічного переоснащення діючих підприємств, реставрації, капітального ремонту.

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) в листі № 3019 висловила свою думку та вважає, що перепланування не належить до будівництва, а отже, питання перепланування не належать до компетенції ДАБІ. Тому напрошується висновок, що отримувати будь-які «дозвільні» документи ДАБІ в разі проведення робіт з перепланування не потрібно.

До речі, це не перший лист, в якому ДАБІ дотримується саме такої позиції. У своєму листі № 513 ДАБІ також зазначила, що перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках, кімнат у гуртожитку, об’єктів громадського призначення, а також будівель установ для попереднього ув’язнення та виконання покарань не належить до будівельних робіт і не є об’єктом регулювання постанови № 466.

За аналогією з переплануванням можна припустити, що переобладнання також не належить до будівельних робіт. Отже, звертатися до ДАБІ за дозвільними документами для перепланування (переобладнання) нежитлового приміщення підприємцю не потрібно.

А до кого ж звертатися підприємцю в цьому випадку?

На сьогодні перепланування (переобладнання) нежитлового приміщення, що належить у цьому випадку підприємцю на праві приватної власності, здійснюється за дозволом виконавчого комітету місцевої ради.

Оскільки дозвіл на перепланування (переобладнання) надається органами місцевого самоврядування, то і відповідні порядки видачі таких дозволів також затверджуються саме цими органами. Наприклад, у Києві ним є Порядок перепланування житлових і нежитлових приміщень у будинках у місті Києві, затверджений рішенням Київської міської ради IX сесії VI скликання від 24.05.2012 р. № 587/7924 (далі — Порядок № 587 ).

Так, у пункті 1.3 Порядку № 587 передбачено таке:


<…> перепланування — комплекс ремонтних робіт, пов’язаних з перенесенням і розбиранням некапітальних перегородок, влаштуванням нових елементів і деталей, прорізів без втручання у зовнішні стіни, міжповерхові перекриття та інші несучі конструкції будинку.

Для цілей цього Порядку термін «перепланування» передбачає роботи з переобладнання житлових та нежитлових приміщень, які полягають у встановленні в окремих приміщеннях індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів, влаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів.


Як бачимо, з точки зору Порядку № 587, термін «перепланування» включає роботи і з переобладнання нежитлового приміщення. Отже, послідовність дій підприємця при переплануванні та переобладнанні нежитлового приміщення в Києві буде однаковою, а саме йому потрібно:

— звернутися до відповідної районної у місті Києві державної адміністрації, яка уповноважена вчиняти дії щодо надання дозволу на перепланування житлових і нежитлових приміщень;

— заповнити декларацію про перепланування житлового чи нежитлового приміщення, будинку.

Слід зазначити, що будь-яких інших нормативно-правових актів, які б містили детальний опис процесу перепланування (переобладнання) нежитлового приміщення від його початку і до завершення, не існує.

Щоб зрозуміти, коли, кому та які саме документи доведеться подавати та яким вимогам повинен відповідати кожний етап перепланування (переобладнання), потрібно звернутися до цілої низки нормативних документів: законів, підзаконних актів, ДБН і СНіП. Ці вимоги, здебільшого, враховані в порядках, затверджених органами місцевого самоврядування.

Отже, щоб визначитися, як потрібно діяти у разі перепланування (переобладнання) нежитлового приміщення і при цьому не порушити вимог законодавства, підприємцю необхідно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування та ознайомитися з порядком, що діє в його регіоні.


Документи консультації

Закон № 687 — Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV.

Постанова № 466 — постанова КМУ «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466.

Правила № 76 — Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76.

Лист № 3019 — лист ДАБІ «Щодо заповнення декларації про початок виконання будівельних робіт при реконструкції або капітального ремонту квартир (приміщень) в багатоповерховому будинку /з питань права власності або користування земельною ділянкою» від 29.09.2011 р. № 40-17-3019.

Лист № 513 — лист ДАБІ «Щодо умов та порядку переобладнання та перепланування житлових приміщень» від 17.06.2011 р. № 40-16-513.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі