Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

До уваги підприємців-загальносистемників: наближається граничний строк сплати ПДФО за себе

Підприємці, які у 2011 році працювали на загальній системі оподаткування (протягом усього року або його частини), зобов'язані відзвітувати про свої доходи. Для цього їм необхідно не пізніше 09.02.2012 р. подати до ДПІ за місцем проживання декларацію про доходи та майновий стан за 2011 рік. Про заповнення цієї декларації детально розповідалося у «ВД», 2012, № 2, с. 16.

Отже, у цій декларації підприємці самостійно розраховують собі суму ПДФО, яку потрібно доплатити до бюджету за підсумками минулого року (або навпаки — бюджет повинен повернути переплату з ПДФО). А згідно зі статтею 57 Податкового кодексу «Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації…».

Таким чином, граничний строк сплати задекларованого ПДФО (рядок 13.01 Розділу V декларації про доходи) — 19.02.2012 р. (підпункт 177.5.3, стаття 57 Податкового кодексу). Однак у 2012 році 19 лютого припадає на вихідний день (неділя), тому сплатити потрібно заздалегідь — не пізніше 17.02.2012 р. (оскільки Податковим кодексом не передбачено перенесення граничних строків сплати податків/зборів у разі збігу їх із вихідними або святковими днями).

 

Підприємець-єдиноподатник може торгувати пивом і столовими винами

Лист ДПСУ від 12.01.2012 р. № 909/7/15-5117

 

У цьому листі представники ДПСУ зазначають, що згідно з підпунктом 291.5.1 ПКУ фізичні особи — підприємці, діяльність яких пов'язана з роздрібним продажем пива та столових вин, як і раніше, можуть бути платниками єдиного податку. При цьому, якщо до 2012 року з виручки від реалізації пива та дозволених для єдиноподатників алкогольних напоїв потрібно було сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, то з 01.01.2012 р. платників єдиного податку від його сплати звільнено.

У цьому випадку залишається лише зауважити, що з урахуванням вимог Закону про ліцензування № 481/95-ВР продавати вроздріб пиво та вино столове можна без ліцензії.

Під роздрібною торгівлею з урахуванням цього ж Закону № 481/95-ВР слід розуміти продаж зазначених напоїв безпосередньо громадянам або іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об'єктах громадського харчування.

РРО та розрахункові квитанції при продажу зазначених напоїв єдиноподатниками не застосовуються через пільгу з пункту 6 статті 9 Закону про РРО, яка діє незалежно від того, чи продаються/не продаються підакцизні товари.

Визначення столових вин міститься в Законі про виноград і виноградне вино: вино, виготовлене шляхом повного або неповного зброджування сусла (поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке). Визначити належність виноробної продукції до столових вин можна в тому числі за назвою продукції, зазначеної на лицьовому боці етикетки пляшки або самій пляшці (іншому посуді).

 

ПДВ-реєстрація платниками єдиного податку: очевидні та не дуже висновки ДПСУ

Лист ДПСУ від 26.12.2011 р. № 8362/6/15-2316

 

На думку ДПСУ, норми Податкового кодексу в частині застосування ставок 3 і 5 % єдиного податку та порядку реєстрації єдиноподатників платниками ПДВ мають однозначне тлумачення.

Так, платники єдиного податку, які застосовують ставку 5 %, при перевищенні сукупних обсягів постачання послуг (робіт) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців у 300 тис. грн. обов'язковій реєстрації платниками ПДВ не підлягають (реєструються на добровільних засадах).

Таким чином, питання з обов'язковою ПДВ-реєстрацією єдиноподатників можна вважати вирішеним.

Відкритим залишається питання з добровільною ПДВ-реєстрацією.

По-перше, у листі міститься дивне формулювання, з урахуванням якого можна дійти висновку, що право на ПДВ-реєстрацію виникає у платника єдиного податку в разі здійснення виключно постачань послуг (робіт) платникам ПДВ.

Однак таке твердження суперечить вимогам Податкового кодексу. Якщо і говорити про винятковість, то тільки в частині обчислення обсягів постачань послуг (робіт) платникам ПДВ.

Інший цікавий момент все ще потребує роз'яснень податківців: чи може платник єдиного податку перейти зі ставки 5 % на ставку 3 % з інших підстав, ніж за обсягом постачань робіт (послуг) платникам ПДВ.

Ми схильні вважати: якщо задовольняється будь-який критерій для добровільної ПДВ-реєстрації з пункту 182.1 ПКУ (сформований статутний капітал або балансова вартість активів перевищує 300 тис. грн. чи обсяги постачань товарів/послуг платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50 % загального обсягу постачань), то суб'єкт господарювання також може зареєструватися платником ПДВ з переходом на ставку 3 %. Хоча є сумніви, що податківці визнаватимуть таку можливість.

 

Податкова служба узагальнила зміни у формах податкової звітності з ПДВ

Лист ДПСУ від 17.01.2012 р. № 1420/7/15-3117

 

Насамперед зауважимо: як ми й передбачали, ДПСУ вважає, що за новою формою ПДВ-звітність має подаватися з 1 лютого 2012 року, тобто за січень 2012 року (квартальниками — за I квартал 2012 року).

Що стосується суті змін, та поява наказу ДПСУ від 25.11.2011 р. № 1492 (див. «ВД», 2012 р., № 2, с. 2) пов'язана із Законом України від 07.07.2011 р. № 3609-VI, яким, зокрема, унесено зміни до спецрежиму з ПДВ (стаття 209 ПКУ).

У результаті форми податкової звітності з ПДВ зазнали таких змін (порівняно з редакцією наказу ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41):

розділ III «Розрахунки за звітний період» податкової декларації з ПДВ (скороченої) та уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок доповнено новими рядками для цілей реалізації механізму зарахування до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду перевищення суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) сільгосппідприємством постачальнику на вартість виробничих факторів, над сумою податку, нарахованого за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг;

— розділ III уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (за «переробницькою» діяльністю відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ) доповнено новим рядком 19 «Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки».

Порядок заповнення та подання податкової звітності з ПДВ також зазнав деяких змін. Зокрема, пункт 3 розділу III ПКУ доповнено такою нормою: у разі подання податкової звітності в електронній формі платник податків зобов'язаний здійснити таке відправлення не пізніше закінчення останньої години дня, в якому минає граничний строк подання податкової декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі