Теми статей
Обрати теми

Нові Книги обліку доходів (і витрат) для єдиноподатників: запитання, відповіді, правила, приклади

Редакція ВД
Стаття

Нові Книги обліку доходів (і витрат) для єдиноподатників: запитання, відповіді, правила, приклади

 

У попередньому номері «ВД» (2012, № 2, с. 13) ми вже писали, про появу нових форм Книг обліку доходів
(і витрат) для єдиноподатників. Однак лише стисло розглянули основні їх відмінності від Книги за формою № 10. Сьогодні ж поговоримо про заповнення нових Книг детальніше: що, куди та коли записувати та як це виглядатиме на прикладі.

Тож розпочнемо.

Інеса МОКРОНІС, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Указ № 436 — Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Постанова № 507 — постанова КМУ «Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727» від 16.03.2000 р. № 507 (втратила чинність з 01.01.2012 р.).

Наказ № 1637 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

Положення № 637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

 

Коли заводити нову Книгу

Нову Книгу обліку доходів (і витрат) єдиноподатникам бажано завести якомога раніше (починаючи з 01.01.2012 р.). Однак, перш ніж робити в ній записи, підприємець зобов'язаний зареєструвати її в податковій. А з цим сьогодні саме проблема.

Річ у тім, що в січні податківцям було не до реєстрації нових Книг, адже спочатку потрібно було прийняти заяви від усіх бажаючих перейти на «спрощенку» і видати їм Свідоцтва. Тому в будь-якому разі підприємцю доведеться якийсь період часу вести записи у старій Книзі за формою № 10 або у Книзі ОДВ, якщо він був загальносистемником. А відразу після того, як вдасться зареєструвати нову Книгу обліку доходів (і витрат) — продовжувати записи вже в ній.

При цьому записи, зроблені у Книзі за формою № 10 з 01.01.2012 р. і до дня реєстрації нової Книги, можна:

— або залишити у Книзі за формою № 10;

— або перенести до нової Книги одним рядком (загальним підсумком) за весь період (що, на наш погляд, краще).

Та все ж, який із зазначених варіантів переважатиме, краще уточнити в самих податківців при реєстрації нової Книги обліку доходів (і витрат), оскільки на місцях їх погляди на цю проблему можуть відрізнятися. У будь-якому разі підсумок за місяць потрібно підбити з урахуванням даних зі старої книги.

 

Базові правила ведення Книг обліку доходів (і витрат)

З 01.01.2012 р. для єдиноподатників існує дві форми Книги. Однак вести потрібно лише одну з них — залежно від того, до якої групи належить підприємець:

Книгу обліку доходів — для тих, хто належить до груп 1, 2 або 3 і не є платником ПДВ;

Книгу обліку доходів і витрат — для тих, хто належить до групи 3 і зареєстрований як платник ПДВ.

При цьому не має значення, скількома видами діяльності займається підприємець. Навіть якщо їх декілька, Книгу обліку доходів (і витрат) він повинен все одно мати одну (у ній відображаються доходи (і витрати) за всіма видами діяльності одночасно).

Загальні правила ведення обох Книг розглянемо в табл. 1.

 

Таблиця 1

Базові правила ведення Книг обліку доходів (і витрат)

Запитання

Відповідь

1

2

Яким нормативно-правовим актом затверджено нову форму Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат?

Нову форму Книг обліку затверджено наказом № 1637. Цей нормативно-правовий акт набув чинності 01.01.2012 р., тому теоретично нову форму Книги потрібно мати вже з цієї дати (однак, як ми вже з'ясували, на практиці це відбуватиметься дещо пізніше)

Чи обов'язково нову Книгу реєструвати в податковій?

Так, згідно з пунктом 2 наказу № 1637 прошнурована та пронумерована Книга має бути зареєстрована в органі державної податкової служби за місцем обліку підприємця (тобто за його місцем проживання) .

Реєстрація провадиться безоплатно

Чи потрібно заводити нову Книгу обліку доходів (і витрат) на найманих працівників, які беруть участь у продажу товарів (робіт, послуг)?

Ті підприємці, які в минулому вже працювали на єдиному податку, безумовно, пам'ятають про те, що єдиноподатникам завжди доводилося заводити Книгу за формою № 10 не лише на себе, а й на кожного працівника, який одержує на руки виручку від покупців або замовників. Така вимога містилася в постанові № 507.

Однак, на сьогодні постанова № 507 втратила чинність, а наказ № 1637 не містить жодної норми, в якій би йшлося про необхідність заводити Книги для працівників. Виходить, оскільки нормативно-правові акти більше не містять такої вимоги, то єдиноподатники не зобов'язані заводити Книги на працівників

Як записувати до Книги обліку доходів (і витрат) дохід, отриманий працівниками (реалізаторами)?

Як ми вже з'ясували, заводити на працівника окрему Книгу обліку доходів
(і витрат) не потрібно. Водночас у своїй Книзі підприємець повинен після закінчення кожного дня відобразити загальну суму доходу з урахуванням коштів, отриманих реалізаторами. Як це зробити?

Якщо підприємець має всього одного реалізатора, то все доволі просто — суму доходу, отриманого ним протягом дня, можна довідатися усно (зателефонувавши працівнику). Додавши її до доходу, який безпосередньо надійшов (на руки або на поточний рахунок), отримаємо загальну суму доходу, яку і слід записати до Книги обліку доходів (і витрат).

Якщо ж торговельних точок у підприємця декілька, то для зручності він може завести зошит (довільної форми). У ній після закінчення дня є сенс відобразити суму доходу, отриманого кожним його реалізатором. Потім усі суми підсумовуються, до них додається дохід, що надійшов особисто підприємцю (зрозуміло, якщо він йому надходив), і остаточна (підсумкова) сума доходу записується до Книги обліку доходів (і витрат).

Зверніть увагу: оскільки на працівників не потрібно заводити Книги обліку доходів (і витрат), у торговельній точці Книги може й не бути. Вона повинна знаходитися безпосередньо у самого підприємця. У разі перевірки (а під час неї обов'язково має бути присутнім підприємець), він приїде та привезе із собою цю Книгу

Як заповнювати нову Книгу обліку доходів
(і витрат)? Чи можна її вести лише на комп'ютері (без паперової копії)?

Згідно з пунктом 3 наказу № 1637 записи у Книзі обліку доходів (і витрат) повинні здійснюватися розбірливо чорнилом темного кольору або пастою кулькових ручок.

Про можливість ведення Книги в електронному вигляді (на комп'ютері) у наказі № 1637 нічого не зазначено.

Утім щодо цього питання ДПСУ нещодавно висловилася так (лист від 26.12.2011 р. № 10406/7/18-4017):

«…Державна податкова служба України не заперечує щодо ведення платниками податків в електронному вигляді документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань)… (подання їх до органу державної податкової служби, зокрема, при проведенні перевірки) за умови дотримання платником податку вимог, визначених законодавством, а саме:
— такі документи підписуватимуться електронним цифровим підписом, посилений сертифікат якого надано платником податків до органу державної податкової служби відповідно до договору про визнання електронних документів, укладеного з органом державної податкової служби;
при проведенні перевірок посадові особи органу державної податкової служби будуть отримувати від платника податків або його законних представників копії документів, що належать до предмета перевірки».

Як бачимо, податківці у принципі не проти ведення документів, у тому числі й Книги обліку доходів (витрат) в електронному вигляді (без паперового аналога). Однак існує обов’язкова вимога з їх боку — наявність у підприємця ЕЦП і договору з податківцями про визнання електронних документів

Чи допускаються виправлення у Книзі обліку доходів (і витрат)?

Так, згідно з пунктом 3 наказу № 1637 у разі здійснення виправлень у Книзі обліку доходів (і витрат) правильний запис посвідчується підписом підприємця.

При цьому поряд із записом все ж є сенс зазначати ще й дату виправлення, як це робилося раніше. Хоча прямої вимоги про це наказ № 1637 не містить

На яку дату зазначати доходи та витрати у Книзі обліку доходів
(і витрат)?

При заповненні Книги обліку доходів (і витрат) єдиноподатники використовують касовий метод, тобто орієнтуються на дату надходження або витрачання грошових коштів.

Так, запис про доходи здійснюється на дату отримання оплати до каси або на поточний рахунок від покупців (замовників). Тому сам факт відвантаження товарів або підписання акта приймання-передачі робіт (послуг) не має значення
та у Книзі не відображається.

Що ж до безоплатно отриманих товарів, то запис про доходи в такому разі здійснюється в день їх отримання.

А дохід у вигляді простроченої кредиторської заборгованості відображається єдиноподатником на дату списання такого боргу у зв'язку із закінченням строку позовної давності за ним (пункт 292.6 Податкового кодексу).

З витратами все взагалі просто — записи про них уносяться до Книги в день сплати (перерахування) грошових коштів (постачальникам, підрядникам, бюджету, ПФ тощо). Таким чином, сам факт отримання товарів або підписання акта приймання-передачі робіт (послуг) не має значення, оскільки запис про витрати на цю дату у Книзі не відображається.

Зверніть увагу: щоб записати до Книги обліку доходів і витрат суму витрат, єдиноподатник більше не зобов'язаний чекати отримання доходу, пов'язаного з такими витратами. Сума витрат відображається у Книзі в день сплати грошових коштів, незалежно від того, чи отримано вже дохід, пов'язаний з цими витратами. Отже, принцип відповідності доходів і витрат на єдиноподатників не поширюється

Як записувати дохід до Книги обліку доходів
(і витрат): після кожного продажу або загальним підсумком за день?

Єдиноподатники мають право записувати до Книги дохід загальним підсумком за день без розшифровки в ній, від кого та за що саме отримано дохід
(підпункт 296.1.1 Податкового кодексу, пункт 5 наказу № 1637)

Якщо в якийсь день не було ні надходжень, ні витрат, чи потрібно заповнювати Книгу обліку доходів (і витрат) за цей день?

З одного боку, згідно з порядками ведення книг єдиноподатників, затвердженими наказом № 1637, платники єдиного податку у Книзі «щодня, за підсумками робочого дня» відображають отримані доходи або отримані доходи та понесені витрати.

З іншого — згідно з тими ж порядками записи до Книги вносяться за підсумками робочого дня, протягом якого отримано доход або отримано доход і понесено витрати.

У зв'язку з цим логічніше все ж таки за «порожні» дні Книгу не заповнювати

Як підбити підсумки в новій Книзі: чи можна раз на квартал або обов'язково кожного місяця?

Якщо раніше єдиноподатникам дозволялося підбивати підсумок доходів у Книзі за формою № 10 так, як це їм було зручно (раз на тиждень, раз на місяць або за інший період, але не менше ніж раз на квартал), то тепер ситуація змінилася.

У новій Книзі підсумкову суму доходу потрібно буде підбивати не менше ніж раз на місяць. Крім того, необхідно підбивати підсумки за доходами за квартал і за рік

Що робити після того,
як нова Книга обліку доходів (і витрат) закінчиться?

Після того як нова Книга обліку доходів закінчиться, її не потрібно здавати до податкової. Вона повинна залишатися на зберіганні у самого підприємця протягом 3 років після здійснення останнього запису в ній.

Що ж до наступної Книги обліку доходів (і витрат), яку підприємець заведе замість тієї, що закінчилася, то записи в ній потрібно буде продовжувати наростаючим підсумком з початку звітного року (імовірно, переносити дані з Книги, що закінчилася, не потрібно)

 

Тепер розберемося із заповненням кожної з Книг окремо.

 

Книга обліку доходів для єдиноподатників груп 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ)

Відповіді на основні запитання, які цікавлять підприємців і стосуються нової Книги обліку доходів, наведено в табл. 2.

 

Таблиця 2

Про нову Книгу обліку доходів для єдиноподатників груп 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ)

Запитання

Відповідь

1

2

Що зазначати у графі 1?

У цій графі зазначається дата запису. Тут потрібно буде проставити дати всіх робочих днів підприємця.
Вихідні дні, на наш погляд, можна не зазначати. Однак дуже обережний підприємець може записати до Книги і вихідні, поставивши в решті граф прокреслення або нулі

Що зазначати у графі 2?

 

Зазначається щоденний підсумок доходу, отриманого від продажу товарів, робіт і послуг у межах діяльності, зазначеної у Свідоцтві платника єдиного податку.
Зверніть увагу: у цій графі відображається лише той дохід, який отримано у вигляді готівкових грошових коштів або коштів, що надійшли на поточний рахунок підприємця.
Що стосується інших доходів, то у цій графі не зазначається, наприклад, дохід, отриманий:
— від діяльності, не внесеної до Свідоцтва платника єдиного податку;
— у вигляді векселя;
— у вигляді товарів (робіт, послуг), отриманих в обмін на продані;
— в іншому натуральному вигляді.
Такі доходи, як відомо, обкладаються єдиним податком за ставкою 15 % і зазначаються у графі 9 Книги обліку доходів.
Крім того, до цієї графи не повинні потрапляти вартість безоплатно отриманих товарів або заборгованість, за якою минув строк позовної давності. Такі суми слід відображати у графах 5 і 6 Книг відповідно

Якщо загальна річна сума доходу, зазначеного у графі 2, перевищить гранично допустиме значення (для групи 1 — 150 тис. грн., групи 2 — 1 млн грн., групи 3 — 3 млн грн.), то з перевищення потрібно буде сплатити єдиний податок за ставкою 15 %.
Решта доходу обкладається єдиним податком за звичайною ставкою.
І все ж таки, незважаючи на те, що сума перевищення обкладається єдиним податком за ставкою 15 %, вона зазначається у графі 2 Книги, а не у графах 8 і 9

Підтверджувати будь-якими документами записи в цій графі наказ № 1637 не вимагає. Разом з тим щодо безготівкових надходжень у підприємця завжди буде підтвердний документ — це виписка банку. Оформляти ж якимось документом отримання готівки не потрібно.
Однак у зв'язку з цим у підприємця може виникнути таке запитання: згідно зі статтею 44 Податкового кодексу всі платники податків зобов'язані документально підтверджувати показники своєї податкової звітності, чи не буде відсутність документа про готівковий дохід порушенням цієї норми? На наш погляд, порушення тут немає і ось чому:
1) податковою звітністю єдиноподатника є декларація (а не Книга обліку доходів);
2) у декларації єдиноподатники зазначають лише дані про доходи. Отже, суму доходу, отриманого протягом кварталу (або року), обов'язково потрібно підтвердити будь-яким документом;
3) стаття 44 Податкового кодексу для таких цілей дозволяє використовувати дані таких документів: «…первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством». Простіше кажучи, дані про доходи необов'язково підтверджувати тільки первинними документами про дохід. Підтвердним документом буде сама Книга обліку доходів, оскільки:
— у ній є всі записи про дохід, отриманий єдиноподатником;
— дані, зазначені в ній, пов'язані з обчисленням єдиного податку;
— обов'язок її ведення для єдиноподатників установлено статтею 296 Податкового кодексу;
4) у свою чергу, підтверджувати будь-якими документами записи про доходи у Книзі обліку доходів необов'язково, оскільки такої вимоги в чинних на сьогодні нормативно-правових актах немає

Що зазначати у графі 3?

У цій графі зазначається сума коштів (у тому числі отримані аванси), яку єдиноподатник повернув своїм покупцям або замовникам у зв'язку з розірванням договору, поверненням товару або за листом-заявою про повернення коштів (підпункт 5 пункту 292.11 Податкового кодексу).
Таким чином, записи в цій графі обов'язково повинні підтверджуватися відповідним документом (угода про розірвання договору, лист-заява про повернення коштів, ТТН на повернений товар і претензія з приводу якості товару тощо)

Що зазначати у графі 4?

У цій графі зазначається скоригована сума доходу за продані товари (роботи, послуги), без урахування коштів, повернених покупцям або замовникам. Розраховується як різниця між графою 2 і 3

Що зазначати у графі 5 Книги обліку доходів?

У цій графі зазначається вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
Про те, як визначати їх вартість, у наказі № 1637 не йдеться.
На нашу думку, у цьому випадку немає підстав застосовувати звичайні ціни. Замість цього можна попросити дарувальника зазначити в договорі дарування певну вартість переданих товарів для цілей оподаткуваннядовідка 1. Однак при цьому слід бути надто уважним: вартість товару слід зазначити лише довідково, жодним чином не зобов'язуючи обдарованого відшкодовувати цю вартість. Інакше договір дарування буде визнано нікчемним (роз'яснення Мін'юсту від 16.03.2011 р. б/н).

Водночас не виключено, що податківці наполягатимуть саме на застосуванні звичайних цін (тобто захочуть визначити вартість безоплатно отриманих товарів, робіт або послуг за ринковими цінами, що діють на день їх отримання).

Якщо підприємець бажає убезпечити себе від завищення цін на безоплатний товар з боку податківців (під час перевірки), то він може заздалегідь подбати про наявність документів, що підтверджують «звичайність» застосованих цін (у 2012 році для цього підійде, наприклад, ксерокопія оголошення в газеті про продаж аналогічних товарів, робіт, послуг і їх ціну підпункт 1.20.3 Закону про податок на прибуток)

Що зазначати у графі 6?

У цій графі зазначається заборгованість єдиноподатникам постачальникам і підрядникам, за якою він не розрахувався, а строк давності за нею вже минув

Що зазначати у графі 7?

У цій графі зазначається загальна сума доходу, отриманого єдиноподатником. Розраховується як сума граф 4, 5 і 6 Книги обліку доходів

Що зазначати у графі 8?

У цій графі зазначається вид доходу, отриманого з порушенням правил роботи на спрощеній системі оподаткування, а саме:
— «дохід від діяльності, не зазначеної в Свідоцтві платника єдиного податку» групи 1 або 2 (єдиноподатники групи 3 сплачують із такого доходу звичайну ставку єдиного податку);
— «дохід, отриманий у натуральній формі»;
— «дохід, отриманий від діяльності, забороненої єдиноподатникам».
Усі ці доходи обкладаються єдиним податком за ставкою 15 % (незалежно від того, до якої групи єдиноподатників належить підприємець). Але це ще не все. Після закінчення того кварталу, в якому підприємець отримає такі доходи, він зобов'язаний залишити спрощену систему оподаткування та працювати на загальній, як мінімум, до кінця року (підпункт 298.2.3 Податкового кодексу).
Зверніть увагу: усе згадане вище є справедливим лише в тому разі, якщо такий дохід було отримано за договором, в якому єдиноподатник виступав як підприємець, а не як громадянин —фізична особа. Таким чином, якщо фізична особа отримала заборонений для єдиноподатників дохід як громадянин (і сплатила з такого доходу ПДФО), а не як підприємець-єдиноподатник, то податківці не повинні позбавляти його права працювати на спрощеній системі

Що зазначати у графі 9?

У цій графі зазначається сума доходу, вид якого був записаний у графі 8

 

Тепер розглянемо на прикладі, як заповнити Книгу обліку доходів.

 

Приклад 1

Підприємець працює на єдиному податку у групі 2. У Свідоцтві платника єдиного податку зазначено такі види діяльності: «51.31.0 Оптова торгівля фруктами та овочами», «52.21.0 Роздрібна торгівля фруктами та овочами» і «60.24.0 Діяльність автомобільного вантажного транспорту».

У лютому 2012 року підприємець отримав такі доходи:

03.02.2012 р. — оплата від підприємця А.А.А. за апельсини в сумі 1500,00 грн. (отримано на поточний рахунок підприємця);

03.02.2012 р. — оплата від громадян за продані їм уроздріб мандарини, апельсини, виноград, цибулю, капусту, буряк — 2000,00 грн. (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

06.02.2012 р. — оплата від юридичної особи «Б» за відвантажені їй фініки — 500,00 грн. (отримано на поточний рахунок підприємця);

06.02.2012 р. — оплата від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти, 1700,00 грн. (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

06.02.2012 р. — безоплатно отримані товари (фрукти) на суму 300,00 грн.;

07.02.2012 р. — оплата від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти, 2500,00 грн. (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

07.02.2012 р. — підприємець повернув покупцю раніше отриманий від його аванс у зв'язку з розірванням договору в сумі 1200,00 грн.;

08.02.2012 р. — оплата від громадянина В.В.В. за надану йому в оренду квартиру (договір оренди укладено єдиноподатником без зазначення його підприємницького статусу, тобто від імені громадянина — фізичної особи) — 2000,00 грн.;

08.02.2012 р. — оплата від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 1350,00 грн. (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

08.02.2012 р. — минув строк давності (3 роки) за договором, за яким єдиноподатник не сплатив постачальнику 750,00 грн.;

09.02.2012 р. — оплата від юридичної особи — загальносистемника «Г» за транспортні послуги (договір на перевезення товару укладено від імені підприємця) — 5000,00 грн. Оплату отримано на поточний рахунок підприємця;

09.02.2012 р. — оплата від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 1950,00 грн. (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

10.02.2012 р. — оплата від юридичної особи — єдиноподатника «Д» за надане їй в оренду приміщення — 3000,00 грн. (договір оренди укладено від імені підприємця). Оплату отримано на поточний рахунок;

10.02.2012 р. — оплата від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 1500,00 грн. (отримано найманим працівником — продавцем у магазині).

Як заповнити Книгу обліку доходів за лютий 2012 року?

 

Прокоментуємо основні моменти:

— дохід, отриманий в межах «єдиноподатної» діяльності, зазначається загальним підсумком за день, при цьому підсумовуються кошти, що надійшли на рахунок підприємця та отримані його працівниками;

— договір на надання в оренду квартири укладено єдиноподатником від імені громадянина, тому орендна плата за ним — це громадянський дохід фізичної особи. А отже, такий платіж у підприємницькій діяльності не враховується та у Книзі обліку доходів не повинен відображатися;

— договір на перевезення товару — це послуги. Незважаючи на те, що послуги вантажних перевезень зазначені у Свідоцтві платника єдиного податку, слід пам'ятати, що єдиноподатники групи 2 не мають права надавати послуги загальносистемникам. А отже, дохід, отриманий за таким договором, повинен обкладатися єдиним податком за ставкою 15 %;

— діяльність з надання в оренду нерухомості взагалі не зазначена у Свідоцтві платника єдиного податку. А це означає, що дохід, отриманий за таким договором, повинен обкладатися єдиним податком за ставкою 15 % (навіть незважаючи на те, що нерухомість надана в оренду єдиноподатнику, що теоретично для групи 2 дозволено, але обов'язково має бути зазначено у Свідоцтві).

Книга обліку доходів, заповнена за даними прикладу 1, матиме вигляд, наведений на рис. 1.

Зверніть увагу : у новій Книзі обліку доходів єдиноподатники груп 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ) більше не зобов’язані вести облік витрат. Та все ж ми зі свого боку рекомендуємо мати хоча б документи на товар, щоб уникнути претензій податківців стосовно того, що бездокументний товар було отримано безоплатно або придбано у громадян без утримання з них ПДФО тощо. Детальніше про необхідність мати документи на товар в єдиноподатників ми поговоримо в окремій публікації.

 

Книга обліку доходів і витрат для єдиноподатників групи 3 (платники ПДВ)

Єдиноподатники групи 3, які зареєстровані як платники ПДВ, зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат. Вона відрізняється від Книги обліку доходів, що розглядалася вище, тим, що складається з двох розділів:

перший повністю повторює Книгу обліку доходів, яку ведуть єдиноподатники групи 1 — 3 (неплатники ПДВ) з тією лише відмінністю, що всі суми доходу (крім графи 9) зазначаються в ньому без ПДВ. Оскільки ми тільки-но розглянули, як заповнювати Книгу обліку доходів, не повторюватимемося та відразу перейдемо до другого розділу Книги;

другий розділ передбачений для обліку витрат.

Відповіді на основні запитання, що стосуються заповнення другого розділу нової Книги обліку доходів і витрат, наведено в табл. 3 на с. 11.

 

Книга обліку доходів

(для платників єдиного податку першої і другої груп
 та платників єдиного податку третьої групи,
які не є платниками податку на додану вартість)

Дата

Дохід від провадження діяльності*

Дохід, що оподатковується за ставкою 15 %**

вартість проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг

вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), грн.

сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, грн.

всього, грн. (гр. 4 +
+ гр. 5 + + гр. 6)

сума, грн.

сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати, грн.

скоригована сума доходу, грн. (гр. 2 - гр. 3)

вид доходу

сума, грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

03.02.2012

3500,00

3500,00

3500,00

04.02.2012

05.02.2012

06.02.2012

2200,00

2200,00

300,00

2500,00

07.02.2012

2500,00

1200,00

1300,00

1300,00

08.02.2012

1350,00

1350,00

750,00

2100,00

09.02.2012

1950,00

1950,00

1950,00

Дохід від діяльності, забороненої єдиноподатникам

5000,00

10.02.2012

1500,00

1500,00

1500,00

Дохід від діяльності, не вказаної в Свідоцтві

3000,00

<…>

Разом за лютий 2012 року

13000,00

1200,00

11800,00

300,00

750,00

12850,00

8000,00

* Відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (крім доходу, що оподатковується за ставкою 15 %).

** Відповідно до підпунктів 2 — 4 пункту 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

Рис. 1. Зразок заповнення Книги обліку доходів за даними прикладу 1

 

Таблиця 3

Про заповнення другого розділу Книги обліку доходів і витрат
єдиноподатниками групи 3 (платниками ПДВ)

Запитання

Відповідь

1

2

Як записувати витрати до Книги обліку доходів і витрат: після кожного платежу чи загальним підсумком за день?

Єдиноподатники мають право відображати у Книзі витрати загальним підсумком за день без розшифровки в ній, кому та за що перераховано оплату (пункт 5 наказу № 1637)

Що зазначати у графі 1 розділу II?

У цій графі зазначається дата запису. Очевидно, тут потрібно буде проставити дати всіх робочих днів підприємця.
Вихідні дні, на нашу думку, можна не зазначати. Однак дуже обережний підприємець може записати до Книги і вихідні, поставивши у решті граф розділу II прокресленни або нулі

Що зазначати у графі 2 розділу II?

До цієї графи заносяться витрати на купівлю товарів (робіт або послуг), зокрема, зазначається вид таких витрат, наприклад:
— «вартість товару (робіт, послуг), сплачена постачальнику (підряднику) за договором від __ № ___»;
— «митний збір»;
— «суми непрямих податків, які сплачені у зв'язку з купівлею товарів (робіт, послуг) і не відшкодовуються підприємцю»;
— «транспортні витрати»;
— «витрати на страхування товару» та інші витрати, безпосередньо пов'язані з купівлею товарів (робіт, послуг) і доведенням їх до стану, придатного для використання в запланованих цілях.
Зверніть увагу: оскільки витрати підприємець може відображати загальним підсумком за день, у цій графі, мабуть, можна буде відобразити відразу декілька видів витрат, зазначених вище (зрозуміло, якщо протягом дня було оплачені різні види витрат)

Що зазначати у графі 3 розділу II?

У цій графі зазначається підсумкова сума коштів, витрачена підприємцем протягом дня у зв'язку з купівлею товарів (робіт, послуг). При цьому для того щоб здійснити запис про витрати у графі 3 Книги, підприємцю не потрібно чекати моменту отримання доходу від продажу придбаних товарів — достатньо одного лише факту сплати грошових коштів.
Інакше кажучи, записи до цієї графи повинні потрапляти за касовим методом: сплатив гроші — записав до графи 3 загальним підсумком за день

Вартість придбаних товарів (робіт, послуг) зазначається без ПДВ, акцизу та інших непрямих податків

Підтверджувати документально записи в цій графі наказ № 1637 не вимагає. Та все ж у платника ПДВ обов'язково мають бути первинні документи на купівлю товару (робіт, послуг), як мінімум, для підтвердження свого права на податковий кредит з ПДВ

Що зазначати у графі 4 розділу II?

Якщо підприємець має найманих працівників, то до цієї графи він записує суму зарплати, нараховану їм («грязну» суму, тобто без вирахування ПДФО та ЄСВ). Запис здійснюється в день виплати зарплати

Що зазначати у графі 5 розділу II?

У цій графі, на нашу думку, слід відображати суму ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників (це за аналогією з Книгою ОДВ, яку ведуть підприємці-загальносистемники).
Утім, назва самої графи 5 не виключає можливість записати сюди й суми ЄСВ, сплачені підприємцем за себе.
Запис у цій графі здійснюється в день перерахування (сплати) ЄСВ на рахунки ПФ.
Зверніть увагу
: ЄСВ, утриманий із зарплати працівників, у складі витрат відображати не можна, а отже, до цієї графи записувати не слід

Що зазначати у графі 6 розділу II?

У цій графі зазначається сума інших витрат, пов'язаних з підприємницькою діяльністю єдиноподатника (наприклад, витрати на зв'язок, передплату, оренду, оплату комунальних платежів і сплату податків тощо)

Що зазначати у графі 7 розділу II?

У цій графі підсумовується загальна сума витрат за день: графа 3 + графа 4 + + графа 5 + графа 6 розділу II Книги

 

Тепер розглянемо на прикладі, як заповнити Книгу обліку доходів і витрат.

 

Приклад 2

Підприємець працює на єдиному податку у групі 3 та є платником ПДВ. У Свідоцтві платника єдиного податку зазначено такі види діяльності: «51.31.0 Оптова торгівля фруктами та овочами» і «52.21.0 Роздрібна торгівля фруктами та овочами».

У лютому 2012 року підприємець здійснював такі операції:

03.02.2012 р. — отримано оплату від підприємця А.А.А. за апельсини в сумі 1500,00 грн. з ПДВ (на поточний рахунок);

03.02.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 2000,00 грн. з ПДВ (найманим працівником — продавцем у магазині);

06.02.2012 р. — отримано оплату від юридичної особи «Б» за відвантажені йому фініки — 500,00 грн. з ПДВ (на поточний рахунок);

06.02.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти, 1700,00 грн. з ПДВ (найманим працівником — продавцем у магазині);

07.02.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 2500,00 грн. (найманим працівником — продавцем у магазині);

07.02.2012 р. — підприємець повернув покупцю раніше отриманий від нього аванс у зв'язку з розірванням договору — 1200,00 грн. з ПДВ;

07.02.2012 р. — працівникам нараховано та виплачено зарплату за січень — 2000 грн. («грязна» сума);

07.02.2012 р. — перераховано ЄСВ за працівників до ПФ — 740,00 грн.;

08.02.2012 р. — отримано оплату від громадянина В.В.В. за надану йому в оренду квартиру (договір оренди укладено єдиноподатником без зазначення про підприємницький статус, тобто від імені громадянина — фізичної особи) — 2000,00 грн. з ПДВ;

08.02.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 1350,00 грн. з ПДВ (найманим працівником — продавцем у магазині);

08.02.2012 р. — підприємець оплатив постачальникам вартість фруктів, отриманих у січні, — 6000,00 грн. з ПДВ (договір від 10.01.2012 р. № 15, договір від 20.01.2012 р. № 16);

09.02.2012 р. — отримано оплату від юридичної особи — загальносистемника «Г» за транспортні послуги (договір на перевезення товару укладено від імені підприємця) — 5000,00 грн. (на поточний рахунок);

09.02.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 1950,00 грн. з ПДВ (найманим працівником — продавцем у магазині);

10.02.2012 р. — отримано оплату від юридичної особи «Д» за продані йому алкогольні напої — 3000,00 грн. з ПДВ (договір постачання укладено від імені підприємця). Оплату отримано на поточний рахунок;

10.02.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм уроздріб овочі та фрукти — 1500,00 грн. з ПДВ (найманим працівником — продавцем у магазині);

10.02.2012 р. — перераховано оплату орендодавцю за приміщення (склад) — 3000,00 грн. з ПДВ.

 

Прокоментуємо основні моменти:

— дохід, отриманий у межах «єдиноподатної» діяльності, зазначається загальним підсумком за день, при цьому підсумовуються кошти, що надійшли на рахунок підприємця та отримані його працівниками;

— договір на надання в оренду квартири укладено єдиноподатником від імені громадянина, тому орендна плата за ним — це громадянський дохід фізичної особи. А отже, такий платіж у підприємницькій діяльності не враховується та у Книзі обліку доходів відображатися не повинен;

— договір на перевезення товару — це послуги. Теоретично єдиноподатник групи 3 має право надавати такі послуги загальносистемникам (тобто це не заборонений для упрощенців вид діяльності). Однак вантажні перевезення не зазначені у Свідоцтві платника єдиного податку. Тому, отримавши такий дохід, підприємець вимушений буде з наступного кварталу перейти на загальну систему оподаткування. Та все ж єдиноподатники групи 3 сплачують єдиний податок за звичайними ставками навіть з того доходу, який не зазначений в їх Свідоцтві. А отже, дохід, отриманий за договором перевезення, повинен обкладатися єдиним податком за ставкою 3 % і зазначатися у графі 2;

оптовий продаж підакцизних товарів (алкогольні напої) заборонений усім єдиноподатникам. Тому такі доходи повинні обкладатися єдиним податком за ставкою 15 % .

Книга обліку доходів, заповнена за даними прикладу 2, матиме вигляд, наведений на рис. 2 (див. с. 14).

 

Книга обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи,
які є платниками податку на додану вартість)

I. Доходи

Дата

Дохід від провадження діяльності*

Дохід, що оподатковується за ставкою 15 %**

вартість проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг

вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) без ПДВ, грн.

сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, без ПДВ, грн.

всього, грн. (гр. 4 +
+ гр. 5 +
+ гр. 6)

вид доходу

сума, грн.

сума без ПДВ, грн.

сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги)
та/або передплати без ПДВ, грн.

скоригована сума доходу, грн. (гр. 2 - гр. 3)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

03.02.2012

2800,00

2800,00

2800,00

04.02.2012

05.02.2012

06.02.2012

1760,00

1760,00

1760,00

07.02.2012

2000,00

960,00

1040,00

1040,00

08.02.2012

1080,00

1080,00

1080,00

09.02.2012

5560,00

5560,00

5560,00

10.02.2012

1200,00

1200,00

1200,00

Дохід від діяльності, забороненої єдиноподатникам

3000,00

Разом за лютий 2012 року

14400,00

960,00

13440,00

13440,00

3000,00

* Відповідно до підпункту 1 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (крім доходу, що оподатковується за ставкою 15 %).

** Відповідно до підпунктів 2 — 4 пункту 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

 

II. Витрати

Дата

Витрати, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг)

Витрати на оплату праці найманих працівників, грн.

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, грн.

Інші витрати,
грн.

Всього, грн.
(гр. 3 + гр. 4 +
+ гр. 5 + гр. 6.)

вид витрат

сума без ПДВ, грн.

1

2

3

4

5

6

7

<…>

07.02.2012

2000,00

740,00

2740,00

08.02.2012

Сплата за товари за договорами від 10.01.2012 р. № 15 та від 20.01.2012 р. № 16

4800,00

4800,00

09.02.2012

10.02.2012

2400,00

2400,00

Разом за лютий 2012 року

4800,00

2000,00

740,00

2400,00

9940,00

Рис. 2. Зразок заповнення Книги обліку доходів і витрат за даними прикладу 2

 

Яку відповідальність передбачено за відсутність Книги обліку доходів (чи Книги обліку доходів і витрат)

За неведення чи неналежне ведення обліку доходів (а для єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ — також за неведення обліку витрат) податківці можуть застосувати штраф за статтею 1641 КУпАП у розмірі від 51 до 136 грн.

Крім того, за неоприбуткування готівки (невнесення відповідного запису про отримання готівкового доходу до Книги) підприємцю може загрожувати штраф у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми (пункт 1.2 Положення № 637, стаття 1 Указу № 436/95).

 

Висновки

З 01.01.2012 р. для єдиноподатників запроваджено дві форми Книги обліку:

Книга обліку доходів призначена для тих, хто належить до груп 1, 2 або 3 і не є платником ПДВ;

Книга обліку доходів і витрат призначена для тих, хто належить до груп 3 і зареєстрований як платник ПДВ.

Нову Книгу обліку доходів (і витрат) бажано завести та зареєструвати в податковій якомога раніше. А до того, як це відбудеться, записи про доходи (і витрати) слід здійснювати у старій Книзі за формою № 10 або у Книзі ОДВ, якщо підприємець торік працював на загальній системі оподаткування.

Сьогодні в нормативно-правових актах немає вимоги про те, щоб єдиноподатники заводили Книги обліку доходів (і витрат) на своїх найманих працівників, тож поки що можна обмежитися всього однією Книгою — для підприємця.

Доходи (і витрати) записуються до Книги загальним підсумком за день без розшифровки, від кого та за що саме отримано дохід або кому перераховано грошові кошти.

Підтверджувати документально записи у Книзі обліку доходів (і витрат) наказ № 1637 не вимагає.


Довідкова інформація (довідка)

1 Зауважимо, що суди не заперечують проти зазначення в цивільно-правових договорах ціни саме для використання її для цілей оподаткування. Так, «…якщо за умовами господарського договору сплата грошових коштів не передбачається, <…> сторони не позбавлені права визначити в договорі ціну для цілей оподаткування, але її зазначення не є обов'язковим» (інформаційний лист ВГСУ від 07.04.2008 р. № 01-8/211).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі