Теми статей
Обрати теми

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 1 (форма № Д5)

Редакція ВД
Стаття

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 1 (форма № Д5)

 

Протягом усього минулого року підприємці (незалежно від обраної системи оподаткування) сплачували до Пенсійного фонду (ПФ) ЄСВ за себе. Раз на рік вони повинні відзвітувати щодо сплачених сум. І хоча до 1 квітня (граничного строку подання звіту з ЄСВ) ще достатньо часу, багатьом підприємцям доведеться подати звітність дещо раніше, з урахуванням графіка «місцевого» ПФ.

А отже, уже сьогодні потрібно готуватися до заповнення звіту за формою № Д5. Про те, як це зробити, і йтиметься в нашій статті.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон про Держбюджет на 2011 рік — Закон України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.2010 р. № 2857-VI.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Порядок № 26-1 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 24.11.2009 р. № 26-1 (втратив чинність).

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

Порядок № 21-1 — Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-1.

 

Хто зобов'язаний звітувати за формою № Д5

Форму звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску затверджено додатком 5 до Порядку № 22-2. Стисла її назва — форма № Д5. У ній відображаються суми ЄСВ, сплачені підприємцем за себе минулого року.

Ну а оскільки ЄСВ за себе повинен сплачувати кожний підприємець, звіт за формою № Д5 також складається всіма підприємцями , незалежно від обраної системи оподаткування або наявності/відсутності працівників:

— підприємцями, які працюють на загальній системі оподаткування;

— єдиноподатниками;

— підприємцями, які працювали минулого року на фікспатенті.

Крім того, форму № Д5 подають також особи, які забезпечують себе роботою самостійно, — займаються незалежною професійною діяльністю, а саме науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови що такі особи не є найманими працівниками або підприємцями (пункт 3.2 Порядку № 22-2).

Єдиним винятком є лише ті підприємці, які згідно з пунктом 4 статті 4 Закону про ЄСВ мають право не сплачувати ЄСВ:

єдиноподатники-пенсіонери (за віком);

єдиноподатники-інваліди, —

такі особи звіт за формою № Д5 можуть не подавати (але у 2012 році подати звіт потрібно, бо вони зобов’язані були сплачувати ЄСВ у січні – липні 2011 року — частина 4 статті 4 Закону про ЄСВ).

 

Строк подання звіту

Слід зазначити, що 2012 рік — перший рік, в якому підприємці звітують перед ПФ про суми ЄСВ за формою № Д5. Адже саму сплату ЄСВ було запроваджено лише з 01.01.2011 р. Що ж було раніше?

А раніше після закінчення року підприємці подавали до ПФ так звану звітність з персоніфікації на бланках форми «ІНДАНІ» і бланках, затверджених Порядком № 26-1. Востаннє такий звіт подавався минулого року за 2010 рік (сьогодні ці форми скасовано, і складати їх більше не потрібно).

Однак повернемося до звіту за формою № Д5. Його необхідно подавати до територіального відділення ПФ за місцем проживання підприємця раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним (тобто за 2011 рік — до 01.04.2012 р.).

Водночас, як уже згадувалося в преамбулі, конкретна дата подання цього звіту визначається в територіальному відділенні ПФ на підставі графіків подання звітності (і підприємці в цих графіках зазвичай стоять першими). Так, згідно з пунктом 2.16 Порядку № 22-2 керівник органу ПФ може ініціювати розробку та затвердження рекомендованого графіка подання звіту для страхувальників. Про цей графік і конкретний строк подання звіту за формою № Д5 ПФ зобов'язаний повідомити підприємця не пізніше ніж за 10 днів до рекомендованої дати подання звіту.

Утім, якщо підприємець порушить строк подання звітності, установлений у ПФ, однак устигне її подати до 1 квітня, штрафних санкцій за несвоєчасне подання звіту не буде.

До речі, важливо знати й такий нюанс: якщо останній день строку подання звіту за формою № Д5 припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, то звіт можна подати в перший робочий день після свят (вихідних) (пункт 2.15 Порядку № 22-2).

Як бачимо, звіт за формою № Д5, як правило, подається після закінчення року, однак є й винятки. Так, якщо підприємець знімається з обліку в органах ПФ, то він зобов'язаний подати зазначений звіт за звітний період з початку року до дати зняття з обліку, а також звіти за попередні роки, якщо вони не подавалися (пункт 2.13 Порядку № 22-2).

Способи подання звіту

Звіт за формою № Д5 подається особисто підприємцем або відповідальною особою підприємця до територіального відділення ПФ за місцем обліку (тобто за місцем проживання підприємця). При цьому подати звіт можна одним зі способів, зазначених у табл. 1.

 

Таблиця 1

Способи подання звіту за формою № Д5

Кількість найманих працівників і підрядників у підприємця

Звіт у паперовому вигляді

Звіт в електронному вигляді без електронного цифрового підпису (ЕЦП)

Звіт в електронному вигляді з накладенням ЕЦП

Звіт поштою

5 і менше
(у тому числі жодного)

Можна подати лише «паперовий» звіт

Не обов'язково подавати до ПФ такий звіт, але можна це зробити за бажанням (обов'язково додавши «паперовий» звіт)

Не обов'язково подавати до ПФ такий звіт, але можна це зробити за бажанням. При цьому паперовий варіант звіту додавати не потрібно
(пункт 2.2 Порядку № 22-2)

Звіт з ЄСВ, надісланий поштою, не вважається поданим (пункт 2.11 Порядку № 22-2), тому поштою подавати цей звіт не можна

6 і більше

Обов'язково потрібно подати, однак не можна обмежитися лише «паперовим» звітом

Обов'язково потрібно подати до ПФ звіт в електронному вигляді разом із «паперовим» звітом

Не обов'язково подавати до ПФ такий звіт, однак можна це зробити за бажанням. При цьому паперовий варіант звіту додавати не потрібно
(пункт 2.2 Порядку № 22-2)

 

Зверніть увагу: навіть у тому випадку, коли підприємець складає звіт за формою № Д5 (про суми ЄСВ, сплачені за себе), він повинен ураховувати кількість найманих працівників і підрядників: якщо їх більше 5, то відзвітувати на папері навіть за себе не вдасться — звіт доведеться подати в електронному вигляді.

 

Що загрожує підприємцю, який не подав звіт

За неподання (або затримку в поданні) звіту за формою № Д5 передбачено відповідальність у вигляді 170-гривнєвого штрафу (стаття 25 Закону про ЄСВ). Крім того, подати цей звіт — на користь самого підприємця. Адже відсутність звіту призведе до того, що весь звітний рік «випаде» з пенсійного стажу підприємця, незважаючи на те, що ЄСВ було сплачено. Тому, щоб не було прикро і сплачений ЄСВ не пропав даремно, звіт слід подати.

 

Правила та рекомендації щодо заповнення звіту

Електронна версія звіту за формою № Д5 формується підприємцем за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого безоплатно надаються в органі ПФ за місцем узяття на облік та розміщені на офіційному сайті ПФ (http://www.pfu.gov.ua).

«Паперовий» звіт подається у друкованому вигляді або заповнюється українською мовою друкованими літерами без помарок і виправлень кульковою ручкою з синім або чорним чорнилом. У разі незаповнення того чи іншого рядка звіту через відсутність операції цей рядок прокреслюється.

При заповненні полів, які складаються з клітинок, кожний з необхідних символів каліграфічно вписується до відповідної окремої клітинки. Символи не повинні виходити за межі клітинок, а також накладатися на сусідні клітинки. Такі символи, як крапка, апостроф, кома, дефіс тощо, проставляються в окремих клітинках.

При заповненні поля без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля та перекривати службові написи бланка.

На паперових носіях звіт формується у двох примірниках . Один примірник звіту з відміткою органу ПФ про його прийняття зберігається у підприємця.

Грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками .

Підприємець зобов'язаний посвідчити звіт своїм підписом, а за наявності — і печаткою.

Звіт повинен подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.

Ще раз нагадаємо, що у звіті за формою № Д5 відображається:

— ЄСВ, сплачений підприємцем за себе, виходячи зі свого підприємницького доходу;

— ЄСВ, нарахований і сплачений за членів сім'ї, якщо вони беруть участь у провадженні підприємницької діяльності фізичної особи та зареєстровані у ПФ (хоча на практиці така ситуація зустрічається вкрай рідко), виходячи з їх доходу.

Звіт підприємців за формою № Д5 складається з титульної сторінки та шести таблиць. Однак здебільшого підприємцю доведеться заповнити в ньому всього лише одну, потрібну йому таблицю (див. табл. 2).

 

Таблиця 2

Хто які таблиці заповнює у звіті за формою № Д5

Страхувальник

Таблиця звіту за формою № Д5

Примітка

1

2

3

Підприємець протягом усього 2011 року працював на загальній системі оподаткування

Заповнює таблицю 1 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями»

Заповнюється щодо ЄСВ, нарахованого та сплаченого у 2011 році підприємцем за себе

Підприємець протягом усього 2011 року працював на єдиному податку
або на фікспатенті

Заповнює таблицю 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний податок, фіксований податок)»

Заповнюється щодо ЄСВ, сплаченого у 2011 році підприємцем за себе

Підприємець протягом 2011 року працював
як на загальній системі
оподаткування, так і на спрощеній

Заповнює дві таблиці:
таблицю 1 за період роботи на загальній системі оподаткування;
таблицю 2 за період роботи на єдиному податку (або фікспатенті)

Заповнюється щодо ЄСВ, нарахованого та сплаченого у 2011 році підприємцем за себе

Підприємець минулого року використовував працю членів сім'ї і зареєстрував їх у ПФ як платників внесків:
— при роботі на загальній системі оподаткування

Заповнює таблицю 4 «Відомості про дохід (прибуток) члена сім'ї фізичної особи — підприємця, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності, на який нараховується єдиний внесок»

Заповнюється щодо ЄСВ, сплаченого за кожного члена сім'ї, який брав участь у підприємницькій діяльності, за умови, що підприємець зареєстрував його у ПФ (однак на практиці таке зустрічається вкрай рідко)

— при роботі на єдиному податку або фікспатенті

Заповнює таблицю 5 «Відомості про суми, на які нараховується єдиний внесок, що сплачується фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за члена сім'ї, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності»

Фізична особа не зареєстрована як підприємець, однак забезпечує себе роботою самостійно (адвокати, нотаріуси тощо)

Заповнюють таблицю 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування особами, які забезпечують себе роботою самостійно»

Заповнюється щодо ЄСВ, нарахованого та сплаченого у 2011 році за себе

Підприємець провадить діяльність у сферах, робота в яких зараховується
до спецстажу

Заповнюють таблицю 6 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»

Перелік підстав для обліку спецстажу наведено
в додатку 3 до Порядку № 22-2

 

Як бачимо, переважна більшість підприємців матиме справу з титульною сторінкою, а також із таблицями 1 і 2 звіту за формою № Д5. Тому заповнення саме цих таблиць розглянемо якомога детальніше (див. табл. 3, 4 і 5).

 

Таблиця 3

Покрокове заповнення титульної сторінки форми № Д5
(заповнюють усі підприємці незалежно від обраної системи оподаткування)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Звіт за рік»

Зазначається звітний рік (чотири цифри), за який формується та подається звіт. У нашому випадку — «2011».
Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

Підприємець зазначає десять цифр свого реєстраційного номера облікової картки платника податків (стара назва — ідентифікаційний номер фізичної особи). Цей номер переноситься до звіту з довідки, отриманої в податковій.
Якщо підприємець з релігійних або інших переконань відмовився від ІПН і має в паспорті відповідну відмітку, у цьому полі він зазначає дані свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: серія та номер
(NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр).
У разі якщо у такої застрахованої особи відсутнє свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, проводиться реєстрація за паспортними даними — зазначаються: серія та номер у форматі БКNNXXXXXX, де:
— «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними;
— «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр);
— «XXXXXX» — шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями).
Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Прізвище, ім’я, по батькові»

Зазначається прізвище, ім'я та по батькові підприємця в називному відмінку українською мовою (краще перенести з паспорта). Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Місце проживання», «Телефон»

Зазначається поштова адреса підприємця (з індексом) і його контактний телефон

«Вихідній № у страхувальника» і «Дата»

Заповнюється лише в тому разі, якщо підприємець реєструє вихідну кореспонденцію — зазначається реєстраційний номер згідно з журналом реєстрації вихідної документації, який потім зазначається на кожному аркуші звіту, і дата формування звіту підприємцем

«Номер реєстрації платника»

Зазначається номер, під яким підприємець зареєстрований у ПФ як платник ЄСВ

«Код органу Пенсійного фонду, до якого подається звіт»

Уноситься код і назва районного (міського) управління ПФ, в якому підприємець зареєстрований як платник ЄСВ (код п'ятизначний, про нього можна довідатися у своєму управлінні ПФ за місцем обліку — на інформаційній дошці)

«Перелік таблиць звіту: Кількість аркушів»

Зазначається кількість сторінок документів однієї таблиці. Для таблиць 1 — 3 цей реквізит дорівнювати «1», якщо підприємець протягом усього року працював на одній і тій самій системі оподаткування.
Якщо ж він протягом року працював на різних системах оподаткування, йому потрібно заповнити стільки таблиць, скільки систем оподаткування він застосовував минулого року (максимум три — якщо минулого року він устиг попрацювати на загальній системі, єдиному податку та фікспатенті).
Що ж до таблиць 4 і 5, то складаючи їх щодо декількох членів сім'ї, йому доведеться заповнити на кожного члена сім'ї окрему таблицю 4 або 5. У такому разі в реквізиті «Кількість аркушів» потрібно зазначити кількість сторінок з однаковими таблицями.
Біля тих таблиць, які підприємець не заповнює (не зобов'язаний заповнювати), проставляються прокреслення

«Перелік таблиць звіту: Кількість рядків»

Цей реквізит не заповнюється

«Усього»

Зазначається загальна кількість сторінок усіх таблиць, заповнених у звіті

«Страхувальник»

Зазначається реєстраційний номер облікової справи підприємця, його підпис і П. І. Б. (прізвище та ініціали)

«М. П.»

Якщо підприємець має печатку, він посвідчує звіт печаткою («М. П.» — місце печатки). Якщо печатки немає, нічого не зазначається

«Реєстраційній № звіту в органі Пенсійного фонду» тощо

Заповнюється працівниками ПФ

 

Таблиця 4

Покрокове заповнення таблиці 1 форми № Д5 (заповнюють підприємці,
які працювали у 2011 році на загальній системі оподаткування)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Позначка «Х» ставиться біля однієї з комірок:
1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше
2) «скасовуюча» — якщо необхідно повністю скасувати відомості, що містяться в раніше поданому звіті, в якому було допущено помилку. За допомогою форми «скасовуюча» виправляються лише помилки, допущені у:
— П. І. Б. підприємця;
— коді підприємця;
— номері облікової картки підприємця;
— серії та номері свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
— паспортних даних;
— коді категорії застрахованої особи;
— коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб (спецстаж).
При цьому до таблиці «скасовуюча» вносяться значення всіх реквізитів для застрахованої особи, у даних якого було допущено помилку, аналогічні значенням помилкової таблиці «початкова». Крім того, при подання таблиці «скасовуюча» разом із нею потрібно подати таблицю типу «початкова» з правильними даними;
3) «призначення пенсії» — якщо підприємець подає звіт для призначення пенсії

«Повідомляю, що я»

Зазначаються прізвище, ім’я та по батькові підприємця в називному відмінку українською мовою

«Кількість членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

Зазначається кількість членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності, якщо підприємець зареєстрував їх у ПФ.
Якщо ж таких осіб немає або вони не зареєстровані у ПФ, у цьому полі зазначається «0»

«Беру участь на добровільних засадах»

Ця графа заповнюється лише в тому разі, якщо підприємець прийняв рішення добровільно страхуватися у Фонді «тимчасової непрацездатності» та/або Фонді «нещасного випадку» і уклав відповідний договір.
Нагадуємо, що мінімальна ставка ЄСВ для підприємців становить 34,7 % від чистого доходу та забезпечує страхування лише у ПФ і Фонді «безробіття». А ось за бажання бути застрахованим в інших фондах підприємцю доведеться сплачувати ЄСВ за більшою ставкою.

У цій графі знак «Х» свідчить про вид добровільного страхування. Також тут наводяться номер договору про добровільне страхування та його дата.
Якщо підприємець сплачував ЄСВ за ставкою 34,7 % і не укладав договору про добровільне страхування, він ці графи не заповнює (ставить прокреслення «—»)

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця»

У кожному рядку прибуткового місяця зазначається середньомісячна сума чистого доходу згідно з декларацією про доходи за 2011 рік, а в кожному рядку збиткового місяця — «0,00». Це правило для підприємців є новим, тому з ним розберемося детальніше.
Отже, протягом року підприємець раз на квартал сплачує авансові внески з ЄСВ. Наприкінці року він заповнює форму № Д5, зазначаючи в ній суму чистого доходу, отриманого за звітний рік. Виходячи з цієї суми він розраховує ЄСВ, а потім доплачує до ПФ різницю між нарахованою сумою ЄСВ та авансовими платежами з нього, що вже надійшли до ПФ у звітному році.
При цьому після закінчення року ЄСВ розраховується від тієї самої суми чистого доходу, від якої підприємці нараховують свій ПДФО (пункт 3.3 Інструкції № 21-5).
А ПДФО, як відомо, у 2011 році розраховується від середньомісячного чистого доходу (пункт 167.1 Податкового кодексу), а не від чистого доходу, отриманого в кожному місяці (кварталі), як це було раніше.
А оскільки так, то й ЄСВ також потрібно сплачувати виходячи із середньомісячної суми чистого доходу. Тому оптимізувати сплату ЄСВ (тобто перекинути весь квартальний або річний чистий дохід на один місяць кварталу/року) вже не вдасться.
Отже, цю графу слід заповнювати, керуючись таким правилом:
1) якщо у 2011 році протягом конкретного місяця було отриманий додатний чистий дохід (тобто виручка перевищувала витрати), то за цим рядком зазначаємо суму середньомісячного чистого доходу з декларації про доходи за 2011 рік (рядок 01 Розділу II додатка 7 до декларації про доходи);
2) якщо ж у 2011 році протягом конкретного місяця був отриманий збиток (тобто виручка була менше витрат), то у цьому рядку зазначаємо «0,00», оскільки ЄСВ, так само як і ПДФО, за збиткові місяці не сплачується (детальніше див. «ВД», 2012, № 2, с. 41)

Хотілося б звернути увагу й на такий момент:
— якщо середньомісячний чистий дохід підприємця буде менше мінімальної зарплати відповідного місяця довідка 1, то у цій графі все одно потрібно зазначити середньомісячний чистий дохід (ПФ потім самостійно нарахує підприємцю доплату ЄСВ до мінімального розміру довідка 2 і надішле повідомлення про доплату; про заповнення звіту про доплати див. с. 30 цього номера);
— якщо ж середньомісячний чистий дохід підприємця перевищить 15 прожиткових мінімумів довідка 1 (а з 01.10.2011 р. — 17 прожиткових мінімумів), то у цій графі все одно потрібно зазначити середньомісячний чистий дохід

«Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини»

Зазначається сума, яка стоїть у тому самому рядку за попередньою графою
«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена у податковій декларації фізичної особи — підприємця», з урахуванням таких нюансів:
1) якщо сума попередньої графи менше максимальної величини доходу, на яку нараховується ЄСВ, вона переноситься до цієї графи без змін (навіть якщо вона менше мінімальної зарплати відповідного місяця);
2) якщо ж сума, зазначена в попередній графі, перевищує максимальну величину доходу, на яку нараховується ЄСВ, то в цій графі слід зазначити максимальну величину доходу, на яку нараховується ЄСВ.
Важливо пам'ятати: з максимальним розміром доходу, на який нараховується ЄСВ, порівнюється сума доходу, зазначена підприємцем у графі 2 таблиці 1 за рядком кожного місяця

Примітка. Максимальна величина доходу, на яку нараховується ЄСВ, становить
15 прожиткових мінімумів, а з 01.10.2011 р. — 17 прожиткових мінімумів (пункт 4 статті 1 Закону про ЄСВ)

«Розмір єдиного внеску*»

Зазначається розмір ЄСВ, установлений законодавством для обов'язкової сплати, — «34,7 %».
У разі якщо підприємець у 2011 році був добровільно застрахований ще й у:
— Фонді «тимчасової непрацездатності», у цій графі зазначається «36,6 %»;
— Фонді «нещасного випадку», у цій графі зазначається «36,21 %»;
— у всіх фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування,
у цій графі зазначається «38,11 %»

«Сума нарахованого єдиного внеску
(гр. 3 х гр. 4)»

Записується добуток граф 3 і 4.
Якщо при цьому вийде так, що чистий дохід якогось місяця був менше мінзарплати, то й ЄСВ, розрахований за цей місяць відповідно також буде менше мінімального (34,7 % від мінзарплати). Однак, незважаючи на це, у графі «Сума нарахованого єдиного внеску (гр. 3 х гр. 4)» все одно слід зазначити ту суму ЄСВ, яку отримано в результаті розрахунків, без доплати (ПФ потім самостійно визначить, яку суму ЄСВ зобов'язаний доплатити підприємець)

«Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Зазначається кількість днів хвороби підприємця, якщо він застрахований
у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно)

«Кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами»

Зазначається тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо підприємець застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно)

«У тому числі нараховано в розмірі»

Зазначається підсумкове значення, отримане за графою 5, за відповідною ставкою ЄСВ

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та зазначається його прізвище

«Дата»

Зазначається дата складання звіту

 

Приклад заповнення звіту за формою № Д5 підприємцем, який працював на загальній системі оподаткування, розглянемо далі на с. 25.

А тепер перейдемо до того, як заповнити цей звіт єдиноподатникам і фікспатентникам (див. табл. 5).

 

Таблиця 5

Покрокове заповнення таблиці 2 форми № Д5
(заповнюють минулорічні єдиноподатники та фікспатентники)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Повідомляю, що я»

Зазначаються прізвище, ім’я та по батькові підприємця українською мовою в називному відмінку

«Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Позначка «Х» ставиться біля однієї з комірок:
1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше
2) «скасовуюча» — якщо необхідно повністю скасувати відомості, що містяться в раніше поданому звіті, в якому було допущено помилку.
За допомогою форми «скасовуюча» виправляються лише помилки, допущені в:
— П. І. Б. підприємця;
— коді підприємця;
— номері облікової картки підприємця;
— серії та номері свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
— паспортних даних;
— коді категорії застрахованої особи;
— коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб (спецстаж).

Арифметичні помилки так виправити не можна.
При цьому до таблиці «скасовуюча» уносяться значення всіх реквізитів для застрахованої особи, у даних якого було допущено помилку, аналогічні значенням помилкової таблиці з типом «початкова». Крім того, при поданні таблиці «скасовуюча» разом з нею потрібно подати таблицю «початкова» з правильними даними;
3) «призначення пенсії» — якщо підприємець подає звіт для призначення пенсії

«Спрощена система оподаткування: фіксований податок, єдиний податок»

Зазначається система оподаткування, на якій працював підприємець у 2011 році (ставиться позначка «Х» біля поля «єдиний податок» або «фіксований податок»)

«Кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

Зазначається кількість членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності, якщо підприємець зареєстрував їх у ПФ.
Якщо ж таких осіб немає або вони не зареєстровані у ПФ, у цьому полі зазначається «0»

«Беру участь на добровільних засадах»

Ця графа заповнюється лише в тому разі, якщо підприємець прийняв рішення добровільно застрахуватися у Фонді «тимчасової непрацездатності» та/або Фонді «нещасного випадку» та уклав відповідний договір.
Нагадуємо, що мінімальна ставка ЄСВ для підприємців становить 34,7 % від чистого доходу та забезпечує страхування лише у ПФ і Фонді «безробіття». А ось за бажання бути застрахованим в інших фондах підприємцю доведеться сплачувати ЄСВ за більшою ставкою.
У цій графі позначка «Х» свідчить про вид добровільного страхування. Також тут наводяться номер договору про добровільне страхування та його дата.
Якщо підприємець сплачував ЄСВ за ставкою 34,7 % і не укладав договору про добровільне страхування, він ці графи не заповнює (ставить прокреслення «—»)

«Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, але не менше за розмір мінімального страхового внеску фізичної особи — підприємця»

Зазначається «умовна» сума доходу, з якої підприємець бажає сплатити ЄСВ. При цьому такий дохід має бути не менше мінімальної зарплати відповідного місяця та не більше 15 прожиткових мінімумів відповідного місяця (а з 01.10.2011 р. — не більше 17 прожиткових мінімумів)

«Розмір єдиного внеску*»

Зазначається розмір ЄСВ, установлений законодавством для обов'язкової сплати, — «34,7 %».
У разі якщо підприємець у 2011 році був добровільно застрахований ще й у:
— Фонді «тимчасової непрацездатності», у цій графі зазначається «36,6 %»;
— Фонді «нещасного випадку», у цій графі зазначається «36,21 %»;
— у всіх фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування, у цій графі зазначається «38,11 %»

«Усього до сплати
(гр. 2 х гр. 3)»

Записується добуток граф 2 і 3

«Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Зазначається кількість днів хвороби підприємця, якщо він застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно)

«Кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами»

Зазначається тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо підприємець застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно)

«У тому числі нараховано в розмірі»

Зазначається підсумкове значення, отримане за графою 4, за відповідною ставкою ЄСВ

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та зазначається його прізвище

«Дата»

Зазначається дата складання звіту

 

Отже, ми визначилися з тим, як заповнити титульну частину форми № Д5, а також її таблиці 1 і 2. Що ж до таблиць 3 — 6 цього звіту, то на них не зупинятимемося через те, що, по-перше, правила їх заповнення аналогічні розглянутим вище, а по-друге, мало хто з ними взагалі матиме справу.

А тепер на прикладі розглянемо, як заповнити звіт за формою № Д5.

 

Приклад заповнення звіту

 

ПРИКЛАД

Підприємець Яцина Тетяна Олександрівна (ІПН — 2222222222, реєстраційний номер у ПФ: 02-11-7-32291) проживає в м. Харків за адресою вул. Жовтневої революції, 5, тел. 735-69-00.

У 2011 році вона працювала так:

— у I кварталі торгувала одягом на ринку, працюючи на фікспатенті зі ставкою 100,00 грн. на місяць. При цьому в неї значилися 4 працівники-реалізатори, за кожного з яких вона доплачувала по 50,00 грн. фіксподатку щомісячно;

— у II і III кварталі вона перейшла на єдиний податок зі ставкою 200,00 грн. на місяць. При цьому в неї вже працювало 8 найманих працівників, за кожного з яких вона щомісячно доплачувала 100,00 грн. єдиного податку;

— у IV кварталі вона перейшла на загальну систему оподаткування. При цьому чистий дохід становив: у жовтні — 0,00 грн., листопаді — 9000,00 грн., грудні — 25000,00 грн.

Члени сім'ї в підприємницькій діяльності не брали участі.

Як у такому разі заповнити звіт за формою № Д5 за 2011 рік (підприємець сплачував ЄСВ за мінімальною ставкою — 34,7 %)?

 

Перш ніж навести заповнену форму звіту, слід пояснити деякі важливі моменти, а саме:

1) при роботі на спрощеній системі оподаткування кількість найманих працівників і доплата за них єдиного податку (фікспатенту), так само як і ставка єдиного (фіксованого) податку, ніяк не впливає на суму ЄСВ. Річ у тім, що з 01.01.2011 р., згідно з Податковим кодексом єдиний податок більше не розподіляється між бюджетом і ПФ, а сплачується лише в частині, що належить бюджету. У свою чергу, ЄСВ сплачується в повному обсязі (не менше ніж 34,7 % від мінімальної зарплати), незалежно від ставки єдиного (фіксованого) податку або наявності/відсутності працівників і доплат за них;

2) при роботі на загальній системі оподаткування середньомісячний чистий дохід підприємця дорівнює (0,00 + 9000,00 + 25000,00) : 2 довідка 3 = 17000,00 (грн.).

При цьому максимальна величина доходу, на який нараховується ЄСВ, становить 17 прожиткових мінімумів довідка 1 відповідного місяця, тобто в жовтні — листопаді 2011 року — 16745,00 грн., а у грудні 2011 року — 17068,00 грн.

Отже, ЄСВ за 2011 рік визначатиметься так:

— за жовтень — 0,00 (оскільки в жовтні чистий дохід є нульовим);

— за листопад — 34,7 % від 16745,00 грн. (оскільки гранична сума доходу, на який нараховується ЄСВ у листопаді, дорівнює 16745,00 грн.);

— за грудень — 34,7 % від 17000,00 грн. (оскільки середньомісячний чистий дохід у розмірі 17000,00 грн. не перевищує граничну суму доходу, на яку нараховується ЄСВ у грудні, — 17068,00 грн.).

 

Як сплатити ЄСВ за підсумками року

Підприємці, які працювали минулого року виключно на єдиному податку або фікспатенті, ЄСВ за підсумками року додатково не сплачують. А ось загальносистемники після закінчення року можуть як заборговувати ПФ, так і з'ясувати, що вони переплатили до нього ЄСВ за себе.

Отже, протягом звітного (2011) року підприємець-загальносистемник зобов'язаний був щокварталу сплачувати авансові внески з ЄСВ. А після закінчення року йому слід розрахувати ту суму ЄСВ, яка повинна була фактично потрапити до ПФ за 2011 рік. Саме для цього він і заповнює звіт за формою № Д5.

Причому зазначена у звіті сума ЄСВ може бути як більше, так і менше тих платежів з ЄСВ, які підприємець сплачував у ПФ авансом протягом усього 2011 року.

 

Нарахований загальносистемником ЄСВ перевищує авансові платежі

Якщо сума ЄСВ, визначена у звіті за формою № Д5, перевищує авансові платежі, перераховані до ПФ у 2011 році, це означає, що підприємець зобов'язаний доплатити до ПФ ЄСВ за підсумками 2011 року:

Доплата = ЄСВ, нарахований у звіті за формою № Д5, - ЄСВ, сплачений до ПФ у 2011 році у вигляді авансових внесків.

Сплатити борг, що виник з ЄСВ, необхідно до 1 квітня року, наступного за звітним, тобто не пізніше 30.03.2012 р. (підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5). Утім, працівники ПФ часто вимагають надати платіжку про відповідну сплату разом із самим звітом за формою № Д5, так що сплатити, імовірно, доведеться ще раніше.

Платіжне доручення підприємець оформляє, як завжди, — на ті самі рахунки ПФ, на які перераховував авансові внески з ЄСВ. Ну а в полі «Призначення платежу» логічно зазначити: «Остаточний розрахунок з ПФ щодо ЄСВ за підсумками 2011 року».

Сплачену суму ЄСВ, на нашу думку, підприємець має право врахувати у складі витрат поточного року (2012 рік), записавши її до графи 10 Книги ОДВ на дату перерахування коштів до ПФ (на підставі платіжного доручення). Щоправда, не всі податківці мають таку думку. Деякі з них узагалі не дозволяють ураховувати у витратах ЄСВ, сплачений за підсумками року. Про те, як з ними боротися, ми розповідали у «ВД», 2011, № 19, с. 42.

 

Нарахований загальносистемником ЄСВ менше авансових платежів

Якщо сума ЄСВ, визначена у звіті за формою № Д5, менше авансових платежів, перерахованих до ПФ у 2011 році, то це означає, що підприємець переплатив ЄСВ у 2011 році. У такому разі він може подати до свого відділення ПФ одну із заяв (у довільній формі):

про повернення надміру сплачених сум ЄСВ на свій поточний рахунок (пункт 5 Порядку № 21-1), щоб отримати переплату назад;

про залік надміру сплачених сум ЄСВ у рахунок майбутніх платежів з цього внеску, щоб не сплачувати деякий час ЄСВ у 2012 році.

Повернення переплати з ЄСВ підприємець, на наш погляд, повинен відобразити у складі доходів 2012 року. При цьому авансові платежі з ЄСВ, здійснені у 2011 році, виправляти (зменшувати) не потрібно, вони так і залишаться витратами 2011 року (у повній сумі).


Довідкова інформація (довідка)

1 Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум у 2011 році збігалися і становили для місяців:

— із січня по березень — 941,00 грн.;

— з квітня по вересень — 960,00 грн.;

— з жовтня по листопад — 985,00 грн.;

— грудня — 1004,00 грн. (статті 21 і 22 Закону про Держбюджет на 2011 рік).

2 Мінімальний розмір ЄСВ за кожний місяць, в якому було отримано хоча б 1 коп. чистого доходу, повинен становити 34,7 % від мінімальної зарплати відповідного місяця (стаття 1 Закону про ЄСВ).

3 При розрахунку середньомісячного чистого доходу необхідно загальну суму річного чистого доходу поділити на кількість місяців, протягом яких було отримано дохід (тобто на кількість прибуткових місяців), — пункт 167.1 Податкового кодексу. Таким чином, жовтень 2011 року, як місяць з нульовим чистим доходом, не бере участі в розрахунках.

 

img 1

 

img 2

 

img 3

 

img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі